🔸فرهنگ غربی!
قویترین نمایندگی جریان غربگرایی در ایران، در عرصه فرهنگ و هنر، بر عهده فرح بود. زمانی که او با محمدرضا ازدواج کرد، فاقد هرگونه تجربه سیاسی و فرهنگی بود، اما پس از ورود به وادی فرهنگ، چنان در این حوزه افراط کرد که دربار ایران به شکل دربار کشورهای غربی به خصوص دربار فرانسه درآمد. فرح به زودی با کمک گروهی از جوانان متجدد غربی و تازه محصلین دانشگاههای خارجی که اکثر آنان از حلقهی دوستان و همکلاسیهای خودش بودند، فعالیتهای گستردهای را برای تغییر فرهنگ و هویت مردم اجرا کرد. مهمترین این دوستان فرح، رضا قطبی و لیلی امیر ارجمند بودند.
(کسری، نیلوفر، زنان ذینفوذ در خاندان پهلوی، نشر نامک، تهران 1379 صص 265- 266)
#فرح
#رضا_قطبی
#لیلی_امیرارجمند
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸هویت نو!
فرهنگ مردم مسلمان ایران در دستان فرح بود. فرح همکلاسی های خود در فرانسه را در این عرصه با خود همراه کرد. او با استفاده از امکانات مالی ویژهای که در اختیار داشت، گروه بیشماری از متخصصان معماری، شهرسازی، نقاشی، مجسمهسازی و نظریهپردازان مسائل اجتماعی، فرهنگی و تاریخی، هنرمندان و... را با امتیازات ویژهای همچون امکانات مالی و رهایی از ضوابط دست و پاگیر دولتی، به خدمت گرفت. این گروه با رهبری فرح وظیفه داشتند با تلفیق فرهنگ و تمدن ایرانی و غربی، هویت جدیدی را برای ایرانیان ایجاد کنند که در این هویت نو برتری با فرهنگ غربی بود.
( کسری، نیلوفر، زنان ذینفوذ در خاندان پهلوی، نشر نامک، تهران 1379 صص 265- 266)
#فرح
#مجسمه سازی
#فرهنگ
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸تاسیس سازمان های فرهنگی
گروه زیر نظر فرح در عرصه فرهنگی وظیفه داشتند هویت فرهنگی جدید ایرانیان را به مدرنترین مظاهر فرهنگ و تمدن غرب درآورند. با این تفکر غالب، متخصصین ایرانی خارج از کشور توسط حلقه دوستان فرح به ایران آمدند و با حکم و دستور فرح در رأس سازمانهای مستقلی قرار گرفتند. این سازمانها عبارت بودند از: رادیو و تلویزیون، جشن هنر شیراز، جشنهای فرهنگ و هنر، مرکز حفظ و اشاعه موسیقی، سازمان نمایشگاهها و کارگاه نمایش، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، فستیوال سینمای کودکان، فستیوال بینالمللی فیلم تهران و مدرسهی عالی دختران، فستیوال بینالمللی فیلم تهران، موزههای تهران، تئاتر شهر و...
(کسری، نیلوفر، زنان ذینفوذ در خاندان پهلوی، صص 265- 266)
#فرح
#محمدرضاشاه
#فرهنگ
#جشن_هنر_شیراز
#صداوسیما
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸هنر پهلوی!
هنر مورد توجه دربار پهلوی دوم شامل رقاصی، خوانندگی و مطربی آن هم از نوع کافهای و کابارهای بود که در بین طبقهی حاکمهی رژیم نیز به شدت رواج داشت. رقاصی و نوازندگی گاهی سبب میشد که افرادی مورد توجه سران رژیم قرار گیرند و حتی به مقاماتی همچون وزارت هم برسند. غلامرضا کیانپور وزیر دادگستری و وزیر اطلاعات و جهانگردی در کابینهی هویدا از این هنرمندان بود. او که با نام هنری «شاپور خوشگله» در بین دوستانش معروف بود، در سالهای قبل از وزارتش با پوشیدن لباس زنانه در میهمانیها و مجالس عروسی میرقصید .او به واسطهی علاقهی هویدا به هنرنماییهایش به مقام وزارت رسید.
