#زبان_پایان_نامه
📌 زبان پایان نامه
ابتدا نویسنده باید مشخص کند که قصد دارد پایاننامه خود را به زبان فارسی تدوین نماید یا عربی و یا انگلیسی. (نوشتن پایاننامه به زبان عربی یا انگلیسی، اختیاری است و امتیاز مشخصی ندارد ولی این احتمال وجود دارد که هیئت داوران در جلسه دفاعیه به آن توجه ویژهای نشان دهند و در امتیازدهی آنان مؤثر باشد).
➿.(♾➿♾).➿
#واژگان_کلیدی
📌 واژگان کلیدی
واژگان کلیدی (یا کلیدواژهها) عبارتند از کلمات و واژههای اصلی و پرتکرار، که در رساله از آنها بحث میشود. به طور مثال اگر شما در رساله خود از کلمات: نماز، روزه، قرآن، آیات و روایات، به عنوان بخشی از تیترهای اصلی و فرعی خود استفاده میکنید، این کلمات، واژگان کلیدی شما محسوب میشوند. تعداد واژگان کلیدی معمولاً بین 3 تا 6 کلمه است.
کاربرد واژگان کلیدی
محقق باید واژگان کلیدی خود را به دقت انتخاب نماید، چراکه میتواند راهنمای خوبی برای دیگران جهت اطلاع کلی از مباحث و موضوعات مطرح شده در رساله او باشد.
▪️▫️◾️◽️◼️◽️◾️▫️▪️
#نوع_تحقیق
📌 نوع تحقیق به دیده هدف:
در این قسمت، نویسنده هدف نهائی خود را از تحقیق بر روی این مسأله بیان می کند که آیا تحقیق او بنیادی، کاربردی و یا توسعهای است.
الف ـ تحقیق بنیادی: تحقیقی است که در جستجوی کشف حقایق و واقعیتها و شناخت پدیدهها و اشیاء است، روابط علمی را کشف میکند، به تبیین ویژگیها و صفات یك واقعیت میپردازد و با اندیشه و تفکر منطقی سرو کار دارد. به سخن دیگر تحقیق بنیادی، شرح و تبیین یک تفکر یا پایهگذاری اندیشههای جدید است.
ب ـ تحقیق کاربردی: تحقیقی است که به منظور حل مشکل یا معضل خاص علمی یا اجتماعی انجام میگیرد و نتایج آن باید به صورت روشن و مشخص در یک کارگاه، کارخانه یا جامعه مورد استفاده قرار گیرد.
ج ـ تحقیق توسعهای: تحقیقی است که با هدف گسترش مرزهای دانش عمومی بشر صورت میگیرد؛ بنابراین هریک از موضوعاتی که در حوزه علوم انسانی و تجربی بتواند به گسترش این علوم کمک کند و به شرح و تبیین آن بپردازد و وجوه ناشناخته آن را روشن کند، در حوزه تحقیقات توسعهای جای میگیرد.
❎؛❎؛❎✅❎؛❎؛❎
#بیان_مسأله (تبیین موضوع)
📌 بیان مسأله (تبیین موضوع)
در بیان مسأله، باید به موضوع رساله به عنوان مسأله اصلی و مهم توجه خاصی شود تا خواننده به برخی از پیچیدگیهای كلی موضوع پی ببرد.
پس از انتخاب موضوع، بايد آن را به گونهاي منطقي، مختصر و جامع تعريف كرد. غرض از تعریف آن است که محقق تصور و تلقی خود را از موضوع مشخص کند به طوری که دیگران با خواندن آن جهت ابهامی برایشان نماند. شرايطي كه بدين منظور بايد رعايت شود، عبارتند از:
موضوع بايد روشن باشد: يعني در تعريف نبايد از واژههاي مبهم و چند پهلو استفاده كرد.
جامع باشد: يعني همه موضوعات پيشبيني شده در طرح تحقيق را در برگيرد.
مانع باشد: يعني موضوعات پيشبيني نشده در طرح تحقيق را شامل نشود.
برای دستیابی به این منظور محقق باید سه کار انجام دهد:
1. تعريف موضوع: محقق تعريف خود از موضوع تحقيق را بيان می کند.
2. بيان محدوده و ابعاد موضوع: محقق ابعاد و محدوده تحقيق خود را مشخص میکند.
3. بيان نوع نگاه در بررسی موضوع: محقق بيان میکند که قصد دارد موضوع تحقيق خود را با چه رويکرد و زاويهای مورد بررسی قرار دهد. برای مثال اگر محقق میخواهد درباره پرخاشگری تحقيق کند میبايست ابتدا تعريف آن را ارائه دهد. سپس محدوده آن را مشخص کند. برای مثال میخواهد علائم آن را بررسی کند يا میخواهد راههای درمان آن را مورد بررسی قرار دهد و در ادامه نوع نگاه خود به اين موضوع را بيان کند مثلاً با ديد اسلامی و به عنوان مترادف واژه بدخلقی آن را بررسی میکند و يا با ديد روانشناسی و به عنوان يک آسيب و اختلال.
