روش تولید گلاب در ایران
گل محمدی همزمان با بهار و در دو ماه اردیبهشت و خرداد، محیط اطراف را با عطر شگفت انگیز خود فرا میگیرد. در فصل گلاب گیری کاشان کارگاههای گلاب گیری سنتی و صنعتی در شهرهای قمصر، نیاسر، مرق و برزک و … هر روز صبح قبل از طلوع آفتاب گلها را چیده و به روش تقطیر گلاب تولید میکنند.

فرایند گلابگیری به سبک سنتی با دیگ مسی و به روش تقطیر در قمصر کاشان انجام میشود. در این روش 12 تا 40 کیلوگرم گل محمدی تازه (بسته به غلظت مورد نظر) همراه با 50 تا 60 لیتر آب درون دیگ مسی ریخته میشود. درپوش دیگ را میگذارند و شعله آتش را زیر دیگ روشن میکنند. با جوشیدن آب و گلبرگها بخار حاصل از طریق لولههای آلومینیومی وارد پارچهای مسی بزرگی میشود که در حوضچهای از آب سرد قرار دارند. بخار در طول 4 ساعت در پارچ مسی متراکم شده و حدود 40 لیتر گلاب تولید میشود.
گلاب دو آتیشه نوع مرغوب تری از گلاب است که با دوبار گلابگیری تولید میشود. روش تولید گلاب دو آتیشه در مطلبی دیگر توضیح داده شده است.
یک کیلو گل محمدی چند لیتر گلاب میدهد؟
به طور تقریبی میتوان گفت از هر کیلو گل محمدی حدود یک تا چهار لیتر گلاب تولید میشود. البته این میزان بستگی به کیفیت و نژاد گل محمدی دارد.
اینکه هر کیلو گل محمدی چقدر گلاب میدهد، بستگی به این دارد که گلاب با چه کیفیت گرفته میشود؟ گلاب بازاری که به عنوان گلاب معمولی یا 12 عیار نیز شناخته میشود، رایجترین نوع گلاب است که هر یک کیلو گل محمدی 3 تا 4 لیتر از این گلاب میدهد. اما هنگام تولید گلاب سنگین مانند گلاب 24 عیار از یک کیلو گل محمدی 2 لیتر گلاب گرفته میشود.
در مورد گلاب دو آتیشه باید گفت، با هر کیلو گل محمدی یک لیتر گلاب دو آتیشه تولید میشود.
عطر گل محمدی
اسانس گل رز یکی از معروفترین عطرهایی است که در عطرسازی و سایر محصولات آرایشی و بهداشتی (پودر دندان و پمادهای مختلف) به عنوان عطر کاربرد فراوانی دارد. طبق پژوهشهای انجام شده توسط کارشناسان بلغاری در سالهای 1352 تا 1354 گل محمدی قمصر کاشان دارای بالاترین کیفیت (35 میلیگرم در هر 100 میلیلیتر) از لحاظ میزان اسانس، عطر و طعم است.
گلاب قمصر، بهترین گلاب ایران، دارای عطر گل محمدی خالص و خواص فراوانی برای زیبایی و سلامتی است. عطر مرغوب گل محمدی قمصر نیز برای صنایع عطرسازی به کشورهایی مانند فرانسه و بلغارستان صادر میشود.
صنعت گلاب گیری در ایران
ایران باستان از دیرباز به صنعت گلابگیری شهرت داشته و این کشور مرکز اصلی گلاب و گیاهان معطر است. بهترین برند گلاب در قمصر کاشان یافت میشود. قمصر که یکی از تولیدکنندگان اصلی و مهم گل محمدی است. گلاب ایران به سراسر دنیا صادر میشود. همچنین بسیاری از عطاریها برای خرید گلاب عمده به این شهر میآیند. علاوه بر گلاب، انواع عرقیات گیاهی نیز در ایران تولید میشوند.
امروزه با تلفیق روش های مدرن و سنتی، کیفیت و میزان تولید گل رز ایرانی افزایش یافته است. با این حال رسوم گذشته همچنان حفظ شده و هر ساله جشنهایی مانند گلابگیری و گلچینی ادامه دارد.

غنچه گل محمدی
از گل محمدی بیشتر برای تولید گلاب و عطر استفاده میشود، اما برای نگهداری بیشتر و به منظور صادرات، گلبرگها و غنچه گل محمدی را خشک میکنند تا هم ماندگاری بیشتری داشته باشند و هم وزن آنها به میزان قابل توجهی کاهش یابد. گلبرگ ها و غنچههای گل محمدی خشک شده به صورت عمده به فروش میرسد و مردم کشورهایی که به گلهای تازه دسترسی ندارند میتوانند از آنها برای تولید محصولات زیر استفاده کنند.