واقعیات ناگفته از سقوط بشار اسد
مسؤولان سوریه از حدود پنج سال قبل یعنی بعد از اینکه بخش اعظم شهرهای سوریه با کمک ایران آزاد شده بود و هنوز حاج قاسم(ره) در قید حیات بود تمایل داشتند که نیروهای تحت مدیریت ایران از سوریه بروند یعنی حزب الله و فاطمیون و ...
سوریه علاوه بر مشکل جنگ داخلی و ناامنی، با مشکلات شدید اقتصادی هم دست و پنجه نرم میکرد در حالی که ایران فقط در عرصه نظامی توان حمایت داشت. تحریم آمریکا با عنوان «قانون سزار یا قیصر» و نیز اشغال مناطق نفت خیز سوریه توسط آمریکا باعث شده بود درآمد دولت به شدت کاهش یابد تا جایی که میانگین حقوق یک استاد دانشگاه به ۳۰ دلار کاهش یافته بود. این در حالی است که مثلا یک لیتر بنزین در سوریه حدود ۳۰ هزار تومان بود.
در سه سال اخیر کشورهای امارات و عربستان که در اوج جنگ داخلی سوریه روابطشان را با این کشور قطع کرده بودند مجددا به دولتمردان سوریه نزدیک شدند و روابط سیاسی را عادی سازی کردند. آنها به بشار اسد قول دادند که اگر نیروهای ایرانی را از سوریه بیرون کند حمایت خوبی از اقتصاد سوریه خواهند کرد و سرمایه گذاری و رونق اقتصادی برای سوریه به ارمغان میآورند که هیچگاه عملی نشد.
همین وعده های سر خرمن موجب شد بشار اسد مکررا به ایران و حزب الله لبنان فشار بیاورد که نیروهایتان را به حداقل برسانید.
ایران به تدریج اکثر نیروهای تحت فرماندهی خود را تخلیه کرد و تعداد نیروهایش در یکسال اخیر به حداقل رسید و پایگاههای نظامی یکی یکی به ارتش سوریه تحویل شد. اما حدود ده روز قبل که گروه تحریر الشام با عنوان عملیات «ردّ العدوان» به حلب حمله کرد، ارتش بشار نتوانست استقامت کند و به سرعت عقب نشینی کرد. این عقب نشینی نشان داد هم نیروهای ارتش سوریه انگیزه و توان ایستادگی نداشتند و هم شماری از فرماندهان ارتش احتمالا در ازای رشوه، خیانت کرده بودند.
واقعیت اینست که همه از سرعت سقوط شهرهای سوریه غافلگیر شدند حتی خود گروه تحریرالشام و حامیان تُرکش شوکه شدند. جالب است دمشق چند ساعت قبل از ورود مسلحین، خودبخود سقوط کرد!! و بشار از کشور گریخت.
نقش مستقیم آمریکا در سقوط بشار معلوم نیست. البته قطعا آمریکا از قصد ترکیه و تحریرالشام برای حمله به حلب، خبر داشته است.
اما ظاهرا هیچکس حتی خود ترکیه و مسلحین، فکر نمیکردند حلب و سپس حماه به این سرعت سقوط کنند و بعد در کمتر از یک هفته، حمص و دمشق هم سقوط کنند. تصورشان این بود که برای تصرف هریک از شهرها باید هفته ها یا ماهها بجنگند.
نظام بشار اسد از نظر نظامی متکی به حمایت ایران و روسیه بود.
خبرهایی وجود دارد که روسیه چون گرفتار جنگ در اوکراین است با ترکیه، ناتو و آمریکا تفاهم کرده که دست از حمایت ارتش سوریه در استانهای شمالی بردارد تا امتیازاتی در اوکراین بگیرد.
گفته میشود پیغام رهبر انقلاب برای بشار اسد با این مضمون بوده که «اگر تو و نظام سیاسی تو قصد جدی برای مقاومت دارید ما هم از شما حمایت میکنیم» ولی بشار که تازه از سفر روسیه بازگشته بود، اراده ای برای مقاومت نداشت. گویا تصور میکرد دستکم دمشق و شهرهای ساحلی برایش باقی خواهد ماند و فقط استانهای شمالی به دست مسلحین وابسته به ترکیه خواهد افتاد.
#سوریه
@GgaroGhati
https://eitaa.com/GgaroGhati