🟢
همراه علی در ماه خدا
با سلام و درورد بر تمام کسانی که در کنار حق هستند و از موقعیت خود سوء استفاده نمی کنند
⚫️
عزل کارگزاران به جهت خیانت و سوء استفاده
👌در این نوشتار، عزل بر اثر اتهام به خیانت و سوء استفاده است توضیح میدهیم.
⬛️کسانی که از بیت المال سوء استفاده میکردند
دو دسته بودند
◾️ گروهی که مورد بازخواست قرار میگرفتند
◾️ و جمعی که بعد از اطلاع از آگاهی افراد از مطلع شدن امیر المؤمنین(ع) از سوء استفاده آنان به شام فرار میکردند.
🔳در ابتدا کارگزارانی که به اتهام خیانت و سوء استفاده از بیت المال به مرکز خلافت فرا خوانده شدند معرفی میکنیم.
🔴نکته مهم: برخی بر این نکته تکیه میکنند که موضوع اختلاس در نهج البلاغه زیاد آمده است و حتی یک چهارم نهج البلاغه را در باره اختلاس میدانند. این مطلب بدور از واقعیت است
🔺زیرا کارگزاران محدودی که تخلف کردند با توجه به اینک کارگزاران حضرت بیش از صد و چهل تن بودند
کمتر از ده نفر متخلف هستند. که اسامی آنان را بیان خواهیم کرد.
🔻 در عین حال همین تعداد کم هم نشان میدهد اختلاس و سوء استفاده از بیت المال در عادلترین حکومتها بوده و هست زیرا این خصلت بشری است که از موقعیت خود سوء استفاده میکند.
1⃣منذر بن جارود عبدی کارگزار اصطخر فارس متهم به اختلاس
گزارشهایی از منذر بن جارود عبدی به حضرت رسید که وی از بیت المال اصطخر فارس سوء استفاده کرده است. حضرت طی نامهای که به وی نوشت از وی خواست به مرکز حکومت بیاید:
أَمَّا بَعْدُ فَإِنَّ صَلَاحَ أَبِيكَ غَرَّنِي مِنْكَ وَ ظَنَنْتُ أَنَّكَ تَتَّبِعُ هَدْيَهُ وَ تَسْلُكُ سَبِيلَهُ.... فَأَقْبِلْ إِلَيَّ حِينَ يَصِلُ إِلَيْكَ كِتَابِي هَذَا إِنْ شَاءَ اللَّهُ
📘(نهج البلاغه، نامه 71)؛
اما بعد به درستی که صلاح و نیکی پدرت مرا نسبت به تو فریب داد و تصور کردم تو از روش و سیره وی پیروی میکنی و به راه او میروی... به سوی من بیا زمانی که این نامه من به تو میرسد ان شاء الله.
⚖حضرت او را عزل کرد و درخواست سی هزار درهم غرامت از وی نمود.
📘(تاریخ الیعقوبی، ج2، ص 204: فأقبل فعزله وأغرمه ثلاثين ألفا).
⚖اتهام اختلاس وی سی هزار درهم بود که باید میپرداخت. حضرت او را در کوفه زندانی کرد. مدتی که وی زندانی بود هر گونه برداشت غیر قانونی را منکر شد و سوگند خورد و صعصعة بن صوحان ضمانت وی را نمود که مدعی است سوء استفاده نکرده است. حضرت هم او را آزاد کرد.
📘(همان. سیمای کارگزاران، ج1، ص 420).
👳♀منذر بن جارود جزو اشراف بصره بود و زمانی که امام حسین (ع) شخصی را به بصره فرستاد که در آن نامهای هم برای منذر فرستاده بود منذر فرستاده امام حسین(ع) ابورزین را لو داد و اولین شهید نهضت حسینی در بصره بود ضمنا بحریه دختر منذر همسر عبید الله بود
📘(بحار الانوار، ج4، ص339 ).
🟡
لازم است به یاد آوری است که در باره نیکی و تعریف پدرش دو نظر است.
🟢
الف) ابن ابی الحدید بیان میکند بعد از رحلت رسول خدا (ص) قبایل مختلفی مرتد شدند ولی جارود اجازه نداد مردم قبیله اش؛ عبد القیس از اسلام بر گردند (ج 18، ص57 ).
🟢
ب) نکته مهم دیگری هم در پرونده جارود وجود دارد که بسیار مهم است و به آن توجه نشده است . جارود وقتی که در زمان خلافت عمر متوجه شد قدامة بن مظعون کارگزار بحرین شراب خورده برای مجازات وی از بحرین به مدینه آمد و موضوع را برای عمر تعریف کرد و از او خواست حد شرعی بر قدامه جاری کند. ضمنا قدامه برادر خانم عمر و دائی عبد الله بن عمر بود. بعد از اثبات شرابخواری قدامه، با اصرار جارود قدامه به توجیه کار خود پرداخت که طبق آیه قرآن (لَيْسَ عَلَى الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ جُناحٌ فِيما طَعِمُوا : مانده: 93). بر مؤمنان باکی نیست نسبت به آنچه میخورند. گفته شد تقوای الهی با خوردن حرام نمیسازد.
اینجا امام علی( ع) وارد صحنه شد تا این که حد بر قدامه اجرا شد. به نظر میرسد که نظر حضرت این جریان بوده است. 📘(ر.ک: سیمای کارگزاران، ج5، 360-36. بیهقی، سنن الکبری، ج8، ص 315).
✳️
هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
https://eitaa.com/Hadi8243