هدایت شده از اجتهاد
💢بایدهای نظریۀ تقیه
✍️مصطفی قناعتگر
🔻یکی از راههای حلّ تعارضِ روایات، نظریۀ تقیه است. برای حدیثپژوهان روشن است که برخی از روایات، بر اساس تقیه صادر شده و امامان نمیتوانستند در شرایط همزیستی با اهل سنت و سیطرۀ حاکمان اموی و عباسی هر حرفی را بزنند. گاهی به مصالحی، نظری خلاف نظر خود را بیان میکردند و شنوندگان تصور میکردند همین نظر امام است؛ حال آنکه امام تقیه کرده و نظر اهل سنت را مطرح کرده و خود به آن معتقد نبوده است.
حال اگر دو روایت یا دو دسته روایت داشته باشیم که با یکدیگر ناسازگار هستند (به نحو تعارض مستقر)، محتمل است که یک طرف از روی تقیه و موافق اهلتسنن صادر شده و طرف دیگر قولِ مورد تایید امام باشد.
پوشیده نیست که به محض دیدن تعارض، نباید شتاب کرد و پای تقیه را وسط کشید. امام از چه کسی، چه گروهی یا چه جریان فقهی تقیه کرده است؟ آیا اثبات شده در آن برهه از حیات امام، چنین نظریهای میان سنّیان مطرح بوده؟ اگر چنین نظریهای مطرح بوده، آیا اثبات شده که امام مجبور شده برای رعایت تقیه نظر خویش را کتمان کند و آن نظر مخالف را به پرسشگران و مخاطبان عرضه کند؟ پس از گذر از این مراحل میتوان گفت که دستهٔ «الف» نظر واقعی امام نیست و تقیهای است و دستۀ «ب» که مخالف تقیه است، نظر واقعی امام است.
نتیجه میگیریم که برای اثبات تقیه، باید به تاریخ فقه اهلسنت در مساله مورد نظر احاطه داشته باشیم. صرف یک احتمالِ بدون شاهد و قرینه نمیتواند راه حل تقیه را موجّه سازد.
برای نمونه، دستهای از روایات بیان کردهاند که ...
👈 متن یادداشت: https://b2n.ir/g96794
#اختصاصی
🆔 @ijtihad
هدایت شده از اجتهاد
🔺انتشار شماره جدید پژوهشنامه علوم حدیث تطبیقی
📙چهاردهمین شماره پژوهشنامه علوم حدیث تطبیقی، ویژه ،بهار و تابستان 1400 به همت جامعةالمصطفی العالمیه انتشار یافت.
🌐سامانه اینترنتی نشریه: http://pht.journals.miu.ac.ir
🆔 @ijtihad
هدایت شده از دروس آیتالله ربانی بیرجندی
✅ اتجاه شهری و اتجاه شذوذی
حجت الاسلام والمسلمین محمد حسن ربانی بیرجندی در اين جلسه با بيان اينكه فقه تنها به گزاره های فرعی نمی پردازد، گفت: #اتجاه_شُهری و #اتجاه_شذوذی دو اتجاه فقهی هستند که از زمان اهل بیت(ع) به وجود آمده است.
اين مدرس و پژوهشگر حوزوی اتجاه شُهری را پیرو شهرت و اتجاه شذوذی را پیرو دلیل دانست وکثرت روایات، سوال از صحابه و تشخیص خود فرد را از راه های بدست آوردن شهرت برشمرد.
حجت الاسلام و المسلمین رباني بیرجندی افزود: #مکتب_فقهی یعنی شخصیت فقهی که در عصر خودش تاثیر گذار بوده، دارای آرای جدید می باشد و آثاری داشته که بر فقهای بعد تاثیرگذاشته است. به بيان ويژگي هر يك از مكاتب فقهی پرداخت و مكتب فقهي شيخ مفيد را دارای قوت بخشيدن به مباحث اصولي، سرآمدي در مباحث كلامي، اهميت به فقه مقارن، نقد روايات و نگارش متون فقهي استوار دانست.
مولف كتاب مكاتب فقهي، مکتب مقدس اردبیلی، وحید بهبهانی، صاحب جواهر الکلام، مکتب شیخ انصاری، آیت الله بروجردی، امام خمینی(ره) و آیت الله العظمي خویی(ره) از دیگر مکاتب فقهی برشمرد و افزود: بحث ولايت فقيه، توجه به فقه مستحدثه و نقش مسائل سياسي و حكومتي در فقه مهمترين ويژگي هاي مكتب فقهي امام خميني(ره) می باشند كه در طول تاريخ سابقه نداشته است.
استاد حوزه علمیه خراسان، اظهار كرد: همه سبك ها و مكاتب فقهي در طول تاريخ پشتوانه عظيمي براي طلاب مي باشد كه مي توانند با شناخت هر يك از اين مكاتب كمك شاياني به رشد و پويايي خود در سطح خارج کنند.
#اتجاه_شهری
#اتجاه_شذوذی
#مکاتب_فقهی
🆔eitaa.com/rabbanibirjandi/
هدایت شده از دروس آیتالله ربانی بیرجندی
✅ سلسله دروس تخصصی « منهج شناسی علم رجال »
✅ توسط : استاد معظم حجت الاسلام والمسلمین ربانی بیرجندی
(استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان و مدیر گروه فقه و مبانی اجتهاد مرکز تخصصی آخوند خراسانی ره )
▪️ برگزارکننده: مدرسه علمیه باقرالعلوم (ع) مشهد
🔰 دریافت اصوات از طریق کانال پایگاه رسمی اطلاع رسانی و نشر آثار استاد به نشانی:
🆔eitaa.com/rabbanibirjandi/
هدایت شده از دروس آیتالله ربانی بیرجندی
🌟بسْـــــمِاللَّهِالرَّحْمَــــــنِالرَّحِيـــــمِ🌟
💠 کارگاه رجال الحدیث 💠
🍃مدرسه علمیه اسلام شناسی حضرت زهرا سلام الله علیها مشهد مقدس در مقطع سطح ۴ عمومی با هدف ارتقاء سطح علمی طلاب خواهر، کارگاه #رجال_الحدیث را با حضور ارزشمند استاد محترم حجت الاسلام و المسلمین جناب اقای ربانی بیرجندی برگزار می نماید.
✅ ثبت نام: تا ۲۶ آبان ماه ١۴٠٠
✅ زمان: پنجشنبه ها، ساعت ۱۵
✅ شماره تماس: ۳۸۵۸۳۰۹۸ - ۳۸۵۳۰۰۵۹
کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام:
https://eitaa.com/EslamshenasiAali
💢 شایان ذکر است تاکنون سه جلسه تشکیل شده که به صورت آفلاین قابل ارائه می باشد.
آدرس: مشهد، چهارراه لشگر، خیابان امام خمینی (رحمة الله علیه) ۵٠، پلاک ٣۵
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈•
🆔 eitaa.com/rabbanibirjandi/
هدایت شده از دروس آیتالله ربانی بیرجندی
🔹حجت الاسلام و المسلمین ربانی بیرجندی:
💠 برگزاری مجامع و مسابقات کتابخوانی و نقد کتاب اثر بسزایی در ترویج فرهنگ کتابخوانی طلاب دارد
👉 https://b2n.ir/y39685
🆔eitaa.com/rabbanibirjandi
هدایت شده از معاونت علمی حوزه علمیه خراسان
نشست علمی: یکصدمین سال حوزه و عرصه های حدیث پژوهی
🎤سخنران: حجت الاسلام و المسلمین دکتر احمد غلامعلی
دبیر علمی: حجت الاسلام و المسلمین عباس محمودی
⏰ زمان: دو شنبه اول آذر - ساعت: 19
لینک نشست:
https://ac.ismc.ir/anjomanhawzah2/
«ارائه گواهی حضور به شرکت کنندگان»
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈•
📚کانال رسمی معاونت آموزش حوزه علمیه خراسان:
http://eitaa.com/joinchat/1842216994C8e88b82cfe
هدایت شده از اجتهاد
📚«تاریخ حدیث بحرین» کتاب شد
✔️در سالیان متمادی، حدیث شیعه تحولات پر فراز و نشیبی را پشت سر گذارده است که گاه در اوج بوده و هواخواهان، مروّجان و مؤلّفان بسیار داشته و گاه از اقبال کمتری برخوردار بوده است.
شناخت سیر تدوین حدیث شیعه در طول تاریخ و فراز و نشیبهای آن و همچنین مناطق و مراکز آن به عهده «تاریخ حدیث» است که رشته اى واسط میان دو دانش حدیث شناسى و دانش تاریخ است.
در کتاب «تاریخ حدیث بحرین» تألیف دکتر مهدی سلیمانی آشتیانی که بهتازگی از سوی پژوهشگاه قرآن و حدیث نشر یافته، تلاش شده است تا با اتکاه به تاریخ حدیث اسلامی و سایر مستندات نشان دهد، همه مؤلفههای صدق عنوان یک مرکز حدیثی و بیشتر از آنها، در منطقه بحرین وجود داشته است، چرا که ارتباط ساکنان بحرین با تشیع و اهل البیت علیهم السلام در همان آغاز ورود اسلام به این منطقه وجود داشته است. همچنین جمع زیادی از مردم بحرین در شمار راویان و محدثان بودهاند و تأثیر زیادی در گستره حدیث پژوهی شیعی داشتهاند.
👈 معرفی اثر: https://b2n.ir/b13783
🆔 @ijtihad
هدایت شده از پژوهش حوزه علمیه خراسان
#نشست_علمی
✅موضوع: واکاوی شخصیت و اقدامات علمی صاحب بن عباد
🎙ارائه دهنده: جناب آقای دکتر محمد عترت دوست
✔️برگزارکننده: واحد پژوهش مدرسه علمیه نرجس علیها السلام کاشمر با همکاری واحد پژوهش مدرسه علمیه رقیه علیها السلام
✴️چکیده نشست:
🔹️ صاحب بن عباد را می توان به عنوان اولین ناشر و موسس کتابخانه در جهان اسلام و اولین نویسنده و پیشنهاد دهنده نگارش کتاب در جهان اسلام معرفی کرد.
🔹 دوره وزارت صاحب بن عباد ، دوره ی طلایی حکومت آل بویه است که ما شاهد یک تحول عظیم هستیم از جمله فرایند تغییر و تحول ایران باستانی به ایران اسلامی و شروع نهضت احیای فقه اسلامی - شیعی. از دوره آل بویه به دوره اول رنسانس اسلامی یاد شده است.
🔹️ از جمله اقدامات اساسی صاحب بن عباد اجازه دادن استنساخ و کتابت برای طالبان علم به صورت عمومی، رفع انحصار طبقات اجتماعی و تاسیس کتابخانه ها برای اولین بار..
🔹️ کتاب رساله فی الهدایه و الضلاله، الابانه عن مذهب العدل بحجج القرآن و العقل ، دیوان صاحب بن عباد، رسائل الصاحب بن عباد ، الزیدیه، نهج السبیل الفصول المهذبه للعقول کتاب الامامه و المحیط فی اللغه از جمله تالیفات صاحب بن عباد است.
•┈┈•••🔅•••┈┈•
🌐معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان:
📚 https://eitaa.com/joinchat/1846018082C067d491c5f
🔎 @howzehpajohesh
هدایت شده از دروس آیتالله ربانی بیرجندی
کتاب « اسباب ورود حدیث » اثر استاد محمدحسن ربانی بیرجندی ( مدرس دروس خارج حوزه علمیه مشهد مقدس و مدیر گروه فقه و مبانی اجتهاد مرکز تخصصی آخوند خراسانی) ، به چاپ رسید.
گفتنی است این کتاب توسط موسسه چاپ و نشر بوستان کتاب اخیرا به چاپ رسیده است.
#اسباب_ورود_حدیث
#معرفی_آثار
🆔eitaa.com/rabbanibirjandi
هدایت شده از اجتهاد
🔺مدرسه پائیزه «آشنایی با حدیث امامیه»
✔️این دوره آموزشی به همت «گروه حدیث پژوهی پژوهشکده معارف اهل بیت علیهم السلام» و به صورت حضوری در تهران برگزار خواهد شد.
👤اساتید و موضوعات ارائه شده در این دوره:
🔸اعتبارسنجی احادیث امامیه؛ استاد سیدعلیرضا حسینی شیرازی
🔸تاریخ حدیث امامیه؛ استاد احسان سرخهای
🔸مبانی فهم حدیث؛ استاد حسن طارمیراد
🔸مبانی شناخت حدیث؛ استاد رضا قربانی زرین
🔸آشنایی با منابع حدیث امامیه؛ استاد عبدالحسین طالعی
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محتوای دوره و ثبت نام در آن میتوانید تا پنجشنبه 4 آذر به آدرس http://maaref.org/hadith/ مراجعه بفرمایید.
🆔 @ijtihad