سوال :
«خواهر همسر و خواهر خودم حدود پوشش را رعايت نمی كنند و علیرغم تذکر مؤدبانه، رعايت نمی كنند و حتى در بين دختر عمه ها و بستگان همسر، اين مسئله منجر به لج كردن با ما شده است. ما از مجالسی که مظاهر گناه در آن است، با عذر خواهى خارج می شویم و کودکمان را به يک رستوران با ديزاين عالى و بهترين غذا مي بريم یا به شهربازی. اما آنجا هم اتفاقا ً باز بى حجابى مي بيند. آیا بچه پيش خودش فكر نمي كند لابد مامان من بد است كه از پيش عمه يا خاله خوشگل مرا به بهانه حجاب و بى حجابى و جايزه به يک رستوران لاكچرى آورده که اتفاقاً خانم هاى هم تيپ خاله مهربان و عمه خوش زبان هم هست، با اين تفاوت كه اين خانم ها رو نمي شناسيم. به نظر شما با توجه به جلب نظر كودكان به بى حجابى، والدين مخصوصاً مادر، بايد چه چاره كند؟با توجه به اينكه متأسفانه اين معضل در جامعه فراگير شده است.»
پاسخ:
در حیطه تربیت بچه ها، چند کار را باید همزمان انجام بدیم:
*اول: بینش درمانی*
*دوم: رفتار درمانی*
اینکه به فرزندمان به زبان زیبا یاد دهیم که خداوند برای هر چیز با ارزشی، پوشش قرار داده و ما هم هر چیزی را که برایمان با ارزش است، با پوشش حفظ و نگهداری میکنیم و اگر این پوشش مورد تمسخر قرار می گیرد، نباید کار خوبمان را ترک کنیم.
فرزندتان را ضد ضربه بار بیاورید و آنها را با این آیه آشنا کنید:
*«إِنّا كَفَيناكَ المُستَهزِئينَ»*: ما شرّ استهزاکنندگان را از تو دفع خواهیم کرد. سوره حجر، آیه ۹۵
بچه خود را با قاعده آدم هایی که خوبند ولی کار بد می کنند و آدمهایی که بد هستن و کارهای بد میکنند آشنا کنید.
بچه شما لازم است یاد بگیرد که اگر قرار باشد کار خوب کند، همه تشویقش نمی کنند. در غیر این صورت بچه فقط هرجا که تشویق شود، کارخوب می کند.
کودک تایید طلب، فوق العاده آسیب پذیر است. این درحالی است که همه مخترعان و کاشفان دنیا مورد تمسخر قرار گرفته اند اما تحت تاثیر آن قرار نگرفته و به تلاش خود ادامه داده اند و به موفقیت رسیدند.
در طول تاریخ هم مهمترین کاری که دشمنان انبیا انجام می دادند، تمسخر بوده است.
از ابتدا هم به بچه یاد بدهیم ممکن است به خاطر نوع پوشش و اعتقاداتش مورد تمسخر قرار گیرد و لازم است قدرت خودباوری او را ارتقا دهیم.
ابتدا تقلیدی تربیت می کنیم اما به تدریج ارتقای کیفی می دهیم و محتواسازی می کنیم و سه اصل هندسه حجاب را اول خودمان عمل کنیم و بعد به فرزندمان هم یاد می دهیم. سه اصل حیا(به عنوان ریشه درخت)، عفاف(به عنوان تنه درخت) و حجاب( به عنوان یکی از میوه های شیرین این درخت) را در عقل او پرورش می دهیم.
*پاسخ مرحله ای*
۱. سیراب کردن عقل و قلب بچه با بیان حقیقت حجاب
۲. او را نسبت به تمسخر دیگران آگاه کرده و حربه های جبهه باطل را برای او تبیین می کنم.
۳. او را از حیطه تایید طلبی جدا می کنم و ارزش های ذاتی را برای او عنوان می کنم.
۴. اصلاح رفتار می کنم. مثلا در مورد سوال مورد نظر، پس از ترک مراسم عروسی، باید به رستورانی رفت که ناهنجاری آن کمتر باشد و محیط پاکی داشته باشد. یا اینکه بهترین غذا را در جای مناسبی می خوریم با یک همراهی پرشور کودکانه.
▫️سوالی که ممکن است پیش بیاید این است که اگر فرزندمان را آزادمنش بار بیاوریم که منتظر تایید دیگران نشود، ممکن است به سمت ناهنجاری ها برود و در مقابل منع ما بگوید با عقل خودم به چنین تشخیصی رسیده ام. در مقابل این مشکل چه کار کنیم؟
لازم است به بچه یاد بدهیم که فقط باید به حرف عقل و خدا توجه کند.
همچنین اثرات مثبت تابعیت از حرف خدا و اهل بیت را در زندگی به او نشان دهیم و نیز او را با تفکر عاقبت اندیشی آشنا کنیم. تمام محاسن و معایب هر انتخابش را تشریح کنیم و فرصت دهیم خوبی هر کاری را در کنار بدی آن ببیند تا با تقویت قدرت تفکر به نتیجه برسد تا ایمانش هم افزایش یابد. این امر حریت و آزاد اندیشی او را هم ارتقا می دهد.
اگر عملی که انتخاب کرد، گناه نبود اجازه دهید انجام دهد و بعد فرصت اقرار به اشتباه بدهید تا با اعتراف به اشتباه، احساس بزرگ منشی کند. نه اینکه او را سرزنش کنید. بعد دنبال راهکاری باشیم برای جبران و عدم تکرار.
#استاد_نیلچی_زاده
🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