#تلنگر
مسأله #کاپیتولاسیون یکی از مسائل مهم تاریخ معاصر ایران و نقطه عطف مبارزات انقلابی است.
📌لایحه قضاوت کنسولی مشهور به کاپیتولاسیون، لایحه ای بود که ۲۱ مهرماه ۱۳۴۳ توسط حسنعلی منصور نخست وزیر وقت به مجلس شورای ملی برد که پس از هشت ساعت جلسه پرتنش، بالاخره با موافقت ۷۴ رأی و مخالفت ۶۱ رأی به تصویب مجلس رسید.
🔹لایحه استعماری کاپیتولاسیون با عنوان «لایحه اجازه به مستشاران نظامی آمریکا برای استفاده مصونیت سیاسی و اجتماعی» بود
🔸درباره این مصونیت نه روزنامهها چیزی نوشتند و نه رادیو و تلویزیون آن زمان گفت که اینها این قانون را تصویب کردند.
🔸یکی از تبعات تصویب کاپیتولاسیون ترور حسنعلی منصور عامل امضای این سند بهدست جوانان مؤتلفه اسلامی بود.
🔸۴ آبانماه سالروز افشاگری امام خمینی درباب مسأله کاپیتولاسیون آمریکایی است.
🔸حضرت امام پس از اطلاع از موضوع در تاریخ چهارم آبان ۱۳۴۳ ابتدا با صدور اعلامیه ای کوبنده ضمن تبیین و افشای این جنایت ننگین به شدت علیه آمریکا و خیانت رژیم وابسته آن موضع گیری کردند.
🔸در صدر آن اعلامیه آیه «لن یجعل الله للکافرین علی المؤمنین سبیلا» قرار گرفته بود تا آن زمان در جامعه نه توجهی به «احکام » صریح و قاطع قرآن در زمینه مسائل سیاسی وجود داشت و نه «موضوعات » مورد توجه بود .
🔸استناد امام به «حکم » صریح و روشن نفی همیشگی و ابدی سلطه کفار بر مؤمنان از یک سو و افشاگری و تبیین ماهیت کاپیتولاسیون به عنوان روشن ترین و در عین حال زشت ترین نمونه از «موضوع » و مصداق سلطه کفار بر مؤمنین و پافشاری قاطع بر نفی آن به حکم قرآن، جهش بزرگی را در بیداری جامعه اسلامی و بخصوص حوزه های علمیه در جهت تصحیح و تعمیق نگرش نسبت به قرآن و منابع اسلامی و همچنین موضوع شناسی و شناخت مسائل سرنوشت سیاسی و اجتماعی به وجود آورد.(صحیفه امام، ج ۱، ص: ۴۱۵-۴۲۴)
🔸امام خمینی(ره) به صدور اعلامیه تنها اکتفا نکرد و به خاطر اهمیت موضوع، همزمان سخنرانی هایی را نیز درباره همین موضوع ایراد کردند.
🔸این افشاگریها و سخنرانیها باعث شد، امام خمینی(ره) را دستگیر و از ایران تبعید کنند.
🔹با پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ماه سال ۱۳۵۷ و تشکیل شورای انقلاب در ۲۳ اردیبشهت ۱۳۵۸ لایحه کاپیتولاسیون برای همیشه لغو شد.
➿➿➿🌱🌱🌱➖➖➖