🏴 حکم شرعی حسینیه
🔷 س ۸۶۷۸: آیا برای حسینیه احکام مسجد جاری میشود؟ یعنی کسانی که عذر شرعی دارند میتوانند وارد حسینیه شوند؟
✅ ج: حسینیه حکم مسجد را ندارد و کسی که عذر شرعی دارد میتواند وارد آنجا شود.
🆔 @resale_ahkam
🏴 زمان زیارت اربعین
🔷 س ۸۶۷۹: با توجه به جمعیت و ازدحام شدید عزاداران حسینی در روز اربعین و حتی قبل و بعد از آن در کربلای معلی، آیا زیارت اربعین چند روز قبل یا بعد از روز اربعین، همان ثواب را دارد؟
✅ انجام زیارت سید الشهداء (علیه السلام) در هر زمانی، مستحب و دارای ثواب عظیم است؛ ولی ثواب زیارت زمان خاص، مختص به انجام زیارت در همان زمان است؛ البته زیارت کردن قبل یا بعد از آن، به امید رسیدن به آن ثواب مخصوص، مانعی ندارد.
🆔 @resale_ahkam
🏴 زیارت از محدودۀ اطراف حرم
🔷 س ۸۶۸۰: در ایام اربعین به علت ازدحام شدید، ورود به حرم حسینی و گاهی بین الحرمین بسیار دشوار و برای برخی ناممکن است، و گاهی موجب اذیت دیگران میشود. در این شرایط آیا خواندن زیارت از محدودۀ اطراف حرم کافی است؟
✅ ج: در فرض مذکور کفایت می کند.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
🏴حکم سفر به کربلا در صورت داشتن قرض
🔷 س ۸۶۸۱: بنده دوست دارم برای پیاده روی اربعین به کربلا بروم؛ ولی مقداری پول (بیشتر از هزینه سفر) مقروض هستم. آیا این سفر برای من جایز است؟ حکم نماز من در این سفر چگونه است؟
✅ ج: اگر زمان ادای قرض نرسیده و یا قرض دهنده برای پرداخت قرض به شما مهلت بدهد، اشکالی ندارد و در صورتی که زمان ادای آن رسیده و بتوانید بدهی خود را بدهید و طلبکار هم مطالبه میکند، اول باید قرض خود را پرداخت نمائید. در هر حال اگر سفر به قصد ترک ادای دین نباشد نماز در این سفر، شکسته است.
🆔 @resale_ahkam
🏴 تغییر نذر
🔷س ۸۶۸۲: #نذر کردم در صورت قبولی در دانشگاه در روز #اربعین امام حسین(ع) غذای نذری بدهم. آیا می توانم به جای غذا معادل هزینه آن را به نیازمندان کمک کنم؟
✅ج: اگر صيغه مخصوص نذر را ـ كه در رسالههاى عمليه ذكر شده است ـ نخواندهايد، عمل به آن لازم نيست و مىتوانيد تغيير دهيد ولى چنانچه #صيغه_نذر را خوانده باشيد، بايد بر طبق آن عمل كنيد.
#احکام_نذر #اربعین
🆔 @resale_ahkam
🏴امام صادق عَلَیْهِ السلام:
🔺من لم يأت قبرالحسين عليه السلام حتى يموت كان منتقص الايمان منتقص الدين، ان ادخل الجنة كان دون المؤمنين فيها.
🔺هر كس به زيارت قبر امام حسين عليه السلام نرود تا بميرد، ايمانش ناتمام و دينش ناقص خواهد بود به بهشت هم كه برود پايينتر از مؤمنان در آنجا خواهد بود.
📕وسائل الشيعة، ج 10، ص 335
🆔 @resale_ahkam
🏴 مصرف باقی مانده اموال عزاداری برای زائران اربعین
🔷 س ۸۶۸۳: مقداری برنج با نرخ دولتی برای مراسم محرم و عزاداری امام حسین (علیه السلام) به هیئتهای مساجد داده شده است؛ آیا میتوان در ایام اربعین برای زائرانی که به عراق میروند، آن را مصرف کرد؟
✅ ج: جایز نیست و باید در همان هیئتهای مساجد برای مراسم محرم و عزاداری مصرف گردد.
🆔 @resale_ahkam
🏴 سفر اربعین در فرض تشدید بیماری
🔷 س ۸۶۸۴: با توجه به سفارشات ائمه (علیهم السلام) و ثواب زیارت اربعین، مادر ۶۵ ساله اینجانب علاقه مند به سفر زیارت اربعین است. اما از انجا که اخیراً بیمار بوده اند به علت ضعف جسمی و به علت احتمال عود بیماری و سخت تر شدن بیماری در صورت عود آن، اطبا ایشان را از این سفر منع کرده اند. حکم سفر ایشان برای زیارت اربعین چیست؟ همچنین مادر بزرگ اینجانب نیز علاقه مند است ولی زانو درد دارد. آیا در صورت احتمال عقلایی تشدید درد پا این سفر جایز است؟
✅ ج: اگر ضرر قابل توجه برای ایشان داشته باشد، جایز نیست.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
🏴 امام حسين عليه السلام:
◾️هرکس خداوند متعال را با صداقت و خلوص، عبادت و پرستش نماید، خداى متعال او را به بهترین آرزوهایش مى رساند و امور زندگیش را تأمین مى نماید.
📕 بحارالأنوار ج ۶۸ ص ۱۸۳
🆔 @resale_ahkam
🏴 حکم شکسته یا کامل خواندن نماز در کربلا
🔷 س ۸۶۸۵: در کدام قسمت از کربلا میتوان نماز را شکسته یا کامل خواند؟
✅ ج: حکم تخییر در حائر حسینی (علیه السلام) به زیر گنبد (تحت القبّه) و جایی که نزد قبر امام حسین (علیه السلام) صدق میکند، اختصاص دارد و بنا بر احتیاط شامل رواقها و صحن مطهر نمیشود.
🆔 @resale_ahkam
🏴 حکم وسائل جامانده در موکبهای اربعین
🔷 س ۸۶۸۶: یکی از مسائل مبتلابه که در موکب های مسیر پیاده روی اربعین اتفاق میافتد، جا ماندن وسائل دیگران است به نحوی که به دلیل ازدحام و در رفت و آمد بودن جمعیت، به سختی میتوان صاحب آن اموال را پیدا کرد؛ در این صورت آیا استفاده از وسائل جامانده در موکبهای اربعین مثل دمپایی، چفیه، شال و یا وسائل با ارزش مثل شارژر گوشی، پاور بانک و مانند اینها، چه حکمی دارد؟ اگر استفاده کردن از آنها جایز نباشد آیا وظیفهای نسبت به نگهداری آن وسائل داریم؟
✅ ج: موارد مختلف است؛ اگر بدانید که صاحبش از آنها اعراض کرده، استفاده از آنها اشکال ندارد و در غیر این صورت اگر از دسترسی به صاحبان آنها ناامید باشید، از طرف آنان، خود وسائل یا قیمت آنها را به فقیری، صدقه بدهید.
🆔 @resale_ahkam
🏴 احکام مبطلات نماز
🔷 اگر یکی از چیزهایی که وضو یا غسل یا تیمم را باطل میکند در حال نماز پیش بیاید، مانند اینکه در حال نماز به خواب برود یا ادرار و مانند آن از او خارج شود، نماز باطل است.
📕منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۳۲۵
🆔 @resale_ahkam
🏴 حکم برگرداندن سر در هنگام نماز
🔷 اگر عمداً صورت یا بدن خود را از قبله برگرداند، به طوری که بتواند سمت راست و چپ خود را به آسانی ببیند، نمازش باطل است و اگر سهواً هم این کار را بکند، بنابر احتیاط واجب نماز باطل است ولی اگر اندکی صورت را به یکی از دو طرف برگرداند، نمازش باطل نمیشود.
📕منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۳۲۶
🆔 @resale_ahkam
‼️ تاخیر در پرداخت بهای معامله
🔷 س ۸۶۸۷: جنسی را به شخصی به قیمت نقدی مشخص فروخته ایم؛ شخص بعد از دو ماه جهت پرداخت مراجعه می کند با توجه به اینکه شرط پرداخت نقدی بوده و جنس گران شده، می توان به قیمت روز از او تقاضای وجه کرد؟
✅ ج: در صورتی که سه روز یا بیشتر از تاریخ معامله بگذرد و خریدار ثمن را نپردازد و فروشنده هم کالا را در اختیار وی نگذاشته باشد، فروشنده حق خواهد داشت معامله را فسخ کند. ولی اگر کالا تحویل داده شده و علاوه بر بنای معامله به صورت نقد، شرط زمان خاصی برای پرداخت مبلغ در ضمن معامله شده باشد با تخلف از این شرط حق فسخ محقق میشود و فروشنده میتواند معامله قبلی را فسخ کند و کالا را به قیمت روز در قالب قرارداد جدید به طرف مقابل واگذار کند و در غیر این صورت فروشنده فقط حق گرفتن کاهش ارزش پولش را دارد.
#احکام_معاملات
#تاخیر_در_بهای_معامله
#تورم_در_معاملات
🆔 @resale_ahkam
‼️ ذکر عیب مردد میان چند نفر
🔷 س ۸۶۸۸: اگر عیب شخصی گفته شود که مخاطب دقیقا نمی داند چه کسی مقصود است؛ آیا غیبت محسوب می شود؟
✅ ج: کسی که عیب او گفته می شود اگر برای مخاطب به کلی ناشناس و مجهول باشد، این عیب گویی، غیبت محسوب نمیشود ولی اگر مردد میان چند نفر محدود باشد، بنابر احتیاط واجب باید اجتناب گردد.
#احکام_غیبت
#شرایط_غیبت
🆔 @resale_ahkam
‼️ حکم سرفه و عطسه در نماز
🔷 صداهایی که بر اثر سرفه و عطسه و صاف کردن حنجره از انسان صادر میشود، حتی اگر از آن حرف تولید شود، نماز را باطل نمیکند.
📕 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۲۸
🆔 @resale_ahkam
‼️ ارثی که به پسر بزرگ اختصاص دارد
🔷 س ۸۶۸۹: با توجه به این که اگر پدر از دنیا برود قرآن و انگشتر او به پسر بزرگتر او می رسد، حال اگر پدر چند قرآن و چند انگشتر داشته باشد آیا همه آنها به پسر بزرگ می رسد؟
✅ ج: اگر همه آنها مورد استفاده ایشان بوده و یا برای استفاده تهیه شده بوده، به پسر بزرگتر میرسد، البته از سهم ارث او کسر می شود.
#احکام_ارث
#حبوه
#ارث_پسر_بزرگ
🆔 @resale_ahkam
🔳 اسباب جنابت
انسان به یکی از دو چیز جنب می شود:
۱. آمیزش جنسی (به هر نحو که باشد، با حلال یا با حرام، منی بیرون بیاید یا نیاید، بالغ باشد یا نباشد)
۲. بیرون آمدن منی (چه در خواب و چه در بیداری، چه عمداً و چه بیاختیار)
توجه:
☑️ رطوبت خارج شده از مرد، اگر همراه با شهوت، جَستن و سست شدن بدن باشد، حکم منی را دارد، و اگر علایم سهگانه یا یکی از آنها وجود نداشته باشد و یا شک در آن باشد حکم منی را ندارد، مگر این که از راه دیگری یقین کند که منی است.
☑️ مایعی که زن در هنگام اوج لذت جنسی میبیند، حکم منی را دارد و باید غسل نماید، و اگر شک کند که به این مرحله رسیده یا نه و یا شک در خروج مایع داشته باشد غسل واجب نیست.
☑️ رسیدن منی به داخل رحم بدون دخول، سبب جنابت زن نمیشود.
☑️ با تحقق دخول ولو به مقدار حشفه (به معنی ختنه گاه)، غسل بر مرد و زن واجب است، هر چند منی خارج نشود و زن نیز به مرحلهی اوج لذت نرسد.
☑️ هرگاه زنی پس از نزدیکی، در حالی که منی در رحم او باقی مانده است بلافاصله غسل کند و بعد از غسل، منی از رحم خارج شود غسلش صحیح است و منی خارج شده بعد از غسل نجس است، هر چند اگر منی مرد باشد باعث جنابت مجدد نمیشود.
☑️ بر زنان، پس از انجام معاینات داخلی با وسایل طبی تا زمانی که منی خارج نشود، غسل واجب نیست.
📕 منبع: کلیک کنید
🆔 @resale_ahkam
🔳 کارهایی که بر جنب حرام است
۱. مس خط قرآن و اسما و صفات مخصوص ذات باری تعالی و همچنین به احتیاط واجب نامهای انبیای عظام و ایمهی معصومین (علیهم السلام)
۲. ورود به مسجد الحرام و مسجد النبی (صلی الله علیه و آله)، هر چند از یک در داخل و از در دیگر خارج شود.
