💢 سیر تطور مدینه فاضله به مدینه ضالّه
❇️ «نفس لوّامه؛ عبارت است از نفسی که صاحب خود را بر گناهی که از او صادر شده و بر آنچه از منافع حقیقی و کمالات انسانی و درجات اخروی از او فوت میشود، ملامت میکند.»
🌀 برخی افراد برای سرکوب نفس لوامه، شروع به تحریف میکنند همانند دروغگوی ماهری که خودش نیز باورش میشود؛ در اینجا نیز افراد برای فرار از ملامت، تحریف میکنند که بعدا تحریف تبدیل به انحراف میشود.
🔸حالا این انحراف میتواند در قلمرو زندگی فردی یا اجتماعی صورت بگیرد که در این باره حکیم فارابی تقسیم بندی جالبی دارد؛ برخی برای فرار از اقتدار مدینه فاضله و عدم همراهی با سیطره فرهنگ عقلانی وحیانی به نفاق روی آورده و زیر پوشش آن، مدینه مموهه را شکل میدهند.
🔺هرچند در زمینه فردی، منافق، کوردل است؛ اما در زمینه فرهنگی و اجتماعی هنوز عَلَم هدایت پابرجاست؛ اما اگر مدینه تحریف ذیل آن پوشش بگیرد، فرهنگ تحریف را شکل میدهد.
♒️ در مراحل بعدی که تحریف مستقر شد و به باور عمومی تبدیل شد، مدینه انحراف شکل میگیرد و تبدیل به مدینه ضالّه میشود و کانون این مسائل افرادی هستند که از معرفتی بهره بردهاند، اما ذیل پوشش آن در سطح فردی و بعدها در سطح فرهنگ، کارهای دیگری انجام میدهند.
#درس_اسفار
#استاد_پارسانیا
💠@parsania_net
حمید پارسانیا
#متنخوانی_کتاب #فلسفه_و_روش_علوم_اجتماعی 💢 دو منظر در ارزیابی انتقادی علوم انسانی 1️⃣ نخست بررسی
#متنخوانی_کتاب
#فلسفه_و_روش_علوم_اجتماعی
💠 چیستی علوم انسانی اسلامی
🔸 در تعریف پوزیتیویستی از علم، اتصاف علم به اسلامی و غیراسلامی پذیرفته نمیشود و این اتصاف مهمل دانسته میشود.
🔸در تعریف تفهمی و نوکانتی از علم، علوم انسانیِ اسلامی به جهت موضوع خود از علوم انسانی غیراسلامی متمایز میشود؛ یعنی چنانچه علوم انسانی، مسلمانان را ابژه مطالعه خود قرار دهد، علوم انسانی تحقق خواهد یافت.
🔸در تعاریف پسامدرن از علم، اسلام میتواند در جایگاه یک پارادایم علمی، قوام بخش و هویت بخش نوع خاصی از علوم انسانی باشد؛ اگرچه خود این مجموعه اعتقادی و ارزشی، اعتبار و شأن علمی ندارد.
🔸براساس فلسفه اسلامی، علوم انسانی به حسب متافیزیک و فلسفهای که از آن تغذیه میکند، میتواند به وصف دینی و غیردینی یا اسلامی و غیراسلامی متصف شود، چرا که فلسفه و متافیزیک نیز به حسب نگاهی که به اصل هستی و جغرافیای کلی آن دارد، به دینی و غیردینی یا توحیدی و مشرکانه متصف میشود.
🔸در تاریخ جهان اسلام، حکمای مسلمان چون در چارچوب حکمت اسلامی میاندیشیدهاند، فلسفه خود و همچنین علومی را که در ذیل آنها شکل گرفته است را همواره اسلامی و دینی یافتهاند.
🔸مخالفان و رقبای آنها نیز اغلب کسانی نبودهاند که تفسیری غیرتوحیدی از انسان و جهان داشته باشند؛ به همین دلیل آنها هرگز در معرض پرسش از هویت دینی و غیردینی علوم و علوم انسانی قرار نگرفتهاند.
🔸اما امروز فیلسوفانی که در امتداد فلسفه اسلامی میاندیشند، به دلیل این که جامعه اسلامی با نظریاتی مواجه است که در ذیل فلسفههای الحادی نسبت به عالم قرار دارند، در معرض این سؤال واقع میشوند.
🔸حضرت آیت الله جوادی آملی در آثار خود، مسیرهای دیگری را نیز برای پاسخ به این مسأله طی کردهاند: اسلامی بودن علوم از جهت متافیزیک، از جهت موضوع، از جهت ساختار دورنی معرفت، از جهت روش، از جهت هنجاری و تجویزی، از جهت فرهنگی، تاریخی و تمدنی؛ طی مسیرهای متعدد به این دلیل است که درباره اسلامی بودن علوم و از جمله علوم انسانی از ابعاد و جهات متعددی میتوان بحث کرد.
