پست ویژه💯
🔗«قُرب» حلقه وصل قربان و ظهور است / ارتباط عید قربان با حضرت حجت علیه السلام
⁉️
چرا در عید قربان دعای ندبه می خوانیم
✍️بهترین زمان تقرب به خدا، زمان ظهور است و واژه «قربان» نیز از همین «تقرّب و قرب» گرفته شده در می یابیم که در اصل، زمان قربان (قرب واقعی) و رسیدن به محبوب و مطلوب، در روزگار ظهور است.
🔹
عید قربان در واقع تبلور بندگی ای است که در طواف خانه خدا (کعبه معظمه) شکل می گیرد. در میان اعمالی که برای عید قربان بیان شده، طواف خانه کعبه یکی از مهمترین اعمال است و طواف به عنوان «اظهار بندگی»، «در اطاعت بودن» و «در خدمتِ مولا بودن» است که باید با همه وجود انجام شود.
"مَثَل امام در بین مردم مَثَل کعبه است"
🔰
روایت معروفی از حضرت زهرا سلام الله علیها نقل شده است که حضرت(س) می فرمایند: «مَثَل امام در بین مردم مَثَل کعبه است» این روایت مشهوری است که شاید کمتر مورد توجه قرار گرفته و کمتر به آن پرداخته شده است. اما وقتی این روایت را در کنار موضوع بحث، قرار می دهیم به نکات جالب و مهمی می رسیم.
حضرت زهرا(س) در ادامه کلام گهربار خود می فرمایند:
«همچنان که کعبه به گونه ای است که مردم به دور آن می گردند و به سراغ آن می روند نه این که کعبه به دنبال مردم باشد امام نیز همین حالت را دارد»
📚بحارالانوار، ج ٣٦، ص ٣٥٣
📚إثبات الهداة بالنصوص و المعجزات، ج٣، ص ١١٧ - ١١٨
✍️مفهوم کلام حضرت(س) این است که امام باید محور باشد و مردم باید به سراغ امام بروند نه این که امام به سراغ مردم برود. یعنی امام محور جامعه است و مردم باید مانند کعبه به گرد محور وجود امام طواف کنند.
👈
منظور از طواف کردن در این نقل یعنی «در اطاعت امام بودن». یعنی مردم باید در اطاعت امام باشند. از سوی دیگر وقتی به اعمالی که در عید قربان ذکر شده مراجعه می کنیم باید به این نکته توجه داشته باشیم که «امام» نیز مانند «کعبه» است و باید مانند کعبه محور قرار گیرد و چون امام معصوم ما در این عصر حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه در غیبت هستند، ما برای اظهار اندوه از غیبت امام مان ندبه می خوانیم و ناله می کنیم.
🔰این ندبه و ناله به آن جهت است که اگر «امام» در میان ما حضور داشت و ما می توانستیم با ایشان ارتباط مستقیم داشته باشیم خیلی بیشتر می توانستیم از انوار وجودی حضرت مهدی(عج) بهره مند شویم و اکنون که در بین ما حضور ندارند، جای اندوه و ندبه دارد. لذا در روز اوج بندگی یعنی عید قربان، دعای ندبه به عنوان یادی از «امام» که باید مانند کعبه دور او گشت و در اطاعت او بود، خوانده می شود.
⚜️
دعای ندبه در اصل دعای فراق و جدایی از امام و اندوه و گریه ما در دوری و فراق از امام مهدی(عج) است. از سوی دیگر عید قربان، عید تقرّب و نزدیکی به خداست. ما این روز را عید می گیریم به جهت این که یکی از آن روزهایی است که با اعمال، اذکار و مناسک خاص، می توان به خداوند متعال نزدیک تر شد. و این تقرب هم برای آنها که در حال اعمال حج هستند امکان پذیر است و هم برای آنها که در مکه نیستند اما اعمال این ایام را به جا می آورند.
👈زمان ظهور و حضور ملموس امام معصوم، بهترین زمان و مهیاترین شرایط برای تقرب الهی است و در زمان ظهور، کسانی که در اطاعت امام هستند، مسلماً از مقرّب ترین افراد به شمار می روند و نسبت به خدا، تقرّب بیشتری دارند. به عبارت دیگر، هرچه اطاعتشان از امام بیشتر باشد تقرّب شان به خداوند متعال نیز بیشتر است.
🔹در اصل، زمان قربان (قرب واقعی) و رسیدن به محبوب و مطلوب، در روزگار ظهور است. بنابراین، اکنون که در روز عید قربان هستیم و اقتضای این روز آن است که در خدمت امام زمان علیه السلام به آن تکامل عالی و قرب الهی برسیم، اما دستمان از آن کوتاه است، به دلیل وجود این فاصله میان ما و امام و در دسترس نبودن ایشان، در این روزی که «اوج نزدیکی و قرب به خداست» ندبه می خوانیم.
⚜️
لذا بسیاری از فرازهای دعای ندبه با این مضمون و مفهوم همخوانی دارد. یکی از فقرات دعای ندبه این است که «عَزیزٌ عَلَیَّ اَنْ اَرَی الْخَلْقَ وَلا تُری، وَلا اَسْمَعُ لَکَ حَسیساً وَلا نَجْوی...؛ برای من چه سخت و دشوار است که مردم را ببینم و تو را نبینم و از تو صدایی و نجوایی نشنوم». من روز عید ندبه می خوانم چون اگر می توانستم شما را ببینم، صدای شما را بشنوم و با شما ارتباط مستقیم داشته باشم مسلماً شرایط تقرب من به خدای متعال فراهم تر می شد. اما حالا که نیست من از این شرایط نالانم و ندبه سر می دهم.
✍️از سوی دیگر نیز میتوان گفت که روز عید روز شادی است و شاد واقعی برای کسانی که در اطاعت امام معصوم(ع) هستند، زمانی است که در رکاب امام(ع) باشند و دسترسی و ارتباط ملموس و محسوس با امام(عج) برای آنها فراهم باشد.
@Fahma_KanoonTaha