به نام خداوندگار نون والقلم
🔹به برادر بدقولم آقاصابر(۲)
✅ این نامه در دوره دولت حسن فریدون نوشته شده است.
پایاننامه را چهقدر طولش میدی؟ نکنه مشغول کشف کُرات ناشناختهای؟ تمام کنیم این مدرکهای بیمهارت را. کاش به جای این همه درس خواندن و مدرک گرفتن، میرفتیم حرفهای به درد بخور یاد میگرفتیم. ملامتت نمیکنم. من از تو عقب ماندهترم. اوج مهارت رفیق بیعرضهات، عوض کردن لامپ سوختۀ خانه است و لاغیر! جایت خالی دو هفته پیش چند روزی رفتم ییلاقِ «جُور جیرکوه»۱. تنها بودم. شبها آن قدر سرد بود که بخاری هیزمی را راه میانداختم و برای شامم چند تا سیبزمینی میذاشتم زیر هیمههای گُر گرفته. توی آبادی خبر خاصی نبود، اکثر خانوارها رفته بودند پایین. تنگ غروب، کلاغپر که میشد، محل آن قدر ساکت و غمگین بود که حتی صدای ماغ گاوها هم نمیآمد. زبانبستهها انگار بو برده بودند که پسر مرحوم زهراآواجی ۲ از وقتی رفته کلانشهر، دیگر زبان آنها را نمیفهمه، فلذا ماغ هم نمیکشیدند! حاج سیفالله یک روز نهار دعوتم کرده بود منزلشان. باورت میشه؟ سر سفره ماست پاستوریزه گذاشته بودند! تو خودت تمام تابستان پارسال، با آنها بودی و با چشمت ماست و کرۀ کارخانهایِ سر سفرهشان را خورده بودی. دیگر چیزی برای گفتن ندارم، باید نامه را تمام کنم. تورم نقطه به نقطه و مقدار نقدینگیِ تلنبار شده توی این دولت هم که به درد رسالۀ ارشدت نمیخورد تا برایت بلغور کنم. صابر! از عقوبت بدقولی بترس! تو را به جدۀ مادرت قسم، محض رضای خدا تنبلی را کنار بذار و چند جمله برام بنویس. خوشانصاف، آدم دلرحم!
روزی هزار نامه به خود از زبان تو
از شوق می نویسم و تکرار می کنم
ادامه دارد...
🖊 منصور ایمانی
@ravagh_channel
گاه بیداری(۱)
🔹با استناد به کتاب«تحلیل شخصیت عمر ابن ابراهیم خیامی» معروف به خیام اثر علامه محمدتقی جعفری اعلی الله مقامه
امروز منسوب به «خیام» است. عموم مردم با نام و رباعیات خیام آشنایند، اما از آثار علمی وی خبری ندارند. خیام دانشمندی ریاضیدان، فیلسوف و حکیمی متأله بود و در عین حال شعر نیز میسرود. مانند بسیاری از فلاسفه، اعاظم، مراجع و رهبران دینی، که در کنار رشتههای تخصصی خود، شعر نیز میسرودند، همچون علامه حسنزاده آملی(قدس سره) علامه جعفری و علامه طباطبائی(اعلی الله مقامهما) و به ویژه حضرت امام راحل(ره) که ملت ایران و مسلمانان طرفدار انقلاب اسلامی در سراسر جهان، امام راحل را نه یک شاعر که احیاگر اسلام ناب محمدی(ص) و بنیانگذار نظام اسلامی میشناسند. در منابع تاریخی این القاب برای عمر ابن خیام ذکر شده: «سیدالحکما، حجةالحق، نصرةالدین، غیاث الدین و امام الملة». در روزگار خیام شعرایی همنام وی زندگی میکردند که تنها شاعر بودند، ولی نسبتی با حکمت و علم نداشتند. استعمارگران جنبۀ شاعری خیام را برجسته کردند و مشتی رباعیات دیگران را که با خیام بزرگ تنها تشابۀ اسمی داشتند، به وی نسبت دادند. آن هم رباعیاتی که «نیهیلیسم» یا پوچگرایی، «هدونیسم» و «اپیکوریسم» یعنی لذتپرستی و خوشباشی را تبلیغ میکند. آیا عقل سلیم می پذیرد چنین اشعاری از زبان حکیمی الهی، عالم و فیلسوف و فقیهی مسلمان جاری شده باشد؟ ضمنا استعمار برای جهانیسازی مقام شاعری خیام، اشعارش را به زبانهای انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، ژاپنی، اسپانیایی، یونانی، لاتین، دانمارکی، سوئدی، چینی، ایتالیایی، عربی، ترکی، روسی، هندی و نروژی و به زیباترین شکل آن منتشر کرده و هدف از برجستهسازیِ بُعد شاعری خیام این بود که میراث علمی خیام را در چشم جامعۀ جهانی و به ویژه ملت ایران پنهان کند تا بتواند مثلث معروف خیام در مباحث «جبر» را که در تاریخ علم به نام وی ثبت شده، به اسم «پاسکال» ریاضیدان مشهور فرانسوی مصادره کنند. جالب است منابع غربی گفتهاند: «خیام در روزگار خود، ریاضیدان و فیلسوف شهیری بود و معاصرانش از رباعیات وی بی خبر بودند».
