🔰روحانی، رفیق بزم یا شمشیر رزم؟
🎤مصاحبه حسن روحانی رئیسجمهور سابق در یک اثر جدید منجر به واکنشهایی در فضای سیاسی کشور گردید.
🔹️
گزارههای خبری:
1️⃣در هفته جاری بخشی از اثر بدون دود و آتش و خون از آثار انتشارات هوگویک به قلم بهزاد مهرجو و ولی خلیلی که به مصاحبه با دولتمردان دولت یازدهم و دوازدهم میپردازد در رسانههای داخلی بازتاب زیادی داشته است.
2️⃣روحانی در بخشی از مصاحبه خود از فضای بعد از خروج دولت آمریکا از برجام گزارشی ارائه میدهد و میگوید: «وقتی ترامپ جنگ اقتصادی را شروع کرد، اختلافنظر اساسی در دولت وجود داشت که آیا با این وضعیت میتوان کشور را اداره کرد یا نه؟ حتی عدهای از وزرا پیشنهاد کردند که استعفای دستهجمعی بدهیم. میگفتند در این وضعیت باید کسانی با تمام اختیارات بیایند و دولت را بگیرند وگرنه شرایط برای اداره کشور مساعد نیست. به من گفتند برو با رهبری صحبت کن. گفتم این راهکار عملی نیست، گفتم این رفتار را نامردی میدانم. وقتی ما برویم، رهبری تنها میشود.»
🔹️
گزارههای تحلیلی:
1️⃣در عالم سیاست یک سیاستمدار حاذق و کارکشته باید سناریوهای مختلف از خوش بینانهترین سناریو تا بدبینانهترین سناریو را در هر پدیده سیاسی در مقابل خود ترسیم نماید؛ این رویکرد موجب میشود که کار به صورت دقیقتر و کارشناسی شدهتر پیگیری شود.
2️⃣قطعاً در مسئله مهمی مانند برجام که با یک دشمن بدعهد و سیّاس مواجه بوده و هستیم پیشبینی چنین سناریوهایی لازم و ضروری بوده و هست.
3️⃣آنچه روحانی میگوید یعنی اینکه دولت به عنوان مسئول اجرایی کشور هیچ سناریویی در مقابل بدعهدی آمریکاییها برای خود ترسیم نکرده بود؛ لذا عدم تعبیه و پیشبینی سناریوهای بدبینانه را باید ناشی از فهم ناقص و ایده آلیستی دولت سابق از فضای بینالملل دانست. خلاصهترین و مفیدترین تعریفی که میتوان از این رویکرد خوشبینانه به کار برد همان تضمین دانستن و چشم امید داشتن به امضای جان کری است.
4️⃣نکته چهارم اینکه عدهای از نیروهای معتقد به انقلاب وجود چنین سناریوهایی را پیشبینی میکردند و بارها در آشکار و نهان نسبت به وقوع آن تذکر داده بودند اما پوشیدن ردای خوشبینی مانع از پیشبینی چنین شرایطی از سوی دولت سابق میگردید و برخی نیروهای انقلابی متهم به تندروی و بیشناسنامه بودن میشدند.
5️⃣بر اساس همین نگاه واقعبینانه است که دولت سیزدهم بر راستیآزمایی و دادن تضمین از طرف آمریکاییها اصرار دارد؛ اما همفکران آقای روحانی این رویکرد را برنمیتابند انگار تمایل دارند که دوبار از یک سوراخ گزیده شویم.
نکته پایانی؛ جمله روحانی که میگوید هیئت دولت قصد استعفای دسته جمعی داشته است انسان را به یاد جمله سیدحسن مدرس به مستوفیالممالک میاندازد که میگفت: «مستوفیالممالک شمشیر مرصع است که باید در روزهای بزم و ایام سلام به کمر بست.» آقای روحانی شما هم رفیق بزم بودید نه شمشیر رزم.
✍️
#یعقوب_ربیعی