eitaa logo
رهنمالرستان
459 دنبال‌کننده
11.7هزار عکس
3.1هزار ویدیو
56 فایل
مشاهده در ایتا
دانلود
⭕️تغییرات جدید لایحه بودجه 1403 🔹سازمان برنامه، لایحه‌ی بودجه‌ی سال 1403 را به مجلس فرستاده بود و مجلس نیز سه ایراد عمده به کلیات لایحه وارد کرد و بر همین اساس، آن لایحه را رد کرد و به دولت برگرداند تا اصلاح شود. آن سه ایراد چه بودند!؟ مجلس گفت حقوق و دستمزد کارمندان و بازنشستگان باید بیشتر افزایش پیدا کند، مالیات‌ها باید کمتر افزایش پیدا کند و در عین حال بودجه کسری دارد و باید کسری بودجه برطرف شود. پس از این ایرادات مجلس، دو فرضیه کلی به‌نظر می‌رسید: یکی اینکه دولت از طریق افزایش نرخ ارز کالاهای اساسی از 28 هزار و 500 تومان به 35 هزار تومان، هم کسری را کاهش دهد و هم بدون افزایش بیشتر مالیات‌ها، حقوق و دستمزد کارمندان و بازنشستگان را افزایش دهد. راه دوم این بود که دولت پیش‌بینی قیمت 71 دلار به ازای فروش هر بشکه نفت را به 85 دلار به ازای هر بشکه تغییر دهد و از این طریق، درآمد بالاتر شناسایی کند تا بتواند هر سه خواسته‌ی مجلس را محقق کند. اما مجلس از این دو راه، کدام را می‌پسندید و دولت در عمل چه کرد!؟ 🔸به نظر می‌رسد مجلس به دنبال راه نخست بود؛ یعنی می‌خواست دولت نرخ ارز کالاهای اساسی را از 28 هزار و 500 تومان به 35 هزار تومان تغییر دهد. با این حال، دولت تمایلی به این کار نداشت؛ چون آن را محرک انتظارات تورمی می‌دید و به دنبال آن بود که دست‌کم برای سال جاری، نرخ ارز کالاهای اساسی را بالا نبرد. 🔹این پیش‌‎بینی اگر چه مقداری بالا به‌نظر می‌رسد اما نشان از آن داشت که دولت به دنبال استفاده از این راه نیست. همچنین رئیس سازمان برنامه تاکید کرد که دولت فعلاً به دنبال افزایش قیمت حامل‌های انرژی هم نیست. بنابراین به‌نظر می‌رسید دولت دست به اقدام دوم -یعنی بالا بردن قیمت هر بشکه نفت در لایحه- بزند.
⭕️نشانه‌های ثبات نرخ ارز تا پایان سال 🔹نرخ ارز در سال جاری ثبات نسبی خود را حفظ کرد و تنها پس از عملیات طوفان‌الاقصی به‌صورت مقطعی مقداری جا به جا شد و البته در ادامه خیلی سریع به نرخ قبلی خود بازگشت. به‌نظر می‌رسد سیاست تثبیت تپش‌های قلب بازار ارز را منظم کرده و جامعه و فعالان اقتصادی دیگر نگران نوسان نرخ ارز نیستند و با اطمینان خاطر از حفظ ثبات و آرامش بازار توسط بانک مرکزی فعالیت خود را ادامه می‌دهند. اما این سیاست چه بود!؟ سیاست تثبیت (stabilization policy) به معنی تعدیل سیاست پولی بانک مرکزی، برای حفظ رشد اقتصاد بدون ظهور و بروز نوسانات شدید در بیکاری، تورم و نرخ‌های بهره است. در واقع استفاده‌ی به‌موقع از سیاست‌های پولی انقباضی یا انبساطی، سیاست تثبیت اقتصادی نام دارد که نباید آن را با سیاست تثبیت کور و بلندمدت نرخ ارز یکسان پنداشت. در سیاست تثبیت نرخ ارز، سیاست‌گذار توجه ندارد که نرخ ارز معلول و دماسنج فضای اقتصاد است و گمان می‌کند با فروش ارزهای در اختیار دولت در قیمت‌های پایین و ثابت، می‌تواند ثبات نرخ ارز و ثبات اقتصادی ایجاد کند. در حالی که چنین نیست.
⭕️سرعت عمل در خنثی کردن اختلال بنزینی 🔹بیست و هفتم آذرماه بود که خبر اختلال در پمپ بنزین‌های تهران و برخی استان‌ها منتشر شد. 🔸پرسش اینجاست که چرا جایگاه‌های توزیع بنزین در ایران برای دشمن تبدیل به هدف شده است!؟ پاسخ این است که تثبیت کور قیمت بنزین و متعاقب آن، شوک‌درمانی -که در سال 1398 توسط دولت پیشین، به بدترین نحو اجرا شد- باعث شده است که بنزین در اذهان عمومی جامعه‌ی ما به حساس‌ترین و سیاسی‌ترین کالای اقتصاد تبدیل شود. این در حالی است که اگر همراه با افزایش درآمدهای اسمی، سالانه مقدار اندکی افزایش قیمت بنزین را شاهد بودیم، دیگر نیاز نبود که هر چند سال یک بار، یک شوک به قیمت بنزین وارد شود و آسیب‌های مربوط به خودش را به همراه داشته باشد. متاسفانه در دهه‌ی 1390، دولت وقت فاز دوم سیاست‌ هدفمندی یارانه‌ها را اجرا نکرد و کار به جایی رسید که در 1398 مجبور شد به بدترین وجه، قیمت بنزین را با شوک مواجه کند. در فرایند چرخه‌ی معیوب «تثبیت کور قیمت بنزین – شوک دادن افزایشی به قیمت» حساسیت ذهنی روی بنزین بالا رفته و تا حدی این کالا از طریق انتظارات روی تورم نیز تاثیر می‌گذارد. در چنین شرایطی، دشمن تصور می‌کند می‌تواند با ایجاد جو روانی در مورد بنزین، اخلال در ثبات اقتصادی ایجاد کند.
⭕️چرا انتخابات مجلس شورای اسلامی؟
⭕️چالش انصارالله و استیصال رژیم صهیونیستی 🔹باتوجه به اقدامات انصارالله در توقیف کشتی های صهیونیستی و عدم اجازه هرگونه تردد به کشتی هایی که به مقصد سرزمین های اشغالی حرکت می کنند، این وضعیت صهیونیست ها را به واکنش باز داشته و اعلام کرده اند که شرایط حاضر ضررهای هنگفتی را به این رژیم زده است . از این رو ، با رایزنی هایی که با مقامات آمریکایی در روزهای اخیر داشته اند، در صدد اقدامات خاص علیه انصارالله یمن هستند. 🔸باتوجه به این شرایط ، اقدامات زیر توسط آمریکا و اسرائیل در برابر انصارلله متصّور است: 1️⃣تشدید فشارهای اقتصادی بر انصارالله:. امروزه با افزایش اقدامات انصارالله در دریای سرخ آمریکایی ها به دنبال آن هستند که تحریم های اقتصادی را علیه یمن گسترش دهند. 2️⃣ حمله نظامی به یمن: در بحث احتمال وقوع این گزینه دو گزاره ذکر شده است: الف) سخنان سخنگوی ارتش اسرائیل که اعلام کرد در صورت عدم اقدام مناسب از سوی جامعه جهانی در برابر اقدامات انصارالله این رژیم خود اقدام به پاسخ گویی خواهد کرد. ب) تشکیل گروه ضربت دریایی در دریای سرخ است که این گروه متشکل از آمریکا، اسرائیل و برخی هم پیمانان منطقه ای آنهاست. هرچند بسیاری تشکیل این گروه را در بحث اسکورت کشتی ها اعلام کرده اند، اما ماهیت این گروه احتمالا تشکیل یک ائتلاف دریایی است. با این وجود بسیاری از آمریکایی ها معتقدند که نباید اقدامی علیه انصارالله انجام شود. زیرا انصارالله تهدید کرده که به هر نوع حمله پاسخ متقابل خواهد داد . 3️⃣درگیرکردن انصارالله در جبهه جنوبی: یکی از گزاره هایی که غربی ها بر روی آن تاکید دارند، درگیرکردن انصارلله در جنوب یمن توسط گروه های تروریستی در این مناطق است که برخی نشانه ها نیز حکایت از تحرکات این گروه ها به ویژه شورای انتقالی جنوب دارد که از این طریق یک جبهه جدید علیه انصارلله باز کنند.
⭕️انتخابات مجالس استانی در عراق/ حرکت به سمت دولت سازی 🔹انتخابات مجالس استانی که از 17 تا 18 دسامبر ۲۰۲۳ (از ۲۵ تا ۲۷ آذر۱۴۰۲)در ۱۵ استان از ۱۸ استان عراق- بجز اقلیم کردستان- برگزار شد،از رخدادهای مهم سیاسی در عراق است که علاوه بر ثبات سیاسی، بیانگر حرکت رو به رشد دولت سازی در عراق است و از سویی موجد نشاط سیاسی در این کشور می باشد. به همین دلیل صف آرایی و رقابت ها و ائتلاف های متنوع و متکثری شکل گرفته و سراسر عراق از جنوب تا شمال کشور رنگ شهرها رنگ انتخاباتی به خود گرفته است. 🔸مجالس استانی که دوره‌اش ۴ ساله است. در عراق نوعی پارلمان محلی محسوب می‌شوند و از این جهت حائز اهمیت است. به ویژه این دوره که بعد ده سال برگزار می‌شود برای احزاب نوعی وزن کشی و سنجش پایگاه مردمی محسوب می‌گردد ودارای اختیارات گسترده‌ای از انتخاب و عزل مقام های محلی همانند استاندار و معاونینش و عزل مدیران ادارات استان تا تصویب پروژه های استانی بر اساس بودجه های مصوب دولت و تصویب طرح های توسعه‌ای استان و نظارت بر عملکرد آنها را در چارچوب قانون اساسی بر عهده دارند.
⭕️دو معضل بزرگ صهیونیست ها در جنگ غزه ▫️هر روز که از جنگ غزه می گذرد چالش رژیم صهیونیستی برای ادامه جنگ بیشتر می شود . اسرائیل در دور اول جنگ که بر شمال باریکه غزه متمرکز شده بود دو هدف مهم را برای خود تعیین کرده بود : 🔹نابودی حماس که در مراحل بعد به تضعیف حماس رسید. 🔸آزادی کلیه اسرای صهیونیستی اعم از غیرنظامی‎ها و نظامیها. 🔹صهیونیستها در هر دو هدف شکست خوردند و عامل اصلی در توقف جنگ بعد از 50 روز نرسیدن به این دو هدف بود. استنباط و برداشت رژیم صهیونیستی این است که هم اسراء و هم رزمندگان حماس در جنوب غزه حضور دارند و به همین دلیل نیز جنگ علیه جنوب غزه را نیز آغاز کردهاند. 🔸فارغ از فشارهایی که صهیونیست‌ها در یورش‌های بی‌وقفه و وحشیانه خود بر مردم غزه و کرانه باختری وارد کرده‌اند، لجاجت نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی برای ادامه جنگ و اصرار کابینه افراطی‌اش برای ماندن سربازان در میدان، تبعات جبران ناپذیر جسمی و روانی بر نظامیان این رژیم گذاشته است. همچنین خستگی شدید نظامیان پس از حدود دو ماه و چند هفته جنگ و پیروی نکردن از قوانین نظامی نیز مزید بر علت شده است. براساس آخرین گزارش‌ها در هفتادمین روز جنگ غزه بیش از هزاران نیروی پیاده، تانک و... در غزه مستقر شده‌اند و همزمان حملات هوایی و موشک باران غزه نیز ادامه دارد.