❇ تفســــــیر
در مجازات الهى تردید نکنید
در آیات گذشته، سخن از کیفر، مجازات و عذاب مجرمان در این جهان و جهان دیگر بود. آیات مورد بحث نیز، این موضوع را دنبال مى کند.
نخست مى فرماید: مجرمان و مشرکان از روى تعجب و استفهام از تو سؤال مى کنند: آیا این وعده مجازات الهى در این جهان و جهان دیگر حق است؟ (وَ یَسْتَنْبِئُونَکَ أَ حَقٌّ هُوَ).
حقّ در اینجا در مقابل باطل نیست، بلکه منظور این است: آیا این مجازات و کیفر واقعیت دارد و تحقق مى یابد؟ زیرا حق و تحقق هر دو از یک ماده اند، البته حق در مقابل باطل، اگر به معنى وسیع کلمه تفسیر شود، شامل هر واقعیت موجود مى گردد و نقطه مقابل آن معدوم و باطل است.
در برابر این سؤال، خداوند به پیامبرش دستور مى دهد: با تأکید هر چه بیشتر بگو: آرى، به پروردگارم سوگند! این یک واقعیت است و هیچ شک و تردیدى در آن نیست (قُلْ إی وَ رَبِّی إِنَّهُ لَحَقٌّ).
و اگر فکر مى کنید، مى توانید از چنگال مجازات الهى فرار کنید، اشتباه بزرگى کرده اید; زیرا هرگز شما نمى توانید از آن جلوگیرى کنید، و او را با قدرت خود ناتوان سازید (وَ ما أَنْتُمْ بِمُعْجِزینَ).
🌼🌼🌼
در واقع این جمله با جمله فوق، از قبیل بیان مقتضى و مانع است، در جمله اوّل مى گوید: مجازات مجرمان یک واقعیت است.
و در جمله دوم اضافه مى کند: هیچ قدرتى نمى تواند جلو آن را بگیرد.
تأکیدهائى که در آیه به چشم مى خورد قابل توجه است:
از یکسو سوگند.
و از سوى دیگر کلمه انّ و لام تأکید.
و از سوى سوم جمله وَ ما أَنْتُمْ بِمُعْجِزینَ، همه اینها تأکید مى کند که به هنگام ارتکاب جرم هاى سنگین، مجازات الهى حتمى است و تخطّى ناپذیر!
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۵۳ سوره مبارکه یونس)
sapp.ir/basijnews.khorasan_razavi