♨️ مراقبت از اعصاب، حلقه مفقوده و کلیدی پیشگیری از کرونا و بسیاری از بیماریهای فصلی
🔸از جمله نکات و مسائلی که در بیماری کرونا و بیماریهای شبیه به آن مانند سرماخوردگی و آنفولانزا شدیداً حائز اهمیت است و کمتر بدان پرداخته میشود، نقش سیستم عصبی و مجموعه اعصاب هم در پیشگیری از این بیماریها و هم در بوجود آمدن این بیماریهاست.
🔹طبق پژوهشهای مختلف آزمایشگاهی و بالینی، سیستم عصبی و مجموعه اعصاب نقش مهم و کلیدی در تنظیم عملکرد سیستم ایمنی و صد البته تنظیم عملکرد سایر اندامها مانند قلب و عروق را دارند. به طوری که تغییرات و نوسانهای لحظهای در عملکرد اعصاب، آناً و در لحظه اثر خود را بر سایر ارگانها وارد میسازد.
🔹نور، تشعشعات، صدا، لمس، فشار، بو، مزه و از همه مهمتر گرما و سرما راه اثرگذاری و اثرپذیری عصبها از محیط بیرونی به اندامهای درون بدن میباشند. لذا هر گونه تغییر نامناسب و مخرب در هر یک از این عوامل میتواند عملکرد کلی بدن را تحت تأثیر قرار دهد.
🔸به همین جهت و بر همین مبنا میتوان گفت که مراقبت از اعصاب و سیستم عصبی که «مغز» و در زبان طب سنتی «دِماغ» هسته مرکزی آن میباشد، نقشی مهم و کلیدی در پیشگیری از بیماری کرونا و بیماریهای مشابه آن دارد.
❓اما سؤال اینجاست که چگونه میتوان از مغز و مجموعه اعصاب مراقبت کرد؟ چه چیزهایی عملکردشان را دچار اختلال میکنند و چه چیزهایی به آنها کمک میکنند؟
▪️دما و گرما و سرما به نحوی مهمترین نکته در حفاظت از مغز است. سرما و گرمای بیش از حد هر دو عامل بیماری هستند، گرچه معمولاً بیماریها در اعصاب با گرم شدن بیش از حد آنها و بیشفعالیشان آغاز میشوند.
▪️پرهیز از قرارگیری طولانی در برابر نور مستقیم آفتاب یا استفاده از کلاه آفتابی در تابستان عاملی کلیدی میباشد. در موجهای تابستانی کرونا توجه به این نکته مهم است.
▪️در فصل پاییز یا زمستان و در آب و هوای نیمهسرد و ناپایدار و پر از باد، استفاده از کلاه و پوشاندن گیجگاه و پیشانی شدیداً لازم است.
▪️شستن سر، صورت و دستها و پاها با آب سرد یا خنک کمک بسیاری به تنظیم عملکرد اعصاب میکند. در استحمام ترجیحاً سر با آب خنک و بدون آب داغ شسته شود و میتوان پس از استحمام پشت پاها را با آب سرد و با احتیاط شستشو داد. وضو با آب سرد نیز بسیار کمککننده میباشد.
▪️سردردها همیشه نشانهای از سرما یا گرمای بیش از حد مغز و اعصاب هستند. سردرد سرد با بیحالی و سردرد گرم با خشم همراه است.
▪️خشم و عصبانیت در کنار ترس و اضطراب، دو بال ویرانگر برای اعصاب و یک گام بلند به سوی ابتلای سریعتر به بیماری کرونا محسوب میشوند.
▪️بیخوابی و نخوابیدن به موقع، باعث بیشفعالی و عدم استراحت اعصاب شده و اثرات شدیداً زیانبار و گاهاً سنگینی بر عملکرد کلی بدن و سیستم ایمنی دارد.
▪️مواد غذایی بسیار شیرین محرک عصبها هستند و به جز مواردی که بدن آن را طلب میکند کمتر توصیه میشوند. مواد شور مانند نمک و مواد غذایی ترش عملکرد عکس داشته و نقش سرکوبکننده اعصاب را ایفا میکنند.
▪️عواملی که باعث تحریک، بیشفعالی، افزایش حرارت و گرمای زیاد مغز و اعصاب مرکزی شما در فصل تابستان و هوای گرم شوند، میتوانند احتمال ابتلای شما به کرونا را افزایش دهند.
▪️مواد غذایی تند و ادویهجات در عین اینکه گرم هستند، به علت اینکه علاوه بر اعصاب معده و سایر اعضا را نیز گرم و فعال میکنند اثر مضری نداشته، خاصیت ضدالتهابی دارند و اتفاقاً به همین دلیل در مناطق گرمسیری استفاده از آنها رواج دارد.
▪️هر چه معده شما و به تبع آن قلب و عروقتان بیشتر درگیر باشند، مجموعه عصبها فعالتر شده و نقش تهاجمی/هیجانی و اصطلاحاً Excitatory به خود میگیرند. لذا پرخوری و مواد غذایی سنگین عملکرد اعصاب را دچار اختلال کرده و این مسئله در هوای گرم تشدید پیدا میکند.
▪️آبریزش بینی، خروج خلط از حلق و بینی و حتی به اعتقاد ما پر شدن ریه بیماران کرونایی از ترشحات مرطوب، نشانهای از گرمای زیاد، بیشفعالی و عملکرد تهاجمی اعصاب میباشد.
▪️هنگام ابتلا به کرونا یا احساس ابتلا به بیماری، تحرک خود را کم کنید و حتیالامکان در فضای آرام به لحاظ روانی، با آلودگی صوتی پایین و با نور کم قرار بگیرید و در هنگام خواب نیز این نکات را رعایت کنید.
❗️ساتع شدن بیش از حد تشعشعات و امواج الکترومغناطیسی در باندهای خاص و خصوصاً در طیفهای نفوذپذیرتر اثر مخربی بر سیستم عصبی دارد. از استفاده بیش از حد از لوازم الکترونیکی مانند موبایل خودداری کنید، هنگام مکالمه به هیچ عنوان آن را در کنار گوشتان قرار ندهید و از هندزفری عادی و غیربیسیم استفاده کنید. هنگام خواب موبایل را چند متر دورتر از خود بگذارید و در طول روز نیز تا حد امکان از آن فاصله بگیرید و در مواردی که به وایفای احتیاج ندارید آن را خاموش کنید.
✅ کانال واحد سلامت مؤسسه مصاف(سلام)
@masaf_salam