#تحلیل_بازار
مثبت محکم
بعد از هفتههای شرایط نامساعد و بد در بورس که عمدتا با شنبههایی بسیار بد شروع میشدند، امروز بورس شروع قدرتمندی داشت و همهی شاخصها بهترین رشدهای دو ماه اخیر خودشان را تجربه کردند. تقریبا 4000 میلیارد تومان سهام خرد در بازار مورد معامله قرار گرفت و با وجود تقاضای بهنسبت خوب در بسیاری از نمادها، فروشنده نسبت به چند وقت اخیر بسیار ضعیفتر بود. در واقع علت اصلی مثبت قابلتوجه بازار و مثبت ماندن آن تا انتهای زمان معاملات، نبود فروشندهی قوی بود تا وجود خریدار پرقدرت. امروز جریانهای خرید مختلفی در بازار حاکم بود اما چیزی که مشخص است این است که بازار نمیتواند رشد همهجانبه داشته باشد. به احتمال زیاد مثلا دو هفته بعد وقتی به بازار نگاه میکنیم، شاهد تفاوت عمده در بازده نمادهای مختلف خواهیم بود. در واقع آنقدری پول در بازار نیست که بتواند کل بورس را تکان اساسی دهد.
فاصله از سقف و کف
امروز شاهد جریانهای خرید مختلف در بازار بودیم. جریانی فکر کرد که کلیت بازار رشد خواهد داشت بههمین دلیل صندوقهای اهرمی و برخی نمادهای پرتراکنش بزرگ را خریداری کرد. گروهی به لیدرمحوری تمایل داشتند و مستقیم رفتند سراغ خودروییها. برخی تجدید ارزیابی را بهانه خرید چند نماد بزرگ مثل اخابر و ذوب کردند. برخی که بنیادیکار هستند، نمادهای پی بر ای پایین می خریدند تا حتی اگر موج صعود بوجود نیامد، ضرر نکنند. اما چیزی که کاملا مشهود بود، جریان خرید قیمت محوری که تمایل به خرید نمادهایی با فاصلهی کم از کف اخیر و با فاصله زیاد از سقف اردیبهشت دارند، امروز بسیار قویتر ظاهر شدند. در واقع بهنوعی نمادهایی که زیاندیدگان سنگینی دارند و فعلا فروشنده نیستند، بیشتر مورد توجه بودند. از شاخص دو میلیون و 100 هزار واحدی که بازار وارد یک روند نزولی جدید شد، حمایتها از برخی نمادها باعث شد که افت محسوسی نداشته باشند و برعکس برخی نمادهای دیگر به شدت افت کردند. به نظر میرسد در این موج همین طرز فکر فاصله از سقف و کف بیشترین بازده را کسب کند.
سیاستهای انقباضی و رشد بازده مورد انتظار
در یک دههی گذشته چندین بار سیاستهای انقباضی پولی با شدت بالایی اجرا شده است. از آنجاییکه مشکلات زنجیرهی تولید کالا در کشور حل نشده است، سیاستهای انقباضی صرفا یک مسکن کوتاهمدت بوده و هیچ وقت نتوانسته راه میانمدت یا بلندمدتی برای تورم باشد. از سوی دیگر وجود بانکهایی با انباشت داراییهای راکد، باعث شده هر بار که در اثر سیاستهای انقباضی نرخ بهره بالا بیاد، در دورههای بعد از آن متوسط نرخ بهرهی جاری در کشور بالاتر بیاد. مثلا در حالحاضر نرخ بهره بالای 30 درصد در حال نرمال شدن است. بار دیگر که شرایط اقتصادی بنگاههای اقتصادی و دولت اجازه تداوم سیاست انقباضی را ندهد و بانک مرکزی مجبور به باز کردن شیر بشود، کف نرخ بهره بالاتر خواهد آمد و از آنجاییکه نرخ تامین مالی در کشور گران شده، نرخ بازده مورد انتظار و تورم نیز بالاتر خواهد آمد. برای بررسی بیشتر شرایط کشور آرژانتین را میتوانید بررسی کنید.
خرید میانمدتی
شرایط بورس و کلا بازارهای سرمایهگذاری بهشدت از نبود نقدینگی رنج میبرد. در واقع ما با جریان مداوم سرمایهگذاری در بورس مواجه نیستیم و هر از چندگاهی یک پولی وارد خرید میشود و با کسب یک بازده از بازار خارج میشود. به همین دلیل اگر سهمی را امروز خریدهایم یا برنامهی خرید در روزهای آتی را داریم، باید یا با دید میانمدت خریداری کنیم (به این معنی که فرض کنیم 3 تا 6 ماه قرار است این سهم را نگه داریم) و یا بسیار نوسانگیرانه به داستان نگاه کنیم و با حد ضرر و حد سود کم معامله کنیم و حتیالمکان از یک جایی به بعد خریدار نباشیم. در غیر این صورت ممکن است بازهم دچار زیان شویم و نقد کردن سبد نیز برایمان هزینهزا باشد.
1402/08/13
#حسن_کاظمزاده