ا ﷽ ا
☘ولایت معیار ایمان و اسلام
▫️پیامبر صلی الله علیه وآله:
🔸ولایت علی بن ابیطالب
ولایت خداست
محبّتش، عبادت خدا
پیروی از او، واجب خدا
دوستانش، دوستان خدا
دشمنانش، دشمنان خدا
مخالفت با او ،مخالفت با خدا
و سازش با او، سازش با خداست.
🔹وَلَايَةُ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ
وَلَايَةُ اللَّهِ
وَ حُبُّهُ، عِبَادَةُ اللَّهِ
وَ اتِّبَاعُهُ، فَرِيضَةُ اللَّهِ
وَ أَوْلِيَاؤُهُ، أَوْلِيَاءُ اللَّهِ
وَ أَعْدَاؤُهُ، أَعْدَاءُ اللَّهِ
وَ حَرْبُهُ، حَرْبُ اللَّهِ
وَ سِلْمُهُ، سِلْمُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ.
📚 الامالی شیخ صدوق، ص۳۲.
☘در نشر حدیث سهیم باشیم
#حدیث
#حدیث_منتخب
#امیرالمومنین #ولایت
حضرت #امام_علی علیه السلام
•┈┈••✾••┈┈•
@qalalsadegh135
ا ﷽ ا
☘نهضت علمی
حضرت صادق علیه السلام
🔸حضرت صادق در مدينه که اصلیترين مرکز نشر سنت نبوی در آن عصر بود، مجلس و عبارتی دانشگاه پررونقی داشت که جدا ساختن پيروان مذاهب و فرق مختلف در آن به سختی امکانپذير بود.
🔸از سال ۱۲۹ هجرى تا ۱۳۲ هجرى كه عباسیان روى كار آمدند؛ چون بنى امیه رو به ضعف و سقوط مى رفتند، فرصت این كه امام را تحت فشار قرار دهند، نداشتند و از طرفى عباسیان نیز كه شعار طرفدارى از خاندان پاك پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله و گرفتن انتقام خون به ناحق ریخته آنان را مى دادند، به امام فشارى وارد نمى آوردند.
از این رو، این دوران، براى امام دوران آرامش و آزادى بود و فرصت بسیار خوبى براى فعالیت هاى علمى و فرهنگى به شمار مى رفت، فرصتى كه براى هیچ یك از امامان دیگر به غیر از امام باقر علیهالسلام كه اندكى از این فرصت براى ایشان به وجود آمد و فعالیت علمى را شروع كرده بود. و هم چنین براى امام رضا علیهالسلام فراهم نگشت. ولى امام صادق علیهالسلام هم عمر طولانى (حدود ۷۰ سال) داشتند و هم محیط و زمان براى ایشان مساعد بود.-[۱]
امام با استفاده از این فرصت نهضت علمی و فرهنگی بزرگی را شروع نمودند و پایه های علمی مکتب شیعه را محکم کردند.
حضرت در طول زندگی خود در مدينه زيست و تنها به قصد حج يا بنا به الزامات سياسی، سفرهايی کوتاه به مکه و عراق داشت. وی در مدينه که اصلیترين مرکز نشر سنت نبوی در آن عصر بود، مجلس و عبارتی دانشگاه پررونقی داشت که جدا ساختن پيروان مذاهب و فرق مختلف در آن به سختی امکانپذير بود. گسترۀ دانش حضرت از يک سو، و سعۀ صدر وی در تعامل با مذاهب گوناگون از سوی ديگر موجب شده بود تا طيف وسيعی از عالمان به عنوان طالب دانش جعفری به گرد آن حضرت درآيند.شاگردانی از خواص اماميه گرفته تا طيفهای متنوع عامه، از متکلم و فقيه گرفته تا مقری و محدث بر گرد حضرت ديده میشدند و از اقصى نقاط ماوراء النهر تا مغرب در شمار شاگردان او حضور داشتند. شيخ مفيد اشاره دارد که بر اساس آنچه اصحاب حديث احصا کردهاند، شمار شاگردان حضرت بالغ بر ۴ هزار نفر بوده است.[۲]
🔸دانشگاه امام صادق (علیه اسلام)
اگر حوزه درس امام صادق را دانشگاه بناميم، سخنى گزاف و دور از واقع نگفته ايم. اين دانشگاه ميراث علمى عظيمى بر جاى نهاد و عالمان بسيارى تربيت كرد، و برجسته ترين متفكران و نخبه ترين فيلسوفان و زبده ترين عالمان را عرضه كرد.