🖊 منصور ایمانی
@ravagh_channel
بنام خدا
تورشه تره وا دوکونی پَلا جور
کولی شورا، وَستی بَنی پلا دور
وختی که گیلانه پلا، طلایه
زنای پلاپج بِه ، زاکان، پلاخور
پلاپج و پلاخور: در زمان نه چندان دور به زن خانه پلاپچ(کسی که پلو میپزد) و به فرزندان، پلاخور(کسی که پلو میخورد) میگفتند.
🔹برگردان فارسی
ترشهتره را باید روی برنج بریزی
و کولیِ شور را، دور برنج بگذاری
وقتی که برنجِ گیلان مثل طلاست
برنج را باید زنها بپزند و اهل خانه فقط بخورند
شعر: علی باقرزراد
@ravagh_channel
🔹گاه بیداری(۲)
البته این تنها سرقت غربیها از گنجینه تمدن ایرانی - اسلامی نیست و عجیب آن که غربیها، برای ثبت برخی قوانین به نام خودشان، دست به افسانهسرایی میزنند؛ مثلا در خصوص کشف قانون جاذبه زمین که از قوانین پایه در جهان خلقت است، گفتهاند: «جناب نیوتن زیر درخت سیبی نشسته بوده که یکی از سیبها از شاخه جدا شده و بر سرش فرود میآید و همین سبب میشود تا حضرت نیوتن، قانون جاذبه را کشف کند!». اگر در تاریخ علوم انسانی و تجربی غربیها جستجو کنیم، از این قبیل اساطیر و افسانهها باز هم پیدا میشود. تمدن اسلامی در قرون چهارم و پنجم، پرچمدار تمدن در جهان بوده، به گونهای که تمدن غرب وامدار آن است و میتوان گفت در برخی موارد، غرب به دروغ، دستاوردهای تمدن اسلامی را سرقت و به اسم خود مصادره کرده است.
غرب مدعی است که نیوتن سه قانون مهم در زمینه نیرو کشف کرده است، در حالی که حدأقل دو مورد از این قوانینِ سهگانه، سالها قبل در کتب دانشمندان مسلمان آمده است که به آن اشاره میکنیم.
۱ - قانون اول: اینرسی
۲ - قانون دوم: سرعت هر جسمی در هنگام حرکت، با قدرتی که روی آن مؤثر است، متناسب میباشد.
۳ - قانون سوم: عمل و عکسالعمل؛ هر عملی عکسالعملی به دنبال دارد که مخالف و مساوی آن است.
این قوانین قرنها قبل از غربیها، در کتب مسلمین، مانند کتاب «الاشارات و التنبیهات» ابن سینا، «مباحثالمشرقیه» فخر رازی و «رسائل اخوانالصفا» و «ابنالبرکات» هبةالله بغدادی آمده است.
به هوش باشیم که دزدان وابسته به استکبار، شبها* با چراغ به سراغ ماترک فرهنگی ملتها میآیند و به قول شاعر:
چو دزدی با چراغ آید، گزیدهتر بَرد کالا...
در این صورت همه چیز برای ایلغار یا غارت میراث فرهنگی، توسط اجنبی آماده میشود. به اعتقاد این مخلص تنها چیزی که غارتگران میراث فرهنگی در دنیا از آن بیمناکند، این است که روزی صاحبان این گنجینههای گرانقدر از خواب خرگوشی غفلت بیدار شوند، مانند بیداری ملت ایران در عصر حاضر.
* منظور از شب، دوران حکومتهای وابسته و بیلیاقت پادشاهان ایرانی و دولتهای لیبرال و نئولیبرال پس از انقلاب است.
🖊 منصور ایمانی
@ravagh_channel