💢✍️
#مقاله #علوم_سیاسی
صورتبندی تاریخ ادوار کلام سیاسی در دوره جمهوری اسلامی (با تاکید بر حوزه علمیه قم)
علی #آقاجانی، استادیار گروه علوم سیاسی، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، قم، ایران
مجله سیاست متعالیه / دوره 11، ویژه نامه یکصدمین سال تاسیس حوزه ، بهمن 1402، صفحه 21-46
چکیده
هدف پژوهش حاضر صورتبندی تاریخ ادوار #کلام_سیاسی در دوره جمهوری اسلامی با تاکید بر حوزه علمیه قم است. پژوهش بر این فرضیه استوار است که ادوار تاریخی کلام سیاسی، ذیل تاریخ عمومی دانش کلام قابل رصد است که در کل چهار دوره عام با زیر دورههای احتمالی دوره 1301 (تأسیس حوزه علمیه قم) تا 1360، دوره 1360 تا 1368، دوره 1368 تا 1384، دوره 1384 تاکنون را میتوان برشمرد که در دوره معاصر به شدت تحت تاثیر تحولات ذهنی و عینی مرتبط با ظهور مدرنیته است و جمهوری اسلامی از بدو تأسیس تاکنون، هم به صورت کنشی و هم واکنشی نقش محوری در تحولات کلامی سیاسی دارد. سیر تطور و مقایسه ادوار را در دو حوزه میتوان پی گرفت. سیر تطور موضوعات مورد مناقشه، و سیر تطور جریانهای سیاسی در نسبت با موضوعات مورد مناقشه. در سیر تطور موضوعات مورد مناقشه، در برخی موارد موضوعاتی در هر چهار دوره مورد نظر پژوهش همچنان مورد مناقشه و بحث کلامی هستند. مانند نقش مردم در مشروعیت حکومت یا بحث ولایت فقیه، که در هر چهار دوره مطرح میباشند. برخی در سه دوره مطرح هستند، مانند آزادی در اسلام که در دورههای اول، سوم و چهارم مورد بحت است. برخی نیز در یک یا دو دوره مورد مناقشه و معرکه آراست، مانند بحث حقوق بشر که در یک دوره مورد توجه ویژه است؛ البته در دوره پسین نیز مورد توجه است، اما شدتی ندارد. ابعاد سیاسی توحید نیز تنها در دوره نخست، ادبیات خاص خود را دارد.
کلیدواژهها
کلام سیاسی شیعه، حوزه علمیه قم، کلام اسلامی، ادوار جمهوری اسلامی، مردم سالاری دینی
🌐https://sm.psas.ir/article_713320.html
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
♨️🔰
عناوین نیازهای طرح استادمحوری دکتری ۱۴۰۳ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه اعلام شد
مدیریت آموزش و تحصیلات تکمیلی پژوهشگاه موضوعات پایان نامه دکتری ۱۴۰۳ براساس شیوه استاد محور را اعلام کرد.
🌐مشروح خبر:
https://rihu.ac.ir/fa/news/38478
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
هدایت شده از پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
💢🔰
کرسی ترویجی
نسبت و رابطه «سیره شناسی» و «علوم قرآن»
ارائه کننده:
🔸دکتر روح الله توحیدی نیا، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه؛
ناقدین:
🔸دکتر علیرضا محمدی فرد، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه؛
🔸دکتر محمود کریمی، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع)؛
دبیر علمی:
🔸دکتر رسول قلیچ، پژوهشگر همکار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه؛
🗓 چهارشنبه 4 مهرماه 1403 ، ساعت 10
📍 قم، پردیسان، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
🌐جلسه مجازی:
https://skyroom.online/ch/rihu/meeting3
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
💢🔰
از سلسله نشست های خیر ماندگار
نشست علمی
🔸 الگوی مطلوب تکافل اجتماعی در اسلام
🗓 سه شنبه 10 مهر 1403 ساعت 10
🌐http://b2n.ir/ala63
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
▪️▪️
فَلْیُقَاتِلْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ الَّذِینَ یَشْرُونَ الْحَیَاةَ الدُّنْیَا بِالْآخِرَةِ وَمَن یُقَاتِلْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ فَیُقْتَلْ أَوْ یَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِیهِ أَجْرًا عَظِیمًا
پس باید در راه خدا کسانى بجنگند که زندگى دنیا را به آخرت میفروشند و کسى که در راه خدا میجنگد، کشته شود یا پیروز گردد، بهزودی پاداشى بزرگ به او خواهیم داد. آیه 74 سوره نساء
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه مصیبت وارده را محضر صاحب عصر و زمان (عجل الله تعالی فرجه)، ولی امر مسلمین حضرت سید علی خامنهای (مدظلهالعالی) مراجع عظام، مجاهدین و مؤمنین و ملت مقاومت، مردم صبور و مجاهد لبنان، امت اسلام و همه آزادگان و مستضعفان جهان و خانواده محترم و صبور ایشان تسلیت عرض می نماید.
