#مصاحبه
🔰 بررسی عوامل بروز تورم در ایران
⭕با توجه به اهمیت بسیار زیاد موضوع مهار تورم در اقتصاد ایران، واحد اقتصاد موسسه مصاف مصاحبهای با آقای احمد قدسی کارشناس پول و بانک ترتیب داده و به بررسی علل این موضوع پرداخته است.
🔶 دکتر احمد قدسی، کارشناس ارشد مسائل پول و بانک درباره علل تورم در ایران گفت: از نظر بنده عامل اول تورم در ایران، رشد نقدینگی ناشی از فعالیت سیستم بانکی است. بانکها مصارف مختلفی دارند. مصارفی در قالب تسهیلات، پرداخت نرخ بهره به سپردهها، و موارد دیگر که اینها اقدامات تورمزایی به شمار میروند. زیرا این عوامل در رشد نقدینگی تاثیر قابل توجهی دارند.
🔶 وی با اشاره به اینکه اعتبارات توسط بانکها به سمت فعالیتهای مولد هدایت نمیشود و این مسئله باعث تشدید تورم میشود. افزود: علاوه بر این بخشی از مصارف بانکها صرف خروج سرمایه میشود، به عنوان مثال صرف ورود به بازار ارز و خرید ارز میشود. چون این از محل ایجاد قدرت خرید جدید هم هست، ورود بانک به این بازار میتواند تلاطم ایجاد کند و نرخها را افزایش دهد و باعث تورم شود.
🔶 آقای قدسی در ادامه بیان کرد: در بازار زمین، نیز به همین شکل است. مداخلاتی که بانکها انجام میدهند نرخها را در این بازار تحتتأثیر قرار میدهد. واقعیت این است که سفتهبازی بانک روی سطح قیمتها اثرگذار است.
🔶 وی اظهار کرد: علت دوم، کسری بودجۀ دولت و یک سری نهادهای حاکمیتی است. این نهادها میتوانند شرکتهای دولتی، صندوقهای بازنشستگی، یا خود دولت باشند، اینها وقتی دریافت اعتبارات از بانکها را برای رفع کسریهایشان آغاز میکنند. چون این اعتبارات دائماً رشد میکند و ما به ازای آن تولیدی در اقتصاد شکل نمیگیرد و بعضاً حتی بازپرداخت اعتبارات انجام نمیشود، این خودش باعث رشد بیشتر نقدینگی و ایجاد تورم میشود.
🔶 قدسی ادامه داد: عوامل غیرپولی نیز بر روی تورم اثر دارد. به نظر من در درجه بعدی، میزان دسترسی کشور به ارز و ارزهای نفتی عاملی موثر بر تورم است. همچنین امکان استفاده از سیستم تسویهحساب و پرداخت بینالمللی، باعث میشود تورم کاهش پیدا کند. هر گشایشی که در حوزۀ سیاست خارجی و دسترسی ما به تجارت آزاد خارجی اتفاق بیفتد، روی تورم اثرگذار خواهد بود.
🔶 وی در مورد علت چهارم تورم در ایران گفت: در کشور بخش عرضه یعنی تولید به وسیله برخی سیاستها تضعیف میشود. از مهمترین این سیاستها به توزیع رانت میتوان اشاره کرد. اقداماتی مانند: ارز ترجیحی، اعطای خودرو زیر قیمت بازار به یک عدۀ خاص. این دست اقدامات باعث میشود توجه فعالان اقتصادی و مردم به کسب رانت معطوف میشود.
🔶 قدسی بیان داشت: در این شرایط افرادی که سرمایه مازاد دارند، سرمایهشان را وارد فعالیتهای تولیدی و طرحهای توسعهای نمیکنند. فرد منتظر میشود تا با اخذ ارز ترجیحی، سود قابل توجهی کسب کند. زیرا کسب سود از طریق تولید هم دشوار است و هم حاشیه سود محدودی دارد. اما کسب سود از طریق رانت، ریسک کمتر و سود بیشتری خواهد داشت. علاوه بر این برخی مداخلات دولت کار را برای بخش مولد سختتر میکند.
🔶 قدسی دربارهی راه حل این مشکلات گفت: درباره این موارد باید اصلاح شود تا وضعیت تورم بهبود یابد، نظام تامین مالی باید در خدمت تولید قرار گیرد. همچنین باید اقدامات ضدتولیدی و رانتی را کنار بگذاریم.
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco