📢تقویم روز۱۴۰۱/۰۱/۲۵
روز بزرگداشت عطار نیشابوری
🏵⭐️🌸✨🌺🌟🌼⭐️
➖نام ؛فریدالدین عطّار نیشابوری
➖زادهٔ ؛ نیشابور ؛سال ۵۴۰ هجری
➖درگذشت؛ شادیاخ(نیشابور)؛۶۱۸ هجری قمری؛
➖آرامگاه و محل زندگی؛ نیشابور
➖ملیت؛ایرانی
➖پیشه؛شاعر، نویسنده، عارف، صوفی
➖سالهای فعالیت؛قرن ششم و سالهای نخستین قرن هفتم هجری قمری
➖آثار؛الهینامه، اسرارنامه، مصیبتنامه، تذکرةالاولیا، منطقالطیر، جواهرنامه، خسرونامه، مختارنامه، مظهرةالعجایب، پندنامه، اشترنامه، نزهةالحجاب، بیانالارشاد، سیفصل، بلبلنامه، هیلاجنامه، وصلتنامه
➖سبک؛ مثنوی، نثر، غزل، رباعیات
➖لقب شاعر؛ شیخ عطار
➖دوره؛حکومتهای سلطان سنجر سلطان محمد خوارزمشاه
دین؛ اسلام
⏺معرفی اجمالی؛
فریدالدین ابوحامد محمد عطار نیشابوری مشهور به عطار نیشابوری (۱۱۴۶م/۵۴۰ق – ۱۲۲۱م/۶۱۸ق) یکی از عارفان، صوفیان ، شاعران و نویسنده های ایرانی سترگ و خوش آوازه ادبیات فارسی در پایان سدهٔ ششم و آغاز سدهٔ هفتم است. به پاس بزرگداشت شاعر و عارف بزرگ ایران زمین عطار نیشابوری، روز 25 فروردین در تقویم ایران روز ملی عطار است .
⏺زندگی نامه؛
فریدالدین ابو حامد محمد بن ابراهیم عطار نیشابوری، یکی از شعرا و عارفان نام آور ایران در اواخر قرن ششم و اویل قرن هفتم هجری قمری است. بنا به روایات برای پدر عطار نام هایی چون محمود، ابراهیم بن اسحاق ، یوسف ذکر شده است. در کدکن زیارتگاهی است به نام «پیرِ زِرًوَند» که مورد احترام اهالی است و اهالی بر این باورند که این مزارِ «شیخ ابراهیم» پدر عطار است.
⏺ولادت؛
برخی سال ولادت او را 513 و بعضی سال ولادتش را 537 هجری.ق، می دانند. مکان ولادت عطار قریه کدکن یا شادیاخ که در آن زمان از توابع شهر نیشابور بوده، می باشد. کودکی عطار با طغیان غزها همراه شد و او در کودکی شکنجه ها، تجاوزها، خرابی ها، مرگ و درد و وحشت را اطراف خود مشاهده نمود. چند سال بعد، پس از فروکش فتنهٔ غز، عطار در مکتب مشغول آموختن شد. او داروسازی و داروشناسی را از پدرش آموخت و با علوم مختلفی مانند قرآن، حدیث، فقه، تفسیر، طب، نجوم و کلام آشنایی داشت.
⏺مذهب؛
درباره مذهب عطار نیشابوری اختلاف است. او اشعار بسیاری در فضیلت امام علی(ع)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع) و اهل بیت ( ع) سروده که موجب شده است کسانی وی را شیعه بدانند. از جمله شیخ شوشتری .
⏺اشعار عطار نیشابوری درباره امامان ؛
✅اشعار عطار درباره امام علی ( ع)
خواجهٔ حق پیشوای راستینکوه حلم و باب علم و قطب دین
ساقی کوثر، امام رهنمایابن عم مصطفا، شیرخدای
مرتضی مجتبی، جفت بتول خواجهٔ معصوم، داماد رسول
✅امام حسن (ع) :
نور چشم مصطفی و مرتضیشمع جمع انبیاء و اولیا
جمع کرده حُسن خُلق و حُسن ظنجملهٔ افعال چون نامش حسن
✅امام حسین (ع) :
کیست حق را و پیمبر را ولی آن حسن سیرت حسین بن علی
آفتاب آسمان معرفت آن محمد صورت و حیدر صفت
نُه فلک را تا ابد مخدوم بودزانکه او سلطان ده معصوم بود
قُرَّةُ العَین امام مجتبی شاهد زهرا شهید کربلا
⏺وفات ؛
سال وفات عطار دقیق مشخص نیست و برخی از تاریخ نویسان سال وفات او را 627 هجری .ق، دانسته اند و برخی دیگر سال وفات او را 632 و 616 دانسته اند. عطار نیشابوری هنگام یورش مغولان به شهر نیشابور اسیر شد و به دست یک سرباز مغول به شهادت رسید. زمانی که ضربت شمشیری توسط یکی از مغولان بر دوش شیخ خورد، شیخ قبل از مرگ با خون خود بر دیوار رباعی زیر را نوشت:
در کوی تو رسم سرفرازی این است 🏵
مستان تو را کمینه بازی این است🌺
با این همه رتبه هیچ نتوانم گفت🌼
شاید که تو را بنده نوازی این است🌸
#پایگاهبسیجحوزهعلمیهشهیدصدوقی۲
#واحدسیاسیپایگاه