💢
۱۰ جمادی الاوّل سالروز برپایی فتنه و راه اندازی جنگ جَمَل
♦️در سال ۳۶ هـ در چنین روزی جنگ جمل اتّفاق افتاد (۱) و در ۱۵ این ماه بصره فتح شد و نزول نصر از خداوند کریم بر امیر المؤمنین علیه السلام واقع شد. (۲) بنا بر قولی در پنجم این ماه واقع شده است (۳) و قول دیگر نوزدهم این ماه است. (۴)
♦️ابتدای این واقعه از آنجا شروع شد که بعد از بیعت مردم با امیر المؤمنین علیه السلام، طلحه و زبیر به بهانه ی عمره از مدینه خارج شدند و به اصحاب جمل پیوستند. عبدالله بن عامر که قبلا عامل عثمان در بصره بود و از طرف امیر المؤمنین علیهالسلام عزل شده بود، به مکّه آمد و شتری که دویست دینار خریده بود برای عایشه آورد و به طرف بصره حرکت کردند تا به این شهر رسیدند.
♦️پس از ورود، به خانه ی عثمان بن حُنَیف عامل امیر المؤمنین علیه السلام ریختند و او را اسیر کردند و بسیار کتک زدند و موی ریش و سر و دو ابروی او را کندند.
♦️امیر المؤمنین علیهالسلام برای مقابله با آنان به طرف بصره حرکت فرمودند. در این جنگ همراه امیرالمؤمنین علیه السلام، امام حسن و امام حسین علیهماالسلام و همچنین محمّد حنیفه و عبدالله بن جعفر و اولاد عقیل و عدّه ای از جوانان بنی هاشم همراه با عمّار و ابو ایّوب انصاری و عدّه ای از مهاجر و انصار بودند.
♦️۸۰ نفر از اصحاب بَدر، ۲۵۰ نفر از کسانی که با پیامبر صلّی الله علیه و آله در بیعت شجره شرکت کرده بودند و ۱۵۰۰ نفر از سایر اصحاب پیامبر صلّی الله علیه و آله شرکت کردند. (۵)
♦️مُسلم مشاجعی را همراه با قرآنی فرستادند که بصریان را به حکم قرآن بخواند، ولی آنان مسلم را هدف تیر ساختند و شهید کردند.
♦️بعد از موعظه های عمّار و فرمایشات امیر المؤمنین علیه السلام، در دهم جمادی الاولی جنگی را که شروع کرده بود ادامه دادند و امیرالمؤمنین علیه السلام در مقام مقابله با آنان بر آمدند. در این جنگ از لشکر امیر المؤمنین علیه السلام که ۲۰ هزار مرد جنگی بودند پنج هزار نفر شهید شدند، و از لشکر جمل که ۳۰ هزار نفر بودند ۱۳.۰۰۰ نفر کشته شدند. (۶)
♦️آخر الأمر که پیروزی نصیب لشکر امیرالمؤمنین علیهالسلام شد، حضرت کنار هودج عایشه آمدند و فرمودند: «ای حُمیرا، پیامبر تو را امر کرده بود که به جنگ من بیرون آیی؟ آیا تو را امر نفرمود که در خانه ی خود بنشینی و بیرون نیایی؟ بخدا سوگند، انصاف ندادند آنانکه زنهای خود را پشت پرده پنهان داشتند و تو را بیرون آوردند».
♦️محمّد بن ابی بکر خواهرش را از هودج بیرون کشید. امیرالمؤمنین علیهالسلام دستور داد او را به خانه ی صفیّه دختر حارث بن ابی طلحه ببرند و بعد او را به مکّه و از مکّه به مدینه فرستاد.
♦️در این جنگ زید بن صُوحان که از بزرگان لشکر و شیعیان امیرالمؤمنین علیهالسلام بود شهید شد و آن حضرت بالای سرش آمده فرمودند: «ای زید، خدا رحمتت کند که تعلّقات دنیوی تو اندک بود، و إمداد تو در دین بسیار بود».
📚 منابع:
۱. مناقب آل ابی طالب علیهمالسلام، ج ۳، ص ۱۸۱. و ... .
۲. مسار الشیعة، ص ۳۱. و ... .
۳. العدد القویة، ص ۵۴. و ... .
۴. منتخب التواریخ، ص ۱۶۰.
۵. مناقب آل ابی طالب علیهمالسلام، ج ۳، ص ۱۹۰. و ... .
۶. بحارالانوار، ج ۳۲، ص ۱۷۴، ۲۱۱. و ... .
🌐 به کانون طه آبپخش بپیوندید👇
https://eitaa.com/joinchat/1294139426C495683d11e