─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
💮◁ احیا، حفظ و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت طلبی، زنده نگه داشتن یاد شهیدان و حفظ آثار آنان، تجلیل و تکریم از خانواده های معظم شهیدان، جدّیت در امور فرهنگی خانواده های شاهد، خوداتکایی و قانونمند کردن ارایه خدمات به آنان و بسیج امکانات نظام به منظور پراکندن عطر ملکوتی شهادت در جامعه، محور فعالیت های این نهاد است .
🕯البته سابقه اولیه این نهاد به دوران آغاز قیام امام ره به سال 1342، باز می گردد. بعد از قیام خونین 15 خرداد 1342 گروهی از روحانیون انقلابی و مبارز و افراد نیکوکار به دستور امام ره ماموریت یافتند تا به خانواده های شهدا رسیدگی کنند، که این کار در طول سال های مقاومت و مبارزه ادامه یافت و در سال های 57-1356، دامنه وسیع تری پیدا کرد.
─┅═༅2⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
💮◁بعد از پیروزی انقلاب، برای سامان دادن بیشتر به امور شهدا و خانواده های آنان، با فرمان امام ره بنیاد آغاز به کار کرد که با آغاز جنگ تحمیلی و بیشتر شدن تعداد شهیدان، وظیفه و تکلیف بنیاد شهید سنگین تر شد.
🕯مسلما خون شهيدان، انقلاب و اسلام را بيمه كرده است. خون شهيدان براي ابد درس مقاومت به جهانيان داده است و خدا مي داند كه راه و رسم شهادت كور شدني نيست، و اين ملت ها و آيندگان هستند كه به راه شهيدان اقتدا خواهند کرد و به فرموده امام راحل همين تربت پاك شهيدان است كه تا قيامت مزار عاشقان و عارفان و دلسوختگان و دارالشّفاي آزادگان خواهد بود.
─┅═༅3⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
💮◁كسي نيست كه به ارزش از خودگذشتگي شهدا و دستاوردهاي ملي، منطقه اي و بين المللي شهدای انقلاب اسلامي و 8 سال دفاع مقدس واقف و معترف نباشد، ولي به هر حال به عنوان اقدامي نمادين در تقويم جمهوري اسلامي ايران روز 22 اسفند به عنوان روز تجليل از شهدا نام گذاري شده است و در اين روز معمولاً مردم در سراسر كشور بر سر مزار شهدا حاضر شده و ضمن اداي احترام به پرستوهاي خونين بال ميهن، با آرمان هاي آن الگوهاي ايثار و استقامت، شجاعت و شهامت و پاسداران حريم ولايت تجديد ميثاق مي کنند تا در ادامه راه و در مواجه با ظلمت هاي دنيوي به قول استاد شهيد مرتضي مطهري از نور شهدا كه شمع محفل بشريت اند، بهره بجويند.
─┅═༅4⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
💮◁با اوج گيري مبارزات مردم مسلمان ايران در دههي پنجاه جهت آزادي، استقلال و دفاع از دين •بهويژه جريان پيروزي انقلاب اسلامي• و در دوران هشت سالهي دفاع مقدس مردان و زنان بسياري در صحنههاي مبارزه و پيکار به شهادت رسيدند. اخلاق، شيوهي مبارزه، نحوهي شهادت، خصوصيات فردي و شخصيتي ايشان و آثار بهجاي مانده اعم از مادي و غيرمادی •معنوي•، مجموعهاي ارزشمند را تشکيل ميدهد که تحتعنوان «فرهنگ ايثار و شهادت» معرفي شده است.
🕯شهدا داراي زندگي ابدي هستند و راه را به آيندگان نشان مي دهند
─┅═༅5⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
💮◁و بشارت كه به فرموده قرآن كريم «ولا تحسبن الذين قتلوا في سبيل الله امواتاً بل احياءٌ عندَ ربهم يرزقون، فرحين بما آتاهم الله من فضله و يستبشرون بالّذين لم يلحقوا بهم من خلفهم الا خوف عليهم و لا هم يحزنون.» 🍃آل عمران، 169 و 170 •
🕯كساني را كه در راه خدا كشته شده اند مرده مپنداريد كه زنده اند و نزد پروردگارشان به ايشان روزي مي دهند، از فضيلتي كه خدا نصيبشان كرده است شادمانند و به آنها كه در پي ايشان هستند و هنوز به آنها ملحق نشده اند بشارت مي دهند كه بيمي بر آنها نيست و اندوهگين نشوند
.
─┅═༅6⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
💮◁هدف از ترويج فرهنگ ايثار و شهادت، ضمن فروزان نگهداشتن اين چراغ رهايي بخش، براي هر زماني است که دشمن خيره سر، آهنگ نابودي دين و ايمان و تعرض به ميهن و ناموس نمايد؛ اما لازمهي داشتن چنين رويه اي، گسترش سيره و روش زندگي نجات بخش شهيدان و ايثارگران در جامعه است و جنبهي برجستهي آن انجام دادن کارها براي خدا و رهايي از وابستگي و دلبستگي به ثروت و جاه و مقام و نيز دلبستگي ها و وابستگي هاي مادي است.
