🌐اصول روان شناسی فمینیستی:
✳️- مسایل شخصی سیاسی است. مشکلات شخصی درمانجویان منشا اجتماعی و سیاسی دارند.
✳️- هویت های شخصی و اجتماعی به هم وابسته اند.درمان جویان رادر بستر محیط های اجتماعی/ فرهنگی آن ها می توان شناخت.
✳️- تعریف های پریشانی وبیماری روانی بازنگری شده اند، پریشانی روانی به به عنوان بیماری بلکه به عنوان علامتی از نظام های ظالم و غیر منضفانه مورد بازنگری قرار گرفته اند و با در نظر گرفتن متغیرهای موقعیتی، نشانه ها به عنوان راهبردهایی برای زنده ماندن بازنگری شده اند.
✳️- پاسخ های زنان به نیروهای محیطی بیمارگون نه به عنوان نشانه هائیکه به عنوان راهبردهای خلاق برای مقابله کردن با ظلم وستم جامعه در نظر گرفته شده اند.
✳️- درمانگران فمینیست از تحلیل منسجم سرکوب استفاده می کنند. جنسیت هم از لحاظ سرکوب وهم از نظر اختلاف هایی که ممکن است برآگاهی فرد تاثیر داشته باشند موضوع اساسی در درمان فمینیستی است.
✳️- توجه به قدرت در درمان فمینیستی اهمیت زیادی دارد ورابطه درمانی مساوات طلبانه است.
✳️- به دیدگاه زنان بها داده می شود، یعنی زنان با هنجار مردانه مقایسه نمی شوند.
@ravanshenasyvamoshavereh
https://chat.whatsapp.com/KOKQ2EVLsew947xmwXOufx
mehrazin Psychologist:
📌وظیفه و نقش درمانگر در درمان فمینیستی:
📚 به طور کلی درمانگران فمینیست عقاید مشترک زیادی با درمانگران انسان گرا یا خود مدار دارند و به توانایی درمانجو در پیش روی به صورت مثبت و سازنده ایمان دارند. آن ها رابطه درمانی را به خودی خود برای به وجودآوردن تغییر کافی نمی دانند، بینش، درون نگری و خودآگاهی سکوهای پرش برای عمل هستند و درمانگران فمینیست سعی می کنند زنان را از نقش هایی که به آنها اجازه نمی دهند استعداد خود را تحقق بخشند خلاص کنند. درمان نباید عدم تعادل قدرت اجتماعی را تکرار کند و وابستگی را در درمانجو پرورش دهد بلکه درمانگر ودرمانجو نقش های فعال و برابری را برعهده می گیرند وبرای تعیین کردن هدف ها و روش ها همکاری می کنند. درمانگر از طریق این فرآیند به طور مناسبی خودافشاگری می کند. اصول اخلاقی درمان فمینیستی صریحا به نقش و وظیفه خودافشاگری می پردازد.
🖌اهداف درمان
⚠️حذف نشانه:
💢 هدف سنتی درمان است، فقط زمانی مناسب است که که جلوی رشد و تکامل زنان را بگیرد. برای مثال تجویز دارو در مورد زنی که براثر اختلاف زناشویی دچار سردرد می شود اقدام مناسبی نیست چون فقط نشانه را برطرف می کند.دراین مورد باید اختلاف خود را برطرف کند و احساساتش رابروز دهد.
https://chat.whatsapp.com/KOKQ2EVLsew947xmwXOufx
mehrazin Psychologist:
🔻فرایند درمان #فمینیستی 🔺
🔴1 -ارتباط درمانی
1⃣- درمانگر ارزش های زنانه و جهت یابی جنسیتی را به مراجع گوشزد می کند.
2⃣- اهداف درمانی به صورت متقابل مشخص می شود.
3⃣- بینش مراجع به خورش و احساس قدرتش محترم شمرده شده و اقتدار درمانی حفظ شود.
4⃣- درمانگر ریشه های فرهنگی تعارضات درمانگر را مشخص می کند و مراجع را به آن آگاه می کند.