اما متأسفانه حكومت سلطه گر تمامى تدابير را به كار گرفت تا با آن دانشگاه ستيزه كند، چرا كه شهرت و آوازه امام صادق در عرصه جهان اسلام خواب از چشم حاكمان مى ربود.
🔸حوزه درسى امام صادق از ويژگي هاى منحصر به خود برخوردار بود مانند:
استقلال معنوىعدم سازش با دستگاه حكومت، جلوگيرى از دخالت فرمانروايان در امور آن، و به طور كلى كوتاه كردن دست زمامداران از رهبرى و برنامهريزى داخلى اين دانشگاه.[۳]
🔸شاگردان نهضت علمی امام صادق (علیه اسلام)
در شمار راويان و شاگردان نامبُردار در منابع اهل سنت می توان اينان را برشمرد:
/از مدينه :مالک بن انس ، ابوضمرۀ مدنی، حاتم بن اسماعيل حارثی، سليمان بن بلال تيمی، محمد بن اسحاق بن يسار، اسماعيل بن جعفر، سعيد بن سفيان اسلمی، عبدالعزيز بن عمران زهری، عبدالعزيز بن محمد دراوردی و عبدالله بن عمر عمری
/ از مکه: ابن جريج، سفيان بن عيينه، عبدالله بن ميمون قداح و مسلم بن خالد زنجی؛ از کوفه ابوحنيفه، سفيان ثوری، شعبة بن حجاج، حفص بن غياث نخعی، حسن بن صالح بن حی، حسن بن عياش، ابان بن تغلب، معاوية بن عمار، زيد بن حسن انماطی و محمد بن ميمون زعفرانی
/از بصره :عبدالوهاب بن عبدالمجيد ثقفی، وهيب بن خالد باهلی، عثمان بن فرقد عطار، محمد بن ثابت بنانی، ابوعاصم ضحاک بن مخلد نبيل، روح بن قاسم عنبری و عبدالعزيز بن مختار دباغ؛
/از خراسان: ابراهيم بن طهمان و زهير بن محمد تميمی.
امام در رشته هاى مختلف، شاگردان بزرگى همچون «هشام بن حكم كندى»، «محمد بن مسلم»، «ابان بن تغلب »، «هشام بن سالم»، «معلى بن خنیس»، «محمد بن على بن نعمان بجلى كوفى » معروف به «مؤمن الطاق»، «مفضل بن عمر»، «ثابت بن دینار» معروف به «ابو حمزه ثمالى»، «زرارة بن اعین»، «جابر بن یزید جعفى كوفى»، «صفوان بن مهران جمال اسدى كوفى » معروف به «صفوان جمال»، «عبدالله بن ابى یعفور»، «حمران بن اعین شیبانى»، «حمزه طیار»، «برید بن معاویه عجلى»، و... تربیت نمود.
در ميان اصحاب حضرت، ۱۲ تن به عنوان فقهای اصحاب وی و به اصطلاح رجاليان شيعه، به عنوان «اصحاب اجماع» شناخته شدهاند که فقاهت و وثاقت آنان مورد تأکيد اماميه بوده است.
[۱]سیرى در سیره ائمه اطهار علیهمالسلام، ص ۱۵۷-۱۵۸.
[۲]الارشاد، ۲/۱۷۹.
[۳]امام صادق و مذاهب چهارگانه ،ص:۱۰۰
🔹منبع : دانشنامه علوم اسلامی
#نهضت_حضرت_صادق علیه السلام
#قال_الصادق
حضرت #امام_صادق علیه السلام
•┈┈••✾••┈┈•
@qalalsadegh135
ا ﷽ ا
☘دحو الارض چه روزی است؟
💠دحْوُ الْأرْض ۲۵ ذیالقعده، روز بیرون آمدن زمین از زیر آب است. براساس برخی منابع حدیثی و تاریخی، نخستین جایی که از زمین سر برآورد، مکه یا کعبه بود.
🔰اعمال روز دحو الارض:
🔸روزه: دحو الارض یکی از چهار روزی است که در سال روزه آنها ممتاز است. در روایات، روزه این روز مانند روزه هفتاد سال یا کفاره هفتاد سال است؛ هر چه در میان آسمان و زمین است، برای روزهدار این روز استغفار میکند؛ هر کس این روز را روزه بگیرد و شبش را به عبادت بگذراند، برای او عبادت ۱۰۰ سال نوشته میشود.
🔸غسل
🔸خواندن دو رکعت نماز در وقت ظهر، در هر رکعت بعد از سوره حمد، پنج مرتبه سوره شمس بخواند و بعد از اتمام نماز بگوید: لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ
سپس بگوید: يَا مُقِيلَ الْعَثَرَاتِ أَقِلْنِي عَثْرَتِي يَا مُجِيبَ الدَّعَوَاتِ أَجِبْ دَعْوَتِي يَا سَامِعَ الْأَصْوَاتِ اسْمَعْ صَوْتِي وَ ارْحَمْنِي وَ تَجَاوَزْ عَنْ سَيِّئَاتِي وَ مَا عِنْدِي يَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِكْرامِ
🔸زیارت امام رضا علیه السلام
🔸شب زنده داری و خواندن دعایی که با عبارت اللَّهُمَّ دَاحِيَ الْكَعْبَهِ ... شروع میشود.
#دحوالارض
•┈┈••✾••┈┈•
@qalalsadegh135
ا ﷽ ا
☘سه شرط استجابت دعاهایمان
🔻الإمامُ الهادی عليه السلام:
"إِذَا أَخْلَصْتَ فِي طَاعَةِ اَللَّهِ،
وَ اِعْتَرَفْتَ بِرَسُولِ اَللَّهِ
وَ بِحَقِّنَا أَهْلَ اَلْبَيْتِ ،
وَ سَأَلْتَ اَللَّهَ شَيْئاً
لَمْ يَحْرِمْكَ"
🔸اگر در طاعت الله اخلاص ورزیدی
و به حقّانیت رسول الله
و ما اهل بیت اعتراف نمودی
و آنگاه از خدا چیزی خواستی،
خدا تو را محروم نخواهد کرد.
📗 الأمالی للطوسی: ص ۲۸۶.
☘در نشر حدیث سهیم باشیم
#حدیث
#حدیث_منتخب
#دعا
#ولایت #امامت
•┈┈••✾••┈┈•
@qalalsadegh135
ا ﷽ ا
☘معرفی کتاب
دعائم الإسلام
🔸پديدآورنده : قاضی نعمان مغربی
🔸اسم کامل:
دعائم الإسلام و ذكر الحلال و الحرام و القضايا و الاحكام
🔸اين كتاب از مهمترين و قديمىترين منابع فقهى و عقيدتى فرقه اسماعيليه به شمار مىآيد و حكام فاطمى آن را معتبرترين كتاب قانونى خود معرفى نموده و بر تمام سرزمينهاى تحت نفوذ خود عمل به آن را لازم شمرده بودند.
🔸معرفى اجمالى
دعائم الإسلام اثر ابو حنيفه، نعمان بن محمد بن منصور بن احمد بن حَيُّون تميمى مغربى.
ابن حيون( ۲۵۹- ۳۶۳ هجرى)، از دانشمندان قرن چهارم و از فقهاى بزرگ اسماعيليه مىباشد.
🔸انگيزه نگارش
مؤلف اين كتاب خود از بنيانگذاران فرقه اسماعيليه به شمار مىآيد و از نزديكان خلفاى فاطميه در مصر است. از اين جهت مؤلف در صدد نگارش كتابى برآمد كه مبانى عقيدتى و فقهى اسماعيليه را بيان نمايد تا مورد استفاده و اطلاع عموم قرار گيرد. به همين جهت اين كتاب از معتبرترين منابع قوانين اسماعيليه به شمار مىآيد.
🔸شيوه نگارش
بخش اول كتاب با مباحث عقيدتى آغاز مىگردد و به بيان ايمان و تعريف آن و فرق ميان اسلام و ايمان و لزوم اعتقاد به امامت و پيروى از آن در اعتقادات و اجراى دستورات مىپردازد و نظريه اسماعيليه درباره ولايت و اين كه ولايت فقط دوست داشتن اهل بيت نيست بلكه اطاعت كامل در برابر دستورات آنان نيز لازم است را مطرح مىنمايد.
در بخشهاى ديگر كتاب، فقه اسماعيليه مطرح شده و مانند ديگر كتابهاى فقهى شيعه به بررسى احكام شرعى مىپردازد.
🔸عناوين كتاب
دعائم الاسلام از دو بخش تشكيل شده است:
/بخش اول: در عبادات است و شامل ۷ كتاب مىشود مانند: ولايت، طهارت، نماز، زكات، روزه، حج و جهاد.
