⛔️عاشقان دوره پهلوی بخوانند!
✳️ یک گزارش ویژه از گرانی های کمر شکن در دوره #پهلوی ؛ از افزایش 39 برابری کرایه ها تا بالا رفتن 50 برابری قیمت گوشت!
✅ #چکیده گزارش :
#تهران_مصور ، 6 مرداد 1340 : در فاصله 25 سال اخیر کرایه خانه در ایران 39 برابر شده است ، قیمت گوشت در ربع قرن گذشته بیش از 50 برابر ترقی کرده ، حال آن که درآمد عمومی مردم تنها 6 برابر بالا رفته است!
#روزشمار
6 مرداد 1340
❇️ عفریت #گرانی حلقوم مردم را می فشارد
«تهران مصور» در گزارشی به گرانی افسارگسیخته در کشور پرداخت و نوشت: در این هفته، بانک ملی ایران شاخص هزینه زندگی را در کشور ما نسبت به 25 سال پیش منتشر ساخت. مسئله گرانی بزرگترین مشکل زندگی مردم است و بالا رفتن بی حساب و دلبخواه قیمت ها طبقات متوسط و پایین را واقعا در فشاری طاقت فرسا گذاشته است.
اگر فکر کنیم که در سال 1315 مصرف خوراک یک خانواده ایرانی در ماه 100 تومان می شد، بنا بر آمار بانک ملی ایران در سال 1330 همین خانواده ناگزیر بودند ماهانه 812 تومان پول خوراک بدهند و در اردیبهشت ماه 1340 همین عده 1697 تومان پول غذا داده اند.
در ادامه این گزارش آمده است: این چند نمونه از ترقی و پیمودن قوس صعودی اجناس و در حقیقت هزینه زندگی در ایران طی 25 سال اخیر بود، حالا ببینیم درآمد عمومی چقدر افزایش یافته است؟ اگر یک کارمند ایرانی در سال 1315 در ماه 50 تومان درآمد داشته و در حال حاضر 500 تومان درآمد دارد، فکر کنید که باید چگونه زندگی کند ؟ این کارمند با درآمد 50 تومانی خود در سال 1315 همه کار می توانست بکند؛ گوشت را کیلویی سی شاهی می خرید، ماهی 5 تومان کرایه خانه می داد، سور و ساتش به راه بود، زندگیاش راحت بود، به گردش می رفت، تفریح می کرد، سوار درشکه می شد و روزهای جمعه در پس قلعه اطراق می کرد، و بالاخره معنی زندگی را می فهمید، اما همین کارمند که در حال حاضر 500 تومان حقوق می گیرد، اگر بخواهد یک خانه دو اطاقه اجاره کند، باید لااقل 300 تومان پول بدهد، اگر روزی یک وعده غذا بخورد، باید ماهی 200 تومان بپردازد، اگر سالی یک دست کت و شلوار بپوشد، باید 500 تومان خرج کند، اگر روزی یک سیر کره بخورد، باید ماهی 50 تومان پول بپردازد و نتیجه این می شود که چنین شخصی باید هر سه سال یک دست لباس نیمدار اقساطی بخرد، روزی یک وعده آن هم ساندویچ نان و پنیر بخورد و آن وقت به خود ببالد که در پایتخت کشورش 14 هزار اتومبیل شخصی از این ور به آن ور می روند، ده ها ساختمان از 10 اشکوبه به بالا، به عابرین بی چیز چشمک می زنند، نورچشمی های مملکتش در شهرهای فرنگ، اگر روزی یک بار دوش آب سرد نگیرند، کمپلکس روحی در آنان ایجاد می شود!
❇️نسبت به یک سال پیش
«تهران مصور» در ادامه به آمار یک سال پیش خود اشاره کرده و نوشت: در اردیبهشت ماه گذشته نیز ما مقاله ای مستند در همین زمینه نوشتیم و در آن جا مقایسه ای میان ترقی هزینه زندگی در سال 1339 نسبت به سال 1338 کردیم. در آن جا گفته شده بود که طی سال 1338، 40 درصد بر نرخ اجناس افزوده شده است، در حالی که هیچ گونه درآمد اضافی به جیب مصرف کنندگان واقعی این اجناس، یعنی افراد طبقه 3 نرفته است که جای خالی گرانی اجناس را پر کند.
بنابر آمار دقیق، میزان ترقی اجناس در اردیبهشت ماه 1339 نسبت به اردیبهشت ماه 1338 این ارقام بوده است: بر قیمت روغن نباتی 30 درصد، پنیر 45 درصد، گوشت 25 درصد، ماست 20 درصد، کره 25 درصد، برنج ده درصد، شیر 20 درصد، ذغال 50 درصد، پارچه 40 درصد، صابون رختشویی 60 درصد و آرد 25 درصد افزوده شده است.
❇️در سال 1340
اما در سال 1340 نیز بر قیمت اجناس افزوده شده است: طی یک سال گذشته بر قیمت پنیر هر کیلو 15 ریال (1339، 95 ریال ـ 1340، 110 ریال)، بر قیمت ماست هر کاسه یک ریال (1339 پنج ریال ـ 1340 شش ریال) بر قیمت برنج نسبتا خوب هر کیلو 3 ریال (1339، 27 ریال ـ 1340 سی ریال) بر قیمت آرد هر کیلو 4 ریال (1339 ده ریال ـ 1340 چهارده ریال) افزوده شده است.
http://yon.ir/qoKhJ
🔴نبود آب و برق در زمان پهلوی
منبع:کتاب خاطرات اسدالله علم،جلد چهارم ، ص ۶۹،شنبه ۳۱ فروردین ۱۳۵۳
📖عرض دیگر این بود که در جلسه خانه های فرهنگ روستایی معلوم شد که روستاهای ایران فقط ۴% برق و ۱% آب آشامیدنی مطمئن دارند و این به کلی مغایر نظرات شاهنشاه است.
📖ما دو هزار خانه فرهنگ روستایی داریم و فقط در ۱۳۶ خانه برق هست.فرمودند: میدانم عرض کردم:پس چرا اقدامی نمیفرمایید؟فرمودند :آخر باید شبکه برق به تمام ایران برسد.عرض کردم: در بعضی جاها هم که رسیده برای انشعاب هر ده ، وزارت آب و برق ۳۰ هزارتومان حق انشعاب مطالبه میکند.این کار که مضحک است،آن هم با این همه پول و مقدرات.به علاوه ۳ ریال کیلووات مطالبه می کنند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽آیا میدانستید در زمان پهلوی :
🔅 ۱ درصد از مردم روستا آب آشامیدنی سالم داشتند؟
🔅 ۴ درصد از مردم روستاهای ایران برق داشتند ؟
تاریخ را نمی توان بزک کرد !
منبع خاطرات علم
🔴تهران،شهری شلوغ و آلوده، با مردمانی غم زده و تندخو و عصبی
#خاطرات_سرآنتونی_پارسونز
📖مدت زیادی از آغاز ماموریت من در ایران نگذشته بود که دریافتم سیاست های شاه هرچه برای مردم ایران در جهت پیشرفت و رفاه مادی ببار آورده باشد راحتی و خوشبختی به بار نیاورده است.
📖تهران پایتخت ایران که در پای رشته کوههای سر به فلک کشیده ی البرز گسترده شده و با قله های پوشیده از برف خود منظره ی جالب و بدیعی به این شهر می بخشد در سال ۱۹۷۴ زشت ترین مظاهر پیشرفت تمدن جدید را با خود داشت.
📖(تهران)شهری کثیف و بیقواره،گسترده و غیرقابل شناسایی،پر از جمعیت و اتومبیل که در زیر ابری از دود سیاه مدفون شده و آنرا به یکی از زشت ترین پایتخت های جهان درآورده است.
هر نوع فعالیتی در این شهر دیده می شود ،از کارهای ساختمانی گرفته تا تخریب بناهای کهنه و فعالیت های صنعتی وتجاری که همه نشانه اقتصاد در حال گسترش است.
📖تمام فعالیت های دولتی هم در این شهر متمرکز شده و همه در حال جنب و جوش هستند،ولی در کنار این ففالیت ها اکثریت مردم عصبانی و بدخلق و تندخو بنظر می آیند.
📖یورش بسوی آنچه "تمدن بزرگ"خوانده می شد جای آرامش و تاءنی سنتی دنیای اسلام را گرفته ،ولی از شوق و هیجان و شادابی و سرزندگی که قاعدتا در یک جامعه ی در حال پیشرفت سریع دیده می شود خبری نیست.
📚منبع:کتاب خاطرات سفیر سابق انگلیس در ایران (غرور و سقوط)، نوشته سرآنتونی پارسونز ، ص ۲۲-۲۳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 وضعیت اقتصادی #زمان_شاه چگونه بود:
تا سال ۵۶ بیش از ۴۶ درصد مردم ایران در فقر مطلق زندگی می کردند!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❌🎥 رد توهم بزرگِ ارزانی قبل از انقلاب با آمار و ارقام
✳️ میزان واردات و صادرات ایران و افغانستان در سال 1340 ؛ صادرات 134 هزار تومانی واردات 383 هزار تومانی!
#روزشمار
#12_دی_1340
میزان واردات ایران از افغانستان در سال 1340
« روزنامه اطلاعات » نوشت : مذاکرات ایران و افغانستان برای عقد یک قرارداد تازه بازرگانی و ترانزیت ادامه دارد و اظهار امیدواری می شود که مذاکرات با موفقیت خاتمه یابد و نتایج آن طی هفته آینده برای اطلاع عموم اعلام گردد.
