⃟🌿 ⃟🌺
💠 تفسیر سوره سبأ- آیه ۲
یَعْلَمُ مَا یَلِجُ فِى الْأَرْضِ وَمَا یَخْرُجُ مِنْهَا وَمَا یَنزِلُ مِنَ السَّمَآءِ وَ مَا یَعْرُجُ فِیهَا وَهُوَ الرَّحِیمُ الْغَفُورُ
ترجمه🔶
آن چه در زمین فرو مى رود و آن چه از آن خارج مى شود و آن چه از آسمان نازل مى شود و آن چه در آن بالا مىرود (همه را) مى داند و اوست مهربانِ آمرزنده.
🔻پس از ذکر کلّیات، بیان نمونه ها لازم است. بعد از کلمه خبیر که کلى بود، خداوند نمونه هاى علم خود را نقل مى کند. «و هو الحکیم الخبیر یعلم ما یلج...» مصداق «یلج فى الارض»، ورود دانه در خاک و مصداق «یخرج منها»، خروج گیاه از خاک و مصداق «ینزل من السماء»، نزول باران از آسمان و مصداق «ما یعرج فیها»، پرواز پرندگان در آسمان است.
در تمام قرآن، چهل و نه مرتبه کلمه «غفور» و «رحیم» با هم بیان شده که در تمام موارد اول «غفور» آمده بعد «رحیم» مگر در این آیه؛ شاید به خاطر آن که در همه موارد نظر به عملکرد انسانهاست که باید اول بخشیده شوند و سپس رحمت الهى را دریافت کنند، ولى در این آیه، اصل توجّه به علم و لطف و رحمت الهى است و مغفرت نسبت به عملکرد انسان به طور ضمنى در کلمه «یعرج» مطرح است. «الرّحیم الغفور»
پیام ها🔷
۱- خداوند، تنها مالک هستى نیست، بلکه به تمام جزئیّات آن نیز آگاهى دارد. «یعلم ما یلج...»
۲- در نظام آفرینش، اشیا در رفت و آمد و حرکت اند. «یلج، یخرج، ینزل، یعرج»
۳- نشانه رحمت او نزول باران از آسمان، «ینزل» و نشانه غفران او پوشاندن اعمال زشت انسان است. «الرحیم الغفور»
━═━🍃❀🌺❀🍃━═━
💠تفسیر سوره سبأ- آیه ۳
وَقَالَ الَّذِینَ کَفَرُواْ لَا تَأْتِینَا السَّاعَةُ قُلْ بَلَى وَرَبِّى لَتَأْتِیَنَّکُمْ عَالِمِ الْغَیْبِ لَا یَعْزُبُ عَنْهُ مِثْقَالُ ذَرَّةٍ فِى السَّمَوَاتِ وَلَا فِى الْأَرْضِ وَ لَا أَصْغَرُ مِن ذَلِکَ وَلَا أَکْبَرُ إِلَّا فِى کِتَابٍ مُّبِینٍ
ترجمه🔶
و کسانى که کافر شدند گفتند: قیامت براى ما نخواهد آمد. بگو: چرا، به پروردگارم که آگاه از غیب و نهان است سوگند که به سراغ شما نیز خواهد آمد. به میزان ذرّه اى در آسمانها و در زمین از خدا پوشیده نیست، نه کوچکتر از آن و نه بزرگتر از آن، نیست جز آن که در کتاب روشنِ (الهى ثبت) است.
پیام ها🔷
۱- نقل کلمات کفرآمیز براى نقد و ابطال آن مانعى ندارد. «قال - قل»
۲- با طرح نظریّات مخالفان و ردّ آنها، مؤمنان را بیمه کنید. «قال - قل»
۳- منکران معاد فقط ادّعا مى کنند و بر انکار آن دلیلى ندارند. «لا تأتینا الساعة»
۴- پاسخ مطالب کفرآمیز باید محکم باشد. «لا تأتینا الساعة... بلى و ربّى...»
۵ - احاطه علمى خداوند بر همه چیز پشتوانه تحقّق قیامت است. «لتأتینّکم عالم الغیب»
۶- زمان وقوع قیامت از امور غیبى است. «عالم الغیب»
۷- دادگاه رستاخیز، بر اساس علم بى پایان الهى است. «عالم الغیب لا یعزب عنه»
۸ - کوچکى و بزرگى اشیا در علم خدا اثر ندارد. «لا اصغر من ذلک و لا اکبر» (چنانکه دیدن یک میخ کوچک یا برج بلند براى چشم یکسان است و اینگونه نیست که نگاه به برج فشار اضافه اى به چشم وارد کند، علم خداوند به اشیاى کوچک و بزرگ نیز براى او یکسان است).
eitaa.com/Tasniim
─═इई 🍃🌸🍃ईइ═─
الّلهُـمَّـ؏جـِّللِوَلیِّـڪَ الفــَرَج ✨
.