📜
#مقاله علم دینی از منظر شهید صدر(ره) با تأکید بر علوم انسانی اسلامی
✍️ صفورا سادات امین جواهری و سیدامید مؤذنی
📖 سالهاست، علم دینی موضوع مناقشهبرانگیز محافل علوم انسانی است، اما همچنان جای بازخوانی اندیشۀ متفکران مسلمان در این وادی، همچون
#شهیدصدر، خالی است.
📋 در این مقاله، علم دینی از منظر شهیدصدر و با تأکید بر
#علوم_انسانی_اسلامی بررسی شده است. نویسندگان، برای یافتن نظر شهیدصدر دربارۀ علم دینی، ابتدا به چیستی علم پرداختهاند تا گسترۀ علوم از نظر صدر و دستهبندیهای وی به دست آید. پس از آن وصف و نقد وی از مبانی معرفتی علوم جدید را صورتبندی کردهاند، یعنی وصف و نقد تجربه.
🔅 در این مقاله خواهید دانست که در میدان معرفت بشری، تجربه چگونه میداندار شد. پس از طی این مقدمات نظری، با کشف جایگاه علوم تجربی در ساختن نظام اجتماعی وارد وادی علوم انسانی شدهاند و در این زمینه دو نمونه از نوآوریهای راهگشای
#شهید_صدر در حوزۀ علم دینی را استخراج کردهاند:
1. تمایز میان تجربۀ اجتماعی و تجربۀ طبیعی؛
2. ابداع دوگانۀ مکتب و علم.
🔰 از نظر آنان، شهیدصدر در وادی علوم انسانی به نقد علوم موجود و مبانی معرفتی آن بسنده نکرد، بلکه طرح ایجابی خویش را نیز رونمایی و بر موضوع اقتصاد تطبیق داده است که حاصل آن اقتصادنا است.
✅ نویسندگان در انتها نتیجه گرفتهاند که علوم انسانی اسلامی از منظر شهیدصدر چنین است: اقتصاد اسلامی یا هر علم اسلامی دیگری، در وهلۀ نخست در قامت مکتب، صورت مییابد و بهشرط اجرای کامل در جامعه، امکان تولید عِلمش در معنای علم تجربی فراهم میشود.
✳️ این مقاله در کتاب نقد ۹۳ ـ ۹۴ با عنوان «علم دینی و علوم انسانی اسلامی از منظر شهید سیدمحمدباقر صدر(ره)» توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است و از طریق لینک زیر قابل تهیه است.
🌐
https://poiict.ir/?p=22511
💠 به کانال "
دانش اجتماعی مسلمین" بپیوندید
🆔
@DaneshMoslemin