2⃣"علم" فقط نسبت به موضوع نیست که کسی بگوید :خب بنده اجمالاً میدانم که بدحجابی یا شرابخواری مذموم ، حرام و مضر میباشند ، بلکه باید به احکام این «امر و نهی» ، شرایط آن و ایجاب هایش نیز علم و بصیرت داشته باشد.
3⃣ضروری ترین شرط اینست که هر کاری ، باید برای خدا باشد ، برای نفس برای عادت ؛ برای قیافه مقدس گرفتن جلوی دیگران (ریا) ؛ برای تحقیر ؛ خود بزرگ بینی ؛ تفاخر و دین فروشی و ... نباشد.
4⃣از شرایط دیگر "امر و نهی" این است که اقدام کننده ، اگر از تأثیر قطعی مثبت مطلع نیست ، دست کم با مطالعه شرایط ، مخاطب ، محیط و ... ، احتمال تأثیر بدهد . دقت شود که "امر به معروف و نهی از منکر" ، برای محقق شدن یک غرضی میباشد ؛ مثلاً غرض از تعلیم انتقال علم است ؛ غرض از سخنرانی ، بیان مطالبی به مخاطبین است ؛ غرض از پند و نصیحت ، خیرخواهی است ... ، حال چه تأثیر بگذارد یا نگذارد ؛ اما غرض از «امر و نهی» ، انجام یا ترک انجام کاری است ، پس باید دست کم احتمال تأثیر و تحقق غرض را بدهد.
5⃣مرتکب نشدن به گناه و مترتب نشدن مفسده ی دیگر به بهانه ی «امر و نهی» ، از شروط میباشد ؛ گاهی روش اجرای غلط ، سبب جری شدن اهل معصیت در گناه میگردد ؛ گاهی سبب لجاجت بیشتر او میشود ... و بدتر از همه آنکه ، گاهی این اصل سازنده و ضروری را در اذهان تخریب میکند و ...
♦️توجیه و انکار:
بدیهی است که وقتی خطای کسی را متذکر شوید ، او برای توجیه و تطهیر خود و تکرار و تداوم کارش ، بهانه های متعددی می آورد ، مثل همان سه سؤالی که مطرح نمودید . اما واقع اینست که "ما" مأمور تجسس دیگران نیستیم که حتماً دیگران را نیز ببینیم ، یا بدتر از این را ببینیم ... و نیز مأمور به «امر و نهی» همگان نیستیم ! بلکه اگر با معروفی مواجه شدیم که انجام آن لازم بود ، خود و دیگران را به آن «امر» میکنیم و اگر منکری دیدیم که ترکش واجب و لازم بود ، خود و دیگران را از آن "نهی" میکنیم ؛ البته با شرایطی که بیان شد و مشروحش در رساله ها و شرح احکام بیان شده است . مگر اکثریت جامعه بد حجاب هستند ❓ این دروغ و افترا است ؛ مگر باید از اکثریت تقلید کرد و انسانت خودش عقل و شعور و تشخیص و شخصیت ندارد ❔ اگر فقط میخواهد تقلید کند ، چرا از مراجع و یا اکثریت مؤمن و متقی تقلید نمیکند ❓ آیا هر کس گرفتاری مالی پیدا کرد ، حتماً به گناه و فساد روی می آورد ❔ اگر این خانم یا آقا ، صبح دید که پول دارد ، تقوا و حجابش را رعایت میکند و اگر دید پول ندارد ، در خیابان عرض اندام میکند ❓ مفاسد شکم سیرها (در سرتاسر دنیا) که مراتب بیشتر از مفاسد گرسنگان میباشد ... ؛ پس اینها بهانه و توجیه است.
♦️واجب:
با اینهمه ، امر به معروف و نهی از منکر ، یکی از واجبات دینی است ، یعنی همه بر آن مکلف هستند و کلیت آن از کسی ساقط نمیگردد ، وجوبش در هر مصداق ، فقط هنگامی ساقط میشود که فرد ببیند توانایی آن را ندارد و یا احتمال تأثیر مثبت نمیدهد ، چه رسد که احتمال تأثیر منفی نیز بدهد . حکم عقل و حکم شرع نیز همین است که حتی کسی که خود مرتکب خطاهایی میشود ، اگر دید که در جایی خطایی ، گناهی و ظلمی واقع میشود و او میتواند جلوی آن را با «امر و نهی» بگیرد ، کوتاهی نکند . مگر اینهمه آدم در دنیا که یکدیگر را به معروف امر و از منکر نهی میکنند ، همه مسلمان ، متشرع ، مؤمن ، محجبه و .. هستند⁉️
♦️ترفند:
البته به یک عده معدودی ، به صورت مستقیم و غیر مستقیم ، دستور و خط داده شده که فساد و گناه را در ملاء عام ترویج کنید و با هر کس که بشما تذکری داد نیز به شدت برخورد کنید و سعی کنید که حتی کار به فحاشی و نزاع بکشد ، و چه بهتر که اگر نیروی انتظامی نیز وارد شود و حتی کار به دادگاه بکشد ، سپس شما در فضای مجازی روی آن مانور بدهید . البته باید دقت کنیم که هر مرتکب گناهی در ملاء عام ، شمول این دستور العمل نمیباشد و نباید همه را به این چشم دید ، بسیاری اصلاً نمیدانند ، حتی منافع خودشان را نمیشناسند و رعایت نمیکنند ، چه رسد به اینکه حقوق مادی و معنوی جامعه را بدانند و رعایت کنند . بدیهی است که در چنین شرایطی ، هم مردم باید آگاه و هوشیار باشند ، هم مجریان قانون ، از نیروی انتظامی گرفته تا دادگاه ها و قضات . گاهی همان دو تا تار مو ، بهانه ای برای ایجاد یک جنگ نرم در میدانی وسیع میشود.
♦️مهم:
مهم اینست که ما عاقل و بصیر باشیم ، فریب ترفندها را نخوریم ، دین شناس و دیندار باشیم و بدانیم و بفهمیم که «امر به معروف و نهی از منکر» ، ضرورتی اجتناب ناپذیر برای اصلاح ، امنیت و رشد جامعه میباشد و این اصل را دوست داشته باشیم.
🔍
@Sho1bahat 👥
بازنشراز
🇮🇷 کانال ویکی شبهه 🇮🇷
🌐«کانال جامع شبهات و شایعات فضای مجازی»🌐
https://telegram.me/joinchat/BWGstz9LDGhlEtwQ6sumxg