(دلدم، اسکندر، من و فرح پهلوی، 3 جلد، انتشارات به آفرین، چاپ دوم، تهران 1380، صص 472- 474)
#محمدرضاشاه
#فرهنگ
#شاپور_خوشگله
#وزارتخانه
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸بهائیان در دربار پهلوی
بهائیان در دربار پهلوی نفوذ بالایی داشتند. نفوذ اصلی آنها ، در دوران قدرتگیری عبدالکریم ایادی پزشک مخصوص شاه بود؛او ریاست تشکیلات بهائیان را بر عهده داشت و به سبب نفوذ کلامی که در نزد شاه داشت، راه پیشرفت بهائیان را هموار میکرد، او در رساندن "امیرعباس هویدا " به نخست وزیری نقش کلیدی داشت. در دوران نخست وزیری، هویدا وزرای بهایی را وارد کابینه کرد و این وزرا بدون اجازه ایادی حق هیچ کاری را نداشتند؛ توسط او صدها، افسر بهایی وارد ارتش شده، به مقامات بالا رسانید. در این دوران تعداد بهائیان ایران به سه برابر رسید.
(شهسواری، ثریا، اسناد فعالیت بهائیان در دوره محمدرضا شاه، ص۸۰، تهران، انتشارات مرکز اسناد رسمیانقلاب اسلامی، ۱۳۸۷)
#بهائیان
#دربار_پهلوی
#هویدا
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸قهرمانی ایران مقابل اسرائیل
فوتبال استقلال ایران با هاپوئل اسرائیل در فینال جام باشگاههای آسیا ، در سال1349 در ورزشگاه امجدیه برگزار شد. مردم در ورزشگاه و بعداز پیروزی و قهرمانی استقلال در این مسابقات تا چند روز خوشحالی کرده و شعار بر علیه اسرائیل می دهند . محمد رضا شاه پس از شنیدن گزارش اعتراضات و شعارهای مردم بسیار خشمگین می شود. عَلَم در خاطرات خود مینویسد : شاه را برآشفته دیدم.علت را جویا شدم.گفت: برخی دانشجویان و بعضی جوان های دیگر شعارهایی می دهند که به وضوح کمونیستی است.یک فتح فوتبال که این همه سر و صدا ندارد، آن همه شعارهای "زنده باد خلق فلسطین"، "مرگ بر یهودی"
( خاطرات اسدالله علم.دوشنبه 24 فروردین 1349)
#فوتبال
#اسرائیل
#علم
#محمدرضاشاه
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸راهی که آمدیم
قبل از انقلاب جزو حرفهایی که ما همیشه می زدیم، این بود که ما گندم را از امریکا می خریم و سیلوی ما را هم شوروی ها می سازند.
۱۳۸۳/۱۲/۰۵
#رهبر_انقلاب
#گندم
#خودکفایی
#آمریکا
#شوروی
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸راهی که آمدیم
حالا شما جوانها که آن زمان را ندیدید، قدیمیترها [میدانند]، از فیلیپین و از هند و مانند اینها برای ما دکتر میآمد. در روستاها و راههای دور نه، گاهی در شهرهای خیلی نزدیک، برای ما مثلاً از فیلیپین پزشک میآمد.
۱۳۹۶/۱۱/۱۹
#رهبر_انقلاب
#پزشک
#فیلیپین
#وزات_علوم
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸شروط وزارت
رقاصی و نوازندگی گاهی سبب میشد که افرادی مورد توجه سران رژیم قرار گیرند و حتی به مقاماتی همچون وزارت هم برسند. رقاصی، خوانندگی و مطربی آن هم از نوع کافهای و کابارهای هنر مورد علاقه پهلوی دوم بود.ناصر گلسرخی هم یکی دیگر از حلقهی دوستان هویدا بود که قبل از وزارتش، در کافههای لالهزار به شغل نوازندگی ویولن اشتغال داشت. گلسرخی در تقلید صدای حیوانات نیز تبحر داشت. وی با مهارت به این طرف و آن طرف میپرید و با دست بردن لای موهای سرش، حرکات میمون را تقلید میکرد. به واسطهی همین هنرمندیها، او به مقام وزارت منابع طبیعی در کابینههای هویدا دست یافت.