#استاد_پارسانیا
💠 @parsania_net
حمید پارسانیا
#متنخوانی_کتاب #فلسفه_و_روش_علوم_اجتماعی 💠 چیستی علوم انسانی اسلامی 🔸 در تعریف پوزیتیویستی از عل
#متنخوانی_کتاب
#فلسفه_و_روش_علوم_اجتماعی
💠 تعریف علم
🔸فرهنگ و تاریخی که در آن، اعتقاد و ایمان دینی وجود دارد، نمیتواند تعاریفی از علم را بپذیرد که امکان شناخت و وصول به حقایق دینی را نفی میکنند و بذر تردید و شک در مورد پایهها و بنیادهای ایمان دینی در درون خود دارند.
🔸فرهنگ و تمدن مدرن به زندگی دنیوی بسنده کرده است، افراد در این فرهنگ به تناسب رویکرد این جهانی خود یا به انکار حقایق معنوی میپردازند و مفاهیم دینی را ساختههایی ذهنی در خدمت منافع طبقاتی و گروهی میدانند.
🔸و یا آنکه اگر این معانی و مفاهیم را به صراحت نفی نمیکنند، با دیده شک و تردید در آنها مینگرند و البته گاه به دلیل کارکرد مثبت و بیبدیل این معانی از ضرورت حضور آنها برای تداوم زندگی دنیوی نیز سخن میگویند.
🔸فرهنگی که ویژگیهای فوق را دارد، با تعریفی از علم یا با بخشی از علم سروکار دارد که با کارکرد ابزاری خود، نیازهای این جهانی بشر را تأمین کند، چنین فرهنگی، بینیاز از معانی یا مصادیقی از علم است که راه را بر آسمانهای معنوی میگشاید، بلکه آن علوم را به دلیل این که زندگی دنیوی او را در معرض پرسش و چالش قرار میدهد، تاب نمیآورد و از آن اعراض میکند.
🔸قرآن کریم؛ دلیل انحراف برخی از افراد را که علم به مبدأ و معاد و مانند آن را انکار میکنند، این میداند که آنها به دنبال عمل کردن به فجور خود هستند «بل یرید الانسان لیفجر امامه» قیامت/5
🔸همان گونه که فرهنگ مدرن غرب، نیازمند علمی است که متناسب با آن باشد، فرهنگ و تمدن اسلامی نیز در حیات و تداوم خود، اقتضای حضور علم متناسب با خود را دارد.
🔸از طرف دیگر همان گونه که تمدن اسلامی با تمدن غرب، علم مناسب با خود را طلب میکنند، هر معنایی از علم نیز فرهنگ و تمدن مناسب با خود را به دنبال میآورد؛ به همین دلیل، علم یکی از مفاهیم و معانی کلیدی برای فرهنگهای مختلف بوده و در کنار دیگر مفاهیم پایه و کانونی فرهنگ قرار میگیرد.
#استاد_پارسانیا
💠 @parsania_net
37.05M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#کلیپ
💠 هجمه به ادبیات فارسی با اشراب تئوریها و عقبههای فلسفی بیگانه
#درس_اسفار
#استاد_پارسانیا
💠@parsania_net
🏴🏴🏴🏴
«قُتِلَ أَصْحابُ الْأُخْدُودِ. النَّارِ ذاتِ الْوَقُودِ. إِذْ هُمْ عَلَيْها قُعُودٌ. وَ هُمْ عَلى ما يَفْعَلُونَ بِالْمُؤْمِنينَ شُهُودٌ. وَ ما نَقَمُوا مِنْهُمْ إِلاَّ أَنْ يُؤْمِنُوا بِاللَّهِ الْعَزيزِ الْحَميد»
🏴🏴🏴🏴
#غزه
#فلسطین
💠@parsania_net
انا لله و انا الیه راجعون
جنایت سبعانه صهیونیستها در حمله به بیمارستان المعمدانی غزه و شهادت مظلومانه کودکان، زنان، بیماران و غیرنظامیان امت اسلامی، وجدان آگاه جامعه بشری را عزادار کرده است.
مدیریت حوزه دروس امروز را تعطیل اعلام کرده است.
وسیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون
شرایط گفتگو.mp3
2.96M
#کلیپ
🔴 کسانی که حقیقت را برنمیتابند؛ نمیتوانند قائل به گفتگو باشند.
#استاد_پارسانیا
💠@parsania_net
حمید پارسانیا
#کلیپ 🔰ایدئولوژی #اعتقاد #فرهنگ #هویت #استاد_پارسانیا 💠 @parsania_net
🔰 ایدئولوژی
🔸دانشمند یهودی نزد امیرالمؤمنین علی علیه السلام آمد و پرسید: آیا خدایی را که عبادت میکنی، دیدهای؟
🔸همانند اینهایی که دین را مصداق بیگانگی میدانند؛ چه به صورت جامعه شناسانه یا روانکاوانه میگویند: دین مخلوق خودشان است و شیئی مستقل از خودشان را گرفتهاند و بر آستان آن سر میسایند.
🔸اینجا دین میشود ایدئولوژی؛ در اینجا ایدئولوژی معنای سلبی و منفی دارد؛ یعنی به اصطلاح سیاسی و اجتماعی اینگونه است، اما در فارسی معنای خوبی پیدا کرده است که شاید مرحوم شریعتی با این رویکرد استفاده کرد و بعد در آثار دیگران نیز به کار گرفته شد؛ هرچند در همان معنای منفی و سلبی نیز به دلیل کارکردی که دارد، نگاه مثبتی به آن کردهاند.
🔸به هر حال ایدئولوژی، علم نیست، ایدئولوژی حقیقت ندارد، ایدئولوژی یک برساختی برای یک مقصدی است که ممکن است رهایی بخشی نیز داشته باشد؛ اما آیا این خوب است یا بد؟ همین سؤال نیز نوعی ایدئولوژی است؛ بدین جهت گفته میشود: انسان را از ایدئولوژی، گریزی نیست و به این لحاظ تقسیم بندیهای بعدی را انجام میدهند.
🔸ایدئولوژی، حکایت از واقع به معنای حقیقی ندارد و نقش علمی در آن وجود ندارد و یک امر ارزشی است؛ حالا به صورت مستقیم ارزشی است مثل بایدها و نبایدها؛ یا گزاره راجع به هستهاست؛ اما ملاکی برای صدق و کذبش نیست و شما بر اساس ارزشهای خودتان میپذیرید یا رد میکنید و اعتقاد است یعنی بر اساس اعتقاد پذیرفته میشود نه بر اساس حقیقت.
🔸اعتقاد میتواند به دو معنا به کار برده شود؛ گاهی عقد بین موضوع و محمول است، بنابراین علم نیز عقد هست یا در مرحله بعد، عقد دوم بین نفس انسان و صفحه نفس انسان است.
🔸گزارههای متافیزیکی به این دلیل که طبق رویکرد قرن 18 و 19 ساینس و علم نیستند و افراد براساس عقد دوم یعنی گرایش خودشان، آنها را میپذیرند، از اینرو به هستیشناسی نیز ایدئولوژی گفته میشود.
🔸در فارسی گفته میشود: ایدئولوژی درباره بایستیها و جهان بینی راجع به هستیها سخن میگوید؛ بنابراین اینجا علم است و آنجا ایدئولوژی.
🔸درست است که جهان بینی درباره هستیها سخن میگوید، اما در محیطی که علم، فقط به هستیهای تجربی اطلاق میشود، هستیهای تجربی، علم دانسته میشود و راجع به هستیهای غیرتجربی صحبت کردن، ایدئولوژی است.
🔸گرچه گزارهها، باید و نباید، تجویزی و انشائی نیست و راجع به هستی است؛ اما در آنجا عقد بین موضوع و محمول و روشی که راجع به آن سخن میگوید نیست و تنها به اعتقاد برمیگردد.
🔸گاهی در فضای مجازی گفته میشود: اعتقاد، چیز خطرناکی است و... حال آنکه گوینده در اینجا بین دو اعتقاد خلط میکند، ما در حوزه متافیزیک دو نوع اعتقاد داریم، اعتقاد پیوند قلب با آنچه که میدانیم که از سنج ایمان است و این اعتقاد باید براساس یک اعتقاد دیگر باشد که آن علم نظری است؛ یعنی پیوند بین موضوع و محمول، تابان باشد؛ برهان باشد؛ ظاهر باشد؛ آشکار باشد.
🔸در مرحله بعد، اگر اعتقاد دوم بر مدار اعتقاد اول بود؛ این اعتقاد، صحیح است؛ اما اگر بر مدار اعتقاد اول نبود؛ این برساخت است و یافتی در آن وجود ندارد و بعد چیزی که فرد، خودش ساخته، اله اوست و اگر به آن گرایش و اعتقاد داشته باشد و دنبالش کند، خودش را میپرستد.
🔸در این صورت، معبود، خود اوست و معتَقَدها، خداهایی هستند که خودش ساخته و وقتی که این خداها را بشکند، فکر نکند که موحد شده است؛ تازه به اینجا میرسد که او خودش همه کاره است و بت بزرگ میدان شهر، سازنده بتهای قبلی است؛ یعنی نفس انسانی است که تسلیم شده و کسی که خود، راهی را نمیبیند؛ قصد دارد برای خود و دیگران، راهی بیابد.
#استاد_پارسانیا
💠@parsania_net
💠 هویت علمی
🔸درباره دانشی که فرا میگیریم، بیندیشیم و صرفا در درون آن مستغرق نباشیم. این چیزی است که متأسفانه جای آن در نظام علمی ما خالی است.
🔸این کار، یک خودآگاهی بخشی است در مورد حوزه معرفتیای که عمرمان را در آن هزینه میکنیم؛ نوعی بازاندیشی درباره خود رشته، معنای علوم انسانی و مفهوم علم.
🔸ما باید بدانیم دانشها و نظریههایی که فرا میگیریم، از کجا آمده و چه هویتی دارد. آیا مبنای مطلق و فراگیری دارد یا مبتنی بر حوزههای معنایی خاصی است؟ اگر مبتنی بر حوزههای معنایی خاصی است، آن حوزه چیست و از کجا آمده است؟
✍️#استاد_پارسانیا
🆔@parsania_net
استاد پارسانیا در باره حوادت اخیر در فلسطین.mp3
6.79M
چگونگی اخذ عزیز مقتدر در سرنگونی ظالم از منظر حکمت الهی؛
قتل نفس کودکان و فروریزی استکبار در صحنه حکمت الهی.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🟩 آغاز و انجام کلام در دو قوس نزول و صعود
🔖 هر کلامی از افق گویند میآید و به مخاطب میرسید و مخاطب با شنیدن او به افق گوینده میرود.
🔖 کلام هم قوس نزول دارد و هم قوس صعود دارد. چگونه کلام نازل میشود و به مخاطب میرسد و چگونه کلام و کتاب از مخاطب به گوینده و متکلم باز میگردد، لذا گفتوگویی که بین دو نفر رخ میدهد و درک رخ میدهد ما از جهت درکِ این معنا به گوینده رسیدهایم و ما گوینده شدهایم. این معنا بخشی از وجود او بود و ما به همین بخش از وجود او رسیدیم و ما شدهایم وجود او.
🔖اگر شما بخواهید این را بر مینای حکمت متعالیه توضیح دهید چند مبنا وجود دارد یکی بحث علم و درک است که به وجود برمیگردد و دیگری بحث تشکیک وجود است و اشتداد بر میدارد و حرکت جوهری وجود دارد و اینکه در این آمد و شد که در سیر صعود دارد رخ میدهد نفس انسان و علم او و اراده او جسمانیه الحدوث و روحانیه البقا است و بعد بحث اتحاد عالم و معلوم و اتحاد عاقل و معقول است و این مجموعه است که این بحثی را که گفتیم را شکل میدهد.
⭕️ @parsania_net
استاد پارسانیا درباره حوادت اخیر در فلسطین.mp3
10.38M
﷽ ❁ تبیین ۶۷ ❁
✓عنوان:جنگغزّه ازمنظر حکمتِالهی
✓موضوع: اعتقادی، سیاسی، معرفتی
✓اشاره:اینتببینعرفانیشنیدنیاست
- درپاسخ بهاینشبههی مهم که وقایع
دردناک و ظلم بیحدّ صهیونیستها به
ویژه قتل فجیع کودکان غزّه ، چگونه
با عدل الهی قابل جمع میباشد؟!
☜ به بیان : حجةالاسلام والمسلمین
استاد حمید پارسانیا
🌱 در ثواب انتشار سهیم باشید .
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
☜بهپایگاهفرهنگیتبلیغیبلاغبپیوندید
الامام العسکری
الوصول الی الله سفر لا یدرک الا بامتطاء اللیل
وصول به خداوند سفری است که جز با استفاده از راهوار شب و شب زنده داری حاصل نمیشود
May 11
💠 حکمت الهی قتل کودکان مظلوم چیست؟
▪️سرویس دین و اندیشه خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - حجتالاسلام حمید پارسانیا، مدیر گروه جامعهشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و مدرس فلسفه و عرفان در حوزه علمیه:
در فص موسوی کتاب «فصوص الحکم»، ابنعربی در مورد حکمت قتل کودکان توسط فرعون و نسبت آن با جامعۀ بنی اسرائیل بحث میکند.
🔻متن کامل گزارش را اینجا بخوانید
⭕️ @parsania_net