" : " : " : "🔁" : " : " : "
🔴 پژوهشگران گرامی
❇️ جهت دسترسی بهتر به مطالب کانال، بر روی پیام سنجاق شده کلیک نمایید و #هشتگ مورد نظرتان را جستجو کنید. 🌸🌸🌸
#سوالات_تحقیق
📌 سؤالات تحقیق
نویسنده در این قسمت باید در راستای اهداف تحقیق خود سؤالاتی را مطرح نماید و در تحقیق به دنبال پاسخگویی به این سؤالات باشد. در واقع، سؤالات تحقیق، مسیر تحقیق را با عبارات پرسشی جستجو می کند و انگیزه محقق را برای یافتن مطلوبی مجهول روشن می کند و به سخن دیگر، محقق را برای یافتن مطلوبی مجهول برمی انگیزاند. بنابراین هدف از تعیین سؤال، ایجاد نهایت تمرکز در فرایند تحقیق است. داشتن یک پرسش علمی باعث میگردد محقّق در جریان تحقیق، به افقهای گوناگون کشانده نشود و کنجکاوی او مسیر پژوهش را منحرف ننماید.
باید دقت کرد که همه سؤالات به صورت مثبت (اثباتی) مطرح نشوند و در بین آنها از سؤالات منفی (سلبی) نیز استفاده کرد. همچنین سؤالات نباید به گونه ای مطرح شود که پاسخ آنها بسیار مختصر باشد. با این توضیح، آغاز سؤال با «آیا» و امثال آن صحیح نیست.
نکات مهم:
الف) سؤالات اصلی و فرعی باید به شکل جمله سؤالی طراحی شود و پاسخ آن آری یا خیر نباشد.
ب) سؤالات بایستی شفاف و روشن باشند.
ج) در ابتدا سؤالات فرعی بسیاری طرح کنید، سپس بکوشید تا مهمترین آنها را گزینش کنید.
🔅🔆🔅✳️🔅🔆🔅
#ملاکها_و_معیارهای_انتخاب_سؤال_اصلی
💠 ملاک ها و معیارهای انتخاب سؤال اصلی
الف) مورد علاقه دانشپژوه باشد؛
ب) در راستای رشته تحصیلی طلبه بوده و طلبه نسبت به آن آشنایی خوبی داشته باشد؛
ج) مورد نیاز جامعه و متناسب با نیازهای منطقهای باشد؛
د) تحقیق مناسبی بر روی آن صورت نگرفته باشد و جای تحقیق در این مورد وجود داشته باشد.
سؤالات تحقیق باید به دو بخش تقسیم شود:
الف) سؤال اصلی: که در واقع، همان عنوان رساله است که به صورت سؤالی مطرح می شود و تحقیق، در کل باید درپی پاسخگویی به این سؤال اصلی باشد.
ب) سؤالات فرعی: تجزیه شده از سؤال اصلی و ناظر به فصول میباشند، بدین معنا که در فصل ها و بخش های مختلف تحقیق، به آنها پاسخ داده می شود. بنابراین پاسخ به یک سؤال فرعی می تواند یک فصل از تحقیق را به خود اختصاص دهد و می توان سؤالات فرعی را از عناوین فصل ها و بخش ها استخراج کرد.
♻️🔰♻️🔰♻️
#فرضیه_های_تحقیق
📌 فرضیه های تحقیق
فرضیه تحقیق: (حدس عالمانه یک محقق در مورد یک مساله یا سوال که به صورت جمله خبری بیان می شود که ممکن است به واقعیت بپیوندد و یا نپیوندد).
اگر از شما سؤالی پرسیده شود و پاسخ قطعی برای آن نداشته باشید، ممکن است اینگونه پاسخ خود را آغاز کنید: «به نظر من...»، «ممکن است...» یا «حدس من این است که...»؛ در واقع شما چون از پاسخ خود مطمئن نیستید، لذا براساس تجارب و دانسته های قبلی خود، به صورت حدس و گمان جواب میدهید. این، همان فرضیه است.
فرضیه، گمان و احتمالی است موقّتی که درست بودن یا نبودن آن در طی فرایند تحقیق، به تدریج ثابت می شود. در فرضیه، باید نزدیکترین و محتمل ترین پاسخ برای سؤال اصلی تحقیق را مطرح کرد. فرضیه بر اساس معلومات کلی، مطالعات و شناخت های قبلی یا تجارب محقق پدید میآید. فرضیه باید کوتاه و از انسجام کافی برخوردار باشد و به صورت جمله خبری بیان شود. فرضیه را میتوان با عبارت هایی مانند: «به نظر می رسد» و... آغاز کرد.
