✳️این هفته برای بازار #طلا یک هفته بسیار بد بوده و عملکرد بازار منفی است. قیمت هر اونس فلز زرد اکنون در سطح 1911 دلار قرار دارد. قیمت #نقره، #پلاتین و #پالادیوم به ترتیب 22.15 دلار، 918 دلار و 1282 دلار است. ممکن است در هفته های آینده عملکرد بازار طلا مثبت شود اما احتمال تداوم کاهش قیمت ها نیز هست. سرمایه گذاران دچار سردرگمی هستند. ضروری است ابتدا مسیر سیاست های پولی بانک مرکزی آمریکا مشخص شود.
عملکرد شاخص #دلار این هفته تاکنون کمی مثبت است و اکنون رقم شاخص دلار در محدوده 102.65 قرار دارد. تحلیلگران معتقدند نوسان ارزش دلار در برابر ارزهای دیگر سال جاری میلادی و سال آینده بزرگ خواهد بود زیرا سیاست های پولی بانک های مرکزی در حال تغییر است. هفته پیش در #آمریکا تغییری در نرخ های بهره داده نشد و برخی کارشناسان معتقدند بزودی افزایش نرخ های بهره در #اروپا متوقف می شود و سپس نوبت به کاهش نرخ ها در آمریکا و اروپا خواهد رسید.
عملکرد بازار #فلزات پایه این هفته تاکنون کمی منفی است. قیمت #مس و #روی به ترتیب در محدوده 8540 دلار و 2415 دلار در هر تن قرار دارد. بازار از تغییرات شاخص #دلار و اخبار از اقتصاد #چین تاثیرات بزرگ می پذیرد. شاید در ماه های آینده شرایط بازار بهتر شود. بسیاری ضروری است در چین برنامه های بزرگ حمایتی اجرا شود. تحلیلگران امیدوارند در بلندمدت بر تقاضا برای این فلزات افزوده شود.
✳️بازدهی بازارها در هفته پایانی خرداد ۱۴۰۲
📉قیمت دلار
بازدهی دلار این هفته افزایش ۲.۱۶ درصدی داشت.
📈قیمت طلا
قیمت طلا در روزهای باقیمانده از بهار ۱۴۰۲ و نخستین روز تابستان رشد ۱.۶۰ درصدی داشت و ۳۶ هزار و ۹۰۰ تومان به ارزش هر گرم طلای ۱۸ عیار افزوده شد.
📉قیمت سکه
بازدهی سکه امامی افزایش ۰.۳۲ درصدی داشت.
📈بورس
نگاهی به چارت شاخص کل حاکی از آن است که نماگر اصلی بازار سرمایه طی این هفته بازار از ارتفاع دو میلیون و ۱۸۲ هزار واحد با افت ۰.۳۸ درصدی در پایان روز چهارشنبه به دو میلیون و ۱۷۳ هزار واحد رسید.
✳️تولید نفت ایران به ۲.۹ میلیون بشکه در روز رسید
آژانس بین المللی انرژی:
🔹به رغم تحریم های سخت مالی، تولید روزانه نفت ایران در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۳۰ هزار بشکه و از ابتدای امسال ۳۵۰ هزار بشکه افزایش داشته است.
🔹جریان صادرات نفت ایران به چین در ارقامی قابل توجه ادامه دارد و ایران از سه ماهه سوم سال میلادی گذشته روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت به این کشور صادر میکند.
🔹در نتیجه افزایش صادرات و بالا رفتن مصرف داخلی، تولید نفت ایران در می ۲۰۲۳ به ۲.۹ میلیون بشکه در روز رسیده است.
✳️ واگنر با پیشنهاد بلاروس برای توقف درگیری موافقت کرد
🔹سرویس مطبوعاتی رئیس جمهور بلاروس گزارش داد، پریگوژین پیشنهاد لوکاشنکو برای توقف جنبش واگنر در روسیه و برداشتن گام های بیشتر برای تنش زدایی را پذیرفت.
🔹سرویس مطبوعاتی لوکاشنکو اعلام کرد که در حال حاضر پیشنویس گزینه قابل قبولی برای حل و فصل وضعیت گروه "واگنر" با ضمانتهای امنیتی برای مبارزان آن وجود دارد.
🔹بر اساس اعلام ریاست جمهوری بلاروس، گفتگوی لوکاشنکو با پریوگوژین با هماهنگی ولادیمیر پوتین انجام شد است.
✳️ سرور مرکزی گروهک تروریستی منافقین در اختیار ایران
🔹به نقل از منابع موثق؛ سرور مرکزی گروهک تروریستی منافقین که اطلاعات مرتبطین داخل ایران منافقین بر روی آن قرار گرفته بود توسط دولت آلبانی در اختیار جمهوری اسلامی قرار گرفت
🔹پس از این توافق و همکاری؛ ایران نام آلبانی را از لیست کشورهای حامی تروریسم خارج کرد
📌 این خبر هنوز به صورت رسمی مورد تأیید قرار نگرفته است
✳️دولت منابع بلوکه شده ایران را آزاد کرد
▪️برجامیون از تسویه نفت ایران با چای سریلانکا نتیجه میگیرند، «پول نفت در تحریم بلوکه و با اجناس بنجل تهاتر میشود».
▪️اما این پول مربوط به فروش نفت قبل از تحریم ۹۱ است، ضمنا ایران سالانه ۱۰۷ میلیون دلار چای از سریلانکا وارد میکند و حال نیازی به تخصیص ارز جدید نیست.
▪️در واقع دولت سیزدهم با مذاکره و توافق با سریلانکا، منابع بلوکه شده نفتی ایران را آزاد کرده است.
✳️سریلانکا بدهی نفتی به ایران را با چای تسویه میکند
🔹سریلانکا قرار است ماه آینده مبادله چای به ایران را به جای ۲۵۰ میلیون دلار بدهی نفت آغاز کند. این مبادله در سال ۲۰۲۱ برای نفت وارداتی در سال ۲۰۱۲ توافق شد، اما به دلیل بحران مالی سریلانکا به تعویق افتاد.
🔹رئیس هیئت چای سریلانکا گفت: ایران و سریلانکا میتوانند بدون اتکا به دلار تجارت کنند. توافقنامه ارسال ۵ میلیون دلار چای در ماه به مدت ۴۸ ماه بود، اما ما قصد داریم با حدود ۲ میلیون دلار در ماه شروع کنیم.
🔹چای سیلان در سطح جهان محبوبترین محصول کشور سریلانکا است. ایران یکی از خریداران اصلی چای سریلانکا بوده است، اما صادرات به طور پیوسته از ۱۲۸ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ به ۷۰ میلیون دلار در سال گذشته کاهش یافته است.
✳️تهاتر نفت ایران با چای سریلانکا؛ آزادسازی هوشمندانه منابع بلوکه شده نفتی/ رونمایی از دو تحریف جدید برجامیون
🔹روز گذشته رویترز از اجرای توافق تهاتر ۲۵۰ میلیون دلار بدهی نفتی ایران با چای سریلانکا خبر داد. این خبر، سوژه خوبی در اختیار برجامیون قرار داد تا با ارائه روایت غلط این ذهنیت را ایجاد کنند که «پول نفت ایران در شرایط تحریم یا بلوکه میشود و یا با اجناس بنجل تهاتر میشود» در حالیکه واقعیت چیز دیگری است.
🔹پولهای بلوکه شده ایران و در این مورد خاص در سریلانکا مربوط به فروش نفت در شرایط «غیرتحریمی» است که شامل دو دوره «قبل از تحریمهای سال ۹۰» و «در دوره اجرای برجام» است. در این دو دوره، ایران از حسابهای رسمی تحت نظارت آمریکا برای نقل و انتقال مالی استفاده میکرد که منجر به بلوکه شدن منابع ایران شد.
