🔺دستورالعملی ساده برای مواجهه کودکانمان با صحنه های خشن
✔️کودکان و نوجوانان ممکن است حتی بهطور اتفاقی با صحنههای خشونتآمیز در فیلمها و سریالها مواجه شوند. والدین برای جلوگیری از تاثیر منفی این محتواها و جلوگیری از الگوپذیری کودکان از خشونت، میتوانند با چند راهکار موثر وارد عمل شوند:
۱. پرسیدن و گوش دادن فعالانه
ابتدا با آرامش از کودک یا نوجوان بپرسید که چه چیزی دیدهاند و چه احساسی نسبت به آن دارند. اجازه دهید آزادانه درباره تجربیاتشان صحبت کنند:
"اون صحنهای که دیدی چی بود و چه احساسی نسبت بهش داشتی؟"
این گفتوگو به شما این امکان را میدهد که بفهمید کودک یا نوجوان چگونه این صحنهها را درک کرده و چطور با آنها برخورد میکند. با شنیدن نظرات و احساسات او، میتوانید پاسخهای مناسبتری ارائه دهید.
۲. تفکیک واقعیت از تخیل
یکی از اصلیترین نکات این است که کودکان و نوجوانان را متوجه کنید که آنچه در سریالها میبینند، ساختگی و تخیلی است و ربطی به واقعیتهای روزمره ندارد. به زبان ساده و قابل فهم بگویید:
"این سریالها ساخته ذهن نویسندهها و کارگردانهاست و فقط برای سرگرمی ساخته شده. این کارهایی که دیدی، توی دنیای واقعی باعث درد و رنج واقعی میشه."
۳. تشریح پیامدهای واقعی خشونت
کودکان و نوجوانان باید درک کنند که خشونت در دنیای واقعی نه تنها بیفایده است، بلکه میتواند پیامدهای جدی جسمی، روانی و قانونی داشته باشد. به آنها توضیح دهید که برخلاف فیلمها و سریالها، در دنیای واقعی نمیتوان با کتککاری یا خشونت مشکلات را حل کرد:
"در دنیای واقعی، اگر کسی دعوا یا خشونت کنه، ممکنه به کسی آسیب بزنه و حتی زندانی بشه."
۴. صحبت دربارهٔ احساسات و مدیریت آنها
گاهی کنجکاوی یا تأثیرپذیری از صحنههای خشونتآمیز ناشی از عدم آگاهی کودکان و نوجوانان از چگونگی مدیریت احساساتشان است. به آنها بیاموزید که احساساتی مثل خشم و ناراحتی طبیعی هستند، اما راهحل مواجهه با این احساسات، خشونت نیست. مهارتهای مدیریت خشم و احساسات را به آنها یاد بدهید:
"وقتی عصبانی میشی یا ناراحتی، به جای استفاده از خشونت، میتونی صحبت کنی، یک نفس عمیق بکشی یا از موقعیت دور بشی."
۵. تشویق به پرسیدن و بحث کردن
به فرزندتان نشان دهید که اگر درباره صحنهای از سریال یا فیلمی کنجکاو هستند، میتوانند به جای تماشای مخفیانه یا دنبال کردن بدون مشورت، آن را با شما در میان بگذارند. بگویید:
"اگر سؤالی داری یا چیزی دیدی که برات عجیب یا گیجکننده بود، بیا با هم دربارهاش صحبت کنیم."
این کار نه تنها باعث میشود فرزند شما در تماشای این محتواها بیمحابا عمل نکند، بلکه به او اطمینان میدهد که شما در کنار او هستید تا درک بهتری از آنچه دیده پیدا کند.
۶. نقد و تحلیل محتوا همراه با فرزند
اگر کودک یا نوجوان صحنهای از خشونت در سریال دیده، به او کمک کنید تا این محتوا را نقد و تحلیل کند. با او درباره نادرستی رفتارهای خشونتآمیز در آن صحنهها صحبت کنید و پرسشهایی بپرسید که به او کمک کند تا به نتایج اخلاقی برسد:
"به نظرت میشه این مشکل رو به روش بهتری حل کرد؟ اگر تو جای اون شخصیت بودی چطور رفتار میکردی؟"
این نوع بحث به فرزند شما کمک میکند که تفاوت بین رفتارهای درست و نادرست را بشناسد و از تماشای صحنههای خشونتآمیز تأثیر منفی نپذیرد.
۷. ترویج الگوهای مثبت
در کنار پرداختن به خشونت، به کودک یا نوجوان خود کمک کنید که الگوهای مثبت در فیلمها و سریالها را تشخیص دهد و تشویقش کنید تا رفتارهای مثبت را الگوبرداری کند. به عنوان مثال، درباره شخصیتهایی که مشکلات را با همدلی و همکاری حل میکنند صحبت کنید:
"این شخصیتها وقتی مشکلی پیش میآد، بدون خشونت و با صحبت کردن مشکلشون رو حل میکنن. این کار خیلی هوشمندانهتره."
🔹این رویکردها به والدین کمک میکند تا از اثرات منفی سریالهای خشن جلوگیری کرده و به رشد سالمتر ذهنی و عاطفی فرزندانشان کمک کنند.
#نسراهمدان
#نسرا
#همدان
#مهر١٤٠٣
☑️با ما همراه باشید ...
🚩نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی (
#نسرا) استان
#همـدان
🆔
@Nasrahamedan