🔸مرحوم علامه طباطبایی(ره) بیانی به این مضمون دارند که چون خدا در فرهنگ غرب و در فرهنگ کفر جایگاهی ندارد، کرامت نفس توحیدی جای خودش را به عزت نفس و اصالت انسان داد. اما آنها از این جلوتر رفتند و اصالت را به جامعه دادند. بدین ترتیب کمکم کرامت انسان جایش را به کرامت جامعه و عزت جامعه داد؛ لذا جامعه شد بت!
▫️بدین ترتیب در جوامع کفر، اعم از کشورهای شرقی یا غربی، ملاک رفتار درست، مَحامد و مستحسنات اجتماعی است.
در این جوامع عمل اخلاقی چیست؟ هرآنچه که جامعه میپسندد. اگر جامعه به من بگوید بیحجاب باش و تو بر خلاف جامعه با حجاب باشی، کار غیراخلاقی کردهای. در مقابل اگر جامعه میگوید امسال فلان لباس و فلان پوشش مد است، آن کار اخلاقی است زیرا دیگران تحسین میکنند.
▫️قرآن کریم به شدت به این تفکر حمله میکند؛ مثلا آنجا که میفرماید «أَكْثَرُهُمْ لا يَعْقِلُونَ». خداوند وقتی از اقوامی مثل ثمود که مورد عذاب الهی قرار گرفتند سخن به میان میآورد، همین حرفشان را ذکر میکند که وقتی انبیای الهی مردم را به توحید دعوت میکردند، ایشان میگویند: «أَتَنْهَانَا أَنْ نَعْبُدَ ما يَعْبُدُ آباؤُنا»(هود، 62)؛ میگویند پدرانمان هم همینگونه عبادت میکردند؛ یعنی جامعه؛ ولو که پدرانتان نمیفهمیدند! ولو پدرانتان مشرک بودند!
▫️بدین ترتیب خداوند آن بت بزرگ را میکوبد؛ بتی که در واقع از نفس اماره آدمی عبور کرد، ولی بسیار خشنتر و مهیبتر از بت نفس اماره انسان را نابود میکند.
▫️این بت اکنون در جامعه ما غوغا میکند! بت فشار جامعه، بت فشار مد، بت فشار دوستان، بت فشار قضاوت کردن مردم، حرف مردم، شماتت رفقا که این چه لباسی است که پوشیدی این چه عقایدی است که داری. این را اسلام رد می کند.
☑️ کانال جلوه نور علوی
🆔
@jelvehnooralavi