⬅️➡️ ⏹ ⏪⏩
#اهداف_و_فوائد_تحقیق
📌 اهداف و فوائد تحقیق
در این قسمت، اهداف اصلی و مهم تحقیق در یک یا دو بند بیان می شود. اهداف اصلی باید با جهت کلی تحقیق، هماهنگی کامل داشته باشد به طوری که از مجموع عنوان و اهداف بتوان به محتوای کلی آن پی برد.
توضيح دهيد كه از انجام تحقيق چه هدفي داريد؟ به كدام سمت حركت مي كنيد؟ و فكر مي كنيد به كجا خواهيد رسيد؟ چه گزارههایی را ممکن است رد یا اثبات کنید؟ باز هم توضیح دهید پژوهش شما دقیقاً چه کارآیی هایی خواهد داشت.
❗️،❕‼️❕،❗️
#ویژگی_اهداف
💠 ویژگی اهداف :
* قابل حصول باشند؛
* صریح و روشن باشند؛
* قابلیت اندازه گیری داشته باشند؛
* نه خیلی کلی و نه خیلی جزیی باشند؛
* ارتباط کیفی با فرضیه ها و مساله نه ارتباط کمی (از لحاظ تعداد)؛
* با زبان علمی و با استفاده از افعال مناسب برای اندازه گیری و سنجش (مثل: تبیین نمودن، تعیین کردن، مشخص نمودن، مقایسه کردن) تهیه شوند.
↖️ ↗️
⏺
↙️ ↘️
🔴 پژوهشگران گرامی
❇️ جهت دسترسی بهتر به مطالب کانال، بر روی پیام سنجاق شده کلیک نمایید و #هشتگ مورد نظرتان را جستجو کنید. 🌸🌸🌸
#پیشینه_تحقیق_و_امتیاز_این_پژوهش
📌 پیشینه تحقیق و امتیاز این پژوهش
👌بررسی و مطالعه پیشینه پژوهش از ارکان مهم پژوهش است.
محقق، همواره باید این احتمال را در نظر داشته باشد که ممکن است محققان و پژوهشگران دیگری نیز در راستای موضوع مورد تحقیق او یا موضوعی مشابه آن، آثار و نوشتههایی داشته باشند که چه بسا به نتایج و یافتههایی مشابه یا مغایر این تحقیق منجر شده باشند. مراجعه به نتایج تحقیقات آنان میتواند پیامدهای مثبت متعددی برای محقق درپی داشته باشد و راهنمای خوبی برای او باشد (در طرح سؤالات، فرضیه و...)، از دوباره کاری جلوگیری نماید و ابعاد جدیدی از موضوع مورد تحقیق را آشکار کند.
⏪ پیشینه تحقیق را از منابع مختلفی از جمله: کتب، نشریات، تحقیقات، مقالات، رسالههای علمی حوزه، پایاننامههای دانشگاهی، اینترنت و... میتوان به دست آورد. استفاده از کلیدواژههای بکاررفته در آثار و تحقیقات دیگران، میتواند راهگشای مناسبی در جستجوی آثار و تحقیقات مشابه باشد.
❇️ محقق باید در این قسمت، پیشینه تحقیقات صورت گرفته توسط دیگران درخصوص موضوع رساله را به صورت مختصر ذکر کرده و نتایج یافتههای خود را با آنها مقایسه نماید.
🔰🔰🔰 در پیشینه تحقیق ضروری است كه به سؤالات زیر پاسخ داده شود:
آخرین تحقیقاتی كه بر روی موضوع صورت گرفته چیست؟
چه بخشی از این تحقیقات به ریزموضوعات تحقیق ارتباط ندارد؟
چگونه به حل مسأله پرداختهاند؟
چه جنبههایی از مسأله به اندازه كافی اشاره نشده است؟
❇️ فواید مطالعه پیشینه:
برخی از مهمترین فوایدی كه از مطالعه پیشینه حاصل میشود به این قرار است:
- از تحقیقات قبلی و نتایج آنها بهره میبریم؛
- بین اطلاعات پژوهشهای قبلی با مسأله تحقیق ارتباط منطقی بر قرار میشود؛
- از تحقیقات تکراری و دوباره كاری پیشگیری میشود؛
- از منابع معرفی شده و نیز روش بکار گرفته شده الهام گرفته و استفاده میكنیم.
- زوایای مبهم و سؤالات بدون پاسخ آشكار میشود.
↪️♦️.!.♦️.!.♦️↩️