✅سناریوهای اقدام آمریکا در مورد تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران- که بهموجب برجام در مهرماه امسال به اتمام میرسد- عبارتند از:
1️⃣. صدور قطعنامه جدید در شورای امنیت،
2️⃣. توسل به متحدانِ عضوِ برجام جهت فعالسازی مکانیسم ماشه،
3️⃣. توسل مستقیم به مکانیسم ماشه بر اساس تفسیر خاص آمریکا در مورد عضویت در قطعنامه 2231
4️⃣. ارجاع از طریق پروندهسازی جدید شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی
برای دولت آمریکا تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران مسئلهای مهم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری محسوب میشود؛ ترامپ قصد دارد فشار حداکثری خود علیه ایران را با این اقدام تکمیل و در مناظرات انتخاباتی با بایدن دست برتر را داشته باشد. لذا علاوه بر چهار سناریوی فوق بر اساس گزارشها، به دنبال راه میانهای نیز هست و این مسیر را از طریق اروپا تعقیب میکند. برای این منظور پیشنهاد تمدید کوتاهمدت تحریمهای تسلیحاتی ایران به شورای امنیت ارائه خواهد شد تا احتمال وتوی چین و روسیه را از این طریق کاهش داده و اهداف کوتاهمدت خود را نیز تعقیب نماید. اروپا قصد دارد ضمن حفظ پوسته برجام، امکان لغو تحریمهای تسلیحاتی را نیز از ایران سلب کند. در این سناریو، درصورتیکه ترامپ مجدداً به ریاست جمهوری انتخاب شود طبعاً تصمیمگیری برای تمدید تحریم در شرایط خاص خود هزینهای برای آنها ندارد و اگر بایدن به ریاست جمهوری انتخاب شود کوتاهمدت بودن تمدید تحریمها این مسئله را به حربهای برای امتیازگیری مجدد از ایران تبدیل خواهد کرد.
در صورت تحقق این سناریو و تمدید تحریمها عملاً تنها ثمره باقیمانده برجام نیز از بین خواهد رفت و هیچ دلیلی برای حضور در آن باقی نخواهد ماند و با شروع پروندهسازی جدید در حوزه هستهای همراه با مطالبات فزاینده غرب در حوزه دفاعی و تسلیحاتی- حتی در صورت روی کار آمدن دمکراتها- فشارهای جدید اعمال خواهد شد. اتخاذ سیاست صبر و انتظار، چسبندگی بیدلیل به برجام و فاصله گرفتن از راهبرد مقاومت فعال هزینههای جدی ایجاد کرده و متاسفانه باعث زیاده خواهی غرب شده است.
✍️ابوذر گوهری