🔹حتی بیژن زنگنه وزیر سابق نفت نیز به این موضوع اذعان کرده که طلبهای ایران در سایر کشورها مثل کرهجنوبی، امارات، ژاپن و غیره مربوط به فروش قبل از تحریمهاست و در شرایط تحریم تمامی ارز نفتی با شبکه تراستی به کشور بازمیگردد (لینک).
🔹طبق آمار گمرک ایران سالانه حدود ۱۰۷ میلیون دلار چای از سریلانکا برای تامین نیاز داخلی وارد میکند، پس چه بهتر که طبق توافق دولت سیزدهم با سریلانکا به جای تخصیص ارز جدید، این منابع از ارز بلوکه شده ایران تسویه شود.
🔹در واقع ارز نفتی ایران در حالی صرف واردات چای از سریلانکا شده که اگر تحریمی هم وجود نداشت دوباره این ارز باید صرف واردات همین محصول میشد، پس خبری از واردات جنس بنجل نیست. همچنین طبق توافق، مطالبات ایران بدون ۱ دلار ریزش به همراه سود دیرکرد از سریلانکا دریافت میشود.
🔹در نتیجه توافق ایران و سریلانکا برای آزادسازی منابع نفتی ایران یک اقدام هوشمندانه و فعالانه محسوب میشود و ربطی به بلوکه شدن درآمد صادرات نفت در شرایط تحریم ندارد.
✳️ابابیل در جنین و هرتزلیا
وطن امروز/ ۳ تیر ۱۴۰۲
در سال ۱۳۹۸، نتانیاهو با وادار کردن کوشنر و ترامپ به ترور سردار سلیمانی -که پس از توافقات مالی پشت پرده با برخی طرفها انجام شد- تصور می کرد نه تنها برنامه منطقه ای ایران را یک دهه به عقب برگردانده، بلکه در فقدان سردار سلیمانی قادر خواهد بود به توصیه بن سلمان عمل کند و جنگ را به داخل ایران بکشاند. سرمایه گذاری وسیع برای ایجاد واحدهای جدید عملیات علیه ایران در ارتش به موازات موساد، تشدید حضور در محیط پیرامونی ایران از جمله در آذربایجان و کردستان عراق، تلاش بسیار گسترده برای ایجاد شبکه ای از اوباش در داخل ایران که ماموریت آنها خشن کردن هر نوع آشوب تا سرحد ممکن است، و نهایتا، تهدید مستمر به درگیری نظامی و اقدام علیه برنامه هسته ای ایران، مجموعه اقداماتی است که او و تیمش در چارچوب راهبرد 'حلقه سوم' علیه ایران طراحی کردند و تا امروز با حداکثر توان به اجرا گذاشته اند.
مهم ترین و بنیادی ترین گام در این چارچوب، آشوبی بود که سال گذشته در ایران اجرا شد. من همواره گفته ام -و شواهد بسیار زیادی برای اثبات این مدعا وجود دارد- که این آشوبها ترکیبی دو جنبه اجتماعی و امنیتی بوده است. جنبه اجتماعی اشاره به مجموعه آسیب های اقتصادی، نسلی، شناختی، سیاسی و اجتماعی در داخل ایران است که به عنوان میزبان و تسهیل کننده تهدید خارجی عمل کرد. این جنبه گرچه بسیار مهم است اما بدون ترکیب با یک برنامه امنیتی خارجی هرگز نمی توانست به خشونتی به وسعت آنچه در سال ۱۴۰۱ دیدیم تبدیل شود. (همچنانکه در وضعیت عادی جامعه ایران گرچه درربرخی موارد معترض است اما مطلقا آشوب طلب نیست.)