/بخش دوم: در معاملات، كه شامل ۲۵ كتاب مىشود مانند: معاملات، نذر و...، خوردنىها و آشاميدنىها، طب، شكار، احكام سربريدن، احكام ازدواج و طلاق و عتق، هديه، وصيت و ارث، ديات و حدود، سرقت، ارتداد، غصب، عاريه، احكام قضاوت و...
🔸اعتبار كتاب
- برخى از علما و فقهاى شيعه مانند: علامه مجلسى، شيخ حر عاملى، محدث نورى، آقا بزرگ تهرانى، شيخ عباس قمى و سيد بحر العلوم اين كتاب را معتبر دانسته و مؤلف آن را نيز شيعه دوازده امامى مىدانند كه در دوران خود تقيه مىكرده و عقايد حقه را مخفيانه در بخشهاى مختلف كتاب خود آورده. روايات اين كتاب را نيز موافق با روايات ديگر روات شيعه مىدانند.
- بعضى ديگر مانند: ابن شهر آشوب و صاحب جامع الروات، مؤلف آن را شيعه نمىدانند ولى كتاب وى را كتاب خوبى مىدانند.
- گروه سوم نه كتاب را معتبر مىدانند و نه مؤلف آن را مانند: صاحب جواهر.
🔸سخن بزرگان
علامه مجلسى درباره اين كتاب مىفرمايد:« بيشتر روايات اين كتاب موافق با رواياتى است كه در كتابهاى روايتى مشهور شيعه وجود دارد ولى مؤلف اين كتاب از ائمه بعد از امام جعفر صادق عليه السلام روايتى نقل نمىكند و دليل آن هم ترس از خلفاى اسماعيلى بوده ولى در پوشش تقيه حرف حق را فرموده است و اين را با دقت و تعمق در كتاب مىتوان فهميد.»
🔸سخن شيخ عباس قمى
شيخ عباس قمى درباره اين كتاب مىفرمايد:« كتاب دعائم الاسلام معروف است و در آن كتاب ردهايى بر ابو حنيفه نعمان بن ثابت و مالك و شافعى و غير ايشان از علماى عامه نوشته. كتاب دعائم كتاب نيكويى است مگر اين كه مؤلف آن از ترس خلفاى اسماعيليه در تقيه حركت مىكرد.»
🔸نسخه هاى كتاب
۱- نسخهاى به خط حسن بن ادريس بن على كه تاريخ نگارش آن ۹۸۹ هجرى مىباشد.
۲- نسخهاى به خط عبد الله ميان بهايى فرزند ملا شيخ حسن كه تاريخ نگارش آن ۱۱۰۷ هجرى مىباشد.
۳- نسخهاى به خط ولى محمد بن ملا لقمان كه تاريخ نگارش آن ۱۱۴۴ مىباشد.
🔹تحقیق از دارالحدیث
#کتاب_شناسی
#اسماعيليه
#دعائم_الإسلام
#نعمان_بن_محمدبن_منصور
#ابن_حيون
•┈┈••✾••┈┈•
@qalalsadegh135
ا ﷽ ا
☘اثر وضعی ظلم
📜عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام):
مَنْ ظَلَمَ مَظْلِمَةً أُخِذَ بِهَا فِی نَفْسِهِ أَوْ فِی مَالِهِ أَوْ فِی وُلْدِهِ.
📃امام صادق عليه السّلام فرمودند:
هر كه ظلمی به كسى كند به همان ظلم گرفتار شود، چه اینکه آن ظلم به خودش برگردد یا مالش يا فرزندش.
📚کافی ج۲ ص۳۳۲
☘در نشر حدیث سهیم باشیم
#حدیث
#اثر_وضعی_ظلم
#ظلم
•┈┈••✾••┈┈•
@qalalsadegh135
ا ﷽ ا
☘ضرورت یادگیری دین
💠امام صادق عليه السلام
🔹لستُ اُحِبُّ
أن أرَى الشّابَّ مِنكُم
إلاّ غادِيا في حالَينِ :
إمّا عالِما أومُتَعَلِّما
🔸دوست ندارم
جوانى از شما را
جز بر دو گونه ببينم :
دین شناس يا طالب دین
🔹الأمالى ، طوسى ، ص 303
☘در نشر حدیث سهیم باشیم
#حدیث
#حدیث_منتخب
#دین_شناسی
حضرت #امام_صادق علیه السلام
•┈┈••✾••┈┈•
@qalalsadegh135