.
❇️ عبرتکده دمشق ( ۳ ) ❇️
✍ پورخردمند
✅ در قسمت اول به نقش رسانه ها در روایت گری پرداخته شد در قسمت دوم وضعیت داخلی سوریه و نقش بشار اسد در سقوط نظام سوریه بررسی گردید و اینک در قسمت سوم موقعیت سایر بازیگران و چشم انداز آتی تحولات سوریه ؛ مورد تحلیل و مداقه قرار میگیرد :
الف : روسیه و ایران
این دو کشور بخاطر منافع مشترک و نیز انگیزه های متفاوت از زمان پیدایش داعش در کنار دولت و ملت سوریه حضور داشتند و تا قبل از سقوط بشار اسد ؛ همچنان متعهد به حمایت از آن بودند . در طول دوره بعد از شکست داعش ؛ فضای عمومی سوریه ؛ آنگونه که باید ؛ در مسیر اصلاح زیر ساختها و ترمیم مناسبات سیاسی پیش نرفت که دلایل آن در یادداشت گذشته آسیب شناسی گردید و همین مسئله موجب نگرانیهایی در متحدین سوریه گردید و حداقل این نگرانیها از سوی ایران به حاکمان سوریه منتقل گردید اما متاسفانه عزم جدی در برطرف کردن نابسامانیها در طرف مقابل مشاهده نشد .
گفته می شود روسیه و ایران بر سر سوریه معامله کردند ! یعنی بده بستان صورت گرفته است . مثلا روسیه در مقابل برتری بر اوکراین ؛ دست از حمایت سوریه برداشته است ! چقدر سطح تحلیل پایین هست ؛ قرینه این سخن این است که غرب هم بخاطر دست یابی به سوریه حاضر شده از اوکراین دست بشوید ! ضمنا روسیه اینقدر در اوکراین به نقطه حضیض رسیده که میخواهد در قبال اوکراین ؛ پایگاه مهم خود در غرب آسیا (سوریه) را از دست بدهد ؟ روسیه در شاخ آفریقا ؛ لیبی را از دست داد اما حاضر نیست سوریه را هم از دست بدهد .
مضحک تر اینکه گفته می شود ایران هم معامله کرده است خب چه چیزی ایران گرفته تا خیمه مقاومت یعنی سوریه را از دست بدهد ؟ سوریه که بارانداز پشتیبانی از حزب الله لبنان هست و ایران به جایگاه سوریه در تحولات منطقه واقف هست که این کشور چه در دوره حافظ اسد که در خط مقدم مبارزه با رژیم اشغالگر قدس بود و در طول هشت سال دفاع مقدس از ایران دفاع کرد و چه در دوره بشار اسد که همچنان با صهیونیسم مبارزه کرد و یکی از اضلاع مهم جبهه مقاومت بود و ایران برای حفظ آن ؛ سالها در این کشور با جبهه عبری ؛ عربی ، غربی مبارزه کرده است امروز به همه آنها پشت پا زد و سوریه را فروخت ؟ چه چیزی در مقابل آن دریافت کرد ؟ سقوط یکی از اضلاع جبهه مقاومت بیش از هر کشوری حتی روسیه ؛ برای ایران سخت و آزار دهنده هست .
جمهوری اسلامی ایران ؛ ثابت کرده در دفاع از متحدین استراتژیک خود ؛ مطلقا پشت آنها را خالی نمی کند و درک این مسئله دشوار نیست که سوریه در خط مقدم مبارزه با صهیونیستها بود اما به هر باری ؛ احساس گردید که خاکریزهای آن بنا به دلایل داخلی و عوامل بیرونی متاثر از فضای داخلی ؛ استحکام خود را از دست داده و با کمال تأسف از طرفی مردم این کشور فراموشی تاریخی گرفتند که نقش ایران در برخورد با گروههای تروریستی و حفظ حاکمیت این کشور تا چه اندازه مهم بود از طرفی هم تطمیع وسوسه انگیز برخی کشورهای عربی به نمایندگی از سوی غربیها که هیچوقت هم عملیاتی نشد نظام حاکم سوریه را به فاصله گرفتن از ایران و روسیه کشانید هر چند همچنان با آنها همکاری میکرد . در چنین شرایطی ایران با بی تابی اوضاع را رصد میکرد و اگر دولت سوریه رسما درخواست مبارزه با تروریستها را مطرح میکرد نیروهای مسلح ایران ؛ دریغ نمی کردند .اما چه کنیم که اشتباه محاسباتی آقای بشار اسد ؛ کور سوی امید را جهت برگرداندن ورق با ناکامی روبرو ساخت .
ب : ترکیه
این کشور که همواره سودای امپراطوری عثمانی را در سر دارد از زمان پیدایش داعش در سوریه ؛ یک طرف جنگ بود و آشکارا با تجهیز تروریستها ؛ آنها را از طریق مرزهای خود روانه سوریه میکرد و در پی فرصتی بود تا بخشی از شمال سوریه را اشغال و یا حتی ضمیمه خاک خود کند .
بنا به گفته یکی از فرماندهان نیروی قدس ؛ حدود دو ماه پیش ؛ آقای اردوغان به روسیه و ایران تضمین داده بود که بهیچوجه در سوریه اتفاقی نخواهد افتاد اما با آغاز مجدد بحران در این کشور ؛ کاشف بعمل آمد که حدود بیست هزار مزدور از آسیای میانه از طریق ترکیه وارد سوریه شده اند . سوگمندانه باید گفت اردوغان از سیاست فریب استفاده کرد . اگر نبود حمایت لجستیکی ترکیه از گروههای معارض و گسیل مزدوران به سوریه ؛ قطعا امروز شاهد پیاده روی سربازان صهیونیست در قنیطره نبودیم .
ج : کشورهای عربی :
برخی از کشورهای عربی مشخصا عربستان و امارات که زمانی حمایت مالی از داعش داشتند اما پس از ناکامی در ساقط کردن دولت بشار؛ در ظاهر رویکرد خود را تغییر داده و این بار در نقش دایه مهربانتر از مادر ؛ ذهنیت اسد را خراب کرده و به وعده های خود حداقل در قبال چرخش اولیه او به سمت آنها ؛ عمل نکردند امروز نظاره گر جولان دادن صهیونیستها در نزدیکی دمشق هستند .
ادامه دارد .....
https://eitaa.com/ghotbnama1