نقش رسانه ملی در تقویت بنیان خانواده
صدا و سیمای جمهوری اسلامی به عنوان بزرگترین مجموعه رسانه ای در جهان شناخته شده که با توجه به حجم فراوان هجوم نرم دشمن به نظام اسلامی، مهم ترین بخش دفاع از نظام و کشور در مقابل این هجوم برعهده این مجموعه می باشد.
همواره در مجموعه های رسانه ای مهم ترین مسئله، شاخت عرصه و سیاستگذاری آن است ؛ پس صدا وسیما نیز باید بر پایه سیاستگذاری های کلان نظام اسلامی که عمدتا توسط بیانات مقام معظم رهبری تدوین می شوند حرکت کند.
یکی از مهم ترین تهدیدات جمهوری اسلامی که این روزها نیز از جانب دشمنان مورد توجه ویژه قرار گرفته، کاهش جمعیت می باشد.
در برهه ای ، سیاست اشتباه «فرزند کمتر زندگی بهتر» مطرح و اجرا گردید که مقام معظم رهبری در این رابطه ضمن انتقاد از این سیاست آن را یک اشتباه بزرگ خوانده اند
در طول سالهای ۶۷تا ۹۰، شعار فرزند کمتر، زندگی بهتر به صورت گسترده تبلیغ می شد. اقدامات فرهنگی، آموزشی، رسانهای، بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی گستردهای برای کاهش نرخ رشد جمعیت انجام شد، تا جایی که میزان باروری کل از ۶.۳ در سال ۱۳۶۵ به ۱.۶ در سال ۱۳۹۰ رسید و میانگین رشد سالانه جمعیت از۳.۹ درصد در سال ۶۵ به۱.۲۹ درصد در سال ۹۰ کاهش یافت.
این میزان کاهش جمعیت حتی از نصف میزان پیشبینی شده در برنامه اول توسعه هم کمتر بود. در سال ۱۳۹۱، کارشناسان مختلف نرخ کاهش جمعیت و پایین بودن میزان زاد و ولد را نگران کننده دانستند و آن را زنگ خطری برای آینده ایران عنوان کردند. این موضوع موجب شد مسئولان نظام، در قدم اول سیاست جمعیتی کشور را اصلاح کنند.
امروز شعار «فرزند کمتر زندگی بهتر» جای خود را به شعار «فرزند بیشتر زندگی با نشاط تر» داده است و همین مسئله مهم که می توانست در گذر زمان کشور را با تهدیدات فراوان روبرو کند ،ابتدا مورد توجه جدی رهبر فرزانه انقلاب قرار گرفت.
حال صدا و سیمای جمهوری اسلامی به عنوان مهم ترین ابزار فرهنگ سازی در جامعه، باید این شعار را به صورت ویژه در جامعه نهادینه کند البته هر چند بعضاً در برخی از برنامه های صداوسیما بر فرزندآوری و بحران جمعیت تاکید و در خصوص مضرات تک فرزندی یا دو فرزندی گفته میشود؛ اما در برخی دیگری از برنامههای این سازمان خواسته یا ناخواسته بر خلاف سیاستهای جمعیتی عمل میشود.
برنامه های پیشنهادی جهت تقویت بنیان خانواده توسط صداوسیما:
-مصاحبه با خانواده های پرجمعیت و بررسی روابط عاطفی در این خانواده ها
-به تصویر کشیدن موفقیت های علمی ،اقتصادی ، سیاسی ، فرهنگی در خانواده های پرجمعیت
-به تصویر کشیدن زندگی انسانهای موفق که علی رغم زندگی در خانواده های پرجمعیت توانسته اند پله های موفقیت را طی کنند.
-بیان مشکلات روحی و روانی فرزندانی که تک فرزند می باشند.
-آموزش و ترویج سبک زندگی آسان که امکان داشتن فرزند بیشتری را فراهم می سازد و...
نویسنده؛محمد پاکنهاد
ثامن س و ب