ایران و افغانستان دارای یک مرز مشترک 600 کیلومتری هستند و دو کشور سوابق تاریخی و فرهنگی مشترک دارند که طی قرن های متمادی ادامه یافته است، ایران در سال گذشته طبق آمارهای موجود، 383 هزار تومان کالا از افغانستان وارد کرده و در مقابل در حدود 134 هزار تومان به آن کالا صادر کرده است و قسمتی از صادرات ایران به افغانستان نفت بوده است!
در سال جاری نیز تا حال نسبت صادرات و واردات ایران به افغانستان در حدود ارقام سال گذشته بوده است.
« اطلاعات » در ادامه نوشت : افغانستان می تواند از ایران جز مواد نفتی سیگار ، پارچه و بعضی از محصولات صنعتی را خریداری کند و در برابر ایران نیز از بعضی از اقلام صادرات افغانستان که به طور عمده عبارت است از پشم، پوست، پسته ، نباتات طبی ، سنگ های قیمتی و نظایر آن وارد نماید.
http://yon.ir/FJrFa
✳️ اعتراف جالب رئیس دولت پهلوی : هیچ جای دنیا مثل ایران نیست که محرومین همیشه محروم بمانند!
#26_دی_1340
#روزشمار
✅ هیچ جای دنیا مثل ایران نیست که محرومین همیشه محروم بمانند!
#علی_امینی نخست وزیر دیروز در کانون لیسانسیه های راه آهن گفت :
در هیچ جای دنیا مانند ایران افراد محرومی وجود ندارند که همیشه هم کار بکنند و هم محرومیت داشته باشند.
✅ وزیری که با اکثر کارهای دولت مخالف بود!
« خواندنی ها » در شماره امروز خود نوشت : در این هفته دومین عضو کابینه امینی از مقام خود استعفا داد و شایعاتی که از مدت ها پیش درباره تغییر بعضی از وزیران کابینه منتشر شده بود با این استعفا به حقیقت نزدیک شد.
استعفای وزیر دارایی ظاهرا نتیجه مخالفت وی با لایحه اصلاحات ارضی است که هفته گذشته در هیئت دولت تصویب و برای تایید ملوکانه فرستاده شده است ، « روزنامه ستاره تهران » در این خصوص چنین می نویسد : به طور قطع و یقین استعفای بهنیا به مسئله لایحه اصلاحات ارضی ارتباط دارد البته وی مخالفت خود را در جلسات هیئت دولت در هفته قبل که لایحه مزبور مطرح بود علنا ابراز داشت. مخالفت بهنیا عدم رضایت نخست وزیر و وزیر کشاورزی را فراهم کرد و در آخرین جلسه که بهنیا شرکت کرد بین وی و ارسنجانی وزیر کشاورزی تصادم شدیدی روی داد.
« روزنامه بامشاد » علاوه بر مسئله اصلاحات ارضی دلائل دیگری بر استعفای وزیر دارایی برشمرده و می نویسد : « اختلاف نظرهای موجود بین وزیران کشاورزی و دارایی که از چند ماه قبل صحبت آن می شد بیگمان از علل اساسی این استعفا است اما آن چه اخیرا بیشتر نظر بهنیا را بر استعفا تقویت کرد مسئله تنظیم بودجه کل بود ، وزیر دارایی با دولت در تنظیم بودجه کل اختلاف نظرهایی داشته است ، یکی دیگر از علل اساسی استعفا پرداخت دومین پنجاه درصد از اضافه حقوق فرهنگیان بوده است.
« روزنامه صبح امروز » نیز می نویسد : بهنیا از مالیه چی های قدیمی است که با نخست وزیری از زمان تحصیل دوستی دارد و با خیلی از کارهایی که در هیئت دولت می شد مخالف بود.
✅ اگر صداقت دارید همزمان با تقسیم املاک مقامات و مزایا را نیز تقسیم کنید!
« علی اصغر امیرانی » مدیر مجله « خواندنی ها » در شماره امروز این نشریه نوشت : بالاخره لایحه اصلاحات ارضی یا تقسیم املاک با تمام دست و پا شکستگی ها و نژاد از چند سرداشتنش، برای بار سوم بعد از اصلاح و تصویب مجلسین در هیئت دولت هم با اصلاحاتی روی اصلاحات سابق تصویب گردید و این اصلاح اخیر هم به عنوان نمونه از سرکچل مراغه ای ها آغاز شده و یا دارد می شود بدون این که معلوم کنند برای سرکچل مراغه ای ها بعد از این اصلاح اضطراری فکری شده یا همان طور سرشان بی کلاه خواهد ماند.
