─┅─═ঊঈ🌺ঊঈ═─┅─
⏮سوره 11. هود آيه 44
آيه🔻
⤵️وَقِيلَ يَأَرْضُ ابْلَعِى مَآءَكِ وَيَسَمَآءُ أَقْلِعِى وَغِيضَ الْمَآءُ وَ قُضِىَ الْأَمْرُ وَاسْتَوَتْ عَلَى الْجُودِىِّ وَقِيلَ بُعْداً لِّلْقَوْمِ الظَّلِمِينَ
ترجمه🔻
⤵️و (بعد از آنكه طوفان و آب همه جا را فرا گرفت) گفته شد: اى زمین! آبت را فرو بَر، و اى آسمان! (از باریدن) بایست. (بدین ترتیب) آب فرو نشست و كار (قهر الهى) پایان پذیرفت و (كشتى) بر (دامنه كوهِ) جودى پهلو گرفت و (در این هنگام) گفته شد كه (رحمت خدا از) قوم ستمگر دور باد!
─┅─═ঊঈ🌺ঊঈ═─┅─
نکته ها🔻تفسیر نور☀️
⤵️این آیه از رساترین وبلیغ ترین آیات قرآن است كه از عصر پیامبر تا كنون سخن شناسان وادیبان را به تحسین وتعجّب واداشته است و كسانى كه در فكر مبارزه با قرآن و آوردن كلامى مانند آن بوده اند، وقتى به این آیه رسیده اند از كار خود صرفنظر كرده اند.
🔶«بَلع» به معناى فروكشیدن و «اِقلاع» به معنى امساك و «غِیض» به معنى جذب شدن و كم شدن آب است.
🔷مراد از «جُودى»، یا مطلقِ كوه سخت است و یا اسم كوهى خاص كه در مورد محلّ آن در مناطق زیر اختلاف است:
🔅الف: موصل عراق.
🔅ب: حدود شام.
🔅ج: میان موصل و الجزیره.
🔅د: عربستان.
🔅ه : كوهى در سلسله جبال آرارات در تركیه.
🔶در روایات آمده است كه كشتى نوح شش ماه بر آب بود و سرزمین مكّه و حجاز را سِیر كرد تا سرانجام به فرمان خداوند آب فرونشست. و امام صادق(علیه السلام )فرمود: روزى كه كشتى نوح بر كوه نشست، روز نوروز بود.
─┅─═ঊঈ🌺ঊঈ═─┅─
پيام ها⚡️📬
1-💮 بعد از هلاك شدن هم باید ظالم را لعنت كرد. «بُعداً للقوم الظالمین»
─┅─═ঊঈ🎀ঊঈ═─┅─
⏪سوره 11. هود آيه 45
آيه🔻
⤵وَنَادَى نُوحٌ رَّبَّهُ فَقَالَ رَبِّ إِنَّ ابْنِى مِنْ أَهْلِى وَإِنَّ وَعْدَكَ الْحَقُّ وَ أَنتَ أَحْكَمُ الْحَكِمِينَ
ترجمه🔻
⤵پس نوح پروردگارش را ندا داد و گفت: پروردگارا! همانا پسرم از خاندان من است و البتّه وعدهى تو (دربارهى نجات خاندانم،) حقّ است و تو بهترین داورانى.
─┅─═ঊঈ🎀ঊঈ═─┅─
نکته ها🔻تفسیرنور☀
⤵از آنجا كه خداوند بر نجات خاندان نوح وعده داده بود، (مطابق آیه 40) و نوح گمان مىكرد تنها همسر او محكوم به هلاك است، لذا طبیعى بود كه در مورد پسرش، هم دعوت به سوار شدن كند و هم از خداوند نجات او را درخواست نماید.
─┅─═ঊঈ🎀ঊঈ═─┅─
پيام ها⚡📬
1-💓 در دعا وسخن گفتن با خدا، ادب را مراعات كنیم. حضرت نوح نگفت: خدایا طبق وعدهاى كه دادى كه اهل مرا نجات مىدهى، باید فرزندم را نجات مىدادى، چرا نجات ندادى؟! بلكه گفت: «انت احكم الحاكمین»
─┅─═ঊঈ🎀ঊঈ═─┅─
⏪سوره 11. هود آيه 46
آيه🔻
⤵قَالَ يَنُوحُ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ أَهْلِكَ إِنَّهُ عَمَلٌ غَيْرُ صَلِحٍ فَلَا تَسَْلْنِ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّى أَعِظُكَ أَن تَكُونَ مِنَ الْجَهِلِينَ
ترجمه🔻
⤵(خداوند در پاسخ) فرمود: اى نوح! او (در واقع) از خاندان تو (و نبوّت) نیست، او (داراى) عمل ناشایستى است، پس چیزى را كه به آن علم ندارى از من مخواه، همانا من تو را موعظه مىكنم كه (مبادا) از جاهلان باشى.
─┅─═ঊঈ🎀ঊঈ═─┅─
نکته ها🔻تفسیرنور☀
⤵مراد از «فلاتسئلن» در مورد پیامبر معصوم، آن نیست كه سؤالى واقع شده بود، زیرا حضرت نوح در آیهى بعد مىفرماید:
💢«انّى اعوذ بك ان اسئلك ما لیس لى به علم»، بلكه منظور آن است كه مبادا سؤال كنى! البتّه مطلبى كه براى نوح پیش آمد، این بود كه خیال مىكرد فرزندش اهل است و خداوند به او فرمود: او از اهل تو نیست.
💎روایات بسیارى از پیامبر و ائمهعلیهم السلام به ما رسیده است كه با این عبارت آغاز مىشود: «لیس منّا» یعنى از ما نیست، كه به نمونهاى از آنها اشاره مىشود:
💢پیامبرصلى الله علیه وآله فرمودند: «مَن غَشّ مسلماً فلیس منّا» هركس به مسلمانى خیانت كند، از ما نیست.
💎در روایت دیگرى فرمودند: «مَن اكرمه الناس اتّقاء شرّه فلیس منّى» آن كس كه مردم او را از روى ترس احترام بگذارند، از من نیست.
💢در حدیثى دیگر آن حضرت فرمودند: «مَن اصبح و لم یهتمّ بامور المسلمین فلیس بِمسلم» هر كس كه هر صبح در فكر خدمت به مسلمین نباشد، مسلمان نیست.
💎سؤال: در آیهى 10 سورهى تحریم در مورد همسر نوح و لوط مىخوانیم: «خانتا» خیانت كردند، و در اینجا خداوند مى فرماید: اى نوح! فرزند تو از اهل تو نیست، آیا از این دو آیه، زنازاده بودن فرزند نوح استفاده نمىشود؟
💢پاسخ: اوّلاً: مراد از خیانتِ زن نوح، افشاى اسرار و كمك به كفّار است، نه امر دیگر.
💎ثانیاً: این آیه دلیل اهل نبودنِ پسر نوح را عملِ غیر صالحِ فرزند مىداند، نه چیز دیگر.
📚غالب این روایات در سفینةالبحار، جلد دوّم، صفحهى 318 و 691 آمده است.
─┅─═ঊঈ🎀ঊঈ═─┅─
پيام ها⚡📬
1-💮 پیوند مكتبى، حاكم بر پیوند خانوادگى وخویشاوندى است. «انّه لیس من اهلك» (دلیل نجات گروهى از غرق شدن، ایمانشان بهنوح بود، نه چیز دیگر)
2-🔱 گاهى انسان در كار خیر یا شرّ چنان غوطهور مىشود كه گویا یكپارچه آن عمل مىشود. «انّه عمل غیر صالح»
3-💮 پیامبران نیز به موعظه الهى نیاز دارند. «انى اعظك» (خداوند پیامبران خود را در لحظههاى حسّاس، هشدار داده و حفظ مىكند)
4-🔱 از كارهاى جاهلانه باید پرهیز كرد. «من الجاهلین» (تقاضاى كارى از خداوند اگر با حكمت نباشد، تقاضاى جاهلانه است)
📗لذا سلمان از اهل بیت پیامبر مىشود، امّا بر ابولهب عموى پیامبر، نفرین نثار مىشود.