👇👇👇
♨️سوال:
🔰آيا درست است که يکي از جهات غيبت امام زمان(ع) ترس از دشمنان است؟
✍️پاسخ:
✅بر اساس برخى روایات، ترس از کشتهشدن، یکی از عوامل غیبت امام مهدی(عج) است. چنانکه امام صادق(ع) فرمود: «قَالَ رَسُولُ اللهِ(ص) لَا بُدَّ لِلْغُلَامِ مِنْ غَیْبَةٍ فَقِیلَ لَهُ وَ لِمَ یَا رَسُولَ اللهِ قَالَ یَخَافُ الْقَتْل».[1]
ترس ایشان از کشته شدن نه به خاطر ترس از جان خویش است که این خاندان از مرگ هراسی نداشتند، بلکه هراس ایشان به این دلیل است که با کشته شدنش نتواند وظیفهای که خداوند جهت گسترش عدل در تمام زمین بر عهده او گذاشته را به خوبی به پایان برساند.
به بیان دیگر، ترس یاد شده هرگز «خوف مذموم» نیست که از ضعف نفس بر میخیزد، بلکه هراسى عقلى است که امرى بس پسندیده و در برخى موارد لازم و ضرورى است. ترس برخاسته از بستر «خود دوستى» که سبب گریز از خطر کردن به روز حادثه در مسیر حفظ دین و مکتب میشود، ضعف نفسانى صفتى ناپسند در برابر شجاعت است؛ امّا خوفى که سبب حفظ جان آدمى و هدر نشدن و بیاثر نمردن شود، ممدوح و عاقلانه، بلکه واجب است؛ زیرا مهم آن است که نثار خون نتیجه دهد و به ثمر بنشیند.
آنکه خون میدهد اما به مثمر بودنش نمیاندیشد، متهور است نه شجاع؛ زیرا شجاعت در سنجیده عمل کردن و به جا کارزار کردن است، همانگونه که وجود مبارک على(ع) در اوضاع خاصى از خطر کردن و هدر دادن جان خویش و خاندان مکرم و یاران اندکش حذر کرد.
امام علی(ع) خود در اینباره میفرماید: «نگریستم و دیدم نه مرا یارى است و نه مدافعى و مددکارى، جز کسانم که دریغم آمد به کام مرگشان برم، پس خار غم در دیده خلیده چشم پوشیدم و گلو از استخوان غصه آب دهان را جرعه جرعه نوشیدم و شکیبایى ورزیدم در خوردن خشمى که از حنظل تلختر بود و دل را از تیغ برنده، دردآورتر».[2]
ایشان در حالى از کشته شدن دورى میکردند در «لیلة المبیت» به تنهایى و بیهیچ سلاح و دفاعى در بستر رسول خدا(ص) خوابید. او چگونه از مرگ واهمه داشته باشد، در حالیکه خود میگوید: «اگر تمام عرب در صفى یگانه به جنگم آیند، هرگز به آنها پشت نخواهم کرد».[3]
بنابراین، منظور از ترس در اینگونه روایات، ترس عاقلانه است که عین شجاعت است؛ نه ترس برخاسته از ضعف نفس، پس باید گفت که حضرت ولىّ عصر(عج) از آن ترساناند که با ظاهر شدن در میان مردم، پیش از آنکه موعد الهى آن فرارسد، حضرتش را به قتل رسانند.
پی نوشت ها:
[1]. شیخ صدوق، علل الشرائع، ج 1، ص 243، قم، کتاب فروشی داوری، چاپ اول، 1385ش.
[2]. سید رضی، نهج البلاغة، ترجمه، شهیدی، جعفر، ص 49، تهران، علمى و فرهنگى، چاپ چهارم، 1378ش.
[3]. همان، ص 318.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#اعتقاداتی #مهدویت
👇👇👇
♨️سوال:
🔰آیا حیوانات هم روز قیامت محشور می شوند؟
✍️پاسخ:
✅آیاتی در قرآن کریم اشاره به حشر حیوانات دارد از جمله:
الف ـ "ما من دابة فی الارض ولا طائر یطیر بجناحیه الاّ امثالکم ما فرطنا فی الکتاب من شیء ثم الی ربّهم یحشرون".(۱)
"هیچ جنبنده ای در زمین و هیچ پرنده ای که با دو بال خود پرواز می کند نیست مگر این که امت هایی مانند شما هستند، ما هیچ چیز را در این کتاب فرو گذار نکردیم، سپس همگی به سوی پروردگارشان محشور می شوند.
ب ـ "و اذالوحوش حشرت".(۲)
وحوش جمع وحش است و وحش حیوانی است که هرگز با انسانها انس نمی گیرد.
ظاهر آیه از این جهت که در سیاق آیات توصیف کننده قیامت قرار دارد بیانگر این است که حیوانات وحشی هم در روز قیامت مانند انسانها محشور خواهند شد اما این که پس از محشور شدن چه وضعی خواهند داشت و سرانجام کارشان چه خواهد شد در کلام خدای تعالی و روایات معتبر چیزی نیامده است.
حال باید دید ملاک حشر و بازگشت انسان به سوی خدا چیست؟ و آیا همان ملاک در حیوانات نیز وجود دارد؟
ملاک حشر در انسان جز نوعی از زندگی ارادی و شعوری نیست، ملاک سعادت تنها همان داشتن شعور و فطرت انسانی است که به کمک پیامبران راه مشروعی از اعتقاد و عمل را به روی او باز می کند و انسان آن راه را می پیماید.
با تفکر عمیق در مراحل زندگی حیوانات و در نظر گرفتن حالات مختلفی که هر نوع از حیوانات در مسیر زندگی به خود میگیرند روشن میشود که حیوانات هم مانند انسان دارای آرا و عقاید فردی و اجتماعیاند و حرکات و سکناتی که در راه بقا و جلوگیری از نابود شدن از خود نشان میدهند همه بر مبنای آن عقاید است، حیوانات نیز مانند آدمیان تا اندازهای از موهبت اختیار برخوردارند و نیز دارای سطحی از فهم و شعوراند، فرض کنید حیوانی نزدیک مزرعه شما میآید، شما چوبی را بلند میکنید او فرار میکند، این فرار یعنی انتخاب کتک نخوردن بر سیر شدن، این انتخاب است گرچه بی شک به درجه قوت انتخاب انسان نیست و میتوان گفت، انتخابی نیمه آگاهانه است، هر چند همه انسان نیز کارهای خودشان را با اختیار آگاهانه انجام نمیدهند و برخی از انتخابها همانند فرار حیوان است.
به هر حال نمی توان ادعای قاطع کرد که حیوانات اختیاری ندارند زیرا به همان اندازه درک و شهور می توانند اختیار داشته باشند و در روایات نیز میتوان مطالبی را یافت که برخی از آنها تکلیف دارند.(۳)
در روایتی آمده است که بزی که به بز دیگر شاخ زده است در قیامت قصاص میشود. در هر صورت در این که حیوانات محشور میشوند بحثی نیست ولی در این که به بهشت و جهنم میروند در آیات و روایات تا آن جا که ما اطلاع داریم از آن بحثی نشده است.
پینوشتها:
۱. انعام آیة ۳۸.
۲. تکویر (۸۱) آیة ۵.
۳. تفسیر نورالثقلین، ج ۱، ص ۷۱۵ و ۷۱۶.
🌐مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
👇👇👇
♨️سوال:
🔰هشام بن حَکَم کیست؟ آیا او واقعا با قلب و زبان و دست، ائمه را یاری کرده است؟
✍️پاسخ:
✅هشام بن حَکَم متکلم شیعی قرن دوم قمری و از اصحاب امام صادق(علیه السلام) و امام کاظم(علیه السلام) است. . بسیاری از دانشمندان شیعه و اهل سنت او را به لحاظ علمی ستودهاند.
🔹از امام صادق، امام کاظم، امام رضا و امام جواد علیهمالسلام روایاتی در ستایش هشام بن حکم وارد شده است.
🍀 بر اساس این روایات، وی پرچمدار حق ائمه، مؤید صدق، مدافع ولایت اهل بیت و اثباتکننده بطلان دشمنان آنان است. پیروی از او پیروی از ائمه و مخالفت با او مخالفت با آنان شمرده شده است[1]. او بنده خیرخواه خداوند و کسی است که به دلیل حسادت اصحاب، آزار دیده است[2]. هشام با قلب و زبان و دست یاور ائمه است[3]. امام صادق به او فرمود تا زمانی که ما را با زبانت یاری کنی، مؤید به روح القدس خواهی بود[4].