۳. توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در وارد و از در دیگر خارج شود مانع ندارد.
۴. گذاشتن چیزی در مسجد.
۵. خواندن خصوص آیات سجده از سوره هایی که سجدهی واجب دارند، ولی خواندن سایر آیات از این سورهها اشکال ندارد.
توجه:
☑️ حرم امامان معصوم (علیهم السلام) بنابر احتیاط حکم مسجد را دارد.
☑️ ورود جنب به داخل حرم امام زادگان (ع) اشکالی ندارد.
☑️ تکیهها و حسینیهها حکم مسجد را ندارند.
☑️ منظور از آیات سجده: آیهی ۱۵ از سورهی ۳۲ (سجده) و آیهی ۳۷ از سورهی ۴۱ (فصلت) و آیهی ۶۲ از سورهی ۵۳ (نجم) و آیهی ۱۹ از سورهی ۹۶ (علق) میباشد که خواننده یا شنوندهی آنها واجب است سجده کند.
📕 منبع: کلیک کنید
🆔 @resale_ahkam
🔳 رشوه در باب قضا (حکم)
رشوه به قاضی به یکی از صورتهای زیر است:
الف) رشوه برای صدور حکم به نفع راشی [رشوه دهنده] چه حکم به حق باشد و چه باطل؛ مثلا راشی میگوید:«من نمیدانم این خانه ملک کیست، ولی میخواهم شما طوری حکم کنی که این خانه مال من بشود.»
ب) رشوه برای صدور حکم حق؛ راشی به قاضی پول میدهد تا هر چه حق است، حکم کند؛ اگرچه به ضرر او باشد.
ج) رشوه برای صدور حکم باطل؛ راشی به قاضی میگوید: «این پول را بگیر و حکم باطل را صادر کن»؛ حکمی که هم قاضی و هم راشی میدانند باطل است.
رشوه در هر سه صورت، هم بر راشی و هم بر مرتشی [رشوه گیرنده] حرام است.
📕 منبع: کلیک کنید
🆔 @resale_ahkam
🔳 حکم سلام کردن در نماز
🔷 انسان در حال نماز نباید به دیگری سلام کند ولی اگر کسی به او سلام کرد واجب است جواب او را بدهد و باید به گونهای جواب دهد که کلمه سلام مقدم باشد؛ مانند اینکه بگوید: "سلام علیکم" یا "السلام علیکم" و نباید "علیکم السلام" بگوید.
🔹جواب سلام کودک ممیز همانند افراد بالغ واجب است.
📕 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۳۰ و ۳۳۲
🆔 @resale_ahkam
‼️ مکروهات خوردن و آشامیدن (بخش اول)
🔷 س ۸۶۹۰: مکروهات در خوردن و آشامیدن چیست؟
✅ ج: اموری که در غذا خوردن مکروه است:
۱- در حال سیری غذا خوردن.
۲- پر خوردن؛ و در روایت آمده است که خداوند عالم، بیشتر از هر چیز از شکم پر بدش میآید.
۳- نگاه کردن به صورت دیگران در موقع غذا خوردن.
۴- خوردن غذای داغ.
۵- فُوت کردن چیزی که میخورد یا میآشامد.
۶- منتظر چیز دیگر شدن بعد از گذاشتن نان در سفره.
۷- پاره کردن نان با کارد.
۸- گذاشتن نان زیر ظرف غذا.
۹- پاک کردن گوشتی که به استخوان چسبیده، به طوری که چیزی در آن نماند.
۱۰- پوست کندن میوه.
۱۱- دور انداختن میوه پیش از آن که کاملًا آن را بخورد.
🆔 @resale_ahkam
‼️ مکروهات خوردن و آشامیدن (بخش دوم)
🔷 س ۸۶۹۰: مکروهات در خوردن و آشامیدن چیست؟
✅ ج: اموری که در آب آشامیدن مکروه است:
۱- زیاد آشامیدن آب.
۲- آشامیدن آن بعد از غذای چرب.
۳- آشامیدن آب در شب به حالت ایستاده.
۴- آشامیدن آب با دست چپ.
۵- آشامیدن آب از جای شکسته کوزه و جایی که دسته آن است.