5⃣- برای برقراری یک رابطه درست و صحیح، درمانگر باید از زبان قابل فهم برای مراجع استفاده کند.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔴 2- تسهیل رابطه اجتماعی
1⃣- ارزش های اجتماعی و اخلاقی مراجع به طور آشکاری آزموده می شوند.
2⃣- میان آنچه که به عنوان الگوهای قالبی رایج در مورد زنان در جامعه وجود دارد و آنچه که فرد برای خود مناسب می داند فرق گذاشته می شود.
3⃣- به نظر می رسد که نشانه ها بیشتر به عنوان یک راه حل سازگارانه در برابر ظلم و ستم است تا بیماری فرد.
4⃣- مراجع از انتظارات و خواسته های ناهشیارش آگاه می شود و به او اجازه داده می شود تا بر فشارها غلبه کند و قدرت خود را نشان دهد.
5⃣- دادن این بینش به مراجع که توصیفات غلط وی از خودش مانع رشد شخصی اش می شود.
6⃣- کمک به مراجع در جهت اصلاح آموخته های قبلی اش در مورد مفهوم خود.
7⃣ - خشم و عصبانیت باید ابراز و بیان شود.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔴 3- قدرت و تساوی در ارتباط با درمانگر
1⃣ قدرت ابراز می شود، یک خود سالم پرورش داده شده و مهارتهای مقابله ای تشویق می شود.
2⃣ حمایت عاطفی بسیاری برای افزایش عزت نفس مراجع ارائه می شود.
3⃣ درمانگر فمینیستی به طور فعالی برای اختصاص قدرت در رابطه می کوشد.
4⃣ رابطه درمانگر و مراجع به مثابه یک مدل است که برای سایر ارتباطات در زندگی مراجع به خصوص در سیستم خانوادگی او.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔴 4- فرصتهایی برای رشد و تمرین رفتارهای موثر
1⃣ ارتباط صادقانه و مستقیم حوزه اصلی رشد مهارتها در درمان فمینیستی است(دستکاری یک ابزار ضعف است).
2⃣ آموزش قاطعیت، برای کمک به کارآمد شدن نقشهای سنتی گفتگو در قالب الگوها و روش های مدرن است.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔴 5- ختم جلسه
1⃣- بنا بر تشخیص دو طرفه مشخص می شود که کار درمانی در کجا به اتمام برسد.
2⃣- بنا بر توافق دو نفر اهداف درمانی برآورده شده اند.
mehrazin Psychologist:
📎کاربرد فنون و روش های درمان
🔖 نقش ارزیابی و تشخیص
درمانگران فمینیست شدیداً از سیستم طبقه بندی DSM انتقاد می کنند، چون ارزیابی تحت تأثیر شکل های ظریف تبعیض جنسی، نژاد پرستی، قوم مداری و ....... قرار دارد. خیلی از این درمانگران از برچسب های تشخیصی استفاده نمی کنند و یا با اکراه از آنها استفاده می کنند. این برچسب ها به این دلایل شدیداً محدود کننده هستند:
1- آنها بر نشانه های فرد تمرکز می کنند نه بر عوامل اجتماعی که موجب رفتار کژکار شده اند.
2- آنها به عنوان بخشی از سیستمی که مدتاً توسط روان پزشکان سفید پوست مرد ساخته شده اند می توانند وسیله ای برای سرکوب باشند.
3- آنها می توانند بیانگر استفاده نامناسب از قدرت در رابطه ی درمانی باشند.
4- آنها می توانند بر تأکید بیش از حد بر راه حل های فردی به جای تفییر اجتماعی منجر شوند.
5- امکان دارد آنها احترام فرد به درمانجویان را کاهش دهند.
6- آنها می توانند کلیشه های نقش جنسی را تقویت کنند و سازگاری با وضع موجود را ترغیب نمایند.