( دلدم، اسکندر، من و فرح پهلوی، 3 جلد، انتشارات به آفرین، چاپ دوم، تهران 1380، صص 472- 474)
#کاباره
#وزارت_فرهنگ
#محمدرضاشاه
#هویدا
#ناصر_گلسرخی
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸انحلال ارزش تحصیلی طلاب
فرخ رو پارسای در بین توده مردم و جامعه روحانیت، متهم به بهائی گری بود .همسر او در ارتش، یکی از ارکان مهم بهائیها را تشکیل میداد. او وزیر آموزش و پرورش بود.یکی از کارهای او انحلال ارزش تحصیلی طلاب بود. طبق گزارش ساواک:خانم دکتر پارسای از روزی که وزیر آموزش و پرورش شد، کمیسون رسیدگی به ارزش تحصیلی طلاب و کسانی را که با دریافت گواهی اجتهاد از مراجع بزرگ، جهت تعیین ارزش آن را به دبیرخانه شورای عالی آموزش و پرورش، تقدیم میکردهاند منحل کرده است.
(سند 20/22755ه1347/6/28 . به نقل از ابراهیم ذوالفقاری، اولین زن کابینه، فصلنامه مطالعات تاریخی، س چهارم، ش17، تابستان 1386، ص 252.
سند 20/41064 ه7، 1347/11/13)
#طلاب
#محمدرضاشاه
#بهایی
#دولت
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸هنر خانواده سلطنتی!
رقاصی از هنرهایی بود که در بین زنان خانوادهی سلطنتی رواج داشت. شمس پهلوی برای یادگیری رقص استریب تیز ،رقاصهی معروف لبنانی را به هتل رامسر دعوت کرد. پس از تمرین ، شمس توانست در رقاصی تبحر کسب کند.او تصمیم گرفت این هنرش را در معرض دید علاقهمندان قرار دهد. با همفکری اشرف در شهریور 1338 مجلس رقصی در محوطهی کاخ اختصاصی رامسر برگزار شد، در این برنامه که با حضور ارکستر عربی انجام شد ،اشرف اعلام کرد که خواهرش قصد دارد استریپ تیز را اجرا کند. ثروتمندان و سرمایهداران کشور دستها را در جیب فرو بردند و در عرض چند لحظه مبالغ کلانی وجه نقد، انواع جواهرات و چک روی سن محل هنرنمایی شمس ریخته شد.
(دلدم، اسکندر، من و فرح پهلوی، 3 جلد، انتشارات به آفرین، چاپ دوم، تهران 1380، صص 472- 474)
#هنر
#اشرف_پهلوی
#شمس_پهلوی
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸نفوذ بهائیان در در دربار پهلوی
رشد نفوذ بهائیان در تمام ارکان حکومت پهلوی چشمگیر است، شاه معتقد بود که بهائیان ضد او توطئه نمیکنند، آنان هم از این موقعیت برای ثروتمند شدن و در دست گرفتن اقتصاد کشور سود میجستند، آنان با استفاده از نفوذ سیاسی خود و اعمال فشار بر مردم در غصب اموال دیگران کوشا بودند. بهاییان سیطره عظیمی در دستگاه دولتی و اقتصاد و فرهنگ کشور اعمال نمودند، مرکز آنان در فلسطین اشغالی و عکا بود و با یک تشکیلات بسیار منظم و گسترده با این مرکز در ارتباط بودند. آنان با کشورهای خارجی به خصوص اسرائیل و انگلستان ارتباط داشتند و کارگزاران آن کشورها در ایران بودند.
(زاهد زاهدانی، سید سعید، بهائیت در ایران، ص۲۴۶)
#عکا
#اسراییل
#بهاییت
#دربار_پهلوی
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin