✍
قرارگاهِ تحول
مسئولیت ایجاد تحول فرهنگی و اجتماعی با کیست؟
این سؤالی بود که در صفحه شخصی _اینستاگرام_ طرح کردم و در حقیقت نوعی نظرسنجی هم محسوب میشد.
از بین چهار گزینه موجود، بیشترین رأی مربوط به امامان جمعه بود.
البته قبلاً باید این نکته را تذکر بدهم که باید سؤال بهگونهای دیگر طرح میشد و پرسیده میشد که مسئولیت اصلی ایجاد تحول با چه کسی است؟ چون درواقع تمامی کسانی که در آن نظرسنجی نامشان بیانشده بود_مدیران فرهنگی، طلبه و دانشجو، معلمان و اساتید در مدرسه و دانشگاه_ سهمی در ایجاد تحول دارند ولی مسئولیت اصلی به عهده امامان جمعه است.
چرا امامان جمعه؟
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در مراسم بیعتِ ائمه جمعه با ایشان _12 تیرماه 1368_ چند نکته را خطاب به صاحبان تریبونِ جمعه بیان کردهاند که بهطور فهرستوار در اینجا میآورم _ متن کامل را از طریق
این آدرس مطالعه کنید_
1- برادران عزیز و آقایان محترم، شما زمام اندیشه و ایمان و روحیه دینی مردم را به میزان زیادی در دست دارید.
2- من در مسئولیت خودم، مسئولان گوناگون کشوری و عامه مردم در کار خودشان و بهخصوص شما آقایان محترم در مسئولیت و وظیفه خطیری که بر دوشتان گذاشتهشده و بسیار مهم و تعیینکننده است، نباید غافل شویم که دشمن از طرق مختلف ممکن است وارد شود و ضربه بزند.
3- ایمان و روحیه را چه کسی برای مردم حفظ میکند؟ به نظر من یکی از مهمترین عوامل حفظ ایمان و روحیه مردم همین نمازهای جمعه و خطبههای جمعه و حضور معنوی مردم درصحنه نماز جمعه است و اینکه یک نفر انسان امین با زبان صادقی که مردم او را قبول دارند هر جمعه از اوضاع کشور برای مردم میگوید و آنها را نصیحت و جهتگیریشان را تصحیح میکند.
4- به اعتقاد من این مهم یکی از پایههای اساسی حفظ نظام اجتماعی ماست... هم ائمه عدل و هم خلفای جور... از نماز جمعه برای تحکیم پایههای حکومت استفاده میکردند.
5- در حال حاضر دستگاه حقی بر مبنای امامت و ولایت حق به وجود آمده است... و این تریبون قوام معنوی و حصار ایمانی جامعه را حفظ خواهد کرد.
6- برخورد پدرانه در شهرها و مراکز نماز جمعه واقعاً مهم است... اگر امامجمعه به زبان بگوید که من بهجایی وابسته نیستم و جناحی را تقویت نمیکنم... اما درواقع اینگونه نباشد مردم متوجه این دو موضع میشوند.
7- امامان جمعه باید مردمی و سادهزیست باشند.
علاوه بر این مطالب، در دیدارهای بعدی نیز نکات نو به نو و دقیقی خطاب به ائمه جمعه بیانشده که درواقع حکم حکومتی محسوب میشود و تنها توصیه و اندرز نیست.
آیا با این حجم از دستورالعملها و وظایف سنگین میتوان مسئولیت اصلی تحولخواهی و تحولآفرینی را از امامجمعه سلب کرد؟
شاید دلیل عمده اینکه کسانی امامان جمعه را در ایجاد تحول دارای نقش محوری نمیدانند، ضعف عملکرد و بینش صاحبان تریبونِ جمعه به جایگاه خودشان باشد.
برخی از خطبای جمعه به این منصب حکومتی در اندازه ایراد خطبه اهمیت میدهند و بهاصطلاح امام خطبه هستند، یعنی در طول هفته چندان کنش گری نمیکنند و نقش راهبردی و امامت حوزه استحفاظی خود را جدی تلقی نمیکنند. به عبارتی امامجمعه باید امام تمام هفته باشد. بماند که عدهای از این افراد اساساً دچار سیاست زدگی شدهاند و فراموش کردهاند که اعتبار و هیمنه ای که دارند درگرو تبعیت از فرمان ولیفقیه است و قرار نبوده و نیست که از این جایگاه برای حفظ منافع شخصی خود بهره ببرند.
امامان جمعه آنقدر ظرفیت عظیم و بیمثالی دارند که رهبر انقلاب آنها را فرمانده قرارگاه فرهنگی مینامد. آیتالله خامنهای در دیدار ائمه جمعه_14 دیماه 1394_ آنها را با عنوان کارگزاران معنوی و فرهنگی انقلاب مورد خطاب قرار میدهند و نماز جمعه را قرارگاه مینامند و بر این اعتقاد هستند که هدف عمده در این قرارگاه تبیین حقایق برای مردم و هدایتگری است.
افزون بر آنچه گفته شد، این نکته هم باید گفته شود که امامجمعه رئیس شورای فرهنگ عمومی شهر است و ریاست ستاد احیاء امربهمعروف و نهی از منکر را هم به عهده دارد و این دو مسئولیت نیز در خلال فرماندهی قرارگاه فرهنگی سبب میشود که امامجمعه بهعنوان مسئول اصلی ایجاد تحول اجتماعی و فرهنگی محسوب شود. مسئولیتی که دایره تأثیرگذاریاش باید هدایت و جهتدهی به مدیران فرهنگی، طلاب و دانشجویان و معلمان و اساتید را در برگیرد و بیراه نیست اگر بگوییم که امامجمعه تراز انقلاب اسلامی میتواند در تشکیل دولت و مجلس انقلابی و متدین و باورمند به آرمانهای انقلاب اثری برجسته داشته باشد. شرطش آن است که صاحبان این تریبون فراموش نکنند که بهحکم ولیفقیه فرمانده قرارگاه هستند. قرارگاه فرهنگ و قرارگاه تحول.
محمد هادی سمتی
جمعه ۲۳ خرداد ۱۳۹۹
#پرونده_نماز_جمعه
#تحول_خواهی
🆔
@MHSemati