♨️کشورهای حاشیه خلیجفارس، بین بیم و امید تصمیمات بازیگران منطقهای
🔻پس از رویارویی مستقیم ایران و اسرائیل در ماههای گذشته، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هیچ علاقهای به تشدید تنشها در منطقه ندارند؛ عمان و قطر مشارکت فعالانهای در میانجگیری (بین ایران-آمریکا و اسرائیل-حماس) داشتهاند؛ مقامات سعودی و امارات نیز خواستار خویشتنداری شدهاند.
🔻تنها کویت (که در سیاست داخلی خود متمرکز شده) و بحرین (که رهبران آن باید نهایت دقت را در سیاستگذاری داشته باشند)، در ماههای اخیر کمتر به طور مستقیم یا علنی در پویایی منطقهای درگیر شدهاند.
🔻بهدنبال ازسرگیری روابط ایران و عربستان در چین (مارس ۲۰۲۳) آشتی محتاطانه کشورهای خلیجفارس با تهران پایدارتر و انعطافپذیرتر از آن چیزی است که بسیاری پیشبینی کرده بودند. بحرین تنها کشور خلیجفارس است که روابط خود را با ایران بهطور کامل ترمیم نکرده است.
🔻فعالیت سفارتخانهها در تهران و ریاض، و دیدارهای منظم مقامات ایران و کشورهای خلیجفارس، یک داستان موفقیتآمیز نادر برای طرفداران دیپلماسی در یک سال دشوار بوده است. بنابراین روابط خلیجفارس و ایران، از آزمون تنش ابعاد منطقهای جنگ غزه، جان سالم به در برده است.
🔻واکنش کشورهای خلیج فارس به اوضاع امنیتی در یمن و دریای سرخ، نشان میدهد که چگونه مواضع طرفها، تکامل یافته، و از آن دوره جنگ (۲۰۱۵-۲۰۲۲) دور شده است.
🔻حملات حوثیها، جریان اقتصادی و انرژی را با تهدید مؤثر یک مسیر کلیدی تجارت جهانی مختل کرده است؛ با این حال، جالب توجه است که آنها بر اهداف دریایی در دریای سرخ متمرکز شدهاند؛ و نه بر اهداف غیرنظامی و زیرساختی در عربستان سعودی و امارات متحده.
🔻نه ریاض و نه ابوظبی، مایل به درگیری دوباره با حوثیها نیستند؛ و از آتشبس موقت آوریل ۲۰۲۲ به اینسو، به نظر میرسد جنگ نزدیکبهیکدههای در یمن، سرانجام رو به خاموشی است.
🔻تنها بحرین تصمیم گرفت در ائتلاف آمریکایی دریای سرخ برای مقابله با حوثیها شرکت کند؛ دخالت منامه بیشتر اداری بوده است تا عملیاتی.
🔻هیچکدام از پنج کشور دیگر شورای همکاری خلیجفارس، مایل به مشارکت یا ارتباط علنی با این ائتلاف نبودهاند.
🔻نکته قابلتوجه دیگر آن که، این عملیاتها، از ناوهای هواپیمابر و کشتیهای نیروی دریایی آمریکا در دریای سرخ و پایگاههای انگلیس در قبرس انجام میشود؛ و نه از شبکه پدافندی مستقر در سراسر کشورهای خلیجفارس.
🔻یک چالش مهم، هم برای کشورهای خلیج فارس و هم برای بایدن، این است که آنها، اهرمهای محدودی برای تأثیرگذاری بر محاسبات تصمیمات مهم در منطقه دارند؛ برای بایدن یک اشتباه، ممکن است آسیب جبرانناپذیری به شانس انتخاب مجددش در ماه نوامبر وارد کند.
🔻برای کشورهای خلیج فارس نیز، جنگ میان ایران و اسرائیل، آنها را کاملاً در خط و تیررس قرار میدهد؛ و پروژههای بزرگ اقتصادی آنها را به خطر میاندازد.
🔻عربستان، امارات و قطر هرکدام به روشهای مختلف خود، بر پروژههای توسعهمحور جدید تمرکز کردهاند؛ یک اولویت فوری برای آنها، احتمالا بررسی دقیق عملکرد پدافند هوایی اسرائیل (و اردن) در برابر رگبار حملات موشکی و پهپادی ۱۳ آوریل ایران است.
مطالعات خلیج فارس
🌐
Arab Center Washington DC
#ژئوپلیتیک_رسانه
با ما همراه باشید
@Dr_bavir