فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 دکترین اقتصادی چین، یک ایده بیسابقه است.
🔰«دکتر حمیدرضا مقصودی»، کارشناس علوم اقتصادی
🔹در حالی که به نظر میآید چین از ۱۹۸۰ – ۱۹۹۰ به این طرف یک دکترین اقتصادی کاملاً مستقل است، یک ایده جدید در اقتصاد و یک کنش به عبارتی بیسابقه در اقتصاد است، که سابقه آن را نه میشود در نظام اشتراکی کمونیستی شوروی سابق جستجو کرد و نه میشود ایدههایش را به نظام سرمایهداری فعلی ارتباط داد.
📌کانال فکرت:
🆔 @fekrat_net
🆔 @QasdWay
مقایسۀ خروج سرمایه از اقتصادهای نوظهور (چین، هند، شرق آسیا، برزیل و...) در بحرانهای مختلف قرن ۲۱
ویروس کرونا ضربۀ مهلکی به این اقتصادها و بهویژه چین وارد کرده است.
[نمودار از فاننشال تایمز است]
🆔 @QasdWay
👈پول هلیکوپتری (پولپاشی)، الان وقتش است! (Helicopter money: The time is now)
نوشتۀ جردی گالی؛ مدیر مرکز تحقیقات اقتصاد بینالملل و استاد مدرسه اقتصاد اسپانیا
ترجمۀ #احسان_ولدان
قسمت اول
🔸شیوع گسترده ویروس کرونا در بسیار ی از کشورهای جهان چالشی برای نظام سلامت آن ها ایجاد کرده است. اگر سناریوهای واقع گرایانه را در نظر بگیریم، تعدادی از افراد جان خود را از دست می دهند، بخشی از آن ها به دلیل عدم توانایی برای فراهم کردن اقدامات درمانی مناسب برای همه افرادی است که بدان نیاز دارند. همین امر باعث می شود که بسیاری از دولت ها اقداماتی برای کند کردن نرخ سرایت و شیوع ویروس به انجام رسانند که شامل ماندن در خانه، محدودیت مسافرت، بستن رستوران ها و سینماها، تعلیف رویدادهای ورزشی و مواردی دیگر می باشد.
🔸این اقدامات درحالی که ضروری است ، اثرات مستقمیی بر اقتصاد از طریق کانال های مختلف می گذارد .
اول نتیجه این اقدامات اثر مستقیمی است که بر تولید و فروش در بسیاری از بخش ها می گذارند، بخش هایی که درآن ها فعالیت به طور کامل یا نسبی متوقف شده است. این یا نتیجه قطع عرضه است ( به دلیل عدم دسترسی به مواد اولیه، نیروی کار و ...) یا یه دلیل کاهش تقاضاست ( به دلیل تغییر اجباری الگوی مصرف درنتیجه اقدامات مرتبط با سلامت و بهداشت).
🔸بنابراین کاهش تولید ناخالص داخلی با توجه به اقداماتی که در راستای کنترل شیوع ویروس انجام می شود اجتناب ناپذیر است. و اگر به مدت دو یا سه ما ه به طول انجامد، ضررر انباشتی که به تولید وارد می شود ممکن است بیش از مقداری باشد که در بحران مالی اخیر تجربه کردیم.
🔸این زیان مستقیم به تولید ناخالص داخلی، که به صورت گسترده ای خود را در کاهش میزان مصرف کالاها و خدمات نشان می دهد، دردآور بوده اما امکان تاب آوردن دربرابر آن وجود دارد. متاسفانه این زیان مستقیم به تولید ممکن است به دلیل وجود اثرات غیرمستقیم کاهش تولید بر کاهش اشتغال تشدید شود (همچنین به دلیل زیان واردشده به درآمد و مصرف). به عنوان یک رویکرد جایگزین برخی بنگاه ها ممکن است تغییری در لیست حقوق و دستمزد خود ایجاد نکنند و هم چنین دیگر هزینه های ثابت از قبیل اجاره، بهره و... را در دوره تعطیلی متوقف نکنند و این از طریق دریافت وام از بانک ها ممکن است.
🔸اما بانک ها ممکن است با توجه به امکان نکول و وخیم شدن وضعیت ترازنامه هایشان قادر به پرداخت چنین تسهیلاتی نباشند. اما درحالتی که بانک ها زیر بار چنین تسهیلاتی بروند، افزایش در بدهی های بنگاه وضعیت ترازنامه آن ها را دائما بدتر می کند و ممکن است دیر یا زود موج ورشکستگی بنگاه ها آغاز شود یا در بهترین حالت ترازنامه آن ها بسیار اوضاع نابسامانی پیدا کند.
🔸واکنش های سیاستی هدفمند و سریع که متناسب با اندازه چالش است برای حداقل کردن آثار اقتصادی غیرمستقیم بحران کرونا لازم است. یک رویکرد این است که دولت ها دخالت کرده و برای بنگاه ها( و خویش فرمایان) تآمین مالی مناسب جهت دستمزد و دیگر هزینه های اجتناب ناپذیر را فراهم کنند بدون اینکه دیون مالی این بنگاه ها را افزایش دهند. این مساعدت دولت در قالب پرداخت در دوره تعطیلی تحمیلی است و نیازی به برگرداندن پول نیست. یکی از مؤلفه های این کمک معافیت و بخشودگی سریع مالیاتی است.
🔸متاسفانه چنین راهبردی تنها مشکل را به دولت منتقل می کند و درنتیجه دولت به ناچار یا مالیات ها را افزایش می دهد ( که این امر بار موجود بر دوش خانوارها و بنگاه ها را افزایش می دهد) یا از بازارهای سرمایه وام می گیرد که این نیز میزان بدهی دولت را افزایش می دهد ( و ناچار می شود در آینده مالیات را افزایش دهد).
یک رویکرد جایگزین برای کمک مستقیم و بدون نیاز به بازپرداخت توسط بانک های مرکزی وجود دارد که تحت عنوان "پول هلیکوپتری" شناخته می شود.
ادامه دارد...
🆔 @QasdWay
👈پول هلیکوپتری (پولپاشی)، الان وقتش است! (Helicopter money: The time is now)
نوشتۀ جردی گالی؛ مدیر مرکز تحقیقات اقتصاد بینالملل و استاد مدرسه اقتصاد اسپانیا
ترجمۀ #احسان_ولدان
قسمت دوم
🔸خوشبختانه راهکاری جایگزین به جای راهکار مبتنی بر افزایش مالیات ها و بدهی دولت برای تأمین مالی اضطراری بنگاه ها وجود دارد، هرچند این رویکرد برای بسیاری از اقتصاددانان و سیاستگذاران تابو و حرام شمرده می شود. این راهکار تأمین مالی مستقیم و بلاعوض توسط بانک مرکزی از طریق پرداخت های مالی اضافی است.
🔸بانک های مرکزی توانایی خلق پول درقالب پول رایج قانونی یا ایجاد اعتبار برای یک حساب نزد خود را دارد. در ترتیبات معمول و متعارف تنها بانک ها و دولت ها می توانند نزد بانک مرکزی حساب داشته باشند. در شرایط حاضر بانک مرکزی می تواند برای حساب دولت یا دولت های محلی در طول اجرای برنامه تأمین مالی ایجاد اعتبار کند. این اعتبار نیازی به بازپرداخت ندارد درواقع این وجوهی است که توسط بانک مرکزی به دولت اعطا شده است.
🔸از دیدگاه حسابداری این به مثابه کاهش سرمایه بانک مرکزی یا یک دارایی دائمی در سمت دارایی ها در ترازنامه به حساب می آید. بنابراین اثری بر سود بانک مرکزی که به صورت دوره ای به دولت منتقل می شود ندارد بویژه اگر نرخ بهره ذخایر نزدیک صفر نگه داشته شود.
🔸توجه داشته باشید که این انتقال از بانک مرکزی به دولت معادل خرید بدهی دولت توسط بانک مرکزی است که در نتیجه از حساب بدهی های دولت حذف می وشد و کماکان اثری بر بدهی های مؤثر دولت ندارد.
🔸دخالت مالی که در بالا توضیح داده شد چند مسئله را ایجاد می کند:
1⃣ اول واضح است که چالش های اجرائی بسیاری در به کارگیری این سیاست وجود دارد از جمله اینکه میزان دریافتی هر بنگاه چه مقدار باید باشد. اما این مشکلات در مقایسه با چالش های اقتصاد کلانی که این کشورهای با آن روبرو هستند در درجه دوم قرار دارد و با عزم و اراده سیاسی لازم قابل حل است.
2⃣ دوم اینکه چنین دخالتی در نظام قانونی برخی کشورها ممکن است غیرقانونی باشد. بویژه اینکه این سیاست پولی می تواند نقض آشکار اصل استقلال بانک مرکزی باشد. اما بسیار دیده ایم که در برخورد با شرایط فوق العاده اصول مقدس تاحدی سست تر شده اند. علاوه بر این بانک مرکزی می تواند به صورت داوطلبانه در چنین طرحی شرکت داشته باشد و استقلال رسمی آن آسیبی نبیند.
3⃣ درنهایت و فارغ از مسائل قانونی احتمال استفاده دوباره چنین سیاستی می تواند منبع تورش تورمی باشد و تغییراتی در رفتار افراد ایجاد کند و کارآمدی آن ها را تحت الشعاع قرار دهد.
🔅نتیجه گیری
دخالتهای دولت برای تأمین منابع پولی ابزاری قدرتمند است. هشدارهایی که در سطور بالا ذکر شد نشان می دهد که سیاستمداران تنها در شرایط اضطراری باید به این راهکار متوسل شوند، زمانی که دیگر ابزارها غیرمؤثر می شوند و یا موجب پیامدهای نامطلوبی می گردند. متاسفانه هم اکنون به دلیل شیوع کرونا با این اضطرار روبرو هستیم به همین دلیل زمان استفاده از راهبرد پول هلیکوپتری همین الان است!
🆔 @QasdWay
قیمت منفی نفت WTI به چه معناست؟
◀️ دکتر #سیدعلی_سبحانی_ثابت
🔹 در ادبیات اقتصاد مالی اوراق آتی علاوه بر ابزارهایی برای پوشش ریسک به عنوان یکی از مهم ترین علائم بازاری برای شکل دهی به انتظارات قیمتی در بازار شناخته می شوند. ساختار قراردادی اوراق آتی به گونه ایست که فروشنده و یا دارنده کالا که در اینجا نفت است، کالای خود را به صورت پیش فروش و با یک مقدار معین در قبال پیش پرداخت تعیین شده به خریدار می فروشد. سررسید این قراردادها می تواند بین یک ماه تا یک سال باشد. هنگامی که موقع سررسید این قراردادها فرابرسد خریدار می تواند نفت را به قیمت زمان خرید اوراق از فروشنده بخرد.
🔹 این اوراق به نوعی قیمت انتظاری نفت را در سررسیدهای مشخص تعیین می کنند. هنگامی که یکی از معتبرترین نفت های دنیا یعنی نفت WTI با اوراق آتی به قیمت منفی فروخته می شود این علامت را به انتظارات کنشگران بازاری می دهد که قیمت نفت در حال کاهش شدید است و این کاهش شدید به دلیل مازاد عرضه است.
🔹 بنابراین قیمت نفت های دیگر مانند نفت برنت دریای شمال و یا نفت اوپک و نفت ایران نیز در سررسید آتی WTI کاهش قیمت را تجربه می کنند. به خاطر داشته باشید که طی چند روز گذشته اعضای اوپک پلاس تصمیم به کاهش تولید و به تبع آن کاهش عرضه با هدف جلوگیری از کاهش بی رویه قیمت نفت گرفته بودند.
در نتیجه کاهش قیمت این چنینی را می توان پاسخ امریکا به تصمیم مذکور دانست و این به نفع ایالات متحده است که با کاهش قیمت نفت، ذخایر استراتژیک خود را در بالاترین حد پر کند و پس از بحران کرونا آن را حتی به کشورهای صادر کننده نفت بطری بطری و با قیمت بالا بفروشد.
🆔 @QasdWay
تغییر در جریان حوالۀ پول براساس مناطق مختلف جهان
براساس پیشبینی بانک جهانی، اروپا بیشترین و آسیای شرقی کمترین میزان خروج پول را در سال ۲۰۲۰ خواهند داشت.
مقصد این وجوه طبیعتاً آمریکا خواهد بود!
شواهد نشان میدهد آمریکاییها توانستهاند از بحران کرونا جیب بزرگی برای خود بدوزند؛
نفت ارزان، سهام و اوراق بهادار ارزان، دلار گران و نتیجه معلوم است.
برخلاف تحلیلهایی که چین را برندۀ کرونا میدانند، بهنظر میرسد آمریکاییها ماهیهای خوبی از آب گل آلود کرونا گرفتهاند.
🆔 @QasdWay
در بحرانهایی مثل کرونا، یک رویکرد جایگزین برای کمک مستقیم و بدون نیاز به بازپرداخت توسط بانک های مرکزی وجود دارد که تحت عنوان "پول هلیکوپتری" شناخته می شود.
متن کامل نوشتار جردی گالی، اقتصاددان مشهور پولی را در این زمینه از لینک زیر بخوانید. این گزارش توسط آقای احسان ولدان ترجمه شده است.
http://qasdway.ir/fa/news/view/131/3
کانال تحلیلهای اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
🆔 @QasdWay
گابریل زوکمن و امانوئل سیز مینویسند:
مهمترین پیامی که باید به سرعت از جانب سران کشورها، حتی قبل از هرگونه قانونگذاری جدید یا تکمیل جزئیات اجرایی، ابلاغ شود این است که: « کارگران خود را اخراج نکنید. دولت هزینهکارگران بیکارشده و همچنین هزینههای ضروری را در هنگام تعطیلی کسبوکار ، تأمین میکند. پول دولت به زودی میرسد.»
این متن توسط آقای محمد سلیمانی ترجمه شده است.
متن کامل تحلیل را از لینک زیر بخوانید:
http://qasdway.ir/fa/news/view/132/3
🆔 @QasdWay
گزارش مدیریتی
حکمرانی اقتصادی در مواجهه با بحران کرونا
جهت ارائه به دستگاههای دولتی و حاکمیتی
تهیه کننده:اندیشکده قصد
قسمت اول:
پیامدهای اقتصادی بحران کرونا از روز اعلام اولین مورد مبتلا در ۱۰ دی ماه (۳۱ دسامبر ۲۰۱۹) رفتهرفته آشکار شد. افت چرخۀ تجارت در دنیا و کاهش ارزش دلار و همچنین کاهش قیمت نفت از ۶۷.۹۶ دلار تا ۵۶.۶۷ دلار از روز اعلام تا ۳۰ بهمنماه (۱۹فوریه ۲۰۲۰) از اولین آثار اقتصادی بحران کرونا در فاز اول بود. اما ۳۰ بهمنماه و اعلام تشخیص کرونا در ایران و در روزهای پس از آن تشخیص کرونا در کشورهای اروپایی و آمریکا، روندهای اقتصادی را با تغییر و تحولات شدیدی مواجه کرد. ارزش دلار که از آغاز کرونا تا ۳۰ بهمن رو به کاهش گذاشته بود، به یکباره با روند شدید صعودی مواجه شد. بازارهای مالی در منطقه غرب آسیا و سپس در اروپا و آمریکا با سقوط ارزش تا ۳۰ درصدی مواجه شدند (بازارهای مالی همچنان در حالت خرسی بهسر میبرند). روند کاهش قیمت نفت که از ابتدای کرونا قابل مشاهده بود از ۳۰ بهمن شیب بسیار شدیدی گرفت تا جایی که در ۲۰ آوریل سبدهای نفتی دنیا بهطور متوسط به قیمت ۱۷ دلار در هربشکه رسیدند و سبد WTI تا منفی ۳۵ دلار را برای لحظاتی تجربه کرد که البته این مقدار منفی در نتیجۀ تسویۀ اوراق خرید ماههای قبل صورت گرفته است.
اتفاقات فوق در کنار فکتهای متعددی که این نوشتار کوتاه مجال کافی برای پرداختن به آنها ندارد نشان میدهد که رکودی بیسابقه و حتی شدید تر از رکود بزرگ ۱۹۳۰ در حال سایه انداختن بر اقتصاد دنیاست. بر خلاف رکود ۱۹۳۰ که طرف تقاضای اقتصاد را درگیر کرده بود و با اعمال سیاستهای طرف تقاضا تا حد زیادی مرتفع شد، این رکود با تعطیل کردن چرخش بینالمللی کالا، تعطیل کردن مشاغل و همچنین در خانه ماندن نزدیک به چهار میلیارد نفر از مردم دنیا، هم طرف عرضه و هم طرف تقاضا را درگیر کرده است. بیانیه مشترک رئیس سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد، مدیر کل سازمان تجارت جهانی و مدیرکل سازمان بهداشت جهانی و هشدار آنها نسبت به کمبود مواد غذایی، نشان میدهد که باید هشدارهای مختلف نسبت به احتمال بالای بروز کمبود و حتی قحطی مواد غذایی از اواخر تابستان امسال را جدی رفت.
صورتهای مالی فدرال رزرو تا ۲۰ آوریل نشان میدهد این نهاد، داراییهای خود را در دو ماه اخیر بیش از ۲.۳ تریلیون دلار افزایش داده است. رئیسجمهور آمریکا از بودجه دو تریلیون دلاری جهت مبارزه با کرونا رونمایی کرد. اقتصاددانان متعدد آمریکایی و اروپایی از ضرورت و فوریت اعمال سیاست پولپاشی (Helicopter Money) سخن میگویند و مدلسازیهای متعدد نشان میدهد این سیاست بهدلیل رکود بیسابقهای که بر طرف عرضه و تقاضای اقتصاد تحمیلشده است، نمیتواند اثر تورمی داشته باشد و ارزش دلار را روزبهروز افزایش خواهد داد! لذا آمریکاییها با محوریت انتشار دوباره حجم عظیمی از دلار به بازارهای داخلی و بازارهای بینالمللی در حال خریدن حجم عظیمی از داراییهای سرمایهای و حتی فیزیکی هستند. این سیاست که شاید بتوان آن را «قمار ترامپ» نام گذاشت، ضمن ازبینبردن کارایی پیمانهای دو و چندجانبه پولی و همچنین افزایش ارزش دلار، تجارت جهانی را دوباره دلاری خواهد کرد.
کشور ایران که در سال گذشته و در اثر تحریمهای ظالمانه، قریب به ۴۰ میلیارددلار از صادرات نفتی خود را از دست داد، در نتیجه اتفاقات فوق با مخاطرۀ جدیدی مواجه شده است. تداوم اخلال در نظام تجارت بینالملل و کاهش ارزش فراوردههای نفتی، احتمالاً تا ۲۰ میلیارد دلار از ارزش صادرات غیرنفتی ایران را نیز کاهش خواهد داد. رکود در بازارهای داخلی و توقف تولید، توزیع و مصرف در نتیجه سیاست «در خانه بمانیم» و وحشت شدیدی که بر جامعه القاء شده است میتواند رکود را در اقتصاد کشور را تشدید کند. تداوم شرایط فعلی، حداقل ۲۰ درصد رشد منفی را بر اقتصاد ایران القاء خواهد کرد.
با توجه به موارد فوق، پیشنهادات زیر به قید فوریت شدید زمانی جهت عبور از این بحران تقدیم میشود.
۱-اعمال نگاه چندوجهی با اولویت رویکرد اقتصادی در ستاد ملی مبارزه با کرونا برای آمادهسازی کشور برای مقابله با بحرانهای اقتصادی پیشرو.
🆔 @QasdWay
گزارش مدیریتی
حکمرانی اقتصادی در مواجهه با بحران کرونا
جهت ارائه به دستگاههای دولتی و حاکمیتی
تهیه کننده: اندیشکده قصد
قسمت دوم:
۲- اعمال سیاست انبساط پولی شدید با محوریت جهش در پایه پولی، خلق پول و افزایش نقدینگی. این انبساط باید بهطور متوازن هم مشمول طرف عرضه و تولیدکنندگان و هم مشمول طرف تقاضا و با اولویت مصرفکنندگان آسیبپذیر شود. با توجه به عمق رکود، افزایش فوری ۴۰ درصدی در پایۀ پولی ضروری است. اعمال سیاست نظارتی شدید (موقعیت اضطراری) جهت جلوگیری از ورود نقدینگی به بازار ارز و طلا و سرمایه میتواند به اثربخشی این سیاست کمک کند. عدم امکان نظارت نیز نمیتواند توجیه مناسبی برای عدم اعمال این سیاست باشد.
۳- ایجاد تسهیلات مالی برای اعمال سیاست ایمنسازی مشاغل بهجای سیاست فاصلهگذاری اجتماعی و هوشمند. اعمال این سیاست ضمن تقویت صنعت ایمنسازی در کشور و ایجاد ارزش افزوده از محل تولید و صادرات محصولات این صنعت میتواند به ایجاد امنیت و سلامت لازم برای تداوم فعالیتهای اقتصادی کمک کند.
۴- نزولات جوی در دوسال اخیر شرایط را برای جهش در سطح کشت محصولات کشاورزی با اولویت محصولات استراتژیک (گندم، ذرت، دانههای روغنی و …) فراهم کرده است. اعطای تسهیلات نقدی و غیرنقدی ویژه به کشاورزان و شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه کشاورزی جهت افزایش فوری سطح کشت ابزار مهمی جهت مقابله با قحطیِ محتمل است. استفاده از ظرفیت نیروهای مسلح جهت آبرسانی و تسطیح اراضی میتواند به تسهیل این فرایند کمک کند. در صورت اجرای این سیاست، ایران میتواند در انتهای تابستان، ضمن تأمین نیازهای غذایی خود، به صادرکننده جدی در محصولات غذایی تبدیل شود و بخشی از رکود خود را از این محل جبران کند. زمزمههایی از مجتمعهای تولید گوشت و مرغ درجهت معدومسازی محصولات و مازاد عرضه به گوش میرسد که لازم است با آن مقابله شود. با اعمال دیپلماسی اقتصادی میتوان در تعامل با کشورهای در معرض کمبود، علیالخصوص روسیه و کشورهای اروپایی، زمینه را برای صادرات مازادهای احتمالی فراهم کرد.
۵- سقوط قیمت نفت، ضمن هزینههایی که داشته است فرصتی جدی را برای ایران فراهم کرده است. کشورهای واردکننده محصولات غیرنفتی ایرانی، عموماً کشورهای نفتی هستند. اعمال سیاست خرید نفت و راهاندازی تهاتر کالا در برابر نفت میتواند چرخۀ تجارت کالای ایرانی در منطقه را به راهبیاندازد و بر حجم تولید محصولات کشاورزی و صنایع کشور بیافزاید. بستن چاههای غیر مشترک و استفاده از نفت وارداتی ارزان، افزایش ظرفیت پالایشگاهی کشور با اولویت پترو پالایشگاههای خرد، خرید تضمینی نفت وارداتی از صادرکنندگان و افزایش قدرت ذخیرهسازی نفت با همکاری بخش خصوصی و نهادهای حاکمیتی میتواند سیاست عدم خامفروشی در نفت را به سیاست خرید نفت تغییر دهد. در صورت ارسال سیگنالهای پرقدرت مبنیبر تبدیل ایران به یک خریدار بزرگ منطقهای، میتواند قیمت نفت را بهطور جهشی افزایش دهد و تولید فراورده نفتی در ایران را بهینه سازی کند. (تذکر: مدت زمان مورد نیاز برای راهاندازی پتروپالایشگاههای خرد و مخازن نفت بهطور متوسط ۶ ماه است. خرید آتیهای نفتی در موقعیت فعلی برای تحویل در سه یا شش ماه آینده میتواند اعمال این سیاست را میسر کند).
🆔 @QasdWay
کتاب «اقتصاد کرونا» منتشر شد
کتاب «اقتصاد کرونا» که توسط انتشارات نیلوفران و به سفارش سازمان پدافند غیرعامل تهیه شده، منتشر شد.
کتاب «اقتصاد کرونا» با رویکرد اقتصاد مقاومتی در عصر ویروس کرونا که محوریت آن تحلیل شرایط اقتصادی پیش آمده ناشی از ویروس کرونا است، توسط حجت الله عبدالملکی و جمعی از کارشناسان نظیر روح الله ایزدخواه، مسعود براتی، سید امیر سیاح، سید احسان خاندوزی و حمیدرضا مقصودی تهیه شده است.
این کتاب که با همکاری سازمان پدافند غیرعامل کشور و بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) تهیه شده، توسط انتشارات نیلوفران منتشر شد.
@hamidrezamaghsoodi
@qasdway
فدرال رزرو از تاریخ ۱۹ فوریه (روز اعلام تشخیص کرونا در ایران) تا به امروز، تقریبا ۲.۵ تریلیون دلار دارایی خریداری کرده است. داراییهایی با قیمت بسیار ارزان که با دلار بسیار گران خریداری شده است.
همه شواهد نشان میدهد که آمریکا در حال خرید داراییهای دنیا با استفاده از دلار است. دلاری که در شرایط عمیق رکودی، کاهش ارزش پیدا نمیکند.
☘کانال تحلیلهای اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
🆔 @QasdWay
◀️ کرونا و خواب خرسی اقتصاددانان ایرانی
🔹 متاسفانه اقتصاد خیلی زودتر از اقتصاددان های کشور ما به کرونا مبتلا شد!!!
🔹 درحالیکه در بسیاری از کشورهای درگیر کرونا توصیه ها و سیاست های اقتصادی همزمان و همگام با سیاست ها و توصیه های بهداشتی شد اما متاسفانه قابل پیش بینی بود که دانشگاهیان اقتصادخوانده به موقع نقش خود را به عنوان مؤذن جامعه اقتصادی ایفا نکرده و نماز این جامعه را قضا کردند و البته بارها و بارها شاهد این قصور از سوی اقتصادخوانده هایمان بوده ایم و چه بسیار نمازها که به خاطر این جماعت اقتصادخوانده در تاریخ جمهوری اسلامی قضا نشده است...
🔹 اقدام و عکس العمل سریع و به موقع اقتصاددان های کشورهای غربی و رخوت و گیجی اقتصادخوانده های ما در مواجهه با چالش های اقتصادی بحران کرونا به خوبی صوری و فرمالیستی بودن دانشگاه و دانشگاهیان کشور را نشان می دهد...
◀️سوال اینجاست:
🔹 اگر اقتصاددان های ما از همان ابتدا و مبتنی بر پژوهش و شواهد توصیه های ناظر به حکمرانی اقتصادی در این شرایط را به سوی دولت گسیل می کردند دولت از اقدامات گیج و بعضا مخرب خود عقب نمی نشست؟ اگر اقتصاددانان نقش خود را فعالانه ایفا می کردند تحریک تقاضا به بهترین شکل صورت نمی گرفت؟ دولت به سمت خرید نفت و ذخیره آن متمایل نمی شد؟ اگر اقتصاددانان افسار افکار حکمرانی اقتصادی را به درستی به دست می گرفتند مانع از این نمی شدند که دولت بی محابا بر آتش بورس بدمد و با برهم زدن توازن بازده بازارها به نفع بورس، به جای کمک به تولید آن را نابود نکند؟...
🖋 احسان ولدان؛ پژوهشگر اقتصادی
☘کانال تحلیلهای اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
☘اندیشکده قصد
🆔 @QasdWay
◀️ وقتی مجلس ما خواب بود!
🖋 احسان ولدان؛ پژوهشگر اقتصادی
🔹 در همین زمانی که مجلس ما خواب است و دولت برای پیشبرد سیاستهای خود مشغول خرج کردن از اعتبار رهبری است، کنگره آمریکا برای قانونگذاری متناسب با شرایط کرونایی فعالیتهایش را دو چندان کرده است.
🔹 این متن چکیده ای از قانون کنگره آمریکا برای کمک به اقتصاد ملی در مواجهه با کروناست...
🔹 ۲۵ مارس(۶فروردین) سنا قانون حمایت از کسب و کارها را تصویب میکند. دو روز بعد کنگره تصویب میکند. همان روز یعنی ۸ فروردین ترامپ امضا میکند و به قانون تبدیل میشود.
🔹 کل قانون حدود ۲۶۰ صفحه هست!
🔹 این قانون به قانون CARES است که مخفف این عبارت است:
The Coronavirus Aid, Relief and Economic Security
پیامدهای ویروس کرونا تسکین و امنیت اقتصادی
🔹 تاکید بر حفظ کسب و کارهای کوچک و تامین مالی آنها در این سند جالب است. بخشهایی از متن این قانون را در لینک زیر بخوانید.
http://qasdway.ir/fa/news/view/133/10
☘کانال تحلیلهای اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
☘اندیشکده قصد
🆔 @QasdWay
#سهام_ضد_عدالت
🔹 عرضه #سهام_عدالت در بازار سرمایه نتیجهای جز بازتوزیع منابع ملی به نفع ثروتمندان و بورسبازان ندارد. طبقه مستضعف سهام خود را به ثمن بخس میفروشد و خریدار آن کسی نیست جز ثروتمندان و بورسبازان.
🔹 نقدینگی که امروز باید صرف افزایش تقاضا شود به بورس هدایت میشود و رکود را عمیقتر میکند. رکودی که دو ماه است فریاد میزنیم که از راه رسیده است و باید انبساطی عمل کرد. اما انقباضی عمل میکنند!
🔹 بازار بورس هرگز نمیتواند فرمان رهبری بر حفظ قدرت تصمیمسازی سهامداران را در شرایطی فراهم کند که سهام تا این حد توزیع شده باشد. لذا اگر هم بخواهد این فرمان را اجرایی کند، به سرعت به تجمیع سهام روی خواهد آورد. پس از مدتی کوتاه، سیتهای هیأت مدیره شرکتهای سهام عدالت، توسط سرمایهداران یا نهادها یا بانکها خریداری میشود و تصمیمسازان اصلی و بهرهمندان از مواهب این سهام، این افراد حقیقی و حقوقی خواهند شد.
🔹 لذا با فرایندی که از دو روز قبل آغاز شد، سهام عدالت به سرعت به ضد خود تبدیل میشود و بی عدالتی در جامعه را تشدید خواهد کرد.
☘کانال تحلیلهای اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
☘اندیشکده قصد
🆔 @QasdWay
💠 قواعد حکمرانی تولید از منظر شهیدصدر
🔻دکتر #علی_سعیدی
🔹شهیدصدر با ارائهی تصویری از مذهب اسلام که عهدهدار تنظیم حیات اجتماعی مسلمانان است، ازطریق کشف زیربناها و اصول بنیادین اسلام ناظر به عرصههای زیست انسان، روششناسی جدیدی را برای حل مسائل مسلمانان از منظر اسلامی به متفکران مسلمان معرفی کرد.
🔸براساس دیدگاه شهیدصدر، برخلاف مذهب سرمایهداری که مشکل تولید را در طبیعت و کمبود منابع آن میداند، در نگاه اسلامی، طبیعت قادر است همهی نیازهای زندگی را که برآوردهنشدن آنها به مشکل جدی در زندگی انسان میانجامد، برآورده سازد. همچنین برخلاف مارکسیسم که مشکل تولید را به تضاد میان شیوهی تولید و روابط توزیع برمیگرداند، از دیدگاه اسلام، مشکل ـ پیش از هر چیز - خود انسان است، نه طبیعت و نه شیوهی تولید.
🔹نظام اسلامی تنها به جنبهی فکری برای حداکثرکردن تولید ثروت در جامعه اکتفا نکرده است بلکه قواعد و دستورات عملی را در عرصهی حکمرانی اقتصادی مطرح کرده است که اجرا و رعایت آنها میتواند ضمن رفع موانع تولید، انگیزههای اقتصادی فعالان اقتصادی را از فعالیتهای غیرمولد به سمت فعالیتهای تولیدی سوق دهد.
🔸شهیدصدر بر این باور است که در جامعهی اسلامی، دولت ازطریق یک بانک رسمی، عملیات جمعآوری اموال و بهکارگیری آن را بر عهده دارد و به بخش خصوصی اجازه نمیدهد که وارد عرصه سودبریهای بانکی شود. بدینسان، هدف توسعهای این عملیات بانکی از محتوای سرمایهداری آن جدا میشود.
🔹شهیدصدر بر این باور است که تضمین سطح معقولی از زندگی برای همهی افراد، باعث تحریک انگیزههای ریسکپذیری و افزایش شجاعت آنها در ورود به عرصههای تولید و ارتقای خلاقیت و نوآوری میشود چون در این صورت، مردم میدانند که اگر در فعالیت تولیدی خود بدون تقصیر و کوتاهی زمین بخورند، تمام هستی خود را از دست نخواهند داد و دولت معیشت آنها را تضمین کرده است.
🔸نقشی که شهیدصدر برای دولت در اقتصاد تعریف میکند تکمیلکننده و هدایتگر بخش خصوصی و مردمی است تا این اطمینان حاصل شود که هم تمامی امکانات جامعه در خدمت تولید قرار گرفته است و هم انحرافی در مسیر افزایش ثروت و تداول عادلانهی آن صورت نمیگیرد.
📃مشاهده متن کامل (http://farsi.khamenei.ir/others-note?id=45479)
🆔 @shahidsadr
🆔 @QasdWay
طلاهاتون رو نفروشید بریزید تو #بورس!
آدم عاقل زمین رو نمیفروشه هوا بخره...
زمین هاتون رو نفروشید بریزید تو بورس
آدم عاقل زمین رو نمیفروشه هوا بخره...
کارخونه تون رو نفروشید بریزید تو بورس
آدم عاقل زمین رو نمیفروشه هوا بخره...
دلارتون رو نفروشید بریزید تو بورس
آدم عاقل هوا رو با هوا عوض نمی کنه...
هوا رو میده زمین میگیره...
@qasdway
قابل توجه طرفداران سینه چاک مالکیت خصوصی
این جمله را نه یک مارکسیست، که فردریش فون هایک میگوید. او که ارتدوکسترین طرفدار بازار آزاد و مالکیت خصوصی است.
« تا هنگامی که به عرصۀ فراخ قانون مالکیت و قرارداد میپردازیم، چنانچه قبلا هم تأکید کرده ام باید بیش از هر چیز از این گفته اشتباه که دو قاعده مالکیت خصوصی و آزادی قراردادها مشکلات را حل میکند بپرهیزیم ... وقتی که قانون مالکیت مد نظر است، به راحتی میتوان دید که قواعد ساده ای را که برای اموال منقول یا «اشیای عادی» مناسباند نمیتوان بیهیج حد و حصری گسترش داد. تنها کافی است به مسائلی بنگریم که حول زمین، مخصوصا زمین شهری در شهرهای بزرگ جدید رخ میدهد تا دریابیم برداشتی از مالکیت که بر این فرض مبتنی است که استفاده از فلان قلم دارایی صرفا بر منافع مالک آن تأثیر میگذارد چطور فرو میپاشد»
هایک؛ فردگرایی و نظم اقتصادی، ترجمه محسن رنجبر، صص ۱۱۸ و ۱۱۹
با توجه به این گفته هایک از اقتصادخوانهای ایرانی طرفدار خصوصیسازی این چند سوال را میپرسم:
۱- آیا خصوصیسازی زمین های شهری و غیرشهری، همانند خصوصیسازی و آزادی مالکیت یک لیوان بستنی است؟
۲- آیا خصوصیسازی کارخانهها و شرکتهای عظیم دولتی، همانند خصوصیسازی و آزادی مالکیت یک مغازه سوپری است؟
۳- آیا خصوصیسازی سهام عدالت، همانند خصوصیسازی و آزادی مالکیت یک شرکت ساختمانی است؟
☘کانال تحلیلهای اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
@qasdway
صدور اجازه اداره مستقیم سهام عدالت، سیاستی مضحک و دیوانهوار است. این سیاست بدون شک انداختن مردم در دام هلاک اموال است. مردمی را که حتی برای ورود صحیح به اینترنت یا یک ثبتنام ساده وام یارانه آموزش ندادهایم و آنها را مجبور میکنیم در صف کافینتها و دفاتر پیشخوان بایستند. چگونه از آنها انتظار داریم نوسانات بازار را تحلیل تکنیکال کنند و سهام بخرند و بفروشند؟
این سیاست، نتیجه اش آن است که اموال مردم به ثمن بخس به سفتهبازان حرفهای و رانتخواران بازار سرمایه منتقل میشود.
☘کانال تحلیلهای اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
@qasdway
گفتگوی زندۀ اینستاگرامی دربارۀ
«بررسی بازار بورس و آیندۀ آن در اقتصاد ایران»
دکتر #علی_سعیدی و امین کرندی
دوشنبه | ۲۲ اردیبهشت ۹۹ | ساعت ۲۲:۳۰
🆔 @QasdWay
📢جنون بورس و سرانجام آن
دکتر #علی_سعیدی
🔸گرایش عمومی امروز به بورس که کینز آن را #رفتار_گله_ای مینامید، آیندۀ ناگواری را برای اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت.
🔸چارلز كیندلبرگر، در كتاب معروف خود با عنوان #جنون، #وحشت و #سقوط، با استفاده از نظریۀ شکنندگی مالی مینسکی، تحلیلی از بحرانهای مالی ارائه میدهد.
🔸در تحلیل او، افزایش ارزش سهام و اوراق بهادار باعث هجوم افراد و خانوارهای زیاد به بازار با انگیزۀ سودجویی میشود. سفتهبازی برای سود منجر به انحراف رفتار معمولی و عقلایی به سمت پدیدههایی مثل جنون یا #حباب میشود.
🔸این امر تاجایی ادامه مییابد که برخی از سفتهبازان داخل بازار تصمیم میگیرند كه سودهای خود را نقد كنند و بنابراین سهام یا اوراق خود را میفروشند. درنتیجه، در رأس بازار تردید ایجاد میشود و دورۀ ناگوار نگرانی مالی پیش میآید.
🔸وقتی نگرانی ادامه مییابد، سفتهبازان به تدریج یا یکباره درمییابند كه بازار نمیتواند از این بالاتر رود و بنابراین، مسابقه برای تبدیل داراییهای مالی بلندمدت یا واقعی به پول شدت میگیرد.
🔸تنفر و بیاعتباری ممكن است منجر به وحشت شود و مردم برای خروج از بازار هجوم آورند.
🔸این وحشت ادامه مییابد تا به سقوط بورس منجر شود؛ پدیدهای که در بحرانهای مالی متعدد در کشورهای غربی بهوفور دیده شده است.
🔸مردم ما تاکنون چنین چیزی را به طور گسترده تجربه نکردهاند اما بهوضوح میتوان این چرخه را برای آیندۀ اقتصاد کشور دید.
👈 ما اکثر العبر و اقل الاعتبار (عبرتها چه بسیارند و عبرتگیریها چه اندک!)
🆔 @QasdWay