📚 منبع جهت مطالعه بیشتر:
احمد صفایی، هشام بن حکم متکلم معروف قرن دوم هجری و شاگرد مبرز مکتب جعفری، تهران ۱۳۸۳ش.
—---------------------------
1. کشی،اختیار معرفۀالرجال، ص ۲۷۸؛ ابن شهر آشوب،معالم العلما، ص ۱۲۸
2. همان، ص ۲۷۰
3. مامقانی،تنقیح المقال فی علم الرجال، ج۳، ص۲۹۴
4. شریف مرتضی،الشافی فی الامۀ، ج۱، ص۸۵.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#تاریخی
👇👇
♨️سوال:
✍️اینکه مهریه حضرت زهرا (سلام الله علیها) آب بود وغضب شد درسته و آیا ازاون روزبه بعد آب برتمام غیر شیعه حرام است؟
✅پاسخ:
مهریه ظاهری حضرت زهرا(سلام الله علیها)چهارصد درهم یا اندکی بیش تر یا کم تر بود, که با این پول وسایلی خرید:
پیراهنی به بهای هفت درهم. چارقدی به بهای چهار درهم . دستمال و قطیفه ای مشکی بافت خیبر . دو عدد تشک و چهارعدد بالش و پرده ای از پشم و یک تخته بوریا و یک آسیاب دستی و لگنی از مس و مشکی از چرم و یک ظرف چوبی و کاسه ای برای دوشیدن شیر .نیز یک آفتابه و یک خمره و چند عدد کوزه .
🔹وقتی این ها را نزد پیامبر آوردند, فرمود: خدا به اهل بیت برکت دهد.(1) از پیامبر گفتند: این مقدار مهر فاطمه روی زمین است ; مهر او در آسمان ها چه مقدار است ؟ فرمود: این سؤال ها را که دردی را از شما دوا نمی کند ، نپرسید. گفتند: نه ، برای ما اهمیت دارد؛ بفرمایید.
🍀فرمود: مهر فاطمه در آسمان ها یک پنجم زمین است . هر کس روی زمین راه برود, در حالی که به فاطمه و فرزندان او بغض و کینه داشته باشد, گناه کرده است .(2)
🍃از امام باقر(علیه السلام)نقل شده : مهریه زهرا(سلام الله علیها) یک پنجم دنیا و یک سوم بهشت و چهار نهر فرات و نیل و نهروان و بلخ است , ولی روی زمین پانصد درهم قرار داده شد, تا برای دیگران اسوه و مِلاک باشد.(3)
🌸اگر در روایات، آب و ثلث بهشت به عنوان مهریه حضرت بیان شده ، مهریه اصطلاحی و معروف نیست، بلکه مهریه معنوی است. مهریه متداول را باید شوهر از مال خود به همسرش بدهد، اما آب فرات و...و بهشت ملک امام علی نبود تا به حضرت زهرا بدهد، مگر اینکه از نوع ولایت تکوینی و به عنوان خلیفه الهی آن ها را مالک بر کل زمین بدانیم، اما این نوع مالکیت نیز از نوع مالکیت معنوی است.
💠این روایات حاکی از احترامی است که خدا برای بنده محبوبش حضرت زهرا قائل است . اما مهریه ظاهری حضرت زهرا خیلی کم بود . مسلمانان وظیفه دارند مهریه دختران شان را سبک بگیرند تا در امر ازدواج مشکل جوانان حل گردد.
🔺مداحان و شعرایی که برای حضرت زهرا شعر سروده اند، به این روایات توجه کرده اند. اما اینکه بهاین دلیل آب بر غیر شیعه حرام است و نجس هستند مطالبی است که نشنیده ایم.
1. سید جعفر شهیدی , زندگانی حضرت فاطمه (س) ص 59.
2. بحارالانوار،ج 43 ،ص 113.
3. همان .
🌎مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
👇👇
♨️سوال:
🔰آیا برای نماز غفليه سند معتبر وجود دارد؟
✍️پاسخ:
✅نماز غفيله در منابع معتبر و درجه اول روايي ( مانند وسايل الشيعه) نقل شده است
هر چند از نظر سندي ضعفي دارد ولي ضعف سند آن با اعتماد علما جبران شده و و فتوا به استحباب نماز داده اند بعضي از علما هم سند را صحيح مي دانند1
وَ فِي الْمِصْبَاحِ عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: مَنْ صَلَّى بَيْنَ الْعِشَاءَيْنِ رَكْعَتَيْنِ يَقْرَأُ فِي الْأُولَى الْحَمْدَ وَ ذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغاضِباً- إِلَى قَوْلِهِ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ - وَ فِي الثَّانِيَةِ الْحَمْدَ وَ قَوْلَهُ وَ عِنْدَهُ مَفاتِحُ الْغَيْبِ لا يَعْلَمُها إِلَّا هُوَ «5» إِلَى آخِرِ الْآيَةِ فَإِذَا فَرَغَ مِنَ الْقِرَاءَةِ رَفَعَ يَدَيْهِ وَ قَالَ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِمَفَاتِحِ الْغَيْبِ الَّتِي لَا يَعْلَمُهَا إِلَّا أَنْتَ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ- وَ أَنْ تَفْعَلَ بِي كَذَا وَ كَذَا- وَ تَقُولُ اللَّهُمَّ أَنْتَ وَلِيُّ نِعْمَتِي وَ الْقَادِرُ عَلَى طَلِبَتِي تَعْلَمُ حَاجَتِي فَأَسْأَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ لَمَّا قَضَيْتَهَا لِي- وَ سَأَلَ اللَّهَ حَاجَتَهُ أَعْطَاهُ اللَّهُ مَا سَأَلَ.2
هشام بن سالم از امام صادق(ع) ضمن بيان کيفيت خواندن اين نماز نقل ميکند: هر کس اين دو رکعت را بين نماز مغرب و عشاء بخواند
و حاجت خود را طلب نمايد خداوند حاجت او را بر آورده نمايد و آن چه را خواهد به او کرامت فرمايد.
1. سايت آيت الله ميرزا جواد تبريزي
2.وسائل الشيعة، ج8، ص: 121
🌐مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#قرآن_حدیث
حسادت يا غبطه؟
♨️سوال:
🔰فرق بين حسادت و غبطه چيست که ميگويند غبطه بخوريد اما حسادت نورزيد؟
✍️پاسخ:
✅حسد، يكي از گناهان كبيره بوده و عبارت است از اينكه شخص نتواند نعمتي را براي ديگري ببيند و دوست داشته باشد و آرزو كند كه اين نعمت از او گرفته شود.
🌸 غبطه به معني آرزو كردن نعمتي براي خويش مثل آن نعمتي كه به ديگري رسيده است، بدون اينكه از رسيدن نعمت به آن شخص بدش بيايد و آرزوي از بين رفتن آن را داشته باشد.
☘️خلاصه اينكه، غبطه آرزوي دارا شدن مثل همان نعمت است كه به ديگري رسيده و حسد آرزوي از بين رفتن نعمت از صاحبش است چه خودش دارا بشود چه نشود.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
👇👇
♨️سوال:
🔰آيا با دعا و يا سحر و جادو کسي میتونه بين نامزدها و خانواده آنها اختلاف ايجاد کنه؟
يا اصلا اينکه چنين چيزي وجود داره؟
اتفاقاتي بين من و نامزدم و مادرش بوجود آمده که غير طبيعي و عقلاني هست.
رفتار مادر خانومم و نامزدم عجيبه و به هيچ عنوان از طرف کسي قابل قبول نبوده
به خاطر اختلاف کوچکي مادر و دختر بدون دليل موجهي حرف جدايي ميزنن بطوري که همه تعجب کرده اند.
