تنگه هرمز مهمترین شاهراه نفتی جهان/ انتقال ۳۰ درصد نفت جهان از راه دریا در دستان ایران
🔹رویترز نوشت، با توجه به ترانزیت روزانه دو سوم نفت حمل شده در دریا از تنگه هرمز، این آبراه، یک شاهراه راهبردی است که نفت تولید کشورهای غرب آسیا را به بازارهای اصلی در آسیا اقیانوسیه، اروپا و آمریکای شمالی و دیگر بازارها میرساند.
🔹این تنگه، آبراهی است که سواحل ایران و عمان را از هم جدا و خلیج فارس را به خلیج عمان و دریای عرب متصل میسازد. باریک ترین نقطه عبوری از این آبراه ۲۱ مایل عرض دارد اما عرض مسیر کشتیرانی در هر جهت تنها ۲ مایل است.
🔹بر اساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، در سال ۲۰۱۶، روزانه ۱۸.۵ میلیون بشکه نفت از این تنگه عبور کرده است که نسبت به سال ۲۰۱۵ افزایش ۹ درصدی را نشان میدهد و رکوردی محسوب میشود؛ این رقم ۳۰ درصد تمامی ترانزیت نفت در جهان از طریق دریا را شامل میشود.
🔹بیشتر نفت صادراتی عربستان، ایران، امارات، کویت و عراق از طریق این تنگه به بازارهای جهانی فرستاده میشود. همچنین این آبراه، مسیر عبور تمامی ال ان جی (گاز طبیعی مایع) صادراتی قطر است.
بیانیه اتحادیه اروپا بعد از نشست کمیسیون مشترک برجام
بیانیه اتحادیه اروپا بعد از نشست وین:
🔹انگلیس عهده دار ریاست مشترک کارگروه نوسازی اراک شد.
🔹در بند ششم این بیانه ۱۰ بندی، آمده است که شرکت کنندگان به توافق رسیدند که در برابر اجرای تعهدات ایران در زمینه توافق هسته، تحریمها لغو شوند که شامل سود اقتصادی فراوان و بخش مهمی از توافق هستهای با ایران است.
🔹آنها همچنین تاکید کردند که شرکای اقتصادی با ایران بر اساس حسننیت با این کشور همکاری داشتهاند که در بالاترین درجه به تائید شورای امنیت سازمان ملل هم رسیده است.
🔹در بند ۷ آمده است که شرکتکنندگان درباره اقدامات اخیر به منظور دستیابی به راهکاری عملی برای روابط اقتصادی و بازرگانی با ایران مذاکره کردند.
🔹آنها ضمن استقبال از اقدامات فشرده انجام شده تاکنون، خواستار مذاکرات فنی فشرده و انتقال منابع به وسیله همه طرفها شدند.
ظریف: تعهدات مطرح شده در جلسه امروز را به تهران منتقل میکنیم
وزیر امور خارجه کشورمان پس از شرکت در نخستین نشست کمیسیون مشترک برجام:
🔹نشست بسیار جدی و سازندهای داشتیم و در طول دو ماه گذشته بعد از اینکه خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، تلاشهای فراوانی از سوی اعضای باقیمانده برجام صورت گرفت تا ایران بتواند از منافع برجام به خصوص منافع اقتصادی آن علیرغم اقدام غیرقانونی آمریکا استفاده کند.
🔹ایران این حق را برای خود محفوظ نگه داشته که در برابر تخلف رسمی و بزرگ آمریکا از برجام، اقداماتی که در برجام دیده شده را انجام دهد، به درخواست اعضای دیگر برجام، این اقدامات را به تعویق انداخته تا اینکه مطمئن شود منافع مردم ایران تضمین شود.
🔹این بیانیه در کنار اقدامات عملی است، پریروز بستهای را در تهران دریافت کردیم که آقای روحانی در مذاکراتشان گفتند این بسته کافی نیست امروز در جلسه توضیحات بیشتری درباره این بسته شنیدیم.برخی اقدامات در حوزه بانکی و نفتی و سایر حوزهها را بیشتر توضیح دادند. باید الان وارد مرحله اجرا شویم.
🔹آنچه الان به عنوان تعهد و همینطور به عنوان اقدامات مطرح شده و الزاما همه اقداماتی نیست که علنا اعلام شود، این اقدامات باید به صورت اجرایی دربیاید و ببینیم که داریم منافعش را میبریم.
🔹البته یک زمابندی ویژهای مدنظر همه است و آن زمانبندی است که مطابق تحریمهای آمریکاست. یعنی زمانی تحریمهای آمریکا عملیاتی میشود، باید قبل از آن این اقدامات عملیاتی شده باشد.
◾افشای خط غربگرایان
در دورهی اصلاحات، یعنی همان دورهای که شبکهی غربگرای وطنی تصور میکردند کار انقلاب اسلامی تمام است، گری سیک، مشاور کاخ سفید در امور ایران و خلیج فارس در شورای امنیت ملی دولت کارتر به ایران آمده بود و بعد از ملاقات با برخی از غربگرایان داخلی و بازگشت به آمریکا، با وقاحت تمام اعلام کرد: «من در ایران روشنفکرانی را دیدم که اشارههای ما را دنبال میکنند. آنها ششلولی را بالا بردهاند تا هرکس و هرچه را که با ما ناسازگار است، هدف قرار دهند، مثلا حتی ولایت فقیه، که تکنولوژی برتر ما را در طبس در ارادهی برتر خود دفن کرد.»
👈 این روزها نیز که مصادف شده است از سویی با خروج یکجانبهی آمریکا از برجام (که خلاف همهی قواعد حقوقی و عرفی و اخلاقی بینالمللی است) و از سویی دیگر شکست ایدهی مرکزی غربگرایان، خط جدیدی را برای توجیه شکست خود آغاز کرده اند مبنی براینکه مشکل اصلی، سیاست خارجهی انقلاب اسلامی است که موجب تنش و خصومت با کشورهای غربی میشود و بنابراین باید آن را کنار گذاشت و تن به برجامهای دوم و سوم داد.
✅ از نظر رهبر انقلاب اما:
1️⃣ اولا «انقلاب یک حقیقت ماندگار و حقیقت دائمی است... هیچوقت تمام نمیشود.»
2️⃣ ثانیا «شرط دوام حیات جمهوری اسلامی وجود انگیزههای انقلابی و وجود روحیهی انقلابی است.»
3️⃣ ثالثا «هرجا یک مدیریت انقلابی فعّالِ پُرتحرّک داشتیم، کار پیش رفته است.»
4️⃣ رابعا «شما را باز با همان فشارها مجبور میکنند این مطالبهی جدید را هم بهشان بدهید.»
👈 باری، منطق عالم سیاست حکم میکند که یک سیاستمدار، دستهای خود را مقابل رقیب و حریف، خالی نکند، شوربختانه اما غربگرایان وطنی، با نادیده گرفتن همهی تجربههای مشابه در جهان، در حال پیچیدن نسخهای برای مردم این کشورند که پایان آن به چیزی جز وضعیت فعلی لیبی و سوریه و افغانستان ختم نخواهد شد. این خواب البته به اذن خدا، و وجود رهبری حکیم و مردمی بصیر، هرگز تعبیر نخواهد نشد.
🔴رموز موفقیت در برابر دشمنان🔴
🔷رهبر انقلاب در دانشگاه افسری امام حسین (ع) با استناد به آیات 118 تا 120 سوره آل عمران، رموز موفقیت در سیاست خارجی و مواجهه با دشمنان را تبیین نمودند.
🔷آیات 118 تا 120 سوره آل عمران در مدینه و پس از آن نازل شد که عدهای از مسلمانان، تعامل و مراودات زیادی با یهودیان برقرار نمودند. بر همین اساس خداوند در آیات مذکور چند نکته را به مسلمانان و مومنان تذکر میدهند. اول) بیان ویژگیهای دشمنان، آنها از هر گونه شرّ و فسادی نسبت به شما [مومنان] کوتاهی نمیکنند و دوست دارند شما در رنج باشید. دوم) دشمنی آنان با شما در نهان، بیشتر از آن است که در کلامشان آشکار و اظهار میکنند. سوم) به دشمنانتان اعتماد نکنید با آنان همراهی ننمایید و دشمنان را دوست و محرم اسرار خود قرار ندهید. چهارم) صبر و تقوا پیشه کنید تا از نقشههای آنان زیانی به شما نرسد.
🔷رهبر انقلاب صبر و تقوا (رموز موفقیت در برابر دشمنان) را اینگونه معنا و تبیین نمودند : «صبر یعنی در میدان باقی ماندن، از میدان بیرون نرفتن...استقامت کردن، چشم به هدفهای دور و به افقهای دور دوختن...تقوا مراقبت از خود برای عدم انحراف از جادّهی شریعت اسلامی...مراقبت از خود در مقابلهی دشمن، پرهیز از اعتماد به دشمن...مراقبت از حیله و مکر دشمن است.»
آکسیوس: ۱+۴ هیچ روش ملموسی برای حفظ برجام مشخص نکرد
پایگاه آمریکایی «آکسیوس» در تحلیلی درباره نشست امروز کمیسیون مشترک برجام:
🔹در بیانیه اهدافی اعم از حفظ روابط اقتصادی با ایران، حفظ کانالهای مالی، تداوم واردات نفت و محصولات نفتی از ایران و محافظت از شرکتها در برابر آثار فراسرزمینی تحریمهای آمریکا فهرستشدهاند.
🔹اما وزیران خارجه هیچ روش ملموسی برای دستیابی به این اهداف مشخص نکردند.
🔹با توجه به نیاز بانک سرمایه اروپا برای درآمدزایی در بازارهای آمریکا، درباره موافقت این بانک با تخصیص اعتبار به ایران تردید وجود دارد.
🔹اتحادیه اروپا هنوز مقررات مسدودساز را برای محافظت از شرکتهای اروپایی در حال تجارت با ایران بهروزرسانی نکرده است.
🔰وزیر نیرو نقش قرارگاه خاتم الانبیاء در پروژه آبرسانی به خرمشهر را ندید!
✳️رضا اردکانیان وزیر نیرو در آیین بهرهبرداری آزمایشی از طرح آبرسانی غدیر ۲، این پروژه را به دولت و وعده روحانی ربط داد اما هیچ اشارهای به زحمات قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء نکرد.
✳️سانسور نقش قرارگاه خاتمالانبیاء در پروژه آبرسانی غدیر ۲ از سوی دولتیها در حالی است که با وجود شرایط سخت جوی منطقه و گرمای طاقتفرسای بالای ۵۰ درجه سانتیگراد که دمای هوا در حین جوشکاری داخل لولهها حدود ۶۵ تا ۷۰ درجه سانتیگراد نیز میرسید، کار به صورت شبانهروزی از سوی قرارگاه انجام شد.
✳️ قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء همچنین با استفاده از ظرفیتهای داخلی خود نسبت به تامین لوازم موردنیاز این پروژه اقدام کرد.
#تحلیل_روز_زمانه
🔴 تضمین یا تعارف در ضیافت وین؟!!
🔻دیروز نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور وزرای خارجه ایران و ۵ کشور حاضر در توافق وین برگزار شد. در پایان این نشست اتحادیه اروپا بیانیهای ۱۰ بندی را صادر کرد که ۹ مورد آن کلیاتی است که در خوشبینانهترین حالت برای رعایت عرف دیپلماتیک در این بیانیه گنجانده شده است و بود و نبود آنها هیچ تفاوتی نمیکند. تنها بند هشتم بیانیه به اصل ماجرا پرداخته و وارد فاز اقتصادی شده است. در این بند نکاتی کلی و مبهم درخصوص تعامل و رابطه اقتصادی با ایران در قبال حفظ برجام و عمل به تعهدات خود آمده است.
1⃣هدف از مذاکرات و رایزنیهای اخیر ایران و طرف مقابل، گرفتن تضمین از اروپا برای تامین منافع اقتصادی ایران در قبال عمل به برجام بود. در بیانیه این اتحادیه خبری از تضمین نیست و کلیاتی تکراری بیان شده که به قول آقای روحانی مایوسکننده است.
2⃣ اروپاییها پیش از خروج آمریکا از برجام نیز تعهداتی بر اساس توافق داشتند که به آن پایبند نبودند. وقتی اروپاییها در شرایط عادی به تعهدات خود عمل نکردند، معقول نیست که انتظار داشته باشیم در شرایط فعلی و با وجود فشارهای واشنگتن، به تعهدات خود عمل کنند و حتی تعهدات جدید هم بدهند. رویکردوعملکرد اروپا نشان میدهد نه تنها در پی جبران خسارت نیست بلکه خود نیز سر تقابل دارد.
3⃣ اروپاییها در روزهای اخیر به ایران میگویند در برجام بمانید اما ما نمیتوانیم به شرکتهای خود بگوییم در ایران بمانید! دولتمردان باید باور کنند که اروپا در این میدان وظیفه و نقشی جز اتلاف وقت و نگه داشتن ایران در برجام ندارد. نکتهای که آقای عراقچی هم در مصاحبه اخیر خود با اسپوتنیک به آن اشاره کرده و حرف منتقدان مبنی بر بازی پلیس خوب و پلیس بد از سوی اروپا و آمریکا را تایید کرد.
بیانیه با طعم تهدید!
✍نخستین نشست مشترک کمیسیون برجام بعد از خروج آمریکا از برجام با صدور بیانیه ای پایان یافت.
با اینکه خروج یکجانبه آمریکا از آن معاهده بین الملی ، هر واکنشی از سوی ایران را موجه و قانونی کرده بود، فرصت سوزی و ذلت پذیری دولت باعث شد فرصت اعمال حق ایران از بین برود و ما به جای نشستن در موضع شاکی، بازهم در صندلی متهم و «کشوری که می خواهد بازی را به هم بزند» بنشینیم!
دقیقا به همین دلیل است که در متن بیانیه بارها بر«لزوم» پایبندی به برجام تاکید شده است! اما کسی نمی پرسد پایبندی ما یا اروپا!؟
🔴سیاست «شاه سلطان حسینی» روحانی باعث شد ایران در عین ذی حق بودن،گام به گام عقب نشسته و امتیازاتش را از دست بدهد.
🔴 متن بیانیه این نشست هم به طرز عجیبی یادآور لفاظی های پوچ و فاقد ضمانت اتحادیه اروپا و 1+5در جریان مذاکرات هسته ای است!
🔴یک شب قبل از صدور این بیانیه، آلمان مقامات ایران را تهدید کرده بود که مدام از خروج از برجام دم نزنید،زیرا برایتان تبعات وخیمی خواهد داشت!
🔴با این حال جواد ظریف گفته بسته پیشنهادی را به ایران می آورد تا در اینجا تصمیمگیری شود!اوهمچنین گفته باید ببینبم اتحادیه اروپا می تواند پای این حرف ها بماند یا نه!!
🔴این فرایند ، دقیقا تکرار همان روند پذیرش و تحمیل برجام است و اگر بدون حب و بغض یا جو زدگی و هیجان،از برخی الفاظ به ظاهر انقلابی رئیس جمهور بگذریم، خواهیم دید که در عمل همه چیز به سال 92 برگشته است !
البته با این تفاوت که در وضع کنونی، هم برگ برنده مذاکرات آن نقطه
🔴 یعنی دانش هسته ای و دستاورد هایش را از دست داده ایم
🔴 و هم به سبب عملکرد دولتمردان (که به نظر کاملا عامدانه و حساب شده می رسد) از لحاظ اقتصادی در وضعیتی به مراتب بدتر قرار داریم.
فرجام این روند کاملا هم قابل پیش بینی است و بازی با کلمات چیزی را عوض نمی کند.
کاش سخنان 60روز قبل روحانی در شبی که ترامپ از برجام خارج شد رافراموش نکنیم .
🔴آن شب روحانی بدون هماهنگی با مراکز قانونی نظام مثل شورای عالی امنیت ملی ،هیئت نظارت بر برجام ،مجلس شورای اسلامی (البته حساب علی آقا جداست) و... راسا سخنرانی کرد و موضعی را به عنوان مواضع جمهوری اسلامی اعلام کرد که در اصل مواضع شخص خودش بود و مملکت را در مقابل عمل انجام شده قرار داد.
تبعاتی که امروز شاهد آنیم،ناشی از آن موضعگیری ذلیلانه بود.
🔴نباید کاری به حرف ها داشت،در یک نگاه واقع بینانه،روحانی عوض نشده و هرگز هم نخواهد شد ، این روند، بدون کمترین تردیدی مارا به برجام های بعدی، تحریم های بیشتر و دستان خالی تر سوق خواهد داد.
معلوم نیست چند ماه بعد دوستان و دولتمردان، دیگر چه چیزی برای حراج کردن خواهد داشت!؟
🔶 اخبار کوتاه شنبه 16 تیر
◄ «دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه خبرهای ادعایی مبنی بر آمادهسازی برای توافق میان ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه و دونالد ترامپ، همتای آمریکایی وی درباره آنچه خروج نیروهای ایرانی از سوریه خوانده شده است، تکذیب کرد. گفتنی است، خبرگزاری «بلومبرگ» پیشتر به نقل از منابع خود مدعی شده بود مذاکرات پوتین و ترامپ ممکن است شامل توافقی درباره خروج نیروهای مورد حمایت ایران از سوریه شود.
◄ محمدجواد ظریف پس از نشست با وزیران امور خارجه 1+4 و فدریکا موگرینی با بیان اینکه بسته اروپاییها قابل اجراست، اما کافی نیست، تأکید کرد: ایران این حق را برای خود محفوظ دارد که در برابر تخلف رسمی آمریکا در خروج از برجام اقدامات خود را انجام دهد. گفتنی است، رئیسجمهور در تماس با صدر اعظم آلمان بسته پیشنهادی اروپا را مأیوسکننده دانسته بود.
◄ محمد دهقان و عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس از توقیف بخشی از داراییهای ارزی کشورمان در آلمان خبر داد و گفت: پس از خروج آمریکا از برجام، اعتماد به اروپاییها کاری غلط به نظر میآمد که این اقدام آلمانیها در بلوکه کردن داراییهای ایران این موضوع را به اثبات رساند.
💢روایتی ویژه از تشکیل اتاق جنگ اقتصادی توسط رهبر انقلاب
🔹🔸رهبر انقلاب، در هشتم اردیبهشتماه، در جلسهای محرمانه با مسئولان سه قوه، بر ضرورت تشکیل اتاق جنگ اقتصادی تأکید کرده بودند. در آن جلسه، رهبر انقلاب مطرح کردند که رییسجمهور و قوهی مجریه، مسئول شورای هماهنگی اقتصادی قوا هستند، به همین دلیل دبیر آن از سوی رئیسجمهور انتخاب شده و جایگاه دبیرخانهی آن نیز در معاونت اقتصادی ریاست جمهوری قرار گرفت.
♦️سرمایهگذاری، تورم، اشتغال، بهبود شرایط نظام بانکی و موضوعات مربوط به تولید ملی، از سرفصلهای مهم موضوعات اقتصادی بود که توسط رهبر انقلاب در این جلسه مطرح شد تا بهعنوان اولویتهای اصلی، در دستور کار این شورا قرار بگیرد تا بتواند سریعتر برای آن تصمیمگیری کنند.
♦️ابتکار رهبر انقلاب در تشکیل این ستاد برای حل مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم، اگرچه در نوع خود بدیع و خلاقانه است، اما پیش از این نیز مسبوق به سابقه بوده است. در زمان جنگ تحمیلی هم امام خمینی(ره)، ستاد جنگ را مشخص کرده و به همهی مجموعهها دستور داده بودند که باید با این ستاد همکاری کنند، چراکه این ستاد باید نفوذ داشته و تصمیمات خود را اجرایی کند. در حال حاضر نیز رهبر انقلاب با تشکیل «شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سهگانه»، همهی ارکان نظام، مسائل اقتصادی را با یکدیگر به پیش بردهاند که این موضوع کمک خواهد کرد که بسیاری از مشکلات فعلی، با همکاری قوا رفع شود. البته این موضوع نافی وظایف و اختیارات دولت نیست، به همین دلیل هر جایی که خود دولت میتواند تصمیم بگیرد، نیازی برگزاری این جلسات نیست.
♦️رهبر انقلاب نیز در پیام خود به رئیسجمهور بر همین نکته تأکید فرمودند که هرجا مصوبهای در این شورا به تصویب رسید، دیگر معطل موافقت ایشان نشده و کارها را سریعتر آغاز کنند. یقینا این بزرگترین سرمایه و حمایت رهبر انقلاب از دولت است که از قوهی مقننه و قوهی قضائیه نیز به شکلی این هماهنگی با دولت را مطالبه کردهاند. در عین حال، بزرگترین موقعیت برای دولت است که از ظرفیت دو قوهی دیگر نیز استفاده کند. امروز خوشبختانه همهی ارکان قوا به فرمایش رهبر انقلاب پای کار آمدهاند تا به دولت کمک کنند.