📝 ارزیابی به صورت فرایندی جاری بین درمانجو و درمانگر در نظر گرفته می شود و با مداخله های درمان ارتباط دارد. در فرایند در مان فمینیستی، تشخیص پریشان نسبت به مشخص کردن و ارزیابی توانمندی ها، مهارت ها و امکانات در مقام دوم اهمیت قرار دارد.
🔐فنون و راهبردها
درمانگران فمینیست فنون متعددی را ابداع کرده اند و فنون دیگری را نیز از رویکردهای سنتی اقتباس کرده و آنها را با مدل درمان فمینیستی وفق داده اند . فنون بالا بردن آگاهی اهمیت زیادی دارند زیرا به زنان کمک می کنند آنچه را که به آنها گفته شده از لحاظ اجتماعی مقبول یا مطلوب است از آنچه که واقعاً برای آنها مفید است تشخیص دهند .
@ravanshenasyvamoshavereh
mehrazin Psychologist:
♦️رويكردهاي پست مدرن
#پست_مدرنيست ها عقيده دارند علم نميتواند حقيقت مطلق و عيني را كشف كند چون انسانها علم را در يك شرايط خاص خلق ميكنند بنظر اين رويكرد تجربيات افراد واقعيتهاي شخصي متفاوت را ميسازد و نميتوان به حقيقت عيني در مورد طبيعت انسان دست پيدا كرد چون هر فردي يا فرهنگي واقعيتها را به شيوه خودش مي سنجد و تجربه ميكند پس افراد و فرهنگها را با معيار خودشان ميشود فهميد نه با يك معيار قالبي و عيني پس درمان هم بايد متناسب با ديدگاه درمانجو و زمينه فرهنگي انجام شود در مقابل مدرنيستها اعتقاد دارند واقعيت عيني است و ثابت و از راه عقل و علم ميتوانيم حقيقت جهان بشناسيم.
♦️بنيانگذاران درمانهاي پست مدرن
در اين رويكرد فرد خاصي بنيانگذار آن نيست بلكه محصول تلاش مشترك عدهاي است در ميان آنها افرادي كه از شهرت بيشتري برخوردارند ميتوان به كيم برگ و شازر كه بنيانگذار درمانهاي راهحل مدار كوتاه مدت هستند نام برد و همچنين ميتوان به مايكل وايت و ديويداپستون، بنيانگذاران داستان درماني اشاره نمود كه البته بيشتر فعاليتهاي اين درمانگران در زمينه خانواده درماني بوده است.
🔷رويكردهاي پست مدرن كه محصول تلاشهاي عدهاي از محققين است ديد وسيعتري را به درمانجو نسبت به مشكلش ميدهد و درمانجو را در يك محيط محدود محصور نميكند اين رويكردها انسان را شايسته با لياقت و كاردان ميدانند كه ميتوانند زندگي خود را مورد بررسي قرار داده و با توجه به توانمنديهاي خود راهحلهايي براي مشكل خود پيدا كنند و به زندگي خود معني و مفهوم ببخشند درمانگران در جلسه درمان شرايط درماني مناسبي را توام با رابطه مشترك و با كيفيت فراهم ميآورند تا استعدادها و توانمنديهاي درمانجويان ظهور نمايد طول درمان كوتاه مدت فرض شده چون درمانگر، درمانجو را فردي مصمم، مورد اعتماد و توانا در نظر ميگيرد از اين رويكردهاي درماني اينطور استنباط ميَشود كه وقتي ما ميتوانيم خواننده زندگي خود باشيم پس ميتوانيم نويسنده زندگي خود نيز باشيم.
@ravanshenasyvamoshavereh
#پست_مدرنيست
💠درآمدي بر سازمانگرهاي اجتماعي
با نگاهي به مدلهاي روان درماني و مشاوره مشخص ميشود كه هر يك از نظريه پردازان شكلي از واقعيت را مورد بررسي قرار دارند و تعدد واقعيتها اين را ثابت ميكند كه نميشود مطمئن بود به يك واقعيت جهاني دست پيدا كنيم، نقطهنظرها متفاوت هستند كه تحت تاثير تاريخ، فرهنگ و موقعيتها هستند واقعيتها ذهني هستند كه از فرايند مشاهده مستقل نيست سازهنگر اجتماعي ديدگاه درماني پست مدرن است كه بر واقعيت درمانجو صرف نظر از اينكه منطقي است اشاره دارد واقعيتها بصورت اجتماعي ساخته ميشود واقعيتها بصورت اجتماعي ساخته ميشود و زبان اهميت بسياري دارد چون موجب ايجاد معني در داستانها ميشود.
💠ديدگاه درمانگر سازهنگر اجتماعي
نقش كارشناس را قبول ندارند و موضوع آنها مشاركتي و مشورتي است، درمانجو كارشناس است فن مهم آنان همدلي و مشاركت است آنهم براي شناخت درمانجو تا تغييرات مطلوب بوجود آيد.
💠 نگاه تاريخي به سازهنگرهاي اجتماعي
در قرن اخير كه ديدگاه سنتي توانست روانشناسي، فلسفه، علم و هنر را متحول كند اما در حال حاضر بنظر ميرسد ديدگاه پست مدرن حوزه درماني را متحول و دگرگون كرده و در مراكز علمي گسترش بيشتري پيدا كرده است و تمركز بر مفهوم زندگ نسبت به مفهوم خود self كه در ديدگاه مدرن حاكم بود مورد توجه قرار گرفته است در ديدگاه پست مدرن سه رويكرد وجود دارند كه شامل سيستم زبان مشترك، درمان راه حل مدار كوتاه مدت و داستان درماني است، سه ويژگي مشترك براي راهحل مدار و داستان درماني وجود دارد 1- تعداد جلسات درماني محدود (متوسطه 4 تا 5 جلسه) 2- تمركز روي راهحلها 3- تمركز برروي ديدگاه ذهني و منحصر بفرد.
➖🔺➖🔻➖🔺➖🔻➖🔺➖🔻
پیشگیری بهتر از درمان است.
@mehrazinravanshenas
#پست_مدرنيست
🌀درمان راهحل مدار كوتاه مدت
اين درمان بر راهحلها و چارهجوييها تمركز دارد تا تمركز روي ماهيت و علل مشكل، توجهاش به حال و آينده است. عقيده دارند راهحلها متعدد است و چيزي كه براي يك نفر در دست است براي ديگري ممكن است درست نباشد و براي حل مشكل لزومي ندارد از ماهيت مشكل مطلع شويم. بين علل مشكل و راهحلها ارتباطي وجود ندارد همچنين به تشخيص و تاريخچه كمتر توجه مِيكنند.
✅ مفاهيم مهم
1- گرايش مثبت. راهحل مدار نسبت به مراجعين ديد مثبتي دارد به اينكه افراد سالم و با كفايت هستند و ميتوانند راهحلهايي بسازند و زندگي خودشان را بهبود دهند
2- جستجو كردن آنچه كارساز است. درمانجويان داستانهاي خودشان به جلسه درمان ميآورند درمانگر بايد توجه شان را به موارد استثنا مشكل معطوف كند يعني بجاي تمركز بر ماهيت مشكل، درمانجو را درگير گفتگو كرده تا داستان ها را بيان و به تبع آن راهحلها پيدا و رسيدن به هدف هموار شود.
sapp.ir/dr.mehrazin
#درمان_التقاطی
#درمان_چند_مدلی
▪️🔻▪️🔺▪️🔻▪️🔺▪️🔺▪️🔻
💠 روش #درمان_التقاطی به چه نحوی می تواند نیازهای درمانجو را تامین کند
تیر ۲۵, ۱۳۹۸گروه محتوا دکتر کمال آزمندیان
در دهه ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰، اکثر درمانگران به صورت اکید از یک روش درمانی استفاده می کردند.
از دهه ۱۹۷۰، درمانگران شروع به ایده گرفتن از رهیافت های درمانی مختلفی کردند و امروزه روش #درمان_التقاطی رایج ترین مورد می باشد.
روش درمان التقاطی یک رهیافت انعطاف پذیرتر و چند جانبه ای می باشد که به درمانگر اجازه می دهد تا برای شناسایی نیازهای درمانجو، از موثرترین روش های در دسترس استفاده کند.
برخی از درمانگرانی که فکر می کنند این عنوان نامناسب می باشد، از عنوان روش #درمان_چند_مدلی استفاده می کنند.
برخی از درمانگران در سطح گسترده ای از یکی از حالت ها استفاده می کنند، همانند روان کاوی یا نظریه شناختی – رفتاری؛
ولی به تکنیک های التقاطی نیاز وجود دارد. روش های خود آگاهی دیگری وجود دارند که از نظر موقعیت شبیه به روش التقاطی می باشند و هر کدام که بهترین کارایی را در یک موقعیت مشخص داشته باشند، مورد استفاده قرار داده می شوند.
نکته مهمی که در هر دو روش وجود دارد عبارت از این می باشد که درمانگر برای تکنیک هایی که استفاده می کند، دارای یک شناخت ثابتی از هر نظریه می باشد.
🔹 #روان_درمانی_التقاطی
به جز رواندرمانی های ذکرشده، رواندرمانی های گوناگون دیگری هم وجود دارد. 🌀اما بیشتر روان درمانگرها به روش درمانی واحدی بسنده نمی کنند بکله #رویکردی_التقاطی در پیش میگیرند. به این معنا که برای هر درمانجو به لحاظ شخصیت و نشانه های بیمارگونه خاص او ، شیوه ای را از ميان شیوه های موجود به کار می برند که برای او مناسب تر ازهمه باشد. ممکن است درمانگرانی از لحاظ نظری به روش یا مکتب خاصی جهت گیری داشته (مثلا روان کاوی یا رفتار گرایی) و با این حال مفاهیمی از آن مکتب را که کمکی به درمانجو نمی کند کنار بگذارند و فنونی از مکتبهای دیگری بکار گیرند. و بسیاری از درمانگران برای درمانجو یانی که گرفتار اختلالات حاد هستند، روشهای رواندرمانگری و درمانهای دارویی را با هم به کار می برند. (با همکاری روانپزشک)
✳️ با آشکار شدن این نکته که غالبا هیچ رویکرد درمانی واحدی نمیتواند همه جنبه های هراختلال معین را حل و فصل کند، رفته رفته درمانگران بیشتری به کسب تخصص در اختلالهای مشخص رو آوردند. مثلا برخی درمانگران درزمینه اختلالهای جنسی، اضطراب، افسردگی، می بارگی یا مشکلات زناشویی تخصص کسب می کنند. و بعضی درمانگران هم درمورد گروههای سنی معین تخصص می یابند تا در زمینه مشکلات و اختلالات مثلا کودکان یا نوجوانان یا دانشجویان یا سالمندان اطلاعات کامل داشته باشند. اما در همین زمینه هاي تخصص نیز درمانگران عموما رویکرد التقاطی یا ترکیبی در پیش می گیرند.
sapp.ir/dr.mehrazin
#ویکتور_فرانکل مبتکر #معنادرمانی و روان شناس وجودی درباره اهمیت مسولیت پذیری و ارتباطش و نسبتش با آزادی توصیه جالبی دارد ؛ او توصیه کرد که مجسمه ی آزادی( مجسمه یا تندیس آزادی مجسمهای بزرگ است که در اواخر قرن ۱۹ میلادی، به مناسبت صدمین سالگرد استقلال آمریکا، از طرف فرانسه به آمریکا اهدا شد. امروزه این مجسمه نمادی از آمریکا است. ) در ساحل شرقی نیویورک باید با مجسمه مسئولیت در ساحل غربی #متعادل شود . https://chat.whatsapp.com/KOKQ2EVLsew947xmwXOufx