📌 دعا؛ پناهگاه یا لغزشگاه! دعای جاهلانه و دعای عاقلانه
شهید دکتر سید محمد بهشتی:
🔹️ دعا پناهگاه پرارزشى است براى مردمى كه بفهمند دعا يعنى چه و چه جور بايد دعا كرد و كجا بايد دعا كرد و دعا لغزشگاه خطرناكى است براى فرد و امتى كه ميزان و حد دعا را نشناسد؛ كما اينكه امت ما در مورد دعا به چنين لغزشى دچار شده است.
🔹️ در اين مورد بايد یک جمله عرض كنم، و آن اين است كه دعا بههيچ صورت براى آن نيست كه دعاكننده ذرهاى از كوشش و تلاش خودش براى رسيدن به آن مطلبى كه درباره آن دعا مىكند خوددارى كند. اگر دعا كنندهاى دعا کرد و خودش حركت نكرد، يا حركت كرد ولى به اندازه كافى حركت نكرد، انسان جاهل و نادانى است.
🔹️ مثل پدرى يا مادرى كه كودک بيمارش كه او را بسيار عزيز مىدارد جلويش در بستر خوابيده، ناله مىكند؛ آن پدر، مادر، آن بيماردار ناراحت میشود و میگويد خدا، كودک من را شفا بده! اما همان وقت كه میگويد خدا كودک من را شفا بده، بايد به اين حساب برسد كه آيا آنچه از دستش در معالجه اين كودک بيمار برمیآمده، كرده است يا نه. اگر ذرهاى در معالجه و درمان آن بيمار فروگذارى و كوتاهى كرده باشد و بگويد اى خدا، خدا را بد شناخته است؛ غلط شناخته است؛ دعا را هم بد و غلط شـناخته است.
🔹️ اگـر امتى، اجتماعى، كه در لابلاى چرخهاى پيچيده زندگى اجتماعى گير افتاده و از هر سو فشار مىگيرد، دست به دعا بردارد و از خدا خلاص و نجات و رهايى خـودش را از شـرايط و مشكلات بخواهد، بسيار بجاست؛ بسيار خوب اسـت؛ امـا قبلاً بايد از اين
#امت پرسيد آيا همه راههاى عقلايى تلاش و كوشش براى نجات و اصلاح خودش را طى كرده يا نه.
🔹️ اگر قدمى در اين راه كوتاهى كرده باشد و دعا كند، دعايى جاهلانه است و منتظر اجابت هم نباشند.
📚 کتابچه شب قدر، صفحه ۲۴-۲۷
✔️
@SiyasatOnline | 1402/1/24