آيا دعا و چشم زخم و جادو و... در اين گونه موارد ممکنه وجود داشته باشه اگر هست راه درمان و باطل کردن اين موارد چيه؟
✍️پاسخ:
✅نکته اولي که بايد به آن توجه کرد اين است که سحر و جادو و طلسم يک واقعيتي است که در عالم وجود دارد و همچنين سحر و جادو از نظر قرآن كريم و احاديث نيز ثابت شده و واقعيت دارد. به اين امر در آيه 102 سوره بقره و 4 سوره فلق اشاره شده است. از اين آيات و برخي روايات استفاده مي شود كه برخي از سحرها واقعا اثر گذارند. همچنان كه آيه 102 سوره بقره مي فرمايد: مردم سحرهايي را فرا مي گرفتند كه ميان مرد و همسرش جدايي مي افكند.
نکته دوم و مهم اين است که : گرچه سحر و جادو واقعيت دارد ولي غالب آنچه امروزه در ميان مردم در اين باره شايع است بىاساس مىباشد و افراد بیشتر به علت کمی تجربه یا نداشتن مهارت کافی در کارها ناکامی های خود را به سحر و جادو و چشم زخم و ... نسبت می دهند.(حتما برای رفع مشکلات با یک مشاور امین گفتگو کرده و راه حل کار خود را با بالا بردن سطح معرفت و توانایی برخوردی بیابید)
ولى اگر بر فرض موردى پيدا شد كه سحرى در كار بود راههايى براى بطلان آن وجود دارد.
آيتالله بهجت براي رفع آن دستوراتي را توصيه فرمودند که بيشتر بر مباني قرآني استوار است.
کسي که سحر شده باشد يا دچار چشمزخم شده باشد براي بطلان سحر و دفع چشمزخم بايد چه کند؟
در پاسخ فرمودند: موارد ذيل را مراعات و عمل نماييد:
1- قرآن کوچک هميشه همراه داشته باشيد.
2- معوذتين [سورههاي مبارکه فلق و ناس] را بخوانيد و تکرار نماييد.
3- آيةالکرسي را بخوانيد و در منزل نصب نماييد.
4- چهار قل [سورههاي مبارکه توحيد، کافرون، فلق و ناس] را بخوانيد و تکرار نماييد، خصوصاً وقت خواب.
5- در موقع اذان با صداي نسبتاً بلند اذان بگوييد.
6- روزي 50 آيه از قرآن کريم را با صداي نسبتاً بلند بخوانيد.(کتاب پرسشهاي شما و پاسخهاي آيتالله بهجت _ جلد اول)
رفع سحر و طلسم در روایات:
1. محمد بن عيسى گويد از حضرت رضا (ع) در باره سحر پرسيدم حضرت فرمود: سحر واقعيت دارد و به اذن خدا اثر مىکند هر گاه ترا سحر کردند دستت را تا مقابل صورتت بالا ببر و اين دعا را بخوان: باسم الله العظيم باسم الله العظيم رب العرش العظيم الا ذهبت و انقرضت. (مکارم الاخلاق، ص 403)
2. فردي که سحر شده آيات: قالَ مُوسى ما جِئْتُمْ بِهِ السِّحْرُ إِنَّ اللَّهَ سَيُبْطِلُهُ إِنَّ اللَّهَ لا يُصْلِحُ عَمَلَ الْمُفْسِدِينَ، وَ يُحِقُّ اللَّهُ الْحَقَّ بِکَلِماتِهِ وَ لَوْ کَرِهَ الْمُجْرِمُونَ[يونس،81و82.] و وَ أَوْحَيْنا إِلى مُوسى أَنْ أَلْقِ عَصاکَ فَإِذا هِيَ تَلْقَفُ ما يَأْفِکُونَ، فَوَقَعَ الْحَقُّ وَ بَطَلَ ما کانُوا يَعْمَلُونَ، فَغُلِبُوا هُنالِکَ وَ انْقَلَبُوا صاغِرِينَ.[اعراف،117و118و119.] را هميشه همراه خود داشته باشد.
3. اين آيه را هفت بار بر سحر شده بخوانند: سَنَشُدُّ عَضُدَکَ بِأَخِيکَ وَ نَجْعَلُ لَکُما سُلْطاناً فَلا يَصِلُونَ إِلَيْکُما بِآياتِنا أَنْتُما وَ مَنِ اتَّبَعَکُمَا الْغالِبُونَ[قصص، 35 .].[مکارم الاخلاق ص 415]
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی