هو الخبیرالمتعال
سلوک فقهی مرحوم محقق داماد ره از دیدگاه آیت الله جوادی آملی دامت برکاته (7)
تدوین از سیدکمال الدین عمادی
دکتر سید مهدی معلمی
محقق داماد(ره) استادی موفق
مرحوم آیت الله العظمی محقّق داماد (ره) از مصادیق بارز حدیث شریف نبوی ص «إنَّ الْعُلَمَاءَ وَرَثَةُ الْأَنْبِيَاءِ» بودند که دو عنصر علم صائب و عمل صالح تشکیل دهنده هویّت ایشان بود، از اینرو از اقسام مغالطه در مقام علم و عمل مصون بود.
ایشان از جمله فقهای عظام و استوانههای علم و تحقیق است که جهت رشد علم شریف فقه، جان پربهاء خود را وقف تدریس کردند و در فهم مدارك أحكام دقت را به نهایت رسانده و در این دریای عمیق با شناوری خود به درهای گرانقیمتی دست یافته که دیگران پیش از او نایل نشده بودند این دستآورد به گونهای است که همه دانشمندان پس از ایشان به آن نیازمنداند از اینرو، مجلس درس این استوانه فقه، مجمع فضلاء و محققان و شیفتگان تحقیق بود. او در تدریس خود به صورتی عمل میکرد که عطش تحقیق دانش-پژوهان را به خوبی فرو مینشاند به همین دلیل بازشناسی شیوه تدریس این فقیه نامآور و عرضۀ آن به محققان و خصوصا اساتید و طلاب علوم دینی مفید خواهد بود.
با توجه به حرمان ما از نعمت وجود بابرکت مرحوم محقق داماد ره از یک طرف و نداشتن آثار مکتوب از سوی دیگر، تنها راهکار؛ بلکه برترین آن، شناسایی استاد محقق داماد (ره) از منظر شاگردان موفق اوست.
اگرچه درس مرحوم محقق داماد (ره) مجمع محققان زبده و فرهیخته بود؛ ولی در این میان آیت الله العظمی جوادی آملی (دامت برکاته) از درخشانترین چهرههای درس این فقیه سترگ است که مورد عنایت خاص ایشان بود و برای مطالعه یادداشتهای این شاگرد برجسته خود وقت مناسبی را اختصاص میداد؛ از اینرو برای شناخت سلوک علمی و تدریس آن استاد بزرگ از بیانات ارزشمند حضرت آیت الله العظمی علامه جوادی آملی دامت برکاته بهرهمند میشویم و آنچه در ذیل بیان میگردد حاصل نوشتار قلمی و بیانات شفاهی حضرت علامه جوادی(دام عزه) در باره استادشان است که در دو گزینه ارائه میگردد.
https://t.me/joinchat/L6BAsRaQONIaDEQK1lokqQ