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
💢🔰
فهرست نهایی داوطلبان دعوت شده به مصاحبه دکتری ۱۴۰۳ دو رشته #مدیریت و #علوم_اقتصادی اعلام شد
🌐ادامه خبر
https://rihu.ac.ir/fa/news/38488
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
◼️🔰
◼️ پیام تسلیت رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در پی شهادت سیدحسن نصرالله
بسم الله الرحمن الرحیم
وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ (آل عمران: 169)
روح پاک مجاهد راستین راه خدا و پشتیبان ستم دیدگان سیدحسن نصرالله پس از یک عمر جهاد بی وقفه به معبود پیوست. رژیم امریکای پلید و گرگ زخم آلود خونخوار اسرائیل با انبوه بمب های پیشرفته و هواپیماهای فوق مدرن آمریکایی در اتاق های شیطانی خود تصمیم به نابودی نصرالله گرفتند. این ضایعه بزرگ را به حضرت بقیةاللهالأعظم عجاللهتعالیفرجهالشریف و مراجع عظام خاصه رهبرحکیم انقلاب اسلامی و همه مسلمانان و مجاهدان غیور تسلیت عرض می کنم.
رژیم غاصب اسرائیل و حامیان آن به ویژه شیطان بزرگ بدانند که شهادت آغاز یک پایان است. شهیدان راه خدا زندگان واقعی هستند که خونشان کاخ ستمگران را ویران می کند و حیات و حرکتی بالنده در جامعه مومنان می آفریند.
اینک ای مجاهدان قوی پنجه، ای امیران و فرماندهان جبهه مقاومت، ای سیاست مداران و تصمیم سازان مسلمان در تعقیب دشمن سستی مورزید و تردید نکنید و بر نصرت خدای حاضر و قادرمطلق مطمن باشید: « وَلَا تَهِنُواْ فِي ٱبۡتِغَآءِ ٱلۡقَوۡمِۖ إِن تَكُونُواْ تَأۡلَمُونَ فَإِنَّهُمۡ يَأۡلَمُونَ كَمَا تَأۡلَمُونَۖ وَتَرۡجُونَ مِنَ ٱللَّهِ مَا لَا يَرۡجُونَۗ وَكَانَ ٱللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا»(نساء،104) و سخن امام پرهیزگاران حضرت علی بن ابی طالب (ع ) را بر گوش جان سپارید که فرمود: اگر كوهها متزلزل شوند، تو پايدار بمان. دندانها را به هم بفشر و سرت را به عاريت به خداوند بسپار و پايها، چونان ميخ در زمين استوار كن و تا دورترين كرانه هاى ميدان نبرد را زير نظر گير و صحنه هاى وحشت خيز را ناديده بگير و بدان كه پيروزى وعده خداوند سبحان است. (نهج البلاغه، خطبه، 11) « يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن تَنصُرُواْ ٱللَّهَ يَنصُرۡكُمۡ وَيُثَبِّتۡ أَقۡدَامَكُمۡ» (محمد، 7)
محمد باقرسعیدی روشن رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه 7 مهر 1403
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
🔴به زودی منتشر میشود:
کتاب «روانشناسی سیاسی با نگاهی به رفتار سیاسی در اسلام» تألیف دکتر محمدحسین شریفینیا عضو هیئت علمی گروه روانشناسی پژوهشکده علوم رفتاری به زودی توسط انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر میشود.
🔴چکیده:
روانشناسی سیاسی یکی از شاخههای جذاب روانشناسی اجتماعی است که با پرشورترین رفتارهای جمعی بشر سروکار دارد. این دانش بهعنوان حوزهاي جديد و ميانرشتهاي با هدف واکاوی کنشها و حوادث سياسي بر اساس نظريهها و مفاهيم روانشناختی، به درك عميقتر رفتارهاي سياسي سیاستمداران و تودههای مردم كمك شاياني میکند. با اینکه طی سالهای اخیر آثار خوبی در این حوزه تألیف یا ترجمه شدهاند؛ ولی نظر به گسترش روزافزون موضوعات این رشته، نگارش کتابی که حاوی جدیدترین مباحث و پژوهشهای روانشناسی سیاسی با رویکردی کاربردی باشد، ضروری مینمود. برایناساس نگارنده کوشیده است مهمترین مباحث روانشناسی سیاسی مانند شخصیت و سیاست، ویژگیهای روانشناختی رهبران سیاسی، کارکرد روانی رسانهها و شبکههای اجتماعی، فرایندهای روانشناختی انتخابات و رقابتهای سیاسی، روانشناسی نظامهاي سیاسی، تروریسم و سیره سیاسی پیامبر اسلام(ص) و امام علی(ع) را با بیانی ساده و روان توضیح دهد. شایان ذکر است که آموزههای کاربردی هر فصل با استفاده از هوش مصنوعی تدوین شدهاست.
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه | همراهمان باشید
🔴@rihu_ac_ir
🔴@research_hu
💢🔰🎖
کسب جایزه جهانی شهید صدر توسط پژوهشگران پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
حجتالاسلام دکتر حمیدرضا #حسنی و دکتر هادی #موسوی از اعضای هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، رتبه دوم نخستین دوره جایزه جهانی شهید صدر را کسب کردند.
🌐مشروح خبر
https://rihu.ac.ir/fa/news/38490
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
هدایت شده از پارک علم و فناوری استان قم
⭕️ تمدید شد ⭕️
✅ دومین رویداد استارتاپی شتاب استان قم با موضوع فناوریهای تولید محتوای دیجیتال
⏱ مهلت ارسال ایده: ۶ آبانماه ۱۴۰۳
🌐 درگاه ثبت ایده:
👉 www.qomstp.ir/value-event
☎️ اطلاعات بیشتر: ۳۲۲۲۰۲۲۰
🆔 @qomstp