🔻
جنگ ترکیبی یا راهبُردهای نامتقارن؛
▪️با توجه به مزیت فنّاورانه آمریکا درصحنۀ نبردهای معاصر، در هۀ 1980، نظریهپردازان روسی درمورد عدمتقارن و آنچه آنها «حیلهگری نظامی» نامیدند، دست به تأمل و بررسی همگانی زدند.طبق نظر سینوتس (2016)، استفاده از «تدبیر» یکی از ویژگیهای سیاست و راهبُرد نظامی مسکو است که این امکان را برای آن فراهم میسازد تا از رویارویی مستقیم اجتناب کند.
▪️بهطور کلی، راهبُردهای نامتقارن بر این ایده استوار شده که قدرت حریف میتواند علیه بازیگر به کار رود تا اینکه بهشکل مستقیم باقدرت آن مخالفت کند. بنابراین راهبُردهای نامتقارن، قدرت درکشدۀ دشمن را به آسیبپذیریهای جدی تبدیل میکند و اغلب با آشکارکردن آسیبپذیری درکشده، خود بهعنوان یک نقطۀ قوت بزرگ یاد میشود. به این ترتیب، ابزار نامتقارن راهبُرد ضعیفتر نیست، اما میتواند بهوسیلۀ هر بازیگر راهبُردی، ضعیف یا قوی، بهشرط داشتن مهارت و حیلهگری کافی مورد استفادۀ هوشمندانه قرار گیرد.
▪️در همین خصوص؛ نمونههای معاصر عبارتاند از: استفاده از فضای سایبری (هر چه یک کشور زیرساخت رایانهای پیشرفتهتری داشته باشد، در برابر پیامدهای حملات سایبری آسیبپذیرتر میشود) یا دستکاری رسانهها (درست است که رسانههای آمریکایی سراسر جهان را فراگرفتهاند، اما میتوانند باعث انتقال چشمانداز خارجی به مردم آمریکا نیز شوند).
💢در انتها،فضای مجازی و رسانهها، هر دو عناصر مهم جنگ در منطقۀ خاکستری به شمار می روند، زیرا محیط آشوب را قبل از وقوع هر نوع درگیری در جامعۀ هدف شکل میدهند.
🔍
کانال مطالعات جنگ هیبریدی
https://eitaa.com/joinchat/3625648430Cad2d5cd975