جنبه امنیتی پروژه، کاملا فکر شده، دقیق و حاوی ظرافت های فراوان در جزئیات بود و وقتی این جنبه امنیتی با آن زمینه داخلی ترکیب شد، اعتراض به آشوب مبدل گشت. حالا از ورای چند ماه فاصله شواهد نشان می دهد صهیونیست ها واقعا تصور می کردند -و امریکا را هم متقاعد کرده بودند- که به جای تلاش برای وارد کردن هزاران زخم، می توان یک زخم جانکاه به ایران وارد کرد چنانکه جامعه تصور کند کار تمام است و به زعم آنها دروغ بزرگ به عملیات بزرگ تبدیل شود.
ایران نه به سادگی ولی با قدرت از آن ماجرا عبور کرد. پس از آن بسیاری اتفاقات رخ داده که اینجا قصد بررسی آنها را ندارم اما یک مورد بسیار شاخص است و آن تغییر بنیادین، بی سابقه و بسیار قدرتمند ژانر اقدام علیه رژیم صهیونیستی است.
گویی ایران و مقاومت تصمیم گرفته اند طعم واقعی یک مهندسی امنیتی بی سابقه را به اسراییل بچشانند. رژیم تا پیش از این به مدت بیش از دودهه تحت محاصره و حمله نظامی بوده. آنچه جدید است این است که اسراییل برای نخستین بار با یک اتحادیه اطلاعاتی و عملیات ویژه بسیار ماهر مواجه است که نبرد اطلاعاتی علیه آن را به یک ماجرای هر روزه تبدیل کرده است. صهیونیست ها پس از عملیات مجدو وانمود کردند پیام را گرفته اند اما حالا این موضوع در حال روشن شدن است که در واقع هیچ نمی دانند. در واقع اسراییل حتی به خودش هم آدرس غلط می دهد. پس از جنگ اخیر در غزه که طی آن جبهه شمالی هم اندکی فعال شد، جامعه نظامی و استراتژیک رژیم ادعا می کند در حال آماده شدن برای جنگ در چند جبهه است. این ادعایی بزرگ و با توجه به کیفیتی که ارتش اسراییل در جنگ با غزه از خود نشان داد به نحو رقت آوری مضحک است. آنچه اسراییل باید خود را واقعا برای آن آماده کند نه جنگ در چند جبهه بلکه جنگ در کوچه های ساحل غربی است. روند، در حال حرکت به سمتی است که در آن حزب الله، جهاد و حماس، نه در بیروت و حتی غزه، بلکه در جنین با اسراییل روبرو خواهند شد. تبدیل شدن مردم ساحل غربی به اسلحه، و کوچه های آن به جبهه، واقعیت امنیتی جدید رژیم است که حوادث سال گذشته در ایران به آن شتاب بخشیده. پیکر پوسیده رژیم باید به نیش میلیون ها زنبور عادت کند.
مهدی محمدی
✳️ تظاهرات اعتراضی علیه نتانیاهو به هفته بیست و پنجم رسید
🔹تظاهرات هزاران نفر از ساکنان سرزمینهای اشغالی در اعتراض به سیاستهای نتانیاهو در حوزه اصلاحات قوانین قضایی امروز وارد هفته بیست و پنجم خود شد.
🔹اصلاحات قضایی کابینه نتانیاهو سرزمینهای اشغالی را عملاً به صحنه درگیری مخالفان و موافقان کابینه فعلی تبدیل کرده است.
✳️ کودتای واگنر توسط آمریکا، انگلیس و اسرائیل سازماندهی شده بود
رئیس تلویزیون دولتی روسیه:
🔹«شکی نیست که شورش اخیر گروه مزدور واگنر علیه کرملین توسط سرویسهای مخفی آمریکا، بریتانیا و شاید یکی از کشورهای خاورمیانه سازماندهی شده بود.» به نظر میرسد اشاره این مقام رسانهای روسیه به یکی از کشورهای خاورمیانه که در ناآرامیهای اخیر روسیه دست داشتند، رژیم صهیونیستی است.