📺 دومین قسمت از مصیرِ صدر
قسمت بیستم برنامه مصیر با حضور آیتالله دکتر احمد مبلغی، یکشنبه ١۵ تیر ماه ساعت ٢١ از شبکه چهار سیما
🔻 آیتالله احمد مبلغی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم، عضو مجلس خبرگان رهبری، رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و مؤسس و رئیس مرکز پژوهشهای دینی تطبیقی «التجدید» در لبنان است. وی به اندیشه اصولی، فقهی و تفسیری شهید صدر توجه ویژه داشته و در آثار و دروس خود به نقد و بررسی این اندیشهها میپردازد. او در بیستمین قسمت از برنامه مصیر به بحث درباره «کارکرد اندیشه شهید محمدباقر صدر برای امروزِ امت اسلامی» میپردازد.
🔹 گفتنی است چهار قسمت پیش رو برنامه مصیر به بررسی آرا و اندیشههای شهید صدر در ابعاد دیگر اختصاص یافته است.
🔸 این دومین قسمتی است که برنامه مصیر به بررسی آرا و اندیشههای شهید محمدباقر صدر میپردازد. در قسمت گذشته مصیر به «سیره و سرگذشت شهید صدر» پرداخت.
🔸میتوانید قسمت اول را در اینجا ببینید:
https://www.telewebion.com/episode/2305564
🆔 @shahidsadr
🆔 @QasdWay
مصاحبه خواندنی رییس سابق بانک مرکزی
حتما بخوانید
http://fna.ir/ey9dhi
@Qasdway
📍 #اختصاصی
📝 #مصاحبه
♦️شکنندگی #بورس در ایران
🔹در بازارهای مالی کشور ما بدون دقت به این ظرافتها در چند سال اخیر و به خصوص چند ماه اخیر یک هجوم گستردهای به بازارهای مالی یا بورس از طرف مردم شده است.
🔹به خاطر همین حضور گسترده و افراد زیادی که دارند وارد این بازار میشوند و به جمع متقاضیان این اوراق مالی و به جمع بورس بازان اضافه میشوند این شاخص با سرعت بیشتری افزایش پیدا میکند.
✍نویسنده: دکتر علی سعیدی،عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه قم
🔻ادامه مطلب در لینک زیر:
🌐 http://fekrat.net/1636
📌کانال فکرت؛
🆔 @fekrat_net
🆔 @QasdWay
22.61M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📍 #اختصاصی
🎬 #کلیپ
♦️ #بورس ؛بازار مالی شکننده
🔹در ادبیات اقتصادی، بازارهای مالی اساسا بازارهای شکننده هستند.
🔹نوسانات و تلاطمات این بازارها بسیار سریع و آنی اتفاق میافتد.
🔹برخلاف بازارهای واقعی و بازارهای کالا و خدمات که اگرچه نوسانهایی را تجربه میکنند این نوسانها در یک دورههای زمانی گسترده رخ میدهد.
📌کانال فکرت؛
🆔 @fekrat_net
🆔 @QasdWay
توافقنامه ایران و چین
ترجمه توسط محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
بخش اول
🔸این روزها توافق ٢۵ ساله ایران و چین تبدیل به یکی از مسائل جنجالی در عرصه اقتصادسیاسی بینالملل شده و موضوع بسیاری از مجادلات رسانهای و تحلیلهای سیاسی و اقتصادی شده است.
🔸نوشته حاضر ترجمه مطلبی است که توسط سایمن واتکینز(Simon Watkins) برای سایت oilprice.ir به رشته تحریر درآمده است. او تاجر، روزنامه نگار،محقق و نویسنده است و مطالب زیادی را برای بسیاری از نشریات پیشرو در زمینههای نفت و گاز، فارکس، سهام ، اوراق قرضه، اقتصاد و ژئوپلیتیک نگارش کرده است. علاوه بر این ، وی مؤلف پنج کتاب در زمینه تجارت ، مالی و بازارهای مالی است.
🔸ترجمه متن حاضر دربارۀ موافقنامه ایران و چین بهمعنای تأیید محتوای آن نیست بلکه صرفاً بازتاب یکی از تحلیلهایی است که در رسانههای غربی درحال انتشار است. بطور معمول رسانههای غربی را نمیتوان مرجعی منصف برای قضاوت دانست اما آگاهی از نگرش آنها یا مفاد احتمالی توافقنامه ایران و چین نیز ضرورتی انکار ناپذیر است.
🔸تحلیل حاضر سعی در بزرگنمایی ابعاد نظامی توافق دارد و تحلیل خود را بر اطلاعات یک منبع مطلع بنا میکند درحالی که تاکنون اطلاعاتی از این توافق منتشر نشده است. باید این نکته را مدنظر قرار داد که تحلیل حاضر با دیدگاه منفعت محور غربی که مخالف توسعه توان اقتصادی شرق(روسیه و چین) است انجام شده و دلیل پررنگ کردن بعد نظامی آن نیز همین است.
🔸بی شک غرب از این توافق ضرر میکند و دلیل حمله آنها به این توافق نیز عدم منفعت آنها و ضرر از توسعه نفوذ قدرتهای شرقی در حوزه خلیجفارس است لذا تحلیل حاضر تنها بر نکات احتمالی منفی توافق متمرکز شده است و جنبههای مثبت احتمالی آن را مدنظر قرار نداده است. آنچه برای ما اهمیت دارد اثر آن بر بنیه تولیدی کشور و میزان منفعتی است که ایران از این معامله میبرد.
🆔@QasdWay
توافقنامه ایران و چین
ترجمه توسط محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
بخش دوم
توافق نظامی پنهان چین با ایران در برنامه پنهانی ٢۵ ساله
آگوست گذشته وزیر امور خارجه ایران بهمنظور ارائه نقشه راه همکاری مشترک راهبردی جامع 25 ساله ایران و چین که براساس توافق پیشین امضا شده در سال ٢٠١۶ تهیه شده است به دیدار همتای خود وانگ لی رفت. بسیاری از ابعاد و جزئیات اساسی این توافقنامه جدید درحالحاضر برای عموم منتشر نشده است اما برای سایت oilprice .com پنهان نیست. هفته گذشته در نشستی در استان گیلان محمود احمدی نژاد رئیسجمهور پیشین ایران برای اولین بار به برخی از قسمتهای پنهان این توافق(معامله) اشاره کرده و اظهار داشت : «ورود به توافقی پنهانی با طرف های خارجی بدون درنظرگرفتن خواست و اراده ملت ایران برخلاف منافع کشور و ملت صحیح نیست و ملت ایران آن را به رسمیت نخواهد شناخت».
🔹 یکی از بخشهای پنهانی این معامله که سال گذشته امضا شده این است که چین ٢٨٠ میلیارد دلار در بخشهای در حال توسعه گاز، نفت و پتروشیمی ایران سرمایهگذاری خواهد کرد. بخش عمده این مبلغ در ۵ سال ابتدایی این دوره ٢۵ ساله پرداخت میشود و به نظر میآید که در دورههای ۵ ساله بعدی درصورت توافق طرفین میتواند افزایش یابد.
🔹 ١٢٠ میلیارد دلار دیگر نیز برای ارتقای زیرساختهای صنعتی و حملونقل سرمایهگذاری میشود که بخش زیادی از آن در ۵ ساله ابتدایی بوده و در ادامه با توافق قابل افزایش است. در عوض برای شروع قرارداد، شرکتهای چینی در مزایده طرحهای جدید یا نیمه کارۀ گاز، نفت و و پتروشیمی ایران اولویت خواهند داشت. همچنین چین میتواند نفت، گاز و محصولات پتروشیمی را با حداقل ١٢٪ تخفیف بر روی میانگین قیمت شش ماهه ابتدایی قرارداد به علاوه ۶ تا ٨٪ درصد تخفیف برای جبران پذیرش ریسک خریداری کند. علاوهبراین به چین این حق داده میشود که پرداخت خود را تا دوسال به تأخیر انداخته و مهمتر اینکه میتواند پرداخت را با ارزهای غیراحتیاطی که از تجارت در افریقا و کشورهای اتحادیه شوروی سابق بدست آمده پرداخت کند.
🔹 یکی از منایع ایرانی تأیید کرده است که: «چین باتوجه به ابهام نرخ ارز در تبدیل این ارزهای نرم به ارزهای سخت[soft currencies ارزهای غیراحتیاطی به ارزهایی گفته میشود که متعلق به کشورهای درحال توسعه و غیر پیشرفته است و بهدلیل عدم تعادلهای اقتصادی و عدم ثبات سیاسی و نارساییهای نهادی این کشورها نوسان بیشتری نسبت به ارزهای احتیاطی دارند. بهدلیل عدم ثبات قیمت این ارزها صرافیها تمایل کمی به معامله و نگهداری این ارزها داشته و فعالان بازار ارز به آن ارز ضعیف میگویند. در مقابل ارز های احتیاطی(hard currencies) واحدهای پولی هستند که به سهولت در بازارهای جهانی خریدوفروش شده و اقبال زیادی نسبت به آن وجود دارد. آن ارزها عمدتاً مربوط به کشورهای توسعهیافته و پیشرفته بوده و بهدلیل ثبات اقتصادی و سیاسی و ساختار نهادی پیشرفته دارای نوسان کمی است و مورد اقبال فعالان بازار است.] که ایران میتواند از بانکهای غربی دوست بدست آورد، در پی کسب ٨ تا ١٢ درصد تخفیف دیگر است، این بدین معنا است که چین مجموعاً در خرید نفت، گاز و محصولات پتروشیمی ٣٢٪ تخفیف بدست میآورد».
🆔@QasdWay
توافقنامه ایران و چین
ترجمه توسط محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
بخش سوم
🔹 یکی دیگر از از بخشهای مهم توافق پنهانی ٢۵ ساله این است که چین بطور کامل در تقویت و ساخت زیرساختهای اصلی ایران درگیر خواهد شد که کاملاً در راستای طرح کلیدی ژئوپلتیک بین نسلی چین تحت عنوان یک کمربند یک راهخواهد بود.(طرح راه ابریشم جدید یا طرح یک کمربند و یک جاده(One Belt One Road (OBOR، یک طرح سرمایهگذاری در زیربناهای اقتصادی بیش از ۶۰ کشور جهان و توسعهٔ دو مسیر تجاری «کمربند اقتصادی راه ابریشم» و «راه ابریشم دریایی» است که توسط چین در سال ۲۰۱۳ ارائه شدهاست. پشتوانه این طرح قدرت صنعتی اقتصاد چین و توان سرمایهگذاری آن است. این طرح میتواند به همراه قدرت نظامی چین، به هژمونی این کشور در آسیای شرقی بینجامد و در نهایت با تفوق بر مسیرهای تجاری خشکی و آبی اوراسیا، چین را به سوی قدرت برتر در اقتصاد جهانی رهنمون کند. موافقان این طرح، آن را راهی برای شکاف زیرساختها بین کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه، کمک به رشد اقتصادی این کشورها و رونق تجارت بینالمللی میدانند. اما مخالفان آن را طرحی استعماری میدانند که بسیاری از کشورهای هدف، توان بازپرداخت دیونش را ندارند و قراردادهایش شفاف نیست.)
🔹 برای شروع چین در نظر دارد با استفاده از نیروی کار ارزان ایران و توسط شرکتهای تولیدی بزرگ چینی کارخانههایی بسازد که خصوصیات و عملکرد مشابهی با نمونه چینی داشته و توسط آن ها تأمین مالی، طراحی و نظارت میشود. محصولات نهایی تولید شده از طریق پیوندهای حملونقل جدید به بازارهای غربی دسترسی پیدا کرده و همچنین این تولیدات میتواند توسط چین برنامهریزی، مدیریت و تأمین مالی شود.
🔹 در همین راستا تقریباً همزمان با پیشنویس توافق ٢۵ ساله جدید که سالف پیش توسط معاون اول رئیسجمهور اسحاق جهانگیری(و چهره های برجسته سپاه پاسداران و مقامات ارشد دستگاههای اطلاعاتی) به رهبر معظم ایران آیتالله خامنهای ارائه شد، جهانگیری اعلام کرد که ایران برای اجرای طرح برقی کردن راهآهن اصلی ٩٠٠ کیلومتری که تهران را به شهر شمال شرقی مشهد متصل میکند قراردادی با چین منعقد کرده است.
🔹 جهانگیری اضافه کرد که برنامههایی برای ساخت خط قطار سریع السیر تهران-قم-اصفهان و توسعه این شبکه ارتقا یافته تا شمال غربی از طریق تبریز در نظر گرفته شده است. تبریز مکان تعدادی از محلهای کلیدی مرتبط با نفت، گاز و پتروشیمی بوده و نقطه شروع خط لوله انتقال گاز تبریز-آنکارا و نقطه محوری جاده ابریشم جدید ٢٣٠٠ کیلومتری است که ارومچی(مرکز استان سین کیانگ غربی) را به تهران متصل و قزاقستان ، قرقیزستان ، ازبکستان و ترکمنستان را به این مسیر پیوند داده و از طریق ترکیه به اروپا مرتبط میکند.
🆔@QasdWay
توافقنامه ایران و چین
ترجمه توسط محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
بخش چهارم
🔹 اما اکنون عنصر دیگری که کل توازن قدرت ژئوپلیتیکی را در خاورمیانه تغییر خواهد داد ، به توافق اضافه شده است. یکی از منابع ایرانی هفته پیش به oilprice.ir گفت که: «هفته گذشته رهبر معظم ایران(علی خامنهای) با پیشنهاد همان چهرههای ارشد سپاه پاسداران و سازمانهای اطلاعاتی که در توافقنامه اصلی حضور داشتند مبنی بر اضافه کردن عناصر نظامی جدید به قرارداد موافقت کرده است؛ این ابعاد جدید شامل همکاری دریایی و هوایی همه جانبه بین ایران و چین خواهد بود و روسیه نیز نقشی کلیدی در آن ایفا خواهد کرد.» وی همچنین گفت که: «در هفته دوم ماه اوت جلسهای بین گروه ایرانی و همتایان چینی و روسی برگزار خواهد شد که بقیه جزئیات در آن توافق خواهد شد، و اگر [توافق] طبق برنامهریزیها پیش رود پس از ٩ نوامبر بمبافکنها، جنگندهها و هواپیماهای حمل و نقل چینی و روسی دسترسی غیرمحدودی به پایگاههای هوایی ایران خواهند داشت.»
🔹 وی[منبع مطلع] گفت: این فرایند با استفاده از ساخت امکانات دو منظوره در کنار فرودگاه های موجود در همدان، بندرعباس، چابهار و آبادان آغاز خواهد شد. oilprice.ir از [اظهارات] منابع ایرانی فهمید که بمب افکن هایی که قرار است مستقر شوند از نوع نسخههای اصلاح شده چینی از توپولوف برد بلند Tu-22M3s با برد 6800 کلیومتر( 2410 کیلومتر با بار سلاح معمولی) و هواپیماهای تهاجمی جنگنده بمب افکن مافوق صوت میان برد سوخو-34 به اضافه جنگنده تهاجمی رادار گریز و تک سرنشین جدید سوخو- ۵٧ خواهند بود.
🔹 لازم به یادآوری است که در اوت ٢٠١۶ روسیه با استفاده از بمب افکن های توپولوف تو-۲۲ام و جنگنده های تهاجمی سوخو ٣۴ از پایگاه هوایی همدان برای حمله به اهدافی در سوریه استفاده کرد. در همین زمان ، کشتی های نظامی چینی و روسی قادر خواهند بود از تاسیسات دوگانه تازه ایجاد شده در بنادر اصلی ایران در چابهار ، بندر بوشهر و بندرعباس که توسط شرکت های چینی ساخته شده استفاده کنند.
🔹 (البته این تحلیلگر سعی در بزرگنمایی ابعاد احتمالی نظامی قرارداد دارد درحالی که به نظر نمیآید با توجه به تفاوت ماهیت کشور ایران با کشور های کوچک حاشیه خلیجفارس، چین در پی حضور نظامی باشد بلکه در پی کسب منفعت اقتصادی برای فروش کالا و تأمین مواد اولیه است زیرا شمال خلیجفارس و دریای عمان با توجه به قدرت نظامی ایران از اختیار امریکا خارج است و غرب از این میترسد که چین یا سایر قدرتها از آن استفاده اقتصادی کنند و غرب نتواند از آن بهعنوان ابزار فشار بر غرب استفاده کند. علاوه بر این این تحلیل مبتنی بر ادعای یک منبع مطلع است درحالی که معلوم نیست این منبع کیست.)
🆔@QasdWay
توافقنامه ایران و چین
ترجمه توسط محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
بخش پنجم
🔹 به گفته منابع ایرانی، این استفاده نظامی با توسعه قابلیتها و تواناییهای جنگ الکترونیک چین و روسیه همراه خواهد بود. این امر شامل سه حوزه اصلی جنگ الکترونیک میشود- پشتیبانی الکترونیکی ( شامل هشدار اولیه درباره استفاده دشمن از سلاح) به علاوه حمله الکترونیکی (از جمله سیستم های راداری) و همچنین حفاظت الکترونیکی (از جمله حمله الکترونیک دشمن).
🔹 طبق گفته منابع ایرانی در ابتدا خنثی کردن سیستم های C4ISR ناتو(فرماندهی ، کنترل ، ارتباطات ، رایانه ها ، جاسوسی ، نظارت و شناسایی) بهعنوان بخشی از توسعه سختافزار و نرمافزار توسط روسیه و چین در ایران، در قالب استقرار سامانه دفاع هوایی ضد موشکی اس ۴٠٠ بهمنظور مقابله با حملات ایالات متحده امریکا و اسرائیل خواهد بود. [به نظر میآید که]احتمالاً سامانههای [جنگ الکترونیک] کراسوخا 2 و ۴ با توجه به اینکه کارایی خود را در مقابله با رادارهای هجومی و شناسایی و از کارانداختن هواپیماهای بدون سرنشین در سوریه ثابت کردند در طراحی جنگ الکترونیک نقش برجستهای داشته باشد.
🔹 کراسوخای 2 میتواند سامانههای کنترل و هشدار هوایی را تا حداکثر 250 کیلومتر و سایر رادارهای هوایی موجود از جمله موشکهای هدایت شونده را به دام اندازد درحالی که کراسودای ۴ سامانه مقابله کننده چندمنظوره است که نهتنها با سامانههای کنترل و هشدار هوایی مقابله میکند بلکه با رادارهای زمینی نیز مقابله میکند، و هردوی این رادارها دارای قابلیت تحرک بالایی هستند.
🔹 مجدداً در اینجا مناسب است ذکر کنیم که کل شرکت جنگ الکترونیک[حاضر در ایران] میتواند از ١٠٠ نفر تشکیل شود و به گفته منابع ایرانی بخشی از این همکاریهای نظامی جدید شامل مبادله کارکنان بین ایران و چین و روسیه در قالب اعزام تا ١١٠ نفر از اعضای برجسته سپاه پاسداران به مسکو و پکن در هر سال و اعزام ١١٠ [متخصص]چینی و روسی به تهران برای آموزش است. همچنین این نکته قابل جالب است که سامانه جنگ الکترونیک ایران به تیپ 19 فرماندهی استراتژیک جنگ الکترونیک مشترک جنوب روسیه در نزدیک [شهر] روستوف-نا-دونو پیوند میخورد که به سامانههای فرعی چین پیوند دارد.
🔹 یکی از منابع ایرانی هفته گذشته به oilprice.com گفت: یکی از سامانههای راداری روسی در حال استقرار در چابهار بوده و قادر خواهد بود بطور کامل پدافند هوایی امارات و عربستان سعودی را بگونه ای غیرفعال کند که آنها فقط دو دقیقه زمان برای دریافت هشدار درباره حمله موشکی یا هجوم هواپیماهای بدون سرنشین از ایران داشته باشند.
🆔@QasdWay
چه کسانی پولهای امریکایی را نگهداری میکنند؟
مترجم: محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
این متن ترجمه صفحه ٩١ کتاب اقتصاد کلان بلانچارد است.
🔹 براساس تحقیقاتی که در باره خانوادهها انجام شده است، در سال ٢٠٠۶ خانوارهای آمریکایی بطور متوسط ١۶٠٠ دلار پول نقد(بصورت اسکناس و مسکوک ) نگهداری میکردند. با ضرب این عدد در تعداد خانوارهای امریکایی در آن زمان (که ١١٠ میلیون بود) مشخص میشود که میزان دلاری که بصورت نقدی توسط خانوارهای امریکایی در آن زمان نگه داری می شده نزدیک به ١٧٠ میلیون دلار بوده است.
🔹 طبق اظهارات هیئتمدیره فدرال رزو- که منتشر کننده دلار بوده و از میزان دلار در گردش مطلع است- میزان اسکناس دلاری در گردش بسیار بیشتر از 750 میلیارد دلار بوده است. اگر این میزان دلار توسط خانوارهای امریکایی استفاده نمی شده است پس این همه دلار کجا رفته است؟
🔹 بدیهی است که بخشی از این اسکناسها بهجای خانوارها توسط بنگاهها نگهداری میشود. و بخشی از آن نیز در دست کسانی است که درگیر فعالیتهای زیرزمینی و غیرقانونی هستند. در معاملههای مواد مخدر به جای چک ها، دلار کاغذی(و در آینده بیت کوین؟) ابزار تسویه[تعهد] است.
🔹 مطالعه شرکتها و برآوردهای سازمان خدمات درآمدهای داخلی آمریکا(Internal Revenue Service) از اقتصاد زیرزمینی نشان میدهد که حجم این فعالیتها حداکثر ٨٠ میلیارد دلار است. این بدین معنا است که تکلیف حدود ۵٠٠ میلیارد دلار یعنی نزدیک به ۶۶٪ حجم دلار کاغذی مشخص نیست.
🔹 برخی از کشورها مانند اکوادور و السالوادور دلار را بهعنوان پول رایج انتخاب کردهاند[درواقع پول ملی ندارند و از دلار بهعنوان پول استفاده می کنند]. بنابراین مردم این کشور برای معاملات خود از دلار استفاده میکنند. اما این کشورها کوچک تر از آن هستند که به این معما پاسخ دهند که مابقی دلارها کجا میرود.
🔹 در تعدادی از کشورهای دیگر که در گذشته از تورم بالا رنج بردهاند[و هنوز هم می برند] مردم آموختهاند که پول رایج داخلی آنها ممکن است بهسرعت بی ارزش شود و [به همین دلیل] دلار را دارایی امن و مناسبی میدانند. آرژانتین و روسیه از این دسته کشورها هستند. برآوردهای خزانه داری ایالات متحده نشان میدهند که آرژانتین بیش از ۵٠ میلیارد دلار و روسیه بیش از ٨٠ میلیارد دلار، دلارکاغذی نگه داری میکنند که درمجموع نزدیک به میزان اسکناسی است که خانوارهای امریکایی نگه داری میکنند.
🔹 همچنین مردمی که به ایالات متحده مهاجرت کردهاند به کشور خود دلار کاغذی میفرستند و توریستهایی که مبادلات و پرداخت های خود را بصورت دلاری انجام میدهند موجب رسوب دلار کاغذی در این کشورها میشوند. مکزیک و تایلند نمونهای از این کشورهای هستند.
🔹 این حقیقت که خارجی ها حجم عظیمی از دلار کاغذی در گردش را نگه داری میکنند دو مفهوم اساسیِ اقتصاد کلانی دارد. اولین مفهوم آن این است که بقیه جهان با تمایل به نگه داری پول آمریکا در حال اعطای ۵٠٠ میلیارد دلار وام بدون بهره به امریکا هستند.
🔹 مفهوم دوم آن این است که برخلاف تصور ما پیرامون تابعیت تقاضای پول (که شامل اسکناس و مسکوک و سپردههای دیداری است) از نرخ بهره و حجم مبادلات یک کشور، تقاضای پول امریکا به عامل دیگری نیز بستگی دارد. بهعنوان مثال آیا میتوانید حدس بزنید که اگر میزان ناآرامی های مدنی و آشوب در بقیه کشورهای دنیا افزایش یابد چه تغییری در تقاضای پول آمریکایی(دلار) میافتد؟
🆔@QasdWay
توافقنامه ایران و چین
مترجم: محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
بخش ششم و پایانی
🔹 یک نشانه از آنچه ایران امیدوار است در ازای همکاری مشترک با چین و روسیه بدست آورد هفته گذشته در بیانیه ژانگ جون نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد در شورای امنیت خطاب به امریکا آشکار شد:
«تحریمهای یک جانبه غیرقانونی بر علیه ایران باید متوقف شود …… ریشه اصلی بحران کنونی ، خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران در ماه مه 2018 و اعمال مجدد تحریم های یک جانبه علیه ایران است. ». وی همچنین با فشار آمریكا برای تعمیم تحریم تسلیحات سازمان ملل به ایران ، كه در ماه اكتبر منقضی می شود ، مخالفت كرد. ژانگ همچنین گفت «این کار تلاشهای مشترک برای زنده نگه داشتن برنامه جامع اقدام مشترک را تضعیف کرده است» و اضافه کرد که «موافقنامه برجام بواسطه شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده و از نظر قانونی الزام آور است».
🔹 وی در پایان گفت:
«ما از ایالات متحده میخواهیم که تحریم های یک جانبه غیرقانونی و دخالت قضاییاش را متوقف کرده و به مسیر صحیح رعایت برجام و قطعنامه ٢٢٣١ {شورای امنیت سازمان ملل متحد} بازگردد».
🔹 تضمین حمایت چین دلیل اصلیِ بخش پنهانی اصلی این موافقتنامه که سال گذشته همراه با روسیه مورد توافق قرار گرفت، است زیرا این دو کشور، دو پنجم کل آرای اعضای دائمی شورای امنیت را در کنار ایالات متحده، فرانسه و انگلستان دارند.
🔹 گذشته از این حمایت چین و التزام این کشور به سرمایهگذاری ۴٠٠ میلیارد دلاری، دلیل دیگری که ایران با چنین نفوذ چینی(و روسی) در کشور خود موافقت کرده، تضمین چین برای خرید همۀ نفت، گاز و مواد پتروشیمی مورد درخواست ایران است.
چه کسانی پولهای امریکایی را نگهداری میکنند؟
🆔@QasdWay
🔅 اقتصاد و اخلاق اسلامی
دکتر #علی_سعیدی
🔸در اینکه اقتصاد اسلامی یا اخلاق اسلامی چیست و چه مؤلفههایی دارد، بحث زیاد است، اما خیلی وقتها میبینیم که بهجای فهم اسلام از منابع اصلی آن (کتاب و سنت) بیراهه میرویم و در شیپور از طرف گشاد آن میدمیم! یعنی مطالعاتی در اندیشۀ غربی انجام میدهیم و با یافتن اندک قرابت معنایی، اسلام را در دستهبندیهای متعارف علوم سکولار طبقهبندی میکنیم. در زمینۀ اخلاق اسلامی و اقتصاد اسلامی هم چنین است.
🔸لباس فضیلتگرایی همانقدر برای اخلاق اسلامی تنگ و ناجور است که لباس وظیفهگرایی و لباس فایدهگرایی! با این کلیشهها نمیشود اسلام را فهمید. اگر فیلسوفی یونانی که در موحدبودنش تردید بسیار است، میتواند بنیانگذار اخلاق اسلامی باشد، دیگر چه نیازی به بعثت نبی اکرم و ائمه اطهار است؟
🔸به نظرم باید برای اخلاق اسلامی جایگاهی ورای این سهگانه اخلاقی بیابیم. در اسلام فضیلتهای اخلاقی بسیار مهماند، اما اسلام 'فضیلتگرا' نیست! همانطور که در اسلام ذات افعال و انگیزه انجام وظیفه بسیار مهم است، اما این اهمیت آن را'وظیفهگرا' نمیکند، دقیقا همانطور که در اسلام منافع و مصالح و غایات افعال بسیار مهماند و این امر اسلام را 'پیامدگرا' یا 'فایدهگرا' نمیکند!
🔸فهم اسلام اجتهاد میخواهد و خواندن هایک و فریدمن یا ارسطو و کانت برای یافتن 'نزدیکترین چیز به اسلام' دردی را از اسلام دوا نمیکند! البته من با خواندن و نقدکردن اندیشههای غربی و شرقی مخالف نیستم، آن را بیفایده هم نمیدانم بلکه ضروری هم هست ولی نباید به محض یافتن مشابهتهایی بین آنها و برخی آموزههای اسلامی، گمان کنیم کلید حل مشکل را پیدا کردهایم.
🔸درباره فهم متفکران اسلامی و دیدگاههای اقتصادی و سیاسی فقها هم همینگونه است.
🔸متاسفانه وقتی با همین کلیشهها به سراغ متفکران اسلامی میرویم، شهید صدر را مارکسیست و آیت الله خامنهای را لیبرال تفسیر میکنیم در حالیکه هر دوی این فقها یک چیز میگویند، اگرچه شدت و ضعف تاکیداتشان بر مصادیق به خاطر ظروف زمان و مکان، متفاوت است.
🆔@QasdWay