📌 روش‌های در 🔰 بر اساس کتاب میزان الطب 3 علت عمده برای کم بودن شیر مادر وجود دارد: 🔶 کم خونی مادر که علاج آن استفاده از مواد غذایی مناسب برای رفع کم خونی است. 🔶 پر خونی مادر که علاج آن فصد و حجامت می‌باشد. 🔶 فساد شیر مادر که ناشی از سوء مزاج مادر است و باید اصلاح مزاج مادر توسط طبیب صورت پذیرد. 🟠 قبل از ورود به بحث اصلی، باید به این نکته توجه داشت که غذاهایی که در هر زن شیرده باعث افزایش شیر می‌شوند؛ ممکن است با زنان دیگر کمی متفاوت باشد؛ 🟠 به نحوی که دوا یا غذایی که در یک نفر باعث افزایش فراوان شیر می‌شود؛ ممکن است در دیگری اثر چندانی نداشته باشد. آنچه در پی می‌آید، دستوراتی است نسبتاً عمومی که در اکثر موارد، مفید واقع می‌شود: ✔️ آرامش روحی از مهمترین عوامل تأثیرگزار در کیفیت و کمیت شیر مادران است. 🔶 استرس، علاوه بر کم کردن میزان شیر، کیفیت آن را نیز دچار تغییراتی خواهد کرد که می‌تواند باعث کاهش تمایل نوزاد به مکیدن پستان شود که این مسئله، خود دور باطلی را به وجود می آورد که به کاهش بیشتر شیر منجر خواهد شد. 🔶 این نکته ساده، متأسفانه در بسیاری از مواقع از سوی ما طبیبان، مغفول واقع می‌شود و تنها به تجویز دواهای شیرافزا به این مادران اکتفا می‌کنیم؛ 🔶 و این در حالی است که حتّی در فرهنگ عامّه می‌توان نشانه‌هایی دالّ بر اعتقاد مردم به این نکته بدیهی را جستجو کرد؛ که نمونه بارز آن، این طعنه عامیانه است که: 🔶 «حرص نخور؛ شیرت خشک می‌شود». بنابراین ابتدا آرامش روحی مادر را تأمین کنید. ✔️ یبوست، به طور مستقیم، شاید کمتر روی میزان شیر تأثیر بگذارد امّا قطعا کیفیت آن را کاهش خواهد داد. 🔶 چراکه یبوست باعث می‌شود به خاطر حرکت کند ثقل غذا (مدفوع) در روده‌های کوچک و بزرگ بخش مائی و لطیف مدفوع نیز که دفعی است جذب شود و خون فاسد شده و بنابراین شیر مادر نیز دچار فسادی در ماهیت شده و کودک وی را آزار خواهد داد پس مادران شیرده بایستی مراقب یبوست باشند. ✔️ تعادل هورمونی مادر را تأمین کنید. 🔶 بسیاری از ناتوانی‌های مادران در تأمین شیر کافی برای فرزندانشان، به عدم تعادل و به ویژه کمبود هورمون‌های زنانه در ایشان مربوط می‌شود. 🔶 این مشکلات در بین زنان امروزی بسیار شایع است بنابراین و با اعمال روش‌های مناسب، مشکلات هورمونی پس از زایمان را حلّ کنید. ✔️ به تغذیه مادران در دوران شیردهی توجّه کافی داشته باشید. مادر باید مصرف غذاهای باکیفیت را مدّنظر قرار دهد تا افت بدنی ناشی از دوران بارداری را سپری کند؛ به ویژه هرگونه نشانه‌ای مبنی بر کم خونی باید به طور جدّی پیگیری شود. 🔶 متأسفانه بسیاری از مادران جوان، به جای آن که به فکر سلامت خود و نوزاد دلبندشان باشند؛ به دنبال به دست آوردن تناسب اندام از دست رفته! هستند. 🔶 و در دوران شیردهی اقدام به گرفتن رژیم می‌کنند که کاری است بسیار ناپسند و غیرعلمی که می‌تواند علاوه بر محرومیت نوزاد از شیر باکیفیت و کافی، عوارض ناگواری ازجمله ریزش موی شدید مادر را به دنبال داشته باشد و این در حالی است که خود شیردهی، یکی از مهمترین عوامل بازگشت وزن مادر به حالت سابق است. ✔️ مکیدن سینه از سوی کودک، مهمترین عامل تحریکی ترشّح شیر است بنابراین از کارهایی که تمایل او به پستان مادر را کم می‌کند؛ خودداری کنید. 🔶 در واقع، شیر دادن نوعی جریان عرضه و تقاضاست. شیر در صورتی تولید می‌شود که کودک شیر بخورد و میزان شیری که کودک می‌خورد به بدن مادر می‌فهماند که باید چه مقدار شیر تولید کند. 🔶 اگر کودک کمتر شیر بخورد، بدن مادر هم شیر کمتری تولید خواهد کرد.در این رابطه به نکات ذیل توجّه کنید. 🟠 اگــر چــه ورزش مــنـظـم و در حـد مـتعادل در زنـانی که قبل از بارداری از نظر جسمانی متناسب بوده‌اند مانعی برای شیردهی نیست اما پس از فعالیت بدنی شدید مادر شیرده، به علت ورود اسید لاکتیک به شیر، ممکن است طعم تلخی در شیر ایجاد شود و شیرخوار از خوردن شیر امتناع کند. 🟠 ضمن توصیه به خودداری از هرگونه فعّالیت سنگین (به ویژه در روزهای نخست پس از زایمان)، در این مواقع لازم است مادر قبل از شیردادن، سینه خود را بشوید و اگر هنوز کودک مایل به شیر خوردن نیست مقدار کمی از شیر خود را قبل از تغذیه شیرخوار بدوشد و دور بریزد. 🟠 مصرف نوشابه‌های کافیین‌دار اعم از چای، قهوه، کوکاکولا و … ممکن است سبب تحریک‌پذیری، بی‌اشتهایی و کم خوابی شیرخوار شود. 🟠 مصرف برخی غذاها مانند سیـر، انواع کلـم، پـیاز، مارچوبه، تربچه و یا غذاهـای پرادویه و پـر چاشنی ممکن است روی طعم شیر اثر بگذارد و تغییر ناگهانی طعم شیر سبب تمایل نداشتن شیرخوار به شیرخوردن شود. 🟠 با توجه به تأثیر برخی مواد غذایی بر طعم شیر، در صورتی که شیرخوار از شیر خوردن امتناع می‌کند بهتر است مادران از مصرف این مواد خودداری کرده مصرف آن را محدود کنند. ادامه دارد..