💢
روایت بازدید سهساعته #رهبر_انقلاب از سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
•••─━━⊱✦🔹ا🔹✦⊰━━─••••
✅
اینجا خانه من است.
«در این حوزه، از دست من [دیگر] کاری بر نمیآید! زبانم کار میکند که آن هم... کار با این آقایان است!»
اینها را آقا در پاسخ به درخواست آقای علمی، مدیر نشر سخن میگویند که خواسته بود برای مهار قیمت کاغذ، اقدامی انجام شود. چند ثانیهای همه میروند در بهت و فضا سنگین میشود. در نهایت وزیر ارشاد جلو میآید و از اقدامات صورتگرفته برای افزایش تولید کاغذ میگوید. سرکشی قیمت کاغذ در یک دهه اخیر بهطرز عجیبی پشت ناشران را به خاک رسانده. قیمت ۸۰ هزار تومانی هر بند کاغذ در ابتدای دهه ۹۰ حالا رسیده به بندی ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان! تقریبا ۱۹۰۰ درصد افزایش!
🔸 کنار این افزایش ۱۹۰۰ درصدی، اگر دیگر هزینههای تولید کتاب مثل فیلم و زینک و صحافی و چاپخانه و هزینه کارگر و کارمند و امثالهم را هم اضافه کنیم، نتیجهاش میشود همین وضعیت امروز و گلایه مردم و اکثر ناشران از تاختی که قیمت پشت جلد کاغذ میدهد و فاصلهاش را با سبد خانوار، دورتر میکند. در چنین شرایطی اولین راهحل، مهار قیمت کاغذ است. موضوعی که آقا در مصاحبه پایانی نمایشگاه هم به آن اشاره کردند: «من البته چند سال قبل به این مسئله تأکید کردم،
#همت نکردند که دنبال کنند؛ حالا خب بحمدالله شروع کردهاند. امیدواریم که این کمک کند تا این قیمتِ بالای کتابها -که خرید کتاب با این قیمتها واقعاً سخت است- بشکند و با ارزان شدن کاغذ، با آمدن
#کاغذ_داخلی_مرغوب ، این وضع بهتر بشود.»
۱۴۰۲/۰۲/۲۴
🔹 قیمت کاغذ و تأثیر آن بر قیمت کتاب و کاهش شمارگان آن در غرفه نشر معارف هم به شکل دیگری تکرار شد. وقتی که آقا از مسئول نشر، علت کاهش شمارگان و افزایش قیمت آثار را جویا شدند پاسخ داد که کاغذ به شکل سرسامآوری گران شده است.
⁉️
مسئولان این غرفه هم مانند بعضی دیگر از ناشران میخواستند چند عنوان از کتابهای خود را بهعنوان هدیه به رهبر انقلاب تقدیم کنند که البته در خبرهای منتشرشده بعد از نمایشگاه در رسانهها به اشتباه بهعنوان خرید کتاب توسط آقا از آن ناشر اعلام شد!
اتفاقات نمایشگاه کتاب و صحبتهای ناشران با آقا برای اهالی فرهنگ و ادب، جذابیت دارد و همین روایت مکتوب نیز تنها بخشهایی از آن را به رشته قلم درآورده است؛ اما آنچه مسلم است، بیان ناقص و مخدوش مطالب و احیاناً استفاده نامناسب و ابزاری از آنها در شأن دستاندرکاران عرصه نشر و کتاب و فرهنگدوستان نیست.
🔸 در غرفه نشر سخن اما در کنار بحث گرانی کاغذ، مسئله تکریم و تعظیم زبان فاسی توسط ترکزبانها هم مطرح شد و اینکه بهترین آثار در مورد فارسی را ترکزبانها نوشتهاند.
🔻 آقای مختارپور رئیس کتابخانه ملی از ورود این ناشر به حوزه چاپ
#رمان گفت دلیل اصلیاش فروش بهتر رمان و تسهیل اقتصاد نشر برای ناشر است. آقای علمی هم تأیید کرد و گفت هرچند دارند این کار را میکنند اما به دل خودشان نیست چرا که با علاقه و خواست اصلیشان فاصله دارند.
آقا در مقام یک رمانخوان جواب دادند: «کار بدی هم نیست».
در دفترچه یادداشتم این را یادداشت میکنم که بعدها اگر دوباره جایی بحث رمان و شرکآمیز توصیف کردنش توسط بعضی مدعیان شد، این موضع آقا را یادآوری کنیم.
⭕️
همه باید بینوایان بخوانند.
در غرفه سوم و بازدید از نشر هرمس هم موضوعی که بحث را گُل انداخت، رمان بود. مدیر نشر، اولین اثری که به آقا معرفی کرد ترجمه جدید «بینوایان» ویکتور هوگو بود. احتمالا از علاقه رهبر انقلاب به هوگو مطلع بود که در ادامه، بعضی عناوین دیگر جناب هوگو را معرفی کرد.
آقا هم موضوع را ادامه دادند؛ رو به حلقه افراد نزدیک خود کردند و گفتند: «یک کتاب خوبی دارد ویکتور هوگو [به نام] داستان یک جنایت! آن هم خیلی خوب است.» اینجا هم یاد موضع بعضی مدعیان افتادم در نگاه منفی به رمان و طرد آن. احتمالاً برایشان جالب باشد که یک #فقیه و #مرجع_تقلید چنین نگاهی به رمان دارد.
❇️
جالبتر اینکه همین فقیه و مرجع تقلید، یک نویسنده خارجی را #حکیم توصیف کنند به همان معنایی که مسلمانان، واژه حکیم را معنادار میکنند و دوباره جالبتر اینکه همین فقیه و مرجع تقلید این صحبتها را در دیدار با دستاندکاران برگزاری هفته «دفاع مقدس» بیان کرده باشند:
«ویکتور هوگو یک حکیم است. ویکتور هوگو یک نویسنده معمولی نیست. واقعاً به همان معنایی که ما مسلمانان «حکیم» را استعمال میکنیم و به کار میبریم، یک حکیم است و بهترین حرفهایش را در «بینوایان» زده است. «بینوایان» هم یک #کتاب_حکمت است و به اعتقاد من، همه باید «بینوایان» را بخوانند.»
۱۳۷۲/۰۶/۲۹
همه باید بینوایان را بخوانیم.