✏️ترجمه: اگر آنها را بخوانيد ، دعاى شما را نمیشنوند ،و اگر [فرضاً] بشنوند اجابتتان نمیکنند ، و روز قيامت شركِ شما را انكار میکنند ؛و [هيچكس] چون [خداى] آگاه ،تو را خبردار نمیكند ؛ ای مردم شما (همگی) نیازمند به خدائید؛ تنها خداوند است که بی نیاز و شایسته هرگونه حمد و ستایش است.
♦️دعا اعلام مواضع است
1⃣"دعا" ، [العیاذ بالله] آگاهی بخشی و اطلاع رسانی به خداوند علیم ، حکیم و سبحان نمیباشد که گفته شود : «مگر خودش نمیداند» ، بلکه حقیقتِ "دعا" ، چه به معنای "خواندن" و چه به معنای «درخواست» ، "اعلام مواضع" است.
2⃣اولین موضعی که در "دعا" ، آشکار میگردد ، این است که "إله و معبود" تو کیست و چه کسی را مالک ، ربّ و رازق خود میدانی و حاجت را نزد او میبری ؛ اهل ایمان ، حاجت خود را نزد خداوند متعال میبرند ؛ عده ای آنقدر جاهل و متکبر هستند که گمان دارند نیازی ندارند و یا خودشان برآورده کننده ی نیازهایشان میباشند ؛ عده ای نزد طاغوت زمان ، عده ای نزد گوساله سازان و مجسمه های گوساله ، و عده ای نزد "گاوهای شیرده" و سایر بتهای زنده و مُرده ؛ (الصافات ، 125)
3⃣موضع بعدی که با دعا آشکار میگردد ، مبین بینش (بصیرت) ، دانش و بالتبع آمال و آرزوها (اهداف) است ، که خود معرفِ شخصیت و شاکله ی هر کسی میباشد . مهم است که انسان از معبود خود (هر کسی که باشد) ، چه میخواهد ؛ اوج خواسته ها (غایت آمال) او چیست ؛ آیا به کمی رفاه و لذت زودگذر بدن محدود میشود ؛ آیا خواهان ، شخصی "منگرا"ست ؛ شعاع جهان بینی و عمق بصیرت او تا کجاست ؛ آیا از نیازها و آرزوهای دنیایی نیز فقط "زودگذرش" را و آنهم به هر قیمتی میخواهد و ... (الإنسان ، 27)
♦️بهانه ها:
1⃣خداوند علیم به ظاهر و باطن مخلوقات ، میفرماید : بهانه در توحید و ... میآورید ، اما همه بهانه است ، مشکل اصلی اینجاست که محبت به دنیا ، متاع و لذایذ اندک و فانی اش ، همه قلب شما را گرفته است ، لذا "دعا = خواست" شما در همین حد است ! (القیامة ، 20 و 21)
2⃣پس دعا ، ضمن روشن و علنی کردن مواضع نسبت به "توحید" ، اعلام و اعلان مواضع در مورد "معاد" و همچنین معرف شخصیت و هویت و جایگاه آدمی نیز میباشد . از این روست که خداوند متعال ، دعاکردن را نیز در قرآن کریم و توسط فرستادگانش تعلیم نموده است.
♦️مگر خدا نمیداند:
1⃣"علم خدا" ، نه تنها دلیلی بر عدم خلقت یا تعطیل کردن آن نیست [که میگویند : اگر میداند چرا خلق کرد ؛ اگر میداند چرا دعا کنیم و ...] ، بلکه دلیلی بر اثبات علم او ، در ظهور و "معلوم" کردن آن علم میباشد.
2⃣در مورد نیازها نیز بدانیم که خداوند متعال ، بسیاری از نیازهای بندگانش را چه در تکوین (نظام آفرینش) و چه در خواسته های روزمره انسانها ، نه تنها بدون "دعا" و خواستن میدهد ، بلکه به آنانکه اصلاً او را نمیشناسند و از او نمیخواهند نیز میدهد ، چنان که ما این حقیقت و واقعیت را در عالم هستی ، حیات کل موجودات و زندگی بشر شاهدیم و در "دعا" نیز میخوانیم .
3⃣اما ، بسیاری از نیازهای مادی و معنوی را نیز فقط به شرط "دعا" میدهد ؛ یعنی به کسی که آن را از او بخواهد میدهد . بعنوان مثال : "هدایت" برای کسی است که هدایت را از او بخواهد و بگوید : «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ» ؛ مغفرت و رحمت پایدار برای کسی است که با جان و دل ، در اندیشه ، عمل و گفتار ، از او بخواهد و بگوید : «و َقُلْ رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ و َأَنْتَ خَيْرُ الرَّاحِمِينَ ؛ و بگو: «پروردگارا ! مرا ببخش و رحمت کن ؛ و تو بهترین رحم کنندگانی! / المؤمنون ، 118» ... و هم چنین گشایش ، فزونی رزق ، دفع بلایای گرفتار و گمراه کننده و بالاخره دنیا و آخرت نیکو ، از آن کسی است که از او این مواهب را بخواهد و اگر نخواهد ، خبری نیست .(البقره، 201)
4⃣پس ، در دعا ، او را میخوانیم ، از او میخواهیم ، خود و مواضع خود را میشناسیم و میتوانیم تجدید نظر کنیم ، اصلاح نماییم و آرزوها را ارتقا بخشیم ، بین دنیا و حوائج دنیوی خود ، با آخرت و نیازهای اساسی و ماندگار خود تفکیک و فاصله نمی اندازیم و با تعلیم از آموزه های الهی ، میفهمیم که باید از خدا بخواهیم ، درک میکنیم که نیازهای اساسی ما چیست و چگونه باید بخواهیم.
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
@Sho1bahat
بازنشراز
🇮🇷 کانال ویکی شبهه 🇮🇷
🌐«کانال جامع شبهات و شایعات فضای مجازی»🌐
@wiki_shobhe