تاثير نماز بر بيماري افسردگي
دانش پزشكي ظرف چند دهه اخير موفق به اكتشاف مهمي پيرامون خواب شده است و ان كشف بخش مهمي در طول خواب انسان به نام خواب REM بوده است. پس از آنكه حدود ۴۵ دقيقه از به خواب رفتن انسان گذشت، مرحلهREM آغاز مي شود و به مدت كوتاهي حدود ۱۰ تا ۱۵ دقيقه ادامه مي يابد.
در طول مرحله REM از خواب، به طرز اسرار آميزي تمام عضلات اسكلتي بدن از كار مي افتد و شخص كاملا بي حركت مي شود. و نوار مغزي شخص به جاي حالت خواب، حالت بيداري كامل را نشان مي دهد. بطوريكه در اين حالت مغز از فعاليت بالايي برخوردار است.
در طي REM درجه حرارت بدن و ضربان قلب به طور غير منتظره بالا مي رود و حركات سريعي در چشمان فرد ديده مي شود كه وجه تسميه اين مرحله نيز مي باشد (مرحله حركات سريع چشم RAPID EYE MOVMENT) و چنانچه شخص را در اين حالت بيدار كنيم به احتمال بسيار قوي ابراز مي كند كه در حال خواب ديدن بوده است.
مرحله REM پس از ۱۰ تا ۱۵ دقيقه متوقف مي شود و پس از آن در طول خواب و به طور دوره اي و بطور منظم تكرار مي شود. با اين وجود كل دوران REM در طول يك خواب ۸ ساعتي در اشخاص طبيعي ۹۰ دقيقه خواهد بود و قسمت اعظم ان در ساعات نزديك صبح بوقوع مي پيوندد.
امروزه دانش پزشكي به اثبات رسانده است كه در بيماري افسردگي يكي از تظاهرات مهم، افزايش يافتن طول نسبت به ميزان طبيعي است. بطوريكه شخص افسرده به ميزاني بيش از ساير اشخاص REM خواب مي بيند.
يعني زمان بيشتري را در مرحله REM بسر مي برند.
از اين جهت يك مبناي مهم در توليد داروهاي ضد افسردگي ايجاد داروهايي است كه كاهش دهنده مرحله REM خواب باشند. (از جمله داروهاي افسردگي ۳ حلقه اي)
علاوه بر اين يك روش درماني جديد براي بيماران افسرده، بيدار نگه داشتن انها براي كاهش ميزان REM مي باشد. زمان نماز صبح كه در سوره مباركه اسراء با عنوان (( إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ كانَ مَشْهُوداً)) از ان نام برده شده است و مورد تاكيد فراوان مي باشد. بگونه اي قرار گرفته است كه سبب كاهش دادن قابل ملاحظه ميزان خواب REM در اشخاص مي شود. چرا كه خوانديد قسمت اعظم خواب REM در حوالي صبح بوقوع مي پيوندد و چنانچه شخص خود را ملزم به بيداري صبح گاهي كند در حقيقت جلوي ورود خود به مرحله قابل توجهي از خواب REM را گرفته است.
از اين جهت بيداري صبحگاهي براي نماز خود به تنهايي مي تواند به عنوان واكسني در پيشگيري از افسردگي و حتي دارويي در درمان افسردگي مطرح باشد.
لازم به توضيح است كه خواب REM در حد تعادل براي سلامت و رفع خستگي لازم است اما زيادي ان منجر به مشكلات مختلف از جمله افسردگي مي شود و نقش نماز بعنوان متعادل كننده ميزان REM مطرح است.
@gasdak313
#نمازکلاسداری