بزرگترین مزیت و شاید هم علت وجودی این لایحه را در پیش گیری از نفوذ کمونیزم می دانند متاسفانه راه هایی که تاکنون کشور را به طرف کمونیزم برده و هم اکنون نیز می برد یکی دو تا نیست که بتوان با ایجاد چنین موانعی آن ها را از بین برد. اگر هدف اصلی از بین بردن اختلاف طبقاتی و نارضایی عمومی و تعمیم عدالت اجتماعی است این املاک تنها نیست که باید از تیول مالکین عمده خارج شده بین سایر مردم محروم تقسیم شود تا فیلشان یاد هندوستان نکند مقامات هم همین طور است، قدرت ها هم همین طور است ، ثروت ها هم به همچنین ، مزایا نیز به شرح ایضا.
با تقسیم املاک ممکن است بسیاری از مالکین رعیت شوند ولی هیچ یک از رعایا مالک نخواهند شد.
goo.gl/bqwdLP
🔴نبود بهداشت،آمار بالای مرگ و میر و فساد گسترده
#تاریخ_ایران_مدرن
#یرواند_آبراهامیان
#شماره۴
سفیر بریتانیا در اوایل سلطنت ، خاطر نشان کرد که ؛
مقامات شهرداری تهران بی رحمانه در حال تخریب خانه ها هستند و برای این کار خسارت اندکی می پردازند و از این فرصت برای پر کردن جیب هایشان بهره می گیرند.
وی می افزاید ؛
امیال تخریب گرایانه آنان کلیه مرزهای عقلانی را پشت سر گذاشته بودند.
British Minister , "Annual Report for Persia (1928), " FO 371/Persia 1929/34_13799
این یادداشت مربوط به اقدامات نوسازس شهر توسط رضاشاه است ، او در پایان سلطنت نیز می نویسد:
باید در عاقلانه بودن صرف این مبالغ هنگفت برای ساخت و ساز شهری تردید کرد.
به عنوان نمونه ، شهر همچنان برای سیستم آب رسانی با مشکل رو به رو است.
Biritish Minister, "Annual Report for Persia (1937), India Office /Political and Secret Library/12/3472A
در صفحه ۱۶۶ همین کتاب گفته شده است که شاه زمانی که مشغول نوسازی شهر بود ، بهداشت و سلامت عمومی با شکست روبه رو شده بود.
در زمینه نوسازی بهداشت و درمان ، به استثنای آبادان در سایر شهرها اقدامات بسیار اندکی در بخش های احداث فاضلاب ، آب لوله کشی یا تاسیسات پزشکی انجام گرفت.
نرخ #مرگ و میر #کودکان همچنان بالا بود:
بیماری مانند اسهال ، سرخک ، تیفوس ، مالاریا و سل مهم ترین عوامل مرگ و میر بودند.
حتی در پایتخت نیز شمار پزشکان ثبت شده کم تر از ۴۰ نفر بود.
📚دولت ایران ، پزشکان ثبت شده در تهران ، مذاکرات ملی ، مجلس چهاردهم ، دهم دی ماه ۱۳۲۴
.......................
1⃣میلسپو در سال ۱۳۲۱/۱۹۴۲ معتقد بود که میراث رضاشاه :
#حکومتی_فاسد ، #محصول_فاسد و #برای_فساد است ؛
سیاست مالیات بندی شاه به شدت واپس گرایانه بود طوری که موجب افزایش هزینه زندگی و فشار آن بر طبقات #فقیر شد...به طور کلی #او_کشور_را_دوشید ، دهقانان ، ایلات و عشایر و کارگران را از پای درآورد و از زمین داران مالیات و عوارض سنگینی دریافت کرد.
A.Millspaugh,Americans in Persia (Washington,DC:Brookings Institution Prees,1946) , pp.34,84.
2⃣همچنین خانم لمپتون ، ایران شناس پر آوازه انگلیسی که در زمان جنگ وابسته مطبوعاتی کشورش در تهران بود ، گزارش داد که ؛
اکثریت قابل توجهی از مردم از شاه بیزارند.
A.Lambton, "The Situation in Iran (May 1941), "India Office and Secret Library/12/3405
3⃣چنین حس و حالی را سفیر آمریکا در تهران نیز گزارش داده است :
#خودکامه_ای_ستمگر ، طمع کار و بی احساس که سقوط وی از قدرت و مرگش در تبعید... هیچ کس را متاثر نکرد.
Ambassador,Letter to the secretary of State (26 June 1945), Foreign Relations of the United States (Washington ,DC: Government Printing Office, 1958_79), 1945 , Vol.VIII, p.385.
📚کتاب تاریخ مدرن،آبراهامیان،صفحات ۱۶۶ ، ۱۶۹ ، ۱۷۰