✨مراد از دلارزدایی چیست؟
5⃣
بخش پنجم
✨
برای مطالعه بخش چهارم، اینجا را کلیک کنید✨
راه رهایی از بحرانی که در آن گرفتار شدهایم، «دلارزدایی» است. دلارزدایی البته به این معنی نیست که دلار را به عنوان معیار سنجش و قیمتگذاری حذف کنیم و فیالمثل یورو یا یوآن چین را به عنوان معیار سنجش در قیمتگذاریها استفاده کنیم. همچنین دلارزدایی از اقتصاد داخلی، غیر از توقف استفاده از دلار در مبادلات خارجی است(که در جای خود ضرورت دارد). دلارزدایی یعنی احیای وظیفه «معیار سنجش» و به تبع آن وظایف «واسطه مبادله» و «ذخیره ارزش» برای ریال.
دلارزدایی یک جراحی عظیم است که یک عزم و انسجام ملی را میطلبد و بلاتردید با مقاومت شدید ذینفعان یعنی دلارداران و دلاریفروشان مواجه خواهد شد. اما راه دیگری وجود ندارد. یا باید از اقتصاد ایران دلارزدایی کنیم، یا سقوط پی در پی ریال را به نظاره بنشینیم که تبعات سوء آن را شاهدیم.
گام اول در مسیر دلارزدایی، اتخاذ نظام ارزی ثابت با رعایت لوازم آن یعنی تکنرخی سازی ارز و پیمانسپاری صد درصدی است. پس از تثبیت نرخ ارز در عددی متناسب با شرایط کنونی اقتصاد ایران (که طبق محاسبات فنی اقتصاددانان رقمی زیر ۲۰ هزار تومان است)، وقتی اطمینان مردم به ثبات ارزش پول ملی بازگشت، در گام دوم باید امتیاز استفاده به عنوان «واسطه مبادله» و «ذخیره ارزش» از دلار و سکه و... گرفته شود. در گام سوم، جهانیسازی و دلاریسازی قیمتها باید معکوس شده و با فرمول «حقوق مالکانه+هزینه سربار+دستمزد+سود معقول»، مواد اولیه ایرانی قیمتگذاری شوند.
یکی از فکاهیات اقتصاد ما این است که قیمت مواد اولیه را جهانی و دلاری کردهایم، اما قیمت خودرو و لوازم خانگی و... را که محصولات نهایی هستند، طبق فرمول تعیین میکنیم. هر وقت هم میخواهیم جلوی گرانی را بگیریم، یقه تولیدکنندگان محصولات نهایی را میگیریم که چرا گران کردهاید و نباید گران کنید!
سید یاسر جبرائیلی
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
@syjebraily