کرونا و برخورد تمدنها (برونو ماسشیز)
1. اینکه چرا کرونا در برخی مناطق بیشتر شایع شد، هرچند زمینههای فرهنگی در آن بیتأثیر نبود، مثلا فرهنگ چینیها (مثلا رستورانهای شلوغ، وعدههای غذایی طولانی، و هرج و مرج در بازار عمدهفورشی غذاهای دریایی)، فرهنگ اروپای جنوبی (در اینکه سلام خود را با یک یا دو بوسه آغاز میکنند)، و یا فرهنگ اسلامی ایرانیان (اینکه روزانه به هنگام نماز اوقاتی را در کنار هم سپری میکنند)، ولی همه قصه به تفاوتهای فرهنگی مربوط نمیشود.
2. در حال حاضر امیدوارترین اخبار در مواجهه موفق با کرونا مربوط به جهان کنفوسیوسی است. سنگاپور، ویتنام، و کره جنوبی از جمله کشورهایی بودند که در مواجهه با کرونا موفقیت آمیز بودند. این نشانگر کارکردهای یک نظام اخلاقی متفاوت است که در این کشورها وجود دارد که در آن بر وظایف بیش از حقوق تأکید می شود و آداب و رسوم اجتماعی در میان اکثریت جامعه ارج و قُربی دارد.
3. امروزه چینیها، آیندۀ چین را (به لحاظ وضعیت اپیدمی) مطمئنتر از اروپا و یا آمریکا میدانند و ادعا میکنند که کروناویروس نشان داد که مدل چینی بر مدل غربی برتری دارد. کرونا در چین و در مناسبات بین چین و آمریکا، نه فقط سیاسی است، بلکه به محض رقابتهای جدیتر، زمینهساز مناسبی برای برخورد تمدنها خواهد بود.
4. برخی فکر میکنند چین ارزشهای سیاسی غرب را اتخاذ خواهد کرد، در حالی که حزب کمونیست چین کاملا در پی یک الگوی جایگزین است و میخواهد الگوی متمایز خود را به جهان صادر کند. ما میدانیم که رقابت بین الگوهای جهانی آغاز شده است، ولی هیچ وقت معلوم نبود که پیشزمینه این رقابت چه خواهد بود، آیا این درگیری در سیستم تجارت و مالی جهانی (که با قوانین غربی ساخته شده است) خواهد بود و بالطبع غرب نیز برندۀ میدان خواهد بود یا نه این زمینۀ رقابتی در جای دیگری رقم خواهد خورد. کرونا ویروس به این سئوال پاسخی متفاوت داده است. برخورد کنونی تمدنها نه یک جنگ روشنفکرانه، فلسفی و فکری، بلکه برخوردی است بین تکنولوژیها و زمینههای کنترل بر نیروهای طبیعی. با توسعه فناوریهای جدید، در توزیع جهانیِ قدرت و تمدن نیز تغییرات اساسی بوجود خواهد آمد.
5. آنچه که امروزه آمریکا را تهدید میکند، نه صرفا محصولات چینی است، بلکه افشای ضعفهایی است که کروناویروس آن را در مقایسه بین چین و آمریکا افشا خواهد کرد. آنجا معلوم میشود که آیا آمریکا میتواند با چین رقابت کند یا نه؟ اینکه صرفا آمریکا ادعا کند که ارزشهای سیاسی متفاوتی از ارزشهای سیاسی چینیها دارد، برای این رقابت جدی و غیرقابل شوخی کافی نخواهد بود. ارزشها اگر نتوانند به وقت بحران از شما دفاع کنند، چه فرقی با ارزشهای غیرعلمی خواهد داشت؟ آنها در مواجهه با ویروس کرونا چه آوردهای خواهد داشت؟ در این وضعیت پرسشی که در سطح جهان مطرح خواهد شد این است که به وقت بحران جهانی آیا باید به آمریکا اطمینان کرد یا به چین (کاری که امروزه ایتالیا در تأسی به الگوی چینی انجام میدهد)؟ فعلا به نظر میرسد چین در بازی ژئوپلیتیک جلو است و نشان داده است که میتواند در برابر غول کرونا واکنش غولآسایی از خود نشان دهد. هرچند چین در واکنش به کرونا، محدودیتهایی برای زندگی اجتماعی ایجاد کرد، ولی توانست اپیدمی را کنترل کند. با این همه معلوم نیست اگر ویروس دوباره شعلهور شود و همین محدودیتهای اجتماعی دوباره اعمال شود، آینده چین چه خواهد شد؟ لیکن روشن است که دنیا در انتهای تونلی که با کرونا در آن وارد شده است، بسیار متفاوت خواهد بود.
https://www.nationalreview.com/2020/03/coronavirus-and-the-clash-of-civilizations/
@Habibollah_Babai