🕯اما سؤال اساسي اينجاست که چرا ترويج فرهنگ ايثار و شهادت با برخي موانع روبهرو شده است؟
─┅═༅7⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
💮◁چرا برخي مسؤولين و صاحبان جاه و مقام که موقعيت و مقام خويش را مديون شهدا هستند، در بسياري از اوقات دِين خويش را فراموش کرده و شيوه اي سواي شيوه و راه و رسم شهيدان را گزيده اند و به دنياگرايي و تجملات روي آورده اند؟ و به تبع آن چرا در جامعه و در ميان توده مردم نيز سنت شهيدان کمرنگ شده و نگراني، دوستداران و ارادتمندان شهدا را در اين تفکر فرو برده که با «غربت شهيدان» چه کنيم؟ در نتيجه، هدف و سؤال اصلي اين است که « شيوهي ترويج فرهنگ شهادت کدام است و چگونه ميتوان موانع آن را کاهش داد؟
─┅═༅8⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
💮◁واژهي شهيد به معناي شاهد، گواه و كشته شده در راه خدا آمده است. شهيد از ريشه شهد در لغت عرب با مشتقات متعدد در اصل به معني حاضر بودن در يک محل(نقطه مقابل غايب بودن) است. همچنين به معني کسي که چيزي را با چشم خود ديده و کسي که آنچه را ديده بيان ميکند آمده است. در قرآن کريم 45 مرتبه به معناي حضور در يک محل، گواهي و علم به چيزي، اقرار و اعتراف، مشاهده و ديدار، بهدست آمدن و حاصل شدن چيزي و آماده به خدمت بودن آمده است.
🕯اگر فرد مرگي را انتخاب كند كه داراي دو مشخصه باشد دراسلام از او بهعنوان شهيد ياد ميكنند: يك در راه خدا كشته شود، دو مرگي آگاهانه باشد. در غير اينصورت اگر فردي كشته شود، در ديدگاه اسلام شهيد محسوب نميشود.
─┅═༅9⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
🦗💮◁پس كشته شدن آگاهانه و در راه خدا شهادت محسوب ميشود. «ان اکرم الموت القتل»
☄و همانا گراميترين مرگها کشته شدن در راه خداست.
👤علامه جعفري با تاکيد بر اينکه مقصود حضرت اميرالمومنين عليه السلام از قتل در اين عبارت شهادت در راه خداست مينويسد: مقصود امير المومنين عليه السلام از قتل در اين جملات، کشته شدن در راه خداست که شهادت ناميده ميشود، نه محض کشته شدن، زيرا کشته شدن بدون هدف اعلاء که عبارتست از دست از جان شستن در راه خدا •جهاد• هيچ ترجيحي بر مردن در رختخواب ندارد.
─┅═༅🔟༅═┅─
─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
💮◁فرهنگ شهادت عبارتست از «مجموعه آگاهيها، باورها، آداب واعتقادات و اعمالي كه موجب وصل انسان به عاليترين و والاترين درجهي كمال، يعني مرگ آگاهانه در راه خدا ميگردد». هرگونه آثار باقيمانده از شهدا درباره شهادت و شهيد، سيره، روش و پيام شهيدان و بالاخره تربت پاك و مقدس آنان بخشي از اين فرهنگ ميباشد.
🕯در تعريف شهادت ميتوان سه نگاه داشت: قبل از شهادت، حين شهادت و بعد از شهادت و ميتوان بر اساس آن مقاطع و ويژگيهاي آن و زمان مورد نظر، تعريف ارائه داد. ميتوان اين مقاطع را جدا ديد يا اينكه به همه پيوسته، همچنين ميتوان يك مقطع را مبنا قرار داد و يا اينكه به عوامل و مواردي پرداخت كه منتج به شهادت ميشود.
─┅═༅1⃣1⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
💮◁ بهعبارت ديگر، فرهنگ منتج است، تدريجي درست ميشود، شهادت نيز محصولي است كه بايستي معرفي گردد و شهدا معرف آن فرهنگاند. فرهنگ شهادت مجموعه آثار، اصول و معارفي است كه معرف و برآمده از حيات معنوي شهيدان راه خدا، و مبين سيرهي عملي آنهاست.کارکردهای فرهنگ شهادت:
🕯فدا كردن جان براي حفظ ارزشها: در جوامعي كه احترام و وفاداري به ارزشها يك اصل محسوب شده و براي جامعه اهميت دارد در صورت به خطر افتادن ارزشهايي كه مهم هستند در مقاطعي از تاريخ افراد جان خويش را كمتر از ارزشها ميپندارند و حاضر ميشوند جهت بقاء و حيات جامعه و ارزشهاي آن جان خويش را فدا كنند.
─┅═༅1⃣2⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🌹🕊༅═┅─
💮◁عزت نفس بخشيدن به افراد جامعه: امام راحل ره نيز در اين زمينه اين گونه ميفرمايند: «اسلام که اين پيروزي را حاصل کرده، شهادت است که اين پيروزي را حاصل کرده، شهادت هم حفظ اسلام است، از اول اسلام با شهادت پيش برده، حالا هم که ميبينيد جوآنهاي ما شهادت را ميخواهند... اين حس بود که ما را پيش برد، اين حس شهادت بود، جلو آمدن براي اسلام و شهادت بود که ما را به پيروزي رساند. »
🕯ايجاد هويت و هدف مشترك در ميان افراد يك جامعه: مؤلفههاي شهادت يعني گام برداشتن در راه خدا و مرگ داوطلبانه در موقع لزوم، هويت و هدفي مشترك را براي افراد جامعه ايجاد مينمايد و ميتواند الگو و راهكار عملي براي نسلها و ملل در تحت ظلم و ستم باشد.
─┅═༅1⃣3⃣༅═┅─