🆔 @resale_ahkam
‼️ حکم برگزاری جشن نهم ربیع الاول
🔷 س ۸۶۹۱: چند سالی است بعضی از مردم و هیأتهای مذهبی نهم ربیع الاوّل را بعنوان عید الزهرا جشن میگیرند و بعضاً در این مراسمات به مقدسات دیگر مذاهب توهین میکنند، آیا برپایی و شرکت در این گونه مراسمات جایز است؟
✅ ج: هرگونه گفتار یا کردار و رفتاری که در زمان حاضر سوژه و بهانه به دست دشمن بدهد و یا موجب اختلاف و تفرقه بین مسلمین شود جایز نیست.
🆔 @resale_ahkam
✅ مقدار پوشش در نماز
۱. مرد باید در حال نماز عورتین خود را بپوشاند، هر چند کسی او را نمیبیند و بهتر است از ناف تا زانو را بپوشاند.
۲. زن باید در موقع نماز تمام بدن و موی خود را با پوششی که کاملاً بدن را میپوشاند بپوشاند، ولی پوشاندن صورت به مقداری که شستن آن در وضو واجب است و دستها تا مچ و پاها تا مفصل ساق لازم نیست.
توجه:
🔰 از آنجا که چانه، جزیی از صورت است، لذا لازم نیست در نماز آن را بپوشاند، ولی پوشاندن قسمت پایین چانه واجب است.
🔰 پوشاندن پاها تا مفصل ساق در صورتی که نامحرم حاضر باشد واجب است.
🔰 هرگاه در بین نماز متوجه شود که مقداری از موهایش پیداست و فوراً آن را بپوشاند نمازش صحیح است مگر زمانی که ظاهر شدن مو عمدی باشد.
🔰 اگر نمازگزار بعد از نماز بفهمد که در نماز پوشش واجب را نداشته، نمازش درست است.
📕 منبع: کلیک کنید
🆔 @resale_ahkam
✅ شرایط لباس نمازگزار
الف) پاک باشد.
ب) غصبی نباشد (مباح باشد).
ج) از اجزای مردار نباشد.
د) از حیوان حرام گوشت نباشد.
هـ) طلا بافت نباشد.
و) از ابریشم خالص نباشد.
توجه:
شرط پنجم و ششم اختصاص به لباس مردان دارد.
📕 منبع: کلیک کنید
🆔 @resale_ahkam
✅ شرایط مکان نمازگزار
۱. مباح باشد. (یعنی غصبی نباشد).
۲. بی حرکت باشد.
۳. از جاهایی نباشد که توقف در آن حرام است.
۴. جلوتر از قبر پیغمبر(ص) و امام(ع) نایستد.
۵. محل سجدهی نمازگزار پاک باشد.
۶. موجب نجاست لباس و بدن نمازگزار نشود.
۷. میان زن و مرد در حال نماز بنا بر احتیاط واجب حداقل یک وجب فاصله باشد.
۸. مسطح باشد.
📕 منبع: کلیک کنید
🆔 @resale_ahkam
🌙 ماه گرفتگي جزئي
🔷 س ۸۶۹۲: اگر ماه گرفتگی به صورت جزئی باشد، باز هم نماز آیات واجب است؟
✅ ج: برای ماه گرفتگی جزئی هم نمازآیات واجب است، البته اگر جزئی باشد و شخص بعد از ماه گرفتگی مطلع شود، نماز آیات واجب نمی شود.
#احکام_نماز_آیات
#احکام_ماه_گرفتگی
#خسوف
🆔 @resale_ahkam
‼️ صید ماهی
🔷 س ۸۶۹۳: اگر ماهی را در آب به وسیله نیزه یا شیء تیزی، دو نیم کنند و نیم باقی مانده بیرون آب جان بدهد، چه حکمی دارد؟
✅ ج: اگر آنچه که صید شده، مشتمل بر قسمت سر است، حلال می باشد.
#احکام_شکار
#احکام_صید
🆔 @resale_ahkam
‼️ خمس جهیزیه بلا استفاده
🔷 س ۸۶۹۴: شخصی برای دخترش که در شرف ازدواج است جهیزیه تهیه میکند اما به دلائلی مانند فوت دختر یا طلاق و ... مورد استفاده قرار نگرفته و نزد او باقی مانده است؛ آیا باید خمس آن را بدهد یا آنکه مئونه محسوب شده و خمس ندارد؟
✅ ج: بنابر احتیاط واجب، مشمول خمس می گردد.
#احکام_خمس
#خمس_جهیزیه
